Puding Karamel Sedap Dan Simple



Entah kenapa hari ini, saya merasa sangat sedih dan hiba. Sebenarnya bukan saya tidak tahu sebabnya tapi mungkin ada yang tidak boleh share dengan sesiapa. Hanya Allah sahaja yang mengetahui apa yang saya fikirkan dan risaukan ketika ini. Sesungguhnya tiada daya dan kekuatan melainkan pertolongan Allah jua. Terasa seperti mahu menangis sendiri di saat saya menulis coretan ini. Saya tahu selagi hidup, manusia akan tetap diuji kerana ujian adalah tanda Allah menyayangi hambaNya. Doakan agar semua urusan saya dipermudahkan. 

Antara salah satu yang mungkin menyebabkannya ialah saya diserang oleh allergy sehingga dalam masa 30 minit sahaja, seluruh badan saya dipenuhi bengkak bengkak yang rasanya teramat gatal dan miang. Pukul 12.00 tengah malam saya berada di klinik untuk mendapat injection. 

Ubat allergy memang mengantuk kerana saya perlu tidur untuk mengurangkan menggaru garu badan. Saya memang sangat kesal kerana tidak menjaga makan. Bukan apa, saya teringin nak makan udang. Bukan makan banyak pun tapi nampaknya saya tidak boleh lagi makan udang dan makanan laut yang bercengkerang. Tak sanggup berada dalam situasi semalam. Saya benar benar berserah dan pasrah.

OK sekarang kita masuk bab masakan pula iaitu Puding Karamel. Sebenarnya telah lama saya tidak share resepi kuih muih terutama kuih moden seperti ini. Juita selalu pesan, Mama kenalah cuba resepi kuih muih moden yang disukai oleh remaja dan anak anak muda yang follow blog Mama. Hmm bukan tak nak cuba, tapi saya sekarang banyak mencuba resepi kampung dan kuih muih tradisional yang agak sukar di dapati supaya ianya tidak pupus di telan masa.

Saya memang suka puding karamel. Ianya adalah antara kuih muih moden pertama yang saya cuba 20 tahun yang lalu. Boleh klik di SINI untuk resepi pertama Puding Karamel saya. Lagi pulak, menyediakan puding karamel ini sangat mudah dan cepat. Kalau dibeli boleh tahan juga harganya. Dulu dulu, kalau bulan Ramadhan, balik kerja pun masih sempat menyediakannya. Balik solat terawih dah boleh makan. 

Serious sangat sedap puding karamel saya hari ini. Lembut dan nyaman jer rasanya. Teksur puding karamel yang halus mulus ini sangat sedap di tekak saya. Rasanya pun secukup jer manis, tidak terlalu manis. Jadi apa lagi, jom pakat ramai ramai cuba menyediakan puding karamel untuk hidangan keluarga masing masing tau.


Jom layan resepi di bawah ini dan jangan lupa untuk melihat video penyediaannya di Azie Kitchen youtube channel di SINI. Kalau sudi, bolehlah subscribe youtube channel saya ya. Selamat mencuba...


Puding Karamel Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:6 biji telur2 sudu kecil esen vanilla1/2 cawan gula2 cawan susu segar
Air gula hangus:1/2 cawan gula3 sudu besar air 
Masukkan gula dan air ke dalam kuali non stick dan nyalakan api kecil sehingga air gula berwarna keperangan. Tak perlu kacau, cuma sekali sekala sendeng sendengkan kuali supaya air gula masak rata.


Tuangkan air gula ke dalam bekas yang telah dilenser dengan majerin.

Satukan telur dengan gula. Kacau telur supaya tidak berbuih. Tuang telur ke dalam susu. Kacau rata dan tapis. 
Tuang dalam bekas berisi gula karamel tadi. Cover dengan aluminium foil. Kukus selama 15 minit. 

Nota:Boleh juga dibakar dalam oven secara water bath selama 20-25 minit. Masuk air panas dalam tray. 
Untuk adunan di atas menghasilkan 6 bekas karamel. 






Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.aziekitchen.com/2019/10/puding-karamel-sedap-dan-simple.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Kari Kering Ketam Simple Dan Sedap Resepi Tersedap

Resepi Kari Kering Ketam Simple Dan Sedap Resepi Tersedap

papar berkaitan - pada 29/9/2019 - jumlah : 265 hits
Resepi Kari Kering Ketam Simple Dan Sedap Resepi Tersedap Salam semua sebut ketam ni mesti ramai peminat ketam Ketam ni semua adik ipar yang bagi fresh dari laut Sebab itu macam macam corak Tak ada lah besar sangat ketamnya Ada besar sikit ...
Resepi Scone Kismis Gebu Simple Sedap

Resepi Scone Kismis Gebu Simple Sedap

papar berkaitan - pada 1/10/2019 - jumlah : 300 hits
RESEPI SCONE KISMIS GEBU SIMPLE SEDAP Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini Terima kasih atas sokongan anda semua Al kisah semalam petang hujan turun dengan lebat dan berpanjangan hingga ke malam Cuaca sejuk te...
Sotong Paprik Sotong Goreng Kunyit Lauk Simple Tapi Sedap

Sotong Paprik Sotong Goreng Kunyit Lauk Simple Tapi Sedap

papar berkaitan - pada 16/10/2019 - jumlah : 160 hits
Penggemar sotong mesti suka dua menu ni terutamanya irang bujang Sebabnya dua menu selalu jadi pilihan ramai pelanggan bila makan di restoran Sedangkan dua menu ini sangat mudah disediakan dan sangat sedap dimakan panas panas Kena pulak den...
20 Resipi Puding Yang Lagend Sedap Senang Membuatnya

20 Resipi Puding Yang Lagend Sedap Senang Membuatnya

papar berkaitan - pada 12/10/2019 - jumlah : 391 hits
Puding antara dessert paling disukai ramai tanpa mengira bangsa dan peringkat usia Kepada korang penggemar puding ini ada 20 resipi puding yang boleh korang cuba buat sendiri sebagai hidangan pencuci dihujung minggu Pilih mana mana resipi y...
Ini 4 Cara Masak Sup Sayur Paling Mudah Sedap

Ini 4 Cara Masak Sup Sayur Paling Mudah Sedap

papar berkaitan - pada 1/10/2019 - jumlah : 140 hits
Ramai yang suka sup sayur dan ramai ang boleh memasaknya Tapi tahukah korang ada beberapa rahisa yang boleh jadikan sup sayur lebih sedap cukup rasa dan kaya dengan khasiat nutrisinya Berikut empat tip boleh korang cuba sangat mudah dan han...
Sedap Ke Sweet Chilli Fish Burger Mcdonalds

Sedap Ke Sweet Chilli Fish Burger Mcdonalds

papar berkaitan - pada 1/10/2019 - jumlah : 417 hits
Sedap Ke Sweet Chilli Fish Burger McDonalds Inilah yang selalu bermain difikiran bile ingin mencuba sesuatu menu makanan yang belum kita pernah rasa sebelum ini Sedap ke Pedas ke sebab ada chilli tertulis disitu Berbaloi ke nak rasa Jadi se...
Kambing Perap Sedap Dari Mamasab

Kambing Perap Sedap Dari Mamasab

papar berkaitan - pada 1/10/2019 - jumlah : 214 hits
Ini bukan review berbayar ya Makcik beli makcik masak dan makan makcik rasa sedap sangat lalu makcik kongsikannya di sini Hahaha kambing perap tu dah sama besar dengan muka makcik Ada dua saiz ya Sekilo dan setengah kilo Masak dalam pemangg...
Ini 5 Menu Bbq Yang Sedap Mudah Boleh Buat Di Rumah

Ini 5 Menu Bbq Yang Sedap Mudah Boleh Buat Di Rumah

papar berkaitan - pada 1/10/2019 - jumlah : 169 hits
Nak buat BBQ kecil kecil di rumah Boleh je ya tak perlu halaman yang luas tempat memanggang atau menggril luas dan berbelanja besar Cukup sekadar di dapur atau meja makan yang penting korang boleh menikmati BBQ santai bersama keluarga Kalau...
3 Menu Nusantara Paling Disukai Orang Malaysia Pedas Sedap

3 Menu Nusantara Paling Disukai Orang Malaysia Pedas Sedap

papar berkaitan - pada 4/10/2019 - jumlah : 139 hits
Sambal Paru Sambal CUmi dan Sambal Lodeh Jawa ni memang tak asing di kalangan masyarakat Malaysia Simgapura dan Brunei Makan dengan Nasi Impit atau nasi memang terbaik lagi pedas lagi sedap Nak makan menu ni korang boleh je masak sendiri te...
Sajat Lelaki Atau Wanita

Kecoh Lelaki Bvnuh Kucing Di Kedai Dobi Wanita Berpurdah Ini Tampil Jelaskan Siapa Sebenarnya Suspek

Lembaga Pengarah Tabung Haji Mesti Di Pecat Dan Di Siasat

Syed Saddiq Bangun Cuba Nak Mencelah Tun M Sekali Noh Omar Persenda Ayat Dia Buat Ramai P4nas Hati

Remaja Maut Terkena Renjatan Elektrik Di Taman Perumahan Bandar Sierra

16 Breathtaking Diy Summer Decor Ideas Inspired By Nature

Empat Kilang Proses Makanan Di Bukit Mertajam Diarah Tutup Kerana Kotor

Ini Parlimen Ke



Resepi Kek Karamel Pelangi Paling Gebu dan Kurang Manis

Kisah Wanita Yang Dikurung Ibu Kandung Sendiri 26 Tahun Dalam Gelap

Bagaimanakah Rakyat Korea Utara Cari Jodoh Dan Pasangan

Info Dan Sinopsis Drama Syurga Untukmu Slot Samarinda

5 Gereja Yang Dahulunya Merupakan Masjid


Ahli Parlimen Pn Bantah Hasrat Zuraida Laksana Pilihan Raya Pbt

Adakah Srikandi Bersatu Wp Menuduh Umno Parti Toksik

5 Museum Yang Wajib Kamu Masukin Dalam Bucketlist

Nik Omar Ditamatkan Kontrak Sebagai Ydp Yadim

Cara Menambah View Youtube Yang Efektif Dan Mudah

Mitshubishi Xpander Pencabar Baru Honda Br V Dan Perodua Aruz