Contoh Soalan Jawapan Pksk


CONTOH SOALAN & JAWAPAN PKSK

Kepada pelajar atau guru tengah cari CONTOH SOALAN & JAWAPAN PKSK 2020, kami kongsikan dalam artikel ini.
Apakah PKSK?
PKSK adalah Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus.
PKSK diperkenalkan pada tahun 2020 sebagai satu cara untuk menilai permohonan murid untuk kemasukan ke sekolah-sekolah khusus iaitu:
Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Maktab Tentera Diraja (MTD) Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SKMA) Kolej Vokasional (KV) Sekolah Menengah Teknik (SMT) Baca tentang CARA SEMAKAN PUSAT PKSK
CONTOH SOALAN UJIAN PKSK
KPM telah menetapkan bahawa calon yang berminat untuk memasuki SBP, MTD, SKMA, KV dan SMT bagi ambilan tahun 2021 wajib menduduki ujian Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK).
Kaedah penilaian calon sekolah-sekolah khusus melalui PKSK dibuat kerana peperiksaan UPSR dan PT3 tahun 2020 telah dibatalkan akibat pandemik Covid 19. Namun PKSK bukan gantian kepada peperiksaan awam tersebut.
PANDUAN FORMAT & KOMPONEN PKSK
Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) yang akan dilaksanakan ini merangkumi tiga bahagian iaitu Kecerdasan Insaniah (20%), Kecerdasan Intelektual (70%) dan Artikulasi Penulisan (10%).
Kaedah pelaksanaan Ujian Kecerdasan Insaniah dan Kecerdasan Intelektual adalah secara dalam talian manakala kaedah pelaksanaan ujian Artikulasi Penulisan adalah secara bertulis.
Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) terbahagi kepada 3 komponen iaitu:
Bahagian A – Kecerdasan Insaniah (EQ, SQ dan SSQ) 20%
Meliputi kecerdasan emosi, rohani dan insaniah
Bahagian B – Kecerdasan Intelek (IQ, Pengetahuan Am dan Penyelesaian Masalah) 70%
Meliputi kecerdasan intelek, pengetahuan am dan penyelesaian masalah.
Tempoh masa Bahagian A & B ialah 90 minit.  Terdapat 10 soalan Bahasa Inggeris
Bahagian C – Artikulasi Penulisan 10%
Penulisan esei 100 patah perkataan bagi Tingkatan Satu, 250 patah perkataan bagi Tingkatan Empat
45 minit dalam Bahasa Melayu.
TARIKH & FASA PKSK
Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) akan dijalankan secara serentak di semua pusat yang telah ditetapkan di seluruh negara pada tarikh berikut:
12 hingga 23 Oktober 2020 bagi Tingkatan 1 (Satu) 26 Oktober hingga 6 November 2020 bagi Tingkatan 4 (Empat).
PKSK akan dilaksanakan dalam 3 sesi, di mana setiap sesi terbahagi kepada 2 fasa.
FASA 1 : Calon dikehendaki menjawab Bahagian C iaitu penulisan esei sekurang-kurangnya 100 patah perkataan bagi Tingkatan 1, dan 250 patah perkatan bagi Tingkatan 4 berdasarkan tajuk yang diberikan dalam masa 45 minit.
FASA 2 : Calon perlu menjawab soalan Bahagian A dan B secara dalam talian dalam masa 90 minit bagi Tingkatan 1 dan Tingkatan 4.
Calon hanya perlu menduduki satu sesi PKSK sahaja mengikut tarikh, tempat dan masa yang telah ditetapkan.

TIPS JAWAB SOALAN PKSK
SQ, EQ dan SSQ : Pilih jawapan yang PALING POSITIF berdasarkan nilai-nilai murni kehidupan bagi mendapatkan markah paling tinggi.
IQ dan Pengetahuan Am : Berikan jawapan yang BETUL bagi mendapatkan markah
Soalan pengetahuan am boleh rujuk buku teks Sejarah tahun 6 dan berita tentang isu semasa.
CONTOH SOALAN & JAWAPAN PKSK
Pentaksiran Kemasukan Sekolah Khusus (PKSK) agak berbeza dari Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSBP) kerana selain daripada soalan EQ, SQ, SSQ, IQ dan Pengetahuan Am, ujian PKSK juga mengandungi soalan Penyelesaian Masalah dan Artikulasi Penulisan.
Berikut adalah contoh soalan ramalan PKSK berdasarkan soalan ujian UKSBP yang dibuat pada tahun sebelum ini.
Contoh Soalan PKSK (EQ, SQ, SSQ, IQ & Pengetahuan Am)


Labu sayong asal dari negeri mana? – Perak Adat perpatih negeri mana – Negeri Sembilan Siapa pencipta jalur gemilang – Allahyarham Mohamed bin Hamzah Produk keluaran proton – kereta.. wira, persona, perdana, X50, X70, Preve, waja, Exora, Iriz, Aruz Tindakan jika dibuli kawan – buat aduan kepada guru kelas, dan ibubapa Tindakan jika adik koyakkan kerja sekolah anda – nasihatkan adik dengan cara lembut dan beritahu ibubapa 7.Siapa pengasas facebook – Mark Zuckerberg
Tindakan jika rakan facebook ajak temujanji – menolak dengan baik dan ceritakan pada ibubapa Orang yang pertama menjejakkan kaki ke angkasa lepas – Neil Amstrong Namakan bapa pemodenan Malaysia – Dr. Mahathir Mohamad Huraikan tentang fotosintesis – proses tumbuhan membuat makanannya sendiri melalui air, klorofil, karbon dioksida dan cahaya matahari. Kalau bising, ketua kelas dan murid kena buat apa? – ketua kelas beri arahan suruh senyap, duduk di tempat masing-masing. Murid pula kena beri kerjasama dengan berhenti buat bising Apakah nama tasik yang terkenal di Terengganu? – Tasik Kenyir Muzik dan lagu untuk negeri, contohnya Dondang Sayang – Negeri Melaka Wau dari negeri mana? – Kelantan Pulau Pangkor terletak di mana? – Perak Kaum terbesar di Sabah? – Kaum Kadazan dusun Gelaran buat jaguh lumba basikal negara – The rocket pocketman Nama pemain bolasepak Spanyol – Nacho, Sergio Ramos Soalan-soalan berkaitan tinggal di asrama – Sidai pakaian di mana, berapa kali seminggu cuci pakaian kotor, waktu tidur pukul berapa dan sebagainya. Tarikh penubuhan Malaysia – 16 September 1963 Matematik : operasi bergabung, nisbah, Sudoku Kalau rindu ibubapa apa perlu buat – telefon, tulis surat, hantar mesej Kalau kawan bergaduh apa tindakan anda? – memberi nasihat dengan baik-baik dan beritahu guru displin Apakah nama ibu negara Malaysia – Kuala Lumpur Le Tour De Langkawi – Sukan berbasikal Kalau tak sesuai duduk di asrama, nak buat apa? – minta nasihat guru dan ibu bapa dan berikan sebab mengapa tak sesuai Kawan-kawan tak suka dengar ceramah, apa tindakan anda? – Nasihati kawan dengan baik dan cerita faedah ceramah tersebut kepada kita Kalau sepak bola terkena tingkap, apa tindakan anda? – Meminta maaf dan mengakui kesilapan anda Siapakah pengasas Apple? – Steve Jobs Sela masa PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) – 18 Mac 2020 – 31 Disember 2020 (5 Bulan) Fasa 1 : 18 Mac – 31 Mac 2020
Fasa 2 : 1 April – 14 April 2020
Fasa 3 : 15 April – 28 April 2020
Fasa 4 : 29 April – 12 Mei 2020
Fasa 5 (PKPB) : 13 Mei – 9 Jun 2020
Fasa 6 (PKPP) : 10 Jun – 31 Ogos 2020
Fasa 7 (PKPP) : 1 September – 31 Disember 2020
Siapakah Perdana Menteri Malaysia ke 8? – Muhyiddin Yassin Apakah video dihasilkan Sugu Pavithra? – video masakan Apakah tema Hari Kebangsaan 2020? – Malaysia Prihatin Wabak Covid 19 berpunca daripada apa? – virus Covid 19 Wabak Covid 19 mula dikesan di mana? – negara China CONTOH SOALAN PKSK (PENYELESAIAN MASALAH)
Soalan Penyelesaian Masalah PKSK diramalkan mengikut silibus Tahap 2 (Tahun 3, 4 dan 6) untuk mata pelajaran Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik.
Murid disarankan untuk membuat latihan soalan KBAT bagi semua subjek tersebut sebagai persediaan untuk menduduki PKSK.
CONTOH SOALAN PKSK (ARTIKULASI PENULISAN)
Soalan Artikulasi Penulisan PKSK adalah penulisan esei atau karangan dalam Bahasa Melayu. Murid disarankan untuk membuat latihan penulisan Bahasa Melayu seperti persediaan untuk UPSR sebelum ini.
Antara topik ramalan Artkulasi Penulisan PKSK ialah:
Ceritakan pengalaman atau aktiviti semasa tempoh PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) Apakah wabak Covid 19 dan bagaimana menghindari wabak tersebut MAKLUMAT LANJUT & PERTAYAAN 
Layari portal PKSK
The post CONTOH SOALAN & JAWAPAN PKSK appeared first on KekandaMemey.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://kekandamemey.com/contoh-soalan-jawapan-pksk.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Contoh Soalan Psikometrik Pegawai Pemulihan Perubatan U41

Contoh Soalan Psikometrik Pegawai Pemulihan Perubatan U41

papar berkaitan - pada 6/10/2020 - jumlah : 143 hits
Contoh Soalan Psikometrik Pegawai Pemulihan Perubatan U41 Dipanggil peperiksaan SPA untuk Ujian Psikometrik Pegawai Pemulihan Perubatan U41 bulan ini Tahniah kepada anda yang berjaya dipanggil ujian ini Anda adalah calon yang bertuah kerana...
Contoh Soalan Ukkm Mrsm

Contoh Soalan Ukkm Mrsm

papar berkaitan - pada 13/10/2020 - jumlah : 59 hits
CONTOH SOALAN UKKM MRSM Anda dah buat kepada yang buat permohonan kemasukan ke MRSM tahun 2021 untuk tingkatan 1 dan 4 APA ITU UKKM Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM bagi kemasukan MRSM Tingkatan 1 dan Tingkatan 4 Untuk pengambilan pelajar...
Contoh Soalan Psikometrik Pemandu Kenderaan H11

Contoh Soalan Psikometrik Pemandu Kenderaan H11

papar berkaitan - pada 6/10/2020 - jumlah : 129 hits
Contoh Soalan Psikometrik Pemandu Kenderaan H11 Dipanggil peperiksaan SPA untuk Ujian Psikometrik Pemandu Kenderaan H11 bulan ini Tahniah kepada anda yang berjaya dipanggil ujian ini Anda adalah calon yang bertuah kerana berpeluang membukti...
Jawapan Kepada Persoalan Yang Ditimbulkan Auncai

Jawapan Kepada Persoalan Yang Ditimbulkan Auncai

papar berkaitan - pada 9/10/2020 - jumlah : 44 hits
Dalam tempoh hingga Selasa ini Cybertrooper PN yang terlena dibuai jawatan akan mula kelihatan Pastinya tubuh Anwar akan diserang siang dan malam bagi mempengaruhi rakyat dan menakut nakutkan MP MP yg sedia ada Jadi di sini dibekalkan jawap...
Jawapan Balas Dr Noor Hisham Kepada Pakar Kkm

Jawapan Balas Dr Noor Hisham Kepada Pakar Kkm

papar berkaitan - pada 12/10/2020 - jumlah : 77 hits
Dr Noor Hisham Abdullah Saya baca warkah Dr Tachdijan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin bertajuk dengan cukup teliti Meskipun ia bukan ditujukan kepada saya namun sebagai Ketua Pengarah Kesihatan saya perlu faham apa yang anggota KKM ...
Pelan Diteruskan Keadaan Akan Semakin Baik Jawapan Noor Hisham Buat Pakar Kkm

Pelan Diteruskan Keadaan Akan Semakin Baik Jawapan Noor Hisham Buat Pakar Kkm

papar berkaitan - pada 13/10/2020 - jumlah : 64 hits
ULASAN Saya baca warkah Dr Tachdijan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin bertajuk dengan cukup teliti Meskipun ia bukan ditujukan kepada saya namun sebagai Ketua Pengarah Kesihatan saya perlu faham apa yang anggota KKM ini cuba sampaika...
Rakyat Sudah Beri Jawapan Kepada Pakatan Harapan

Rakyat Sudah Beri Jawapan Kepada Pakatan Harapan

papar berkaitan - pada 16/10/2020 - jumlah : 49 hits
sarawakvoice com October 16 2020 KUALA LUMPUR Rakyat memberi mandat dan sudah menilai Pakatan Harpan apabila segalanya terjawab menerusi keputusan dalam beberapa siri Pilihan Raya Kecil dan terbaharu PRN Sabah Naib Presiden PAS Senator Idri...
Undi Tidak Percaya Jawapan Balas Speaker

Undi Tidak Percaya Jawapan Balas Speaker

papar berkaitan - pada 14/10/2020 - jumlah : 41 hits
Spekaer jawab minta KU LI berunding dengan Takiyuddin Makna sidang parlimen akan datang tambah panas
Seolah Olah Gembira Atas Penyingkiran Saya Farisha Iris Tergores Hati Jawapan Azzam Sham

Seolah Olah Gembira Atas Penyingkiran Saya Farisha Iris Tergores Hati Jawapan Azzam Sham

papar berkaitan - pada 3/10/2020 - jumlah : 83 hits
Saya tak sedih langsung kerana tersingkir Tiada terlintas di hati tetapi saat melihat video itu saya kecewa dan sedih atas kenyataan tersebut seolah olah gembira atas penyingkiran saya source
Dah Rembat Kereta Polis Suspek Pergi Jemput Awek Nak Tunjuk Kehebatannya

Umur 65 Wajah Keriput Nenek Ini Berubah Total Saat Nikahi Pria Muda Usia 20 Tahun

Air Mata Seorang Ibu Orang Ramai Luluh Lihat Keadaan Ibunda Almarhum Pengiran Muda Azim

Netizan Terkejut Khabib Tak Bagi Ucapan Buat Isteri Sekali Penulis Ni Sekolahkan Balik

Sedang Menerima Mengadap Pm Sekali Orang Ramai Perasan Ada Buku Ini Atas Meja Ydp Agong

Muhyiddin Diberi Nasihat Salah Kata Sumber Ppbm

Sheila Mambo Akui Cuci Face Mask Untuk Ulang Pakai Bukan Kedekut Tapi Berjimat

Tutorial Buat Duit Mudah Secara Online Di IsharefansSenarai Lagu Tugasan Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 4

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 7 2020 Minggu 3

Kisah Pengasas Whatsapp Yang Kecundang Kerana Facebook

7 Ciptaan Terhebat Pihak Kesatuan Soviet

Resepi Kek Minyak Paling Gebu dan Lembut


Peminat Hulur Rm1 000 Bantu Joey Bpr Bayar Kompaun Langgar Sop Tak Minta Tapi Orang Nak Bagi Saya Ambil

Gundam Mania Melaka Raya

Kanak Kanak Maut Jatuh Dari Tingkat 15

Nak Cuba Petua Legakan Lenguh Cara Tradisional Meh Baca Ni

Darurat Rejected

Time Untuk Snacking