Jangan Jadikan Covid 19 Modal Politik Kecaman Tak Bantu Selesai Masalah Hariri
                Amin Adnan    KUALA  LUMPUR– Ketua Pemuda UMNO Negeri Kelantan, Noor Hariri Mohamed  Noor merasa kecewa dengan segelintir pihak yang menjadikan COVID-19  modal politik sebagaimana kenyataan Pemuda Parti Amanah dengan  menyalahkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan pimpinannya  dalam menangani wabak tersebut.
 Katanya, Timbalan Pemuda Amanah Nasional, Shazni Munir, menyalahkan  kerajaan seolah-olah tidak ada hala tuju untuk menyelesaikan masalah  COVID-19 ini dan tidak dapat membantu menenangkan rakyat.
 “Kenyataan  Pemuda Amanah yang menyalahkan Perdana Menteri dan barisan kabinet baru  ini amatlah tidak bertanggungjawab dan seolah-olah bersikap seperti  menangguk di air keruh. Kecaman dan kemarahan tidak akan menyelesaikan  masalah apatah lagi membantu menenangkan rakyat Malaysia dalam  menghadapi situasi cemas julung kali ini.
 “Di manakah suara lantang Pemuda Amanah ketika mula-mulanya  tercetusnya wabak COVID-9 apabila Perdana Menteri ketika itu Tun Dr  Mahathir Mohamad, seolah-olah mengambil sikap acuh tak acuh berkenaan  hal keselamatan rakyat?
 Ini diburukkan lagi dengan pernyataan daripada  Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail  yang menyebut tiada keperluan untuk membuat sekatan masuk warga China  yang menjadi punca utama wabak ini ke Malaysia,” katanya kepada UMNO  Online.
 Jelas Hariri lagi, rakyat hari ini tahu menilai akibat kelemahan  kabinet Menteri Pakatan Harapan (PH) yang mengalami masalah tindakan  yang terlalu lembap untuk mencegah masalah ini daripada merebak.
 “Kelemahan bekas Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu yang tiada satu pun  dalam kepalanya ada idea dan niat untuk membuat misi penyelamat oleh  ATM terhadap warganegara Malaysia yang berada di negara luar.
 “Tidak pula Pemuda Amanah menghentam Presiden mereka ini yang bertindak dan berfikiran lembap seperti siput babi?” tegasnya.
 Sehubungan itu, beliau bersama Pemuda UMNO Kelantan merayu dan  berpesan kepada semua rakyat Malaysia supaya patuh kepada semua arahan  Kerajaan hari ini, serta kekal tenang dalam usaha demi menyelamatkan  nyawa diri dan keluarga, tambahnya lagi.
 “Percayalah… sifat tanggungjawab dan sikap kebersamaan kita semua  dapat mencegah penularan wabak ini dengan jayanya,” katanya lagi.- UMNO ONLINE
			
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang : 
http://dialograkyat.blogspot.com/2020/03/jangan-jadikan-covid-19-modal-politik.html