Makanan Paling Popular Sedap Top Dan Digemari Di Malaysia Sepanjang Zaman


GALAKSI VIRAL - Ingin tahu makanan apakah yang paling popular di Malaysia daripada zaman dahulu sehingga kini. Jom kita lihat Carta 10 Makanan Paling Popular di Malaysia dulu, kini dan selamanya mungkin


10 MAKANAN PALING POPULAR DI MALAYSIA SEPANJANG MASA 
1. NASI LEMAK
Nasi Lemak sememangnya makanan No.1 Malaysia. Ianya boleh didapati tidak kira di gerai makan, restoran dan mahupun hotel-hotel di negara kita. Nasi lemak juga merupakan makanan kegemaran rakyat Malaysia untuk sarapan pagi, tengah hari mahupun malam. Terpulang kepada citarasa masing-masing. Nasi lemak juga sudah mengalami revolusi tersendiri apabila wujudnya Burger Nasi Lemak dan  mungkin selepas ini akan wujud resepi air minuman segera perisa nasi lemak. #fikirluarkotak #jepun 
2. NASI AYAM
Nasi Ayam sekarang bersaing hebat dengan Nasi Ayam Penyet. Ini kerana ada restoran GV pergi makan hanya hidangkan lauk pauk dan juga nasi ayam penyet tetapi tiada nasi ayam di restauran berkenaan? GV rasa terkejut dengan fenomena ini dan ianya sudah bermula sejak 2010 an  lagi.  Nasi ayam ini sebenarnya juga merupakan salah satu makanan identiti rakyat Malaysia/Singapura yang sangat popular di mata dunia. Tambahan pula, nasi ayam juga menjadi pilihan mudah bagi ibu bapa untuk memesan makanan untuk anak-anak mereka yang berusia 17 tahun ke bawah kerana ianya sedap, cepat dihidangkan, tidak pedas dan harga juga murah berbanding makanan yang lain. Jadi menu nasi ayam patut diadakan di seluruh restoran makanan Malaysia kerana ianya adalah makanan kegemaran majoriti rakyat Malaysia. #pendapatperibadi #chickenriceshopmyfavourite #howaboutnasiitik

3. NASI/MEE/BIHUN/KEUTIAU GORENG
Tidak kira anda pelajar kolej, universiti, sekolah atau sudah bekerja, apabila tiba waktu petang/ malam, majoriti mesti akan order makanan bergoreng di kedai makan kan? Ini adalah kerana itulah antara menu utama yang pihak kedai makan  akan hidangkan kepada para  pelanggan mereka di seluruh Malaysia apabila masuk waktu petang (selain daripada menu masakan ikan bakar atau ikan stim). Pilihan kegemaran rakyat tempatan selalunya nasi goreng. Kalau bukan nasi goreng, mesti mee goreng mamak atau Char Keuy Tuew dan etc. #nasigorengpattayasedap

4. ROTI CANAI
Roti Canai adalah makanan seiring sejalan popularitinya dengan Nasi Lemak untuk menu sarapan pagi di Malaysia. Adik beradik roti canai seperti murtabak dan roti boom juga sangat popular di Malaysia. Selain itu, Roti Canai juga sudah berevolusi  dengan berbagai mix and match dengan bahan makanan lain seperti Roti Canai Pisang, Roti Canai Bawang, Roti Canai Cheese, Roti Canai Coklat  dan mungkin akan datang Roti Canai Asam Boi. #jepun #majukehadapan

5. PISANG GORENG
Pisang goreng memang kegemaran semua rakyat Malaysia terutama pada waktu petang. Hampir semua tempat ada jual pisang goreng. GV ingat lagi GV pernah beli pisang goreng 10 sen satu tempat di Perlis pada suatu ketika dahulu. Kalau di sebelah Pantai Barat  Semenajung Malaysia, selalunya pisang goreng dimakan dengan cicah sambal kicap. Berbeza di sebelah Pantai Timur Semenajung Malaysia di makan pisang goreng dimakan dengan cicah kuah lada (sos lada cicah keropok lekor).  #memorilama #uitmperlis #terengganu

6. MEE SEGERA
Suatu ketika dahulu, mee segera adalah pilihan makanan utama apabila masuk zon bajet tahap kritikal. Tetapi kini ianya sudah berevolusi menjadi makanan utama jika malas nak masak atau malas nak pergi kedai beli makanan dan malas nak order online makanan. Malah, dengan pelbagai perisa mee segera sekarang, ianya sudah menjadi pilihan kegemaran makanan majoriti penduduk Malaysia sekarang. #meemameebest 

7. AYAM GORENG
Mana-mana kedai makanan di Malaysia, mesti ada jual ayam goreng kan. Ayam goreng bukan sahaja boleh dimakan begitu sahaja, malah boleh dimix dan dimatchkan dengan pelbagai menu makanan lain. Contohnya Nasi Lemak + Ayam Goreng, Roti Canai + Ayam Goreng, Nasi Goreng + Ayam Goreng dan banyak lagi. #ayamgoreng+coklatsedaptak #doraemoncuba

8. BURGER
Burger juga merupakan makanan kegemaran rakyat Malaysia ketika waktu petang atau malam kerana ianya mudah didapati samada di restoran makanan segera atau di gerai-gerai burger di seluruh Malaysia. GV ingat lagi masa balik kampung dulu, GV mesti akan singgah satu gerai itu untuk beli burger ayam dan makan di dalam bas. Sedap sangat. Kebetulan GV baru lepas menonton rancangan Tamil berjudul Rasikka Rasikka di TV, rancangan ini fokus pada kedai-kedai makanan yang sedap dan unik di Malaysia. Ada satu kedai makanan di Seksyen 7 Shah Alam Selangor itu, kedai ini ada  jual burger seberat 3kg. Perghh. Memang besar gila dan nampak sangat lazat. Tapi GV lupa apa nama kedai itew. huhu. #jalanjalancarimakan


9. SAMBAL BELACAN
Sambal belacan juga sehebat Ayam Goreng juga ya. Majoriti tempat jual makanan tengah hari pastinya ada  menu sambal belacan. Even kedai mamak pun ada sambal belacan kan. Yang uniknya, sambal belacan bukan sahaja dimakan bersama nasi, mee atau laksa, ianya juga boleh dimakan bersama ambuyat. GV tidak pernah makan ambuyat lagi, tetapi  GV sudah banyak kali  tonton di TV tengok orang makan sambal belacan bersama ambuyat dan nampak sangat sedap. #nyamnyam

10. MAKANAN BERKUAH - KARI/SUP/MASAK LEMAK/TOM YAM/LAKSA/GULAI
Majoriti rakyat Malaysia tidak suka makanan yang dalam kering atau tidak berkuah. Even makanan nasi arab yang kategori kering itupun ada acar dal yang ada kuah kan. Makanan berkuah ini termasuk kuah kari, sup, tom yam, masak lemak, masak merah, asam pedas  dan banyak lagi, Antara lauk yang digunakan di dalam masakan berkuah ialah ayam, ikan, udang, sotong dan daging.


P/S : 10 Pilihan makanan di atas adalah berdasarkan pengalaman peribadi GV makan di beberapa tempat di Malaysia. Mungkin anda ada pendapat sendiri kan. Tidak mengapa.  Yang pastinya semua sedap dan lazat belaka. Nyum Nyum.


GALAKSI VIRALBlog Hiburan Informasi Kababoomhttps://galaksiviral.blogspot.my/

Sumber : Google Image 



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://galaksiviral.blogspot.com/2019/11/makanan-paling-popular-sedap-top-dan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Lagu Paling Popular Tahun 1995 Di Malaysia

Lagu Paling Popular Tahun 1995 Di Malaysia

papar berkaitan - pada 8/11/2019 - jumlah : 85 hits
GALAKSI VIRAL Tahun 1995 merupakan tahun kegemilangan Diva Pop Malaysia Ziana Zain kerana banyak kejayaan beliau telah kecapi pada tahun ini Komposer Saari Amri pula merupakan komposer paling popular pada tahun ini Tahun ini juga boleh dika...
Senarai Top 5 E Wallet Di Malaysia Korang Selalu Guna Yang Mana

Senarai Top 5 E Wallet Di Malaysia Korang Selalu Guna Yang Mana

papar berkaitan - pada 4/11/2019 - jumlah : 157 hits
e Wallet atau e Dompet dalam bahasa Malaysia merupakan suatu perkhidmatan pembayaran tanpa tunai yang dibayar hanya menggunakan secara online dengan menggunakan sistem bar code Setiap kali ingin membuat pembayaran anda cari bar code akaun t...
Ikan Bilis Paling Sedap Dan Rangup

Ikan Bilis Paling Sedap Dan Rangup

papar berkaitan - pada 7/11/2019 - jumlah : 104 hits
Ikan bilis antara barang asas dapur yang wajib ada Tak ada ikan bilis macam serba tak lengkap sebab banyak menu masakan harian menggunakan ikan bilis Lainlah kalau hari hari menu bakar je memang tak guna ikan bilis lah kan Ikan bilis pula a...
Carilah Makanan Paling Suci Mengikut Surah Al Kahfi

Carilah Makanan Paling Suci Mengikut Surah Al Kahfi

papar berkaitan - pada 22/10/2019 - jumlah : 41 hits
DAJAL GMO MSG ARTIFICIAL FLAVORED SINTETIK DRUGS Allah SWT berfirman wa kazaalika ba asnaahum liyatasaaa aluu bainahum qoola qooo ilum min hum kam labistum qooluu labisnaa yauman au ba dho yauum qooluu robbukum a lamu bimaa labistum fab asu...
Kuih Bahulu Kegemaran Sepanjang Zaman

Kuih Bahulu Kegemaran Sepanjang Zaman

papar berkaitan - pada 26/10/2019 - jumlah : 177 hits
Kalau dulu jumpa kuih bahulu masa raya je Tapi sejak kahwin dengan orang Kolo Pilah kuih bahulu ni bukan lagi menu rare yang ada hanya masa raya je Kuih bahulu ni dah biasa bagi Fiza Mulanya agak pelik sebab orang jual bahulu bukan pada mus...
Zaman Bn Paling Rendah Rm310 Satu Tan Tak Pernah Rm270 Kata Pekebun Kecil Kepada Calon Ph

Zaman Bn Paling Rendah Rm310 Satu Tan Tak Pernah Rm270 Kata Pekebun Kecil Kepada Calon Ph

papar berkaitan - pada 6/11/2019 - jumlah : 70 hits
PONTIAN Pekebun kecil tempatan terguris hati dengan sikap calon Pakatan Harapan dalam pilihan raya kecil Tanjung Piai Karmaine Sardini meminta mereka bersyukur walaupun mengalami kemerosotan harga kelapa sawit Seorang pekebun kecil di sini ...
Resepi Menarik Dan Sedap Menggunakan Boh Tea Malaysia

Resepi Menarik Dan Sedap Menggunakan Boh Tea Malaysia

papar berkaitan - pada 22/10/2019 - jumlah : 97 hits
Demo Masakan Bersama Dato Fazley Yaakob Anjuran BOH TEA MALAYSIA Last week Amni hadirkan diri untuk satu event demo masakan bersama Dato Fazley Yaakob yang dianjurkan oleh BOH TEA PLANTATIONS MALAYSIA Sempena ulang tahun BOH Plantations Sdn...
Resipi Cheesy Meatball Yang Paling Mudah Sedap

Resipi Cheesy Meatball Yang Paling Mudah Sedap

papar berkaitan - pada 23/10/2019 - jumlah : 143 hits
Teringin nak makan Cheesy Meatball malam ni Ni ada resipi paling mudah perkongsian saudari Ain Aziz Istimewa resipi ni tak payah masak guna ketuhar pun Guna kuali je puan puan Anak anak pasti suka sebab tak pedas Jom lihat bahan bahan yang ...
Agar Agar Ros Cantik Berkilat Pernah Popular Zaman Dulu Dulu

Agar Agar Ros Cantik Berkilat Pernah Popular Zaman Dulu Dulu

papar berkaitan - pada 25/10/2019 - jumlah : 91 hits
Zaman dulu dulu agar agar sirap rose atau dipanggil lengkong ni memang jadi menu wajib di majlis keraian dan Hari Raya Aroma pandannya memang buat terliurlah Tapi agar agar siap rose ni dah tenggelam dek penemuan pudding dan agar agar pelba...
Pegawai Polis Tembak Isteri Sendiri Di Serian

Pasai Apa Anwar Tak Mau Pecat Azmin

Keganasan Yakjuj Makjuj

Hidung Berdarah Apa Sebenarnya Terjadi Pada Tun Mahathir

Ameng Terkejut Tidak Tersingkir Gv3 Walaupun Terlupa Lirik

Jom Buat Sendiri Resipi Pancake Lembut Gebu Dan Sedap Ala Mcd Sesuai Dijadikan Sarapan

Jangan Sampai Kena Serangan Stroke Kedua Atau Ketiga

Syarhus Sunnah Melihat Wajah Allah Pada Hari Kiamat



5 Propaganda China Untuk Kelihatan Cool Oleh Seluruh Dunia

10 Bandar Eropah yang Penduduk Tempatannya Benci Pelancong

Ibrahim Pendek Anak Malaysia Pertama Membintangi Filem Hollywood

Rupanya Sabhi Saddi One Nation Emcees Dan Anggota K Clique Ini Adik Beradik

Biodata Dan Latar Belakang Datuk Ramli MS Juri Gegar Vaganza 2019


Book Xcess Sunsuria Forum Kedai Buku Berkonsepkan Terowong Masa

Imigresen Tahan Datuk Disyaki Kaut Untung Jual Kad Pekerja Asing Palsu Suara Tv

Astagfirullah Al Azim Suami Sanggup Pukul Isteri Dengan Topi Keledar Sampai Cedera

Pengalaman Masuk Kelas Meroti

Gengster Leng Chai

Gear Proton Savvy Amt Bertukar Kepada Neutral Semasa Dipandu