Tips Kurus 20 Cara Berkesan Turunkan Berat Badan Dalam Masa Seminggu


tips kurus | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! One of the azam saya pada awal tahun 2018 dulu dan tahun tahun yang sebelumnya adalah... nak kurus! Tapi.. sampai sekarang tak capai capai lagi. Hahahahhaa. Ni dah makin menghampiri 2019, I will try my best lah to reduce my weight yang sekarang ni I think maybe 60kg kot (which is obese sebab tinggi saya only 147cm sobsob). Dah agak lama tak timbang berat. Dalam rumah pun tak ada penimbang berat hee. So.. kalau kita nak kurus, kena lah kaut sedikit sebanyak ilmu dan tips untuk kurus kan? Kena juga ambil tahu teknik, cara, kaedah, petua, konsep, tips kurus yang betul, mudah dan sihat dari yang pakar.

Kalau tak boleh nak follow semua, istiqamah buat beberapa tips pun dah okay!

Jangan risau, tips kurus bawah ni tak perlukan ubat pun & tak perlu makanan yang mahal mahal. Murah je. Plus, tidak memerlukan peralatan workout di gym atau bahan alatan exercise yang payah untuk keluarkan peluh. Easy peasy jew jika ada disiplin & kemahuan! Cewahh hahaha.

Tips Kurus: 20 Tips Diet Sihat yang Berkesan Menurunkan Berat Badan Sepantas 7 Hari
Ditulis oleh: BY HER INSPIRE
one of tips kurus: elakkan makanan manis/ snek!Tips 1
Untuk tips pertama ini, anda perlukan dua biji lobak merah dan sebiji timun. Kemudian, buang kulit kedua-dua buah tersebut, kisar dan tapis untuk dapatkan airnya. Selepas itu, campurkan perahan dengan sebiji limau nipis dan bancuh sehingga sebati.
Anda boleh minum sebanyak 2x/hari sehingga mencapai berat badan yang diimpikan.
Alasannya?– Lobak & limau nipis mengandungi banyak antioksida di dalamnya. Antioksida ni dapat meneutralkan radikal bebas & seterusnya menjadikan sistem hormon badan anda menjadi seimbang. Jadi lemak-lemak dapat disingkirkan dengan mudah.
Tips 2
Jangan tinggalkan sarapan. Anda mungkin ingin kurangkan pengambilan makanan kerana berdiet. Lalu anda abaikan sarapan. Tetapi, tindakan itu adalah kurang bijak.
Alasannya?– Ini kerana, apabila anda telah berlapar semalaman kemudian tidak bersarapan. Kandungan glukosa dalam badan boleh menjadi rendah dan mengakibatkan masalah fisiologi seperti pening dan pitam. Jadi, apabila tiba waktu lunch, anda mungkin mengambil makanan secara berlebihan.
Oleh itu, jangan tinggalkan sarapan walau hanya dengan sebiji buah epal.
Tips 3
Kurma sebagai makanan pagi. Dengan pengambilan beberapa biji kurma sebagai sarapan, ianya mampu mengenyangkan dan membekalkan tenaga di sepanjang pagi. Malah, anda mungkin masih berasa kenyang sehingga tengahari. Dengan itu, anda tidak perlu makan dengan banyak di waktu lunch. Anda bukan sahaja dapat berdiet, malah mampu berjimat.
Alasannya?– Kurma mengandungi jumlah glukosa yang sangat tinggi. Glukosa ini dapat memberikan tenaga yang secukupnya kepada badan untuk melakukan tugas harian.
Berbanding makanan pagi yang berjenis kuih muih atau nasi, ia sebenarnya mengandungi tinggi kolestrol beserta karbohidrat.
Tips 4
Ambil makanan kaya serat dengan banyak pada waktu makan. Contoh makanan kaya serat adalah: buah-buahan, sayur-sayuran, vitamin, mineral, & bijiran penuh.
Alasannya?– Makanan seperti itu mempunyai kuantiti kalori yang rendah tapi kaya dengan diet serat yang diperlukn oleh tubuh setiap hari.
Tips 5
Sediakan buah-buahan & sayuran berwarna hijau, oren & kuning pada waktu makan. Contohnya brokoli, lobak, dan buah-buahan sitrus seperti lemon atau limau. Makanan seperti itu mempunyai sifat antioksida yang tinggi & boleh diambil sebanyak lima atau lebih hidangan pada setiap hari.
Tips 6
Pastikan kadar pengambilan kolesterol di bawah 300 mg pada setiap hari.
Bagaimana?
Kurangkan lemak haiwan di waktu makan yang boleh meningkatkan kadar kolesterol dalam darah. Anda boleh realisasikannya dengan memilih daging kurang lemak dan produk tenusu rendah lemak.
Alasannya?– Lemak adalah jenis tenaga yang terakhir sekali digunakan oleh badan. Jadi kebanyakkan lemak yang diambil tidak digunakan dan ia disimpan dibawah tisu. Lemak inilah yang membentuk badan anda menjadikannya ia tidak menarik.
Tips 7
Pastikan sumber protein dalam diet harian. Pertama, anda perlu kurangkan pengambilan gula dan karbohidrat yang boleh meningkatkan berat badan anda. Kemudian, ambil sarapan yang kaya protein seperti minum susu segar dan sebiji telur. Semasa lunch pula, makan makanan seperti sup sayur atau ayam bersama nasi separuh dan sebiji epal.
Apakah hasilnya?
Tubuh akan menyimpan lebih banyak tenaga untuk menjalankan aktiviti sehingga keesokkan hari.
Lakukan aktiviti yang banyak pergerakan. Apabila anda ingin menjadi kurus, anda pasti terbayang aktiviti berjoging atau masuk ke gym yang melibatkan kos. Anda sebenarnya mempunyai pilihan iaitu dengan membuat aktiviti berjalan kaki sahaja.
Ianya lebih mudah, murah dan menyeronokkan. Tambahan pula, aktiviti itu cukup untuk menjana tenaga dengan melatih paru-paru dan jantung untuk bekerja.
Untuk makluman anda, dalam setiap hari anda boleh melakukan aktiviti berjalan sebanyak 10,000 langkah sahaja.
Amalan 10,000 langkah setiap hari mampu membakar lemak anda dibahagian peha dan juga perut. Jadi ia memudahkan anda mengurangkan berat badan anda ke tahap yang diingini.
Adakah anda fikir sukar untuk membuat 10,000 langkah dalam masa sehari?
Antara aktiviti yang boleh anda lakukan untuk mencapai 10,000 langkah adalah seperti:– Berjalan-jalan dalam shopping kompleks dalam masa lebih 2 jam.– Untuk ke setiap destinasi, anda boleh parking kereta jauh sedikit dari tempat yang anda tuju.
Tips 9
Lakukan sedikit aktiviti selepas makan. Pada kebiasaannya, diri anda merasa berat dan mengantuk selepas makan. Apa kata anda membuat sedikit perubahan dengan berjalan-jalan atau menaiki tangga selepas selesai makan.
Alasannya?– Ianya membantu untuk membakar sebahagian kalori dari makanan yang anda makan itu tadi. Tetapi, jangan pula terlalu mendesak. Ini kerana, anda baru habis makan dan mungkin boleh mendatangkan masalah lain.
Tips 10
Makan adalah satu keperluan, jadi jangan tak makan. Ini kerana, makanan adalah sumber kepada tenaga. Anda kurang makan, maka penggunaan tenaga menjadi kurang mengakibatkan tubuh anda akan mengalami kejutan.
Perkara ini boleh menyebabkan kadar metabolisma anda menjadi rendah. Apabila hal ini berlaku, badan anda akan mula membakar otot untuk menggantikan makanan. Selepas itu, berat badan anda tidak akan berada pada tahap yang ideal.
Minum air bersih 8 gelas sehari. Untuk pengetahuan anda, meminum air dalam kuantiti yang banyak boleh menurunkan selera makan secara semulajadi. Oleh itu, sebelum makan makanan yg berat, minum air terlebih dahulu. Dengan berbuat demikian, anda dapat mengelakkan daripada makan dengan banyak.
Tips 11
Kurangkan makanan yang bergaram. Sekiranya anda mengambil garam dalam kuantiti yang tinggi, ianya menggalakkan penakungan air. Jadi, apabila anda kurangkan mengambil garam, sekaligus badan anda tidak menakung air dengan banyak. Seterusnya, tiada lagi masalah gemuk air.
Tips 12
Jadikan air limau sebagai favourite drinks. Semasa anda makan di kedai makan, pesanlah air limau nipis atau oren. Ini kerana, minuman masam menggalakkan pembakaran lemak dalam badan. Tetapi, jangan pula pesan air limau yang manis.
Tips 13
Katakan tidak kepada minuman berkarbonat. Saya yakin, anda pasti tahu bahawa minuman berkarbonat mengandungi 7-8 sudu gula. Banyak bukan?
Dengan kandungan gula sebanyak itu, terang-terangan ia mampu memberi kemudaratan kepada tubuh badan dan mengganggu plan diet anda.
Tips 14
Amalkan teknik pemakanan yang betul. Maksud teknik pemakanan di sini adalah merujuk kepada teknik kunyahan. Semasa makan, kunyahlah dengan perlahan-lahan dan jangan tergopoh-gapah. Cuba kunyah makanan yang disuap menjadi cebisan kecil sebelum ditelan agar ia mudah dihadam kelak.
Tips 15
Gunakan piring makanan yang kecil dan rata. Elakkan dari menggunakan piring yang cekung dan berdiameter besar. Dengan memilih pinggan yang sebegini, maka anda dapat mengelakkan daripada mengambil makanan secara berlebihan.
Tips 16
Jangan percaya kepada mitos-mitos diet. Antara mitos berdiet yang kerap dibincangkan sehingga kini adalah; jangan sarapan pagi, jangan makan malam, jangan minum air masak, jangan minum jus oren.
Sedangkan, (opposite) mitos-mitos itu termasuk dalam plan diet yang baik dan sempurna.
Tips 17
Tetapkan sasaran yang realistik. Anda harus meletakkan sasaran dalam tempoh menurunkn berat badan.
Contohnya, minggu ini anda menyasarkan turun berat badan sebanyak 0.5 kg. Untuk minggu-minggu seterusnya, anda boleh tingkatkan kepada 1-2 kg pula bagi mencapai berat badan impian.
Jangan timbang berat badan setiap hari.
Alasannya?– Jika anda berbuat demikian, ianya boleh membuatkan anda berputus asa kerana anda tidak dapat melihat perubahan. Dicadangkan agar timbang berat badan pada setiap minggu atau dua kali sebulan.
Tips 18,19 & 20
Buat catatan atau diari diet sebagai rekod. Untuk tips ini, disarankan agar anda memiliki sebuah buku catatan atau diari diet. Dalam diari tersebut, anda perlu rekodkan setiap hari berapa kali & berapa banyak anda makan, tahap kelaparan & perasaan anda ketika makan.
Alasannya?– Dengan berbuat demikian, ianya mampu meningkatkan kepekaan terhadap tabiat makan anda. Lama-kelamaan, anda pasti dapat mengenalpasti dan menukar tabiat pemakanan anda kepada yang lebih sihat. Kemudian, bolehlah anda merangka pelan diet yang lebih berkesan.tips kurus: 20 cara berkesan turunkan berat badan dalam masa seminggu!
Jadi, anda rasa anda boleh buat semua ini dengan bersabar?
Keep calm dan selamat mencuba!
BACA JUGA:- tip buang lemak dengan mudah- 10 KESILAPAN BESAR KETIKA DIET!- 4 Fakta Diet Yang Perlu Anda Ketahui
Tag: tips kurus, tips nak kurus, tips untuk kurus, cara nak kurus, tips kuruskan badan, cara kurus dalam masa yang singkat, tips diet, cara diet sihat berkesan, 20 cara berkesan turunkan berat badan dalam masa seminggu, tips kurus dalam 7 hari, cara kuruskan badan, tips kuruskan badan dalam masa seminggu tanpa ubat, tips kurus sihat, kuruskan badan cara tradisional, cara nak kuruskan badan bagi remaja, cara kuruskan badan dalam seminggu, cara nak kurus dalam masa seminggu, cara untuk kurus dalam masa 3 hari, makanan untuk kuruskan badan



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.sayidahnapisah.com/2018/11/tips-kurus-20-cara-berkesan-turunkan-berat-badan-dalam-masa-seminggu.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Tolong Turunkan Berat Badan Sebelum Merancang Untuk Hamil 15 Risiko Kehamilan Wanita Obes Turut Jejaskan Bayi

Tolong Turunkan Berat Badan Sebelum Merancang Untuk Hamil 15 Risiko Kehamilan Wanita Obes Turut Jejaskan Bayi

papar berkaitan - pada 16/11/2018 - jumlah : 81 hits
Berat badan memainkan peranan penting dalam kehamilan Obesiti atau kegemukan akan mengundang pelbagai risiko yang tidak baik kepada diri dan kandungan Menurut Dr Sharina Mohd Razali Pakar Perbidanan Sakit Puan Hospital Columbia Asia Bukit R...
Puasa 16 Jam Rahsia Lisa Turunkan Berat Badan Bukan Sahaja Slim Baik Juga Untuk Kesihatan

Puasa 16 Jam Rahsia Lisa Turunkan Berat Badan Bukan Sahaja Slim Baik Juga Untuk Kesihatan

papar berkaitan - pada 14/11/2018 - jumlah : 268 hits
Apabila seseorang wanita selamat melahirkan antara masalah yang biasa dialami ialah kenaikan berat badan Hal yang sama turut dialami oleh pelakon terkenal Lisa Surihani Kredit IG lisasurihani Terkini dia tampil lebih ramping daripada sebelu...
Turunkan Berat Badan Dengan Diet Es Batu Begini Caranya

Turunkan Berat Badan Dengan Diet Es Batu Begini Caranya

papar berkaitan - pada 11/11/2018 - jumlah : 72 hits
Turunkan berat badan dengan diet es batu Begini caranya Konsumsi es batu setiap usai makan Es batu dapat dimasukkan ke air atau dikonsumsi langsung
Cara Untuk Kurus Yang Berkesan Tanpa Senaman

Cara Untuk Kurus Yang Berkesan Tanpa Senaman

papar berkaitan - pada 9/11/2018 - jumlah : 98 hits
SEMUA orang terutama mereka yang berbadan besar atau gemuk mahukan badan yang ideal atau kurus namun malas untuk bersenam kerana merasakan senaman itu sesuatu yang sangat memenatkan Anda tentu biasa dengar ungkapan beauty is pain dan no pai...
Aizat Amdan Kongsikan Tips Cara Beliau Kuruskan Badan

Aizat Amdan Kongsikan Tips Cara Beliau Kuruskan Badan

papar berkaitan - pada 15/11/2018 - jumlah : 105 hits
Aizat Amdan dulu memang bertubuh gempal Setelah keluar dari rancangan realiti Akademi Fantasia Aizat Amdan mengambil inisiatif untuk kurus terdahulu sebelum kembali aktif Selama 5 bulan Aizat Amdan mengamalkan gaya hidup yang sihat kini Aiz...
Cuma Pakai Tips Diet Mudah Ini Berat Badan Wanita Ini Turun 138 Kg

Cuma Pakai Tips Diet Mudah Ini Berat Badan Wanita Ini Turun 138 Kg

papar berkaitan - pada 9/11/2018 - jumlah : 97 hits
Memiliki berat badan ideal tak semata mata agar penampilan terlihat cantik Lebih dari itu berat badan ideal biasanya jadi salah satu indikator tubuh yang sehat Untuk kurus sebenarnya bukanlah satu perkara yang sukar Semua orang tidak kira u...
Intermittant Fasting Cara Kurus Seperti Lisa Surihani

Intermittant Fasting Cara Kurus Seperti Lisa Surihani

papar berkaitan - pada 19/11/2018 - jumlah : 408 hits
Intermittent Fasting atau IF merupakan kaedah yang makin menjadi pilihan dalam cubaan untuk mengurangkan berat badan Lebih lebih lagi jika selebriti ternama juga mengamalkan IF ini Selebriti Lisa Surihani membuat kemunculan kembali selepas ...
Rupanya Makan Pisang Badan Lebih Cepat Kurus Jom Cuba

Rupanya Makan Pisang Badan Lebih Cepat Kurus Jom Cuba

papar berkaitan - pada 18/11/2018 - jumlah : 123 hits
Rupanya Makan Pisang Badan Lebih Cepat Kurus Makan pisang setiap pagi boleh menghilangkan berat sehingga 5kg dalam masa seminggu dan lagi menarik diet cara ini tidak memerlukan sebarang usaha keras untuk hasil yang sihat dalam tabiat pemaka...
Cara Mengatasi Pleci Nyilet Dan Kurus

Cara Mengatasi Pleci Nyilet Dan Kurus

papar berkaitan - pada 22/11/2018 - jumlah : 69 hits
Pleci adalah jenis burung kicau yang banyak disukai oleh Kicaumania Pasalnya selain memiliki suara yang khas Ia juga memiliki penampilan yang unik Dan salah satu hal unik yang dimiliki Pleci adalah kacamata yang Ia pakai Kendati corak kulit...
Penduduk Nak Ke Kebun Jumpa Selonggok Emas Di Bukit Rahmat

Seminggu Bonda Pergi Anak Pengasas Dnar S Dedah Mesej Terakhir Sebelum Ibunya Mennggal

Ini Lebih Penting Bagi Mukhriz Dari Melayan Budak Muflis Isu

Ciri Ciri Malam Lailatul Qadar Menurut Al Quran Dan Keistimewaan Orang Yang Mendapatkannya

Ibu Buat Bodoh Bila Anak Mengadu Sering Dinoda Bapa Dalam Semak Waktu Pergi Pulang Sekolah

Adab Dengan Raja Dan Umno Johor Kritik Mukhriz

Jangankan Janji Manifesto 100 Hari Kangkong Tidak Turun Harga

Rosmah Khatam Al Quran Setiap Kali Ramadan Ustaz Ahmad Husam



5 Perubahan Baru Yang Perlu Dalam Sukan Bola Sepak

Tavolara Dahulunya Negara Terkecil Dunia Yang Dihuni 1 Keluarga Sahaja

Zahnita Minta Berhenti Berangan Ini Kenyataan Balas Neelofa

7 Fakta Menakjubkan Tentang Bahasa Arab Yang Ramai Tak Tahu

5 Sebab Mengapa Khidmat Virtual Assistant Sering Menggunakan Suara Wanita


Bersatu Johor Bikin Kejutan

Are Malays Really Lagging Far Behind

Three Killed Six Hurt In Speedboat Collision Off Kk S Pulau Gaya

Biarlah Najib Ketawa Sebelum Masuk Penjara

Takut Berdebat Kit Siang Buat Diversion

Aneka Resepi Masakan Ikan