Contoh Soalan Psikometrik Pemandu Kenderaan H11


Contoh Soalan Psikometrik Pemandu Kenderaan H11. Dipanggil peperiksaan SPA untuk Ujian Psikometrik Pemandu Kenderaan H11 bulan ini? Tahniah kepada anda yang berjaya dipanggil ujian ini. Anda adalah calon yang bertuah kerana berpeluang membuktikan keupayaan anda menjawab soalan-soalan berbentuk psikometrik psikologi dan psikometrik matematik. Disini kami akan kongsikan contoh-contoh soalan ujian psikometrik bagi ujian psikometrik Pemandu Kenderaan H11.

Ujian psikometrik ini adalah salah satu seksyen dalam penilaian pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA). Seksyen ini adalah berkaitan dengan ujian psikometrik yang perlu dijawab dalam masa yang pantas. Kebiasaannya diberikan masa 60 minit hingga 1 jam 30 minit untuk menyelesaikan sebanyak hampir 196 soalan.
Nampak seperti banyak soalan dan terma yang menggerunkan, tetapi percayalah seksyen ini pasti menjadi seksyen yang paling mudah bagi anda. Pihak SPA berkemungkinan akan mengubah soalan dan tempoh masa menjawab soalan ujian psikometrik. Walaubagaimanapun, itu tak penting..
Apa yang penting adalah anda tahu bagaimana penilaiannya dan bagaimana cara menjawabnya!


Format Soalan Ujian Psikometrik SPAKekangan masa adalah MASALAH utama ketika menjawab soalan ujian psikometrik ini.
Ini kerana dengan jumlah soalan yang banyak dengan masa yang diberikan sangat kritikal, boleh dikatakan hanya 90 minit untuk 196 soalan? So, 1 soalan cuma ada 45 saat untuk memikirkan jawapan untuk 1 soalan.
Untuk mengatasi masalah ini, anda perlu faham dan buat latih tubi menjawab soalan berbentuk psikologi ini. 
Format soalan dan jawapan pilihan juga tidak tetap. Ianya ditetapkan ‘Aneka Pilihan Jawapan’. Ada berkemungkinan hanya diberi 2 atau 3 pilihan jawapan (Ya atau Tidak), (Betul atau Salah), (Ya atau Betul atau Tidak Pasti) ataupun 4-5 jawapan yang menguji keyakinan anda (Sangat Setuju, Setuju, Tidak Pasti, Tidak Bersetuju, Sangat Tidak Bersetuju) sebagai refleksi keyakinan anda dalam membuat pilihan.
Jika dirangkumkan, ianya adalah refleksi siapa diri anda dan bagaimana anda menjalani hidup seharian. Sikap anda, cara berfikir, tindakan anda terhadap anda sendiri dan persekitaran. Seharusnya aura positif yang menguasai anda dan bukan sebaliknya. Atas sebab itu nilaian positif harus ada pada diri anda sendiri seperti sedia menerima kritikan dan pandangan orang lain, tidak merasa diri sendiri sahaja yang betul.
Dalam ujian psikometrik, calon dikehendaki menjawab item-item psikologi yang merangkumi perkara berikut :

PersonalitiMotivasiKejujuranIntegritiKebolehan SosialKestabilan Emosi; danDisiplin


Teknik Menjawab Soalan Ujian Psikometrik SPA Dalam ujian psikometrik ini, anda tidak seharusnya menjadi hipokrit, anda hanya perlu sembunyikan keburukan anda. Pilih untuk mengeluarkan kualiti yang baik anda dan jawab sepenuh hati tanpa sebarang penipuan yang bakal memakan diri anda.
Untuk pengetahuan anda, soalan ujian ini direka oleh pakar psikologi yang bakal menentukan kebenaran jawapan anda. Tip terpenting ialah, pastikan jawapan anda sentiasa konsisten. Terdapat sejumlah soalan yang hampir sama bertujuan untuk memerangkap calon-calon yang berpendirian seperti lalang!
Cuba perhatikan soalan dibawah..contoh soalan yang bakal memerangkap anda berdasarkan ciri positif ‘menerima kritikan dan pandangan orang lain’;

Saya rasakan tidak perlu mendengar pandangan orang lain.Saya tdak suka pandangan saya ditolak.Hasil mesyuarat kurang berkualiti daripada cerakin data sendiri.
Semua pernyataan diatas mewakili nilai “aura negatif” dalam diri dan ianya bertentangan sama sekali dengan ciri positif ‘menerima kritikan dan pandangan orang lain’.
Jawapan anda untuk semua 3 pernyataan diatas sepatutnya sama. Memang agak mengelirukan tetapi inilah bentuk soalan yang akan menguji pendirian anda, pastikan anda menjawab secara konsisten.


Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pemandu Kenderaan H11Bagi memudahkan anda memahami bentuk soalan dan jawapan Ujian Psikometrik ini, dibawah kami berikan anda 15 contoh soalan psikometrik yang berkemungkinan akan ditanya;
1. Apabila peluang ada, kita tidak perlu lagi berusaha
A. Ya
B. Tidak
C. Tidak Pasti


2. Saya selalu didenda di zaman persekolahan dahulu
A. Setuju
B. Tidak Setuju
C. Tidak Pasti


3. Saya suka memberi penerangan awal kepada pekerja bawahan saya sebelum mereka melakukan kerja seharian
A. Setuju
B. Tidak Setuju


4. Saya suka menegur pekerja bawahan saya di khalayak ramai
A. Setuju
B. Tidak Setuju


5. Saya lebih mementingkan hasil kerja daripada cara melakukan kerja
A. Ya
B. Tidak


6. Mencari pengalaman baru membuatkan saya sangat aktif
A. Ya
B. Tidak


7. Saya lebih suka menjadi ketua daripada menjadi pengikut
A. Ya
B. Tidak


8. Saya tidak mengharapkan balasan apabila saya memberi
A. Ya
B. Tidak


9. Saya masih akan menolong rakan saya walaupun dia tidak membalas budi saya
A. Setuju
B. Tidak Setuju


10. Saya hanya akan berdoa jika saya ditimpa musibah
A. Setuju
B. Tidak Setuju


Contoh Soalan Matematik Psikometrik Pemandu Kenderaan H111. Sisi satu segi empat sama ialah (2meter persegi + 9) cm. Cari perimeter segi empat sama tersebut, jika nilai m lebih dari 3 dan kurang dari 5 ?
A. 141
B. 164
C. 154
D. 192


2. Berapakah nilai hasil tambah bagi nilai digit 6 dan nilai digit 4 dalam 65489 dan 6% daripada hasil tambah itu.
A. 2340
B. 3730
C. 2700
D. 3624


3. Berapakah nilai jika hasil darab 502 X 87 dibundarkan kepada ribu yang terdekat dan dibahagikan kepada 220.
A. 200
B. 305
C. 450
D. 556


4. Setelah dinaikkan sebanyak 10%, gaji cikgu Hafiz menjadi RM 4400, gaji isterinya hanya 4/5 daripada gaji asal cikgu Hafiz. Hitungkan jumlah gaji mereka sebelum kenaikan.
A. RM 7550.00
B. RM 6500.00
C. RM 7200.00
D. RM 8104.00


5. Luas sebuah segi empat tepat adalah 64 CM padu. Jika panjang segi empat itu adalah 16 cm, cari lebar segi empat tepat tersebut.
A. 4 CM
B. 5 CM
C. 6 CM
D. 9 CM


Dapatkan Rujukan Contoh Soalan Psikometrik Pemandu Kenderaan H11Kami mengesyorkan anda untuk mendapatkan rujukan serta contoh soalan ujian psikometrik untuk anda buat latih-tubi menjawab soalan-soalan psikometrik seperti soalan sebenar.
Kami cadangkan anda memiliki Ebook Ujian Psikometrik Pemandu Kenderaan H11 dibawah ini untuk persediaan;
>> KLIK SINI UNTUK TEMPAHAN << 
Kami berharap artikel Contoh Soalan Ujian Psikometrik Pemandu Kenderaan H11 ini membantu anda nanti! Dapatkan eBook ini kerana anda perlukan LATIH TUBI untuk LULUS ujian ini. Percayalah, anda perlukan contoh-contoh soalan psikometrik ini.
Semoga berjaya!
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.kerjayasafety.com/2020/10/contoh-soalan-psikometrik-pemandu.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Contoh Soalan Psikometrik Pegawai Pemulihan Perubatan U41

Contoh Soalan Psikometrik Pegawai Pemulihan Perubatan U41

papar berkaitan - pada 6/10/2020 - jumlah : 143 hits
Contoh Soalan Psikometrik Pegawai Pemulihan Perubatan U41 Dipanggil peperiksaan SPA untuk Ujian Psikometrik Pegawai Pemulihan Perubatan U41 bulan ini Tahniah kepada anda yang berjaya dipanggil ujian ini Anda adalah calon yang bertuah kerana...
Cuba Menipu Pemandu Myvi Reka Cerita Elak Kenderaan Berhenti

Cuba Menipu Pemandu Myvi Reka Cerita Elak Kenderaan Berhenti

papar berkaitan - pada 12/10/2020 - jumlah : 103 hits
BANGI 23 Safar 1442H Ahad Polis menyangkal dakwaan pemandu kereta Perodua Myvi mengelak kenderaan berhenti di hadapannya hingga terlibat kemalangan mengakibatkan kematian di Kilometer 4 Jalan Johor Bahru Kota Tinggi semalam Ketua Polis Joho...
Contoh Soalan Ukkm Mrsm

Contoh Soalan Ukkm Mrsm

papar berkaitan - pada 13/10/2020 - jumlah : 59 hits
CONTOH SOALAN UKKM MRSM Anda dah buat kepada yang buat permohonan kemasukan ke MRSM tahun 2021 untuk tingkatan 1 dan 4 APA ITU UKKM Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM bagi kemasukan MRSM Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 Untuk pengambilan pelajar...
Contoh Soalan Jawapan Pksk

Contoh Soalan Jawapan Pksk

papar berkaitan - pada 11/10/2020 - jumlah : 472 hits
CONTOH SOALAN JAWAPAN PKSK Kepada pelajar atau guru tengah cari CONTOH SOALAN JAWAPAN PKSK 2020 kami kongsikan dalam artikel ini Apakah PKSK PKSK adalah Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus PKSK diperkenalkan pada tahun 2020 sebagai satu ca...
Atm Berkas Pemandu Teksi Cuba Seludup 3 Pati Indonesia

Atm Berkas Pemandu Teksi Cuba Seludup 3 Pati Indonesia

papar berkaitan - pada 25/9/2020 - jumlah : 60 hits
KOTA TINGGI 24 Sept Cubaan seorang pemandu teksi untuk bersubahat dalam aktiviti penyeludupan pendatang asing tanpa izin tidak berhasil apabila ditahan oleh pasukan Rejimen Pertama Kor Armor Diraja di kawasan Ladang Sungai Tengah Bandar Pen...
Pelajar Tingkatan 5 Korban Pemandu Mabuk

Pelajar Tingkatan 5 Korban Pemandu Mabuk

papar berkaitan - pada 23/9/2020 - jumlah : 63 hits
PELAJAR TINGKATAN 5 KORBAN PEMANDU MABUK KUALA LUMPUR Seorang pelajar Tingkatan Lima maut dalam kemalangan selepas motosikal ditunggangnya terbabit kemalangan dengan sebuah PERODUA Myvi dipandu seorang pemandu mabuk di Jalan Raja Laut di si...
Pemandu Parah Ditembak 5 Termasuk 3 Pelajar Cedera Dirempuh

Pemandu Parah Ditembak 5 Termasuk 3 Pelajar Cedera Dirempuh

papar berkaitan - pada 25/9/2020 - jumlah : 42 hits
Dua lelaki mengalami kecederaan parah akibat ditembak di beberapa bahagian badan dalam kejadian tengah hari tadi di hadapan Sekolah Menengah Telok Datok Banting Kereta yang dipandu oleh lelaki itu BMW berwarna biru dengan nombor pendaftaran...
Derita Pemandu Grab Mangsa Langgar Lari

Derita Pemandu Grab Mangsa Langgar Lari

papar berkaitan - pada 24/9/2020 - jumlah : 76 hits
DERITA PEMANDU GRAB MANGSA LANGGAR LARI Oleh Abu Hanifah Muhamad JOHOR BAHRU Berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul Itu peribahasa yang susuai untuk menggambarkan penderitaan yang dialami Mohammad Fakrul Azam Md Rosli mangsa lang...
Suami Maut Isteri Parah Dilanggar Pemandu Mabuk

Suami Maut Isteri Parah Dilanggar Pemandu Mabuk

papar berkaitan - pada 27/9/2020 - jumlah : 70 hits
Lagi kes kemalangan yang melibatkan pemandu mabuk di Lebuhraya SILK pada lewat malam Jumaat yang mengorbankan seorang penunggang motosikal manakala pemboncengnya parah Menurut sumber kejadian yang berlaku pada jam 12 tengah malam Jumaat di ...
Air Mata Seorang Ibu Orang Ramai Luluh Lihat Keadaan Ibunda Almarhum Pengiran Muda Azim

Dah Rembat Kereta Polis Suspek Pergi Jemput Awek Nak Tunjuk Kehebatannya

Umur 65 Wajah Keriput Nenek Ini Berubah Total Saat Nikahi Pria Muda Usia 20 Tahun

Netizan Terkejut Khabib Tak Bagi Ucapan Buat Isteri Sekali Penulis Ni Sekolahkan Balik

Sedang Menerima Mengadap Pm Sekali Orang Ramai Perasan Ada Buku Ini Atas Meja Ydp Agong

Muhyiddin Diberi Nasihat Salah Kata Sumber Ppbm

Sheila Mambo Akui Cuci Face Mask Untuk Ulang Pakai Bukan Kedekut Tapi Berjimat

Tutorial Buat Duit Mudah Secara Online Di IsharefansSenarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 4

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 3

Kisah Pengasas Whatsapp Yang Kecundang Kerana Facebook

7 Ciptaan Terhebat Pihak Kesatuan Soviet

Resepi Kek Minyak Paling Gebu dan Lembut


Peminat Hulur Rm1 000 Bantu Joey Bpr Bayar Kompaun Langgar Sop Tak Minta Tapi Orang Nak Bagi Saya Ambil

Gundam Mania Melaka Raya

Kanak Kanak Maut Jatuh Dari Tingkat 15

Nak Cuba Petua Legakan Lenguh Cara Tradisional Meh Baca Ni

Darurat Rejected

Time Untuk Snacking