Tips Pelaburan Emas


Nak buat pelaburan emas? Memang terdapat banyak persaingan di antara bank-bank dan syarikat-syarikat malah kedai-kedai menjual emas di Malaysia. Sampai pening nak pilih yang mana?
Barang kemas? Atau Gold bar atau Jongkong Emas? Atau Syiling Dinar Emas?
Barang kemas

Gold bar atau jongkong emas

Syiling dinar emas
(Psst… Tolong elak beli barang kemas untuk pelaburan. Nak tahu mengapa? Dapatkan 5 Tips Memulakan Pelaburan Emas dengan betul, murah dan selamat di sini).
Lepas tu kalau dah pilih jenis emas pelaburan yang baik, nak beli kat mana?
 
Jangan risau, sebab saya dah cari dan bandingkan pelbagai jenis tawaran pelaburan emas sama ada di bank-bank, syarikat-syarikat dan kedai-kedai yang ada menjual emas di Malaysia.
Sebelum saya teruskan, eloklah saya terangkan bahawa istilah “pelaburan emas” di blog ini adalah berbeza dengan istilah “pelaburan emas” di bank. Memang benar hanya bank sahaja mendapat lesen untuk buat pelaburan emas oleh Bank Negara Malaysia (BNM).
Apa yang dimaksudkan dengan pencarian pelaburan emas yang terbaik di blog ini adalah:
1. Kaedah pembelian emas fizikal yang sah di sisi undang-undang dan patuh syariah.
2. Kaedah simpanan emas fizikal yang terbaik dan pengeluaran emas yang boleh dilakukan pada bila-bila masa.
3. Kaedah penjualan semula emas fizikal pada bila-bila masa ketika harga emas naik untuk menjana keuntungan.
Jika anda perlukan bantuan untuk tahu bagaimana nak mula melabur emas, sila klik Perlu Bantuan.
Maksudnya, saya akan terangkan teknik terbaik beli emas dan simpan emas yang lebih menguntungkan sebagai pelaburan jangka panjang berbanding simpan wang kertas dalam bank atau amanah saham sebagai contoh pelaburan ASB. Anda buat potongan gaji setiap bulan dan menyangka angka semakin bertambah, namun kekuatan nilai duit kertas semakin lemah berbanding dahulu.
Kekuatan nilai duit kertas semakin menyusut dari tahun ke tahun merupakan fakta yang tidak boleh dinafikan. Tahun 1990an dahulu, anda boleh beli sebiji karipap dengan harga 10 sen, namun tahun 2000 harga sebiji karipap telah menjadi 20 sen.
Mulai 2006, anda perlu belanja RM1 untuk dapat empat biji karipap. Mulai 2010 pula, anda terpaksa dapat hanya TIGA biji karipap dengan harga RM1. Mulai 2015 pula, ada peniaga karipap yang menjual TIGA biji karipap dengan harga RM2!
Jika anda seorang yang makan gaji, walaupun terdapat kenaikan kepada gaji anda dari tahun ke tahun, namun kuasa beli wang kertas yang anda miliki semakin menyusut. Inilah yang dinamakan INFLASI.
Sekarang anda boleh bandingkan pula kekuatan nilai emas. Pada zaman Rasulullah SAW dahulu di Madinah, 1 dinar emas boleh beli 1 ekor kambing, dan pada hari ini 1 dinar emas dengan nilai sekitar RM800 boleh beli 1 ekor kambing!
Nah! Pilihan di tangan anda samada anda nak terus simpan wang kertas atau lindungi kekayaan anda dengan tukar sebahagian duit kertas anda kepada emas.
Namun, anda perlu berhati-hati…
Disebabkan terdapat segelintir orang yang memanipulasi nama emas, sebahagian besar daripada kita rakyat Malaysia mahupun di Asia Tenggara tidak terlepas dari tawaran keuntungan yang berbunyi seperti labur duit dulu lepas tu, syarikat akan niagakan emas dan mangsa diberitahu akan mendapat untung tetap setiap bulan.
Maka saya nasihatkan agar anda jauhi “skim cepat kaya” sebelum terlambat. Rahsianya, kita semua boleh lakukan jual beli emas sepertimana kita jual beli emas di mana-mana kedai emas di Malaysia!
Tapi saya nak minta maaf jika anda mengharapkan agar ada teknik pelaburan emas yang beri pulangan tetap setiap minit, atau setiap jam, atau setiap hari sebagaimana kebanyakan iklan pelaburan forex atau pelaburan emas maya atas talian.
Jika anda nak cepat untung dalam pelaburan emas, sila buang jauh-jauh pemikiran tersebut sebab memang konsep pelaburan emas malah forex seperti itu tak patuh syariah dan kebanyakkannya amat berisiko untuk anda RUGI.
Kononnya mereka beri anda akaun demo secara percuma dengan deposit percuma. Kononnya apabila anda menggunakan akaun demo anda boleh peroleh untung beratus-ratus malah beribu-ribu Ringgit dalam hanya beberapa jam! Tetapi sekali anda menukar akaun kepada yang betul, lihat bagaimana mereka menyedut duit dalam kad kredit anda! Jangan terkejut dengan jumlah yang mereka sedut… beribu-ribu juga bro… mereka tak akan kasihan kepada anda kerana mereka dah jumpa mangsa.
Di sini saya sedia untuk kongsikan tips cara nak melabur emas dengan rakan-rakan semua. Terdapat sekurang-kurangnya lapan tips mudah untuk anda bandingkan sebelum anda buat pilihan jenis pelaburan emas dan di mana nak buat pelaburan emas.
1. Kira nilai spread harga emas beli dan harga emas jual
2. Semak jika ada stok emas sebenar atau emas fizikal yang boleh anda pegang. Sila pastikan ketulenan emas pada sijil yang disertakan.
3. Kemudahan cawangan atau kedai pelaburan emas
4. Lokasi cawangan atau kedai yang berhampiran untuk anda ambil emas
5. Kemudahan ‘lock’ harga emas yang anda setuju
6. Caj atau upah atau fee emas yang anda beli
7. Kemudahan safe deposit box atau peti simpanan keselamatan untuk menyimpan emas
8. Kadar upah simpan emas
Selepas beberapa minggu buat perbandingan, maka saya dah jumpa jenis pelaburan emas yang terbaik berbanding tempat-tempat lain.
Kalau anda rajin dan tak rasa nak cepat-cepat beli emas, bolehlah anda buat perbandingan untuk mencari pelaburan emas terbaik berdasarkan tips tu. Namun, apa yang saya lalui memang agak mencabar kerana bila saya cari menggunakan pakcik Google terdapat beratus-ratus ribu laman web yang keluar.

Setakat hari ini, sebanyak 510,000 hasil pencarian ‘pelaburan emas’ di Google
Jika anda nak bandingkan satu-satu, Masya Allah… sampai tahun depan pun belum tentu dapat keputusan. Maklumlah, biasanya kalau dah mula nak melabur ni memang nak kena buat keputusan cepat.
Tak ada masa nak fikir-fikir lebih-lebih lagi macam-macam spekulasi tentang harga emas dunia. Ada yang kata harga emas akan naik bila-bila masa.
Kalau nak diikutkan, hari ini juga mahu beli emas sebab harga masih rendah dan takut-takut esok dah mula naik dan tak turun-turun pula.
Apa yang penting bagi rakan-rakan adalah pilihan syarikat pelaburan emas yang sah dan halal di Malaysia. Jauhi dari amalan riba.
Jika rakan-rakan semua dalam keadaan dah bersedia nak melabur emas dan masih tercari-cari jenis dan bank atau syarikat yang mempunyai ciri-ciri pelaburan emas yang sah, patuh syariah dan terbaik di Malaysia, saya syorkan rakan-rakan untuk baca posting mengenai cara mendapatkan keuntungan setiap bulan melalui pelaburan emas yang patuh syariah dan sah di sisi undang-undang.
Masih lagi keliru? Perlukan bantuan? Anda akan mendapat jawapan tak sampai 1 minit. Sila klik Perlu Bantuan.
Jika anda masih baru nak belajar tentang pelaburan emas, saya syorkan anda belajar dari orang yang betul dan tahu tentang ‘Rahsia Emas’ di sini.
Jika anda nak mula membeli, menyimpan dan membuat pelaburan emas, anda boleh terus whatsapp saya di http://msuhaimee.wasap.my/ sebab anda perlu tahu cara yang betul dan menjimatkan sebelum anda membeli emas pelaburan.
Jika tersilap cara, kemungkinan anda akan terbeli emas pelaburan yang mahal atau emas pelaburan yang tiada kepastian ada atau tiada.
Jika ada apa-apa persoalan, anda dinasihatkan untuk layari Persoalan Yang Kerap Ditanya (Frequently Asked Questions) sebelum hubungi saya.
Semoga rakan-rakan semua success dalam simpanan dan pelaburan emas!!! Insya Allah…



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.pelaburanemas.org/tips-pelaburan-emas/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Harga Emas Pelaburan Akaun Gap Terendah Sejak September 2017

Harga Emas Pelaburan Akaun Gap Terendah Sejak September 2017

papar berkaitan - pada 29/4/2019 - jumlah : 147 hits
Harga emas pelaburan 24K LBMA GAP Public Gold telah turun kepada paras yang terendah sejak 2016 iaitu sehingga RM169 g pada 15 dan 16 Ogos 2018 Harga emas pelaburan 24K LBMA GAP Public Gold telah turun sehingga RM177 g pada 26 Jun 2018 dan ...
Jual Beli Emas Pelaburan Patuh Syariah

Jual Beli Emas Pelaburan Patuh Syariah

papar berkaitan - pada 29/4/2019 - jumlah : 119 hits
Anda mencari cara jual beli emas pelaburan patuh syariah Alhamdulillah anda dah jumpa cara simpanan emas yang murah mudah patuh syariah yang boleh didapati secara online atau offline Sehingga ke hari ini walaupun terdapat banyak jenis dan j...
Pelaburan Emas Bank Muamalat Gold I

Pelaburan Emas Bank Muamalat Gold I

papar berkaitan - pada 29/4/2019 - jumlah : 178 hits
Pelaburan emas Bank Muamalat atau dikenali sebagai Muamalat Gold i merupakan salah satu jenis simpanan emas pelaburan berketulenan 99 99 dalam bentuk akaun simpanan dan juga emas pelaburan fizikal yang telah dilancarkan oleh Bank Muamalat s...
Pentingnya Pelaburan Emas Perak Dinar Dan Dirham

Pentingnya Pelaburan Emas Perak Dinar Dan Dirham

papar berkaitan - pada 29/4/2019 - jumlah : 103 hits
Mengapa pentingnya pelaburan emas perak dinar dan dirham Sejak akhir akhir ini semua negara besar di dunia menambah simpanan emas masing masing Sebagai contoh China telah melipatgandakan pembelian stok emas mereka kepada 60 26 juta ounces a...
Cara Buka Akaun Pelaburan Emas Patuh Syariah

Cara Buka Akaun Pelaburan Emas Patuh Syariah

papar berkaitan - pada 29/4/2019 - jumlah : 107 hits
Anda nak buka akaun pelaburan emas patuh syariah tapi tak tahu di mana Adakah anda patut mulakan samada di bank atau syarikat pelaburan emas Bukan mudah nak cari dan buka akaun pelaburan emas patuh syariah sebab jika tersilap langkah boleh ...
Pelaburan Emas Berapa Banyak Nak Melabur Emas

Pelaburan Emas Berapa Banyak Nak Melabur Emas

papar berkaitan - pada 29/4/2019 - jumlah : 83 hits
Mulakan pelaburan emas Sudah tentu Tetapi Berapa banyak nak melabur emas Terdapat jawapan ringkas untuk soalan ini iaitu sekurang kurangnya 10 daripada portfolio pelaburan anda Itulah yang dicadangkan oleh pakar kewangan dunia Pemilikan ema...
Pelaburan Emas Ar Rahnu

Pelaburan Emas Ar Rahnu

papar berkaitan - pada 29/4/2019 - jumlah : 139 hits
Berminat buat pelaburan emas Ar Rahnu Ada sesiapa yang mengajak anda buat pelaburan emas Bank Rakyat Atau pelaburan emas di Bank Islam Sabarlah dulu bertenang dan jangan tergopoh gapah Anda perlu faham apa yang dimaksudkan dengan Ar Rahnu d...
Kepada Ma Ruf Raffi Ahmad Tanya Jadi Suami Baik Nagita Minta Tips Romantis

Kepada Ma Ruf Raffi Ahmad Tanya Jadi Suami Baik Nagita Minta Tips Romantis

papar berkaitan - pada 15/4/2019 - jumlah : 56 hits
Kepada Ma ruf Raffi Ahmad Tanya Jadi Suami Baik Nagita Minta Tips Romantis Ma ruf menjelaskan lemah yang dimaksud adalah iman kesehatan pendidikan dan ekonomi yang lemah Agar kuat maka anak dan cucu harus dirawat kesehatannya dan diberi pen...
9 1 Tips Merawat Masalah Keputihan Dengan Kos Minimum

9 1 Tips Merawat Masalah Keputihan Dengan Kos Minimum

papar berkaitan - pada 16/4/2019 - jumlah : 89 hits
Menjadi wanita dan menghadapi masalah keputihan adalah sesuatu yang normal namun sekiranya ia tidak menimbulkan kegatalan dan berbau semua akan okay apabila hormon kembali stabil Kalau keputihan biasa yang cair dan berwarna putih tu memang ...
Ditolak Dicakar Dan Ditampar Bekas Isteri Dedah Perangai Sebenar Da I Farhan

Saya Mula Tidak Keruan Terpancar Jelas Wajah Ustaz Farhan Erin

Kongsi Gelap Gelaran Datuk Dan Duit Sumbangannya Kepada Parti Ph

Demi Moore Pernah Dijual Dengan Harga Rm2000 Dan Dijadikan Hamba Seks

Anak Lahir Cacat Sama Seperti Anjing Yang Dibunuh

Doa Yang Boleh Diamalkan Untuk Rumahtangga Bahagia

Telefon Pintar Vivo S1 Pro Dijual Dengan Harga Rm1 199 Di Malaysia

Lirik Lagu Judika Shila Amzah Tentang Rahsia



7 Individu Yang Mendakwa Diri Mereka Boleh Hidup Kekal Abadi

Neelofa Kecewa Anak Melayu Jatuhkan Melayu Ini Respon Amalina Bakri

6 Fakta Tentang Tidur Berjalan Sleepwalking

Zon Biru Tempat Paling Sihat dan Ramai Penduduk Berumur 100 Tahun

Tradisi Unik Nelayan Berkuda di Oostduinkerke Belgium


7 Ways To Cure Knee Joint And Muscle Diseases Effectively

Penuh Makna

Takut Tersingkir Akhirnya Anwar Ibrahim Terpaksa Tunduk Pada Azmin Ali

Mic Supports Muafakat Nasional And Has No Issues With Shariah Laws

Scores Walk Out Of Pkr Congress

Nelayan Hilang Bot Karam Di Dungun