Jangan Sesuka Hati Suap Makanan Pada Anak Orang Pakar Pemakanan Cakap Ada Kesan Buruknya


Tabiat suka suap makanan pada mulut anak orang lain mungkin dianggap perkara biasa di kalangan masyarakat. Tapi awas sebab ia ada kesan buruknya.
“Comelnya anak kau ni. Geram aku. Takpe kan aku bagi dia sikit kek ni. Kesian pulak tengok dia telan air liur.”
Bila berkumpul bersama sanak-saudara dan sahabat handai di musim perayaan, ramai yang suka dukung bayi atau kanak-kanak.
Muka comel mereka pasti mengundang geram ramai orang. Dalam masa yang sama, ramai yang suka suap anak orang lain apa sahaja makanan tanpa merujuk kepada ibu bapa si kecil.
Memang niat anda sangat baik kerana hendak memberi si kecil tersebut makanan tetapi tindakan tersebut sebenarnya boleh mengundang kesan buruk. Kenapa?
Seorang pakar pemakanan, Encik Faizal MS ada berkongsi sebabnya dalam laman facebook beliau. Semoga lepas ini, ramai yang lebih peka dan tak mudah ‘sentap’ bila ibu bapa anak kecil yang comel itu tidak membenarkan anda menyuap anak mereka sebarang makanan atau minuman.
ASAL NAMPAK COMEL JER, MESTI NAK SUAP!
Comel kan tengok budak-budak kecik dan baby-baby atas dukung mak ayah, merangkak-rangkak, bertatih-tatih atau jalan terkedek-kedek datang beraya?!
Tapi..tapi..
Yang tak berapa comelnya bila ada satu tabiat segelintir daripada kita yang suka menyuap si kecil ini. Lemang, ketupat, rendang, kek, satey, air manis, minuman berkarbonat, sosej, nugget, coklat, aiskrim, tapai.. pendek kata, habis semua benda mahu dimasukkan ke dalam mulut mereka. Asal nampak comel jer, mesti nak suap!
Tahukah kita bahawa perut anak-anak kecil ini (terutamanya bawah 1 tahun) sangatlah sensitif kerana sistem pencernaan dan penghadaman mereka masih belum ‘matang’ sepenuhnya lagi?
Ditambah lagi dengan sejarah perubatan seperti lahir tidak cukup bulan (premature baby), penyakit jantung, asthma, alergik, eczema, inborn error metabolism (IEM) dan sebagainya, meningkatkan lagi risiko bahaya (seperti kerosakan gigi, rashes, sesak nafas, diarrhea, muntah-muntah, dehydration, leaking gut, nephrotic syndrome dll) dek kerana apa yang disuapkan kita kepada mereka.


Dengan alasan “alah, sikit je kot!”..sikit memang sikit tapi dah yang jumpa budak tu semuanya datang nak suap-menyuap, tak ke jadinya banyak?; “kesian tengok budak tu teliuq!”..kesian memang kesian tapi janganlah kesian tak bertempat; “alah, mak bapak budak tu tak kata pape pun!”..memanglah tak kata apa-apa, sebab mereka nak jaga hati kita; “niat baik kot.. dulu-dulu pun mak-ayah diorang, aku jugak yang suapkan. elok-elok aje jer tu, tak jadi pape!”.. memang tiada siapa pun kata kita jahat tapi niat tidak menghalalkan cara dan tak semua kanak-kanak atau bayi sama sahaja keadaannya.. Facepalm sungguh dengan orang yang ada seribu satu alasan ini.

Hentikan bermacam-macam lagi alasan yang diberikan untuk menghalalkan kelakuan ‘tak senonoh’ itu. Kasihani anak-anak kecil ini dengan membayangkan dirinya menangis-nangis tidak dapat tidur malam atau terlantar sakit di katil hospital.
Dan ingatlah.. jikalau apa-apa yang berlaku kepada anak-anak syurga ini, mahukah kita bertanggungjawab terhadap apa yang ditanggung mereka dan keluarga mereka?
Sekiranya mahu suap juga (bagi kanak-kanak yang melebihi 1 tahun), tanyalah dahulu ibu bapa anak kecil ini. Ambil tahu apa yang boleh dan tak boleh dimakan, diminum mereka agar perkara yang tak diingini tidak terjadi.
Kasihanilah mereka, sayangilah mereka.
#CommonSense
#BeResponsible
faizalMS
Dietitian,
Hospital USM.
Sumber: Facebook Hagemaru Flyingfox
 
The post Jangan Sesuka Hati Suap Makanan Pada Anak Orang. Pakar Pemakanan Cakap Ada Kesan Buruknya appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/jangan-sesuka-hati-suap-makanan-pada-anak-orang-pakar-pemakanan-cakap-ada-kesan-buruknya-2/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Pakar Psikologi Larang 7 Ayat Ini Mak Ayah Jangan Cakap Pada Anak

Pakar Psikologi Larang 7 Ayat Ini Mak Ayah Jangan Cakap Pada Anak

papar berkaitan - pada 13/7/2019 - jumlah : 163 hits
Merajuk teruk nampaknya anak aku yang seorang tu Aku ada tersalah cakap ke masa marah dia tadi Ish tapi takkan marah sikit pun tak boleh Apa tips komunikasi dengan anak supaya dia lembut hati ya Sebagai ibu bapa biasanya kita menganggap apa...
Nak Suapkan Makanan Pada Anak Orang Jangan Suka Hati Je Minta Izin Mamanya Dulu Takut Tersalah Bagi

Nak Suapkan Makanan Pada Anak Orang Jangan Suka Hati Je Minta Izin Mamanya Dulu Takut Tersalah Bagi

papar berkaitan - pada 20/7/2019 - jumlah : 132 hits
Kita selalu tak perasan akan hal ini Kita ingat kita terlebih prihatin dan berikan makanan pada anak anak orang lain untuk gembirakan dia tetapi rupanya tak disenangi oleh kedua ibu bapa Jangan salah faham bukan tidak suka sebaliknya kena b...
Kesan Makanan Terhadap Anak

Kesan Makanan Terhadap Anak

papar berkaitan - pada 22/7/2019 - jumlah : 100 hits
Kesan Makanan Terhadap Anak1 Kajian terkini dari University of Central Florida mendapati terdapat hubungkait antara pemakanan ibu dengan anak autism Kewujudan Propionic Acid dalam makanan yang diproses memberikan kesan negatif terhadap anak...
Jangan Cepat Kasihan Pujuk Masa Anak Mengamuk Hati Mak Ayah Kena Keras

Jangan Cepat Kasihan Pujuk Masa Anak Mengamuk Hati Mak Ayah Kena Keras

papar berkaitan - pada 17/7/2019 - jumlah : 122 hits
Ramai ibu bapa tak tahu cara tangani perilaku anak anak Mereka tak tahu apa perlu dilakukan terutamanya bila anak tunjuk tantrum ketika di tempat awam atau di majlis keramaian Tantrum adalah cara anak anak mengambil perhatian kita dan membe...
Ayah Jangan Malu Suap Anak Makan Peluklah Anak Jangan Biarkan Anak Tidur Dengan Jiwa Kosong

Ayah Jangan Malu Suap Anak Makan Peluklah Anak Jangan Biarkan Anak Tidur Dengan Jiwa Kosong

papar berkaitan - pada 9/7/2019 - jumlah : 191 hits
Peranan seorang ayah sebagai ketua keluarga sangat penting Jika ayah mengambil berat apa yang berlaku setiap hari dirumah pasti keluarga tersebut menjadi sebuah keluarga yang harmoni Penglibatan ayah dalam mendidik dan menjaga anak anak jug...
Anak Langsung Tak Nak Makan Nasi Mama Jangan Rasa Stress Boleh Gantikan Dengan Makanan Lain

Anak Langsung Tak Nak Makan Nasi Mama Jangan Rasa Stress Boleh Gantikan Dengan Makanan Lain

papar berkaitan - pada 7/7/2019 - jumlah : 181 hits
Sememangnya ada di kalangan anak anak kita yang tidak suka makan nasi Malah langsung tidak boleh terima nasi dalam menu harian mereka Rungsing ibu dibuatnya bila anak anak tidak mahu langsung menjamah nasi seperti anak anak lain Sihatkah me...
Sekejap Cakap Melayu Sekejap Inggeris Mahu Anak Cepat Cakap Jangan Campur Bahasa

Sekejap Cakap Melayu Sekejap Inggeris Mahu Anak Cepat Cakap Jangan Campur Bahasa

papar berkaitan - pada 15/7/2019 - jumlah : 80 hits
Komunikasi anak sebenarnya dah bermula sejak mereka lahir Menurut kajian usia bayi hingga tiga tahun adalah peringkat paling kritikal untuk mempelajari bahasa Sekiranya tempoh ini diganggu dengan pelbagai unsur mengelirukan ia mungkin boleh...
Maafkan Mama Sayang Tinggalkan Anak Pada Pengasuh Ketika Bekerja Mama Jangan Biarkan Perasaan Berlebih Lebihan

Maafkan Mama Sayang Tinggalkan Anak Pada Pengasuh Ketika Bekerja Mama Jangan Biarkan Perasaan Berlebih Lebihan

papar berkaitan - pada 10/7/2019 - jumlah : 133 hits
Hati ibu mana yang tidak sayu dan bersalah sebaik menghantar anak pada pengasuh atau taska Rasa bersalah kerana terpaksa meletakkan pada jagaan orang lain demi mencari rezeki Dalam hati menangis yang teramat sangat bila sebahagian masa anak...
Anak Nombor Tiga Banyak Cakap Suka Buli Abang

Anak Nombor Tiga Banyak Cakap Suka Buli Abang

papar berkaitan - pada 23/7/2019 - jumlah : 133 hits
Sekarang ni Haziq tengah mood banyak cakap Almaklumlah bila dah umur 2 tahun lebih Apa saja yang orang sembang dia akan ikut sebut Paling best kalau dulu satu dua perkataan je dia boleh sebut Tapi sekarang dia dah boleh sebut 3 patah perkat...
2 Perkara Ini K Jaan Akan Berubah Lagi Dato Mustafa Ali

Kenapa Daging Wagyu Mahal Ini Faktanya

Diherdik Dan Dituduh Beia Saka Ibu Tua Iarikan Diri Dari Rumah Anak

Asal Usul Lambang Mata Satu Freemason Dan Illuminiti

Rm50 Juta Untuk Satu Undi Tidak Percaya

Dia Perah Susu Dia Cut Cut Cut Dato Rizalman Tersasul Bahan Lofa Buat Netizen Berdekah

Pantri Makanan Ayam Brand Bantu Golongan Susah

Kenapa Benci Sangat Dengan Tahfiz Siti Kasim Rani Kulup Buat Laporan Polis



Selepas Dakwaan Kahwin Ameera Khan Adik Neelofa Putus Cinta Ini Kenyataan Lanjut

Y 40 The Deep Joy Kolam Renang Paling Dalam di Dunia

Bagaimana Hubungan China Dengan Etnik Cina Di Seluruh Dunia

Biodata Fahad Iman Pelakon Drama Memoir Karmila

Selepas 10 Hari Tayangan Ini Lagi Kutipan Mengejutkan Filem Syif Malam Raya


Until Heaven And Earth Disappear Sampai Langit Dan Bumi Lenyap

15 Fakta Anak Sulung Berdasarkan Kajian Datuk Dr Haji Fadhilah Kamsah

Side Effects Of Acid Reflux Surgery

Puisi 68 Teruntuk Langit Yang Bercanda

Khasiat Buah Sukun Sangat Mengejutkan

Telefilem Madu