Bubur Lambuk Bulan Ramadhan



Bubur lambuk adalah antara makanan yang cukup sinonim dengan bulan Ramadhan. Kampung Baru akan menjadi lebih popular di bulan Ramadhan kerana banyak gerai yang menjual bubur lambuk akan didirikan di bulan ini. 
Sebelum kita masuk bab resepi saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat berpuasa kepada follower saya yang beragama Islam. Bulan ini selain dari puasa, ianya adalah juga bulan yang wajib kita membaca Al Quran selain dari amalan lain seperti bersedekah dan menjamu orang berbuka puasa. Rugi jika kita tidak mengambil peluang ini, di mana pahala akan digandakan. Jadi jom sahabat dan follower kita rebut peluang untuk membuat pahala sebanyak banyaknya. OK sekarang kita sambung semula bab bubur lambuk. 

Saya sebetulnya belum betul betul menpunyai mood untuk memasak. Tahun ini, lagi lah kerana Nana dah berpindah ke rumah sendiri. Manakala Juita pula akan balik hanya selepas hari raya. Boy tinggal di rumah mertua di Shah Alam. Jadi tinggallah kami berempat sahaja di rumah ini. 
Hari ini saya memang menggagahkan diri untuk memasak bubur lambuk sebagai entri atau resepi pertama yang ingin dikongsi dengan follower saya yang dikasihi. Haa follower semua, jangan lupa klik sekali iklan iklan yang keluar di blog tau. Ramai follower saya yang tidak tahu mengenai perkara ini. Dari berpuluh hingga ratus ribu viewers sehari, tidak sampai 2 ribu follower yang klik iklan yang tertera. 
Hari ini saya memasak dua pot dan menghasilkan bubur lambuk yang agak banyak. Jadi kalau untuk keluarga kecil, cukup dengan satu pot beras sahaja. Kalau boleh gunakan daging yang banyak atau guna tulang lembu. Lagi lemak dan berperisa bubur lambuk kita. 
Tidak seperti poridge atau bubur nasi yang dimakan dengan pelbagai bahan seperti telur masin, jeruk asin, ikan bilis goreng selain dari bawang goreng. Saya lebih suka bubur lambuk kekal asli seperti mana bubur lambuk dulu dulu. 

Tapi terpulanglah pada citarasa masing masing. Hubby pun memuji bubur lambuk saya ini sebagai sedap. Balik dari malam pertama solat terawih, Hubby makan lagi bubur lambuk. 
Bubur lambuk boleh dibuat banyak dan disimpan dalam bekas bertutup dan disimpan dalam peti. Sedap juga dimakan ketika bersahur. Saya kalau sahur memang tak berselera makan nasi putih dengan lauk pauk. Kalau ada pun, lauk kering sahaja seperti ayam goreng, ikan bilis goreng atau telur dadar sahaja. 
Sekarang kita layan resepi yang saya gunakan hari ini. Juga boleh lihat video penyediaannya di Azie Kitchen youtube channel di SINI. Selamat mencuba... 


Bubur LambukOleh: Azie Kitchen
Bahan A:2 pot beras Daging atau tulang secukupnya1/2 sudu besar lada hitam1 sudu kecil halbaGaram secukup rasa1 inci halia - hiris2 batang serai - ketuk
Bahan B:1 batang kayu manis2 kuntum bunga lawang1 sudu kecil serbuk jintan manis2 helai daun salam 1/3 kotak santan kotak 
Bahan C:Bawang gorengDaun bawang
Cara cara:Beras dicuci dan tos. Masak beras yang telah dibasuh dengan air yang banyak bersama bahan A sehingga nasi menjadi hancur. Jika belum hancur, tambah air dari masa ke semasa. Nota: Jika mahu mudah, boleh guna slow cooker.





Masukkan bahan B dan masak lagi sehingga sebati. Setelah masak dan disesuaikn rasa, bolehlah diangkat. 



Tabur bawang goreng serta sedikit minyak lebihan menggoreng bawang dan daun bawang. Sedia untuk dinikmati. 

Nota:Jika suka, boleh dimasukkan juga udang bersama bahan B. 
Lebih sedap jika menggunakan tulang lembu. 



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.aziekitchen.com/2019/05/bubur-lambuk-bulan-ramadhan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ramadhan Tiba Bubur Lambuk Versi Simple Kembali Lagi

Ramadhan Tiba Bubur Lambuk Versi Simple Kembali Lagi

papar berkaitan - pada 1/5/2019 - jumlah : 285 hits
Ramadan Tiba Bubur Lambuk Versi Simple Kembali LagiBila masuk aje bulan puasa ni menu bubur lambuk memang dicari
Menu Sahur Lengkap Selama Bulan Puasa Ramadhan

Menu Sahur Lengkap Selama Bulan Puasa Ramadhan

papar berkaitan - pada 10/5/2019 - jumlah : 189 hits
Kami merangkum menu makan sahur puasa Ramadan Menu sahur ini mudah dan praktis disajikan serta mengenyangkan sarat gizi dan tidak membuat badan lemas Menu Sahur Selama Puasa 1 Senin 6 Mei 2019 Ayam Goreng Bumbu Kuning 2 Selasa 7 Mei 2019 Tu...
Doa Mudah Dan Ringkas Menyambut Bulan Ramadhan Tahun 2019 1440h

Doa Mudah Dan Ringkas Menyambut Bulan Ramadhan Tahun 2019 1440h

papar berkaitan - pada 28/4/2019 - jumlah : 365 hits
As Salam Doa Mudah Dan Ringkas Menyambut Bulan Ramadhan Tahun 2019 1440H Tinggal beberapa hari saja lagi Ramadhan bakal kita lalui Entah sampai entahkan tidak Allahuakbar Ya Allah pilihlah kami dalam kalangan hamba Mu yang mendapat rahmat p...
Ramadhan Bulan Tetamu Allah Presiden Pas

Ramadhan Bulan Tetamu Allah Presiden Pas

papar berkaitan - pada 7/5/2019 - jumlah : 168 hits
FIRMAN Allah bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al Quran yang menjadi petunjuk bagi sekalian manusia dan menjadi keterangan keterangan yang menjelaskan petunjuk itu dan perbezaan antara yang benar dengan yang salah Oleh itu sesiapa dari ...
Seminar Penyusuan Di Bulan Ramadhan 1 Mei 2019

Seminar Penyusuan Di Bulan Ramadhan 1 Mei 2019

papar berkaitan - pada 27/4/2019 - jumlah : 198 hits
Assalamualaikum Bulan Ramadhan bakal menjelma Persoalan persoalan di bawah ini pasti bermain di fikiran si ibu yang menyusukan anak kecil mereka Laratkah nanti saya berpuasa Cukupkah
Ini Hukum Ziarah Ke Kuburan Menjelang Bulan Ramadhan

Ini Hukum Ziarah Ke Kuburan Menjelang Bulan Ramadhan

papar berkaitan - pada 3/5/2019 - jumlah : 128 hits
Ziarah kubur itu diperbolehkan bahkan disunahkan karena dapat mengingatkan pada kematian Sebagaimana hadis Rasulullah saw dari Anas bin Malik ra ia berkata Rasulullah Saw bersabda Aku dulu pernah melarang berziarah kubur maka sekarang berzi...
Mandi Manda Kat Amverton Heritage Resort Melaka Sebelum Tengok Anak Bulan Ramadhan 2019

Mandi Manda Kat Amverton Heritage Resort Melaka Sebelum Tengok Anak Bulan Ramadhan 2019

papar berkaitan - pada 10/5/2019 - jumlah : 387 hits
Assalammualaikum Dunia Haaa ambik ko tajuk penuh satu alam Seminggu sebelum puasa cikbunga dan anak anak bunga semua nya layu sebab demam selsema dan batuk Sib baik bapak bunga pi outstation kalau tak semuanya demam satu rumah Nampak tak ba...
Tibanya Bulan Mulia Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Tibanya Bulan Mulia Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

papar berkaitan - pada 24/4/2019 - jumlah : 626 hits
Tibanya Bulan mulia Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan Assalamualaikum Tinggal kurang tiga minggu lagi Ramadhan akan datang menjenguk kita Alhamdulillah masih diberi nafas untuk terus hidup dibumi Allah Sedikit mencabar kerana cuaca sekarang amat ...
Mungkinkah Calon Bebas Akan Hilang Wang Pertaruhan Prk Slim

Cek Fakta Tanda Salib Di Belakang Aa Gym Ternyata

Sokong Pendedahan Najib Seperti Kita Sokong Dap Londehkan Najib

Pemimpin Jangan Over Komen Akar Umbi Berguling Nak Ketawa

Pejuang Untuk Menyatukan Melayu Dan Bangsa Malaysia

A Few Small Decorating Ideas For Small Bedrooms

Ayam Miliknya Berkokok Tiap Pagi Kakek Ini Didenda Rp 2 8 Juta

King Of Bahrain Arrives In Dubai With Robot Bodyguard



5 Pengurus Bola Sepak Terkenal Tak Pernah Main Tahap Pro

Bagaimana TikToker Menjana Pendapatan

Asal Usul Nama Matawang Negara Asia

Biodata Malek Mccrone Pelakon Drama Kebaya Kasut Kanvas

5 Kereta Keluaran Malaysia Yang Gagal Teruk di Pasaran Tempatan


Din Syamsuddin Kalau Ikut Indikator Pbb 150 Juta Orang Di Negeri Ini Miskin

13 Lembaga Bakal Dibubarkan Pemerintah Pimpinan Mpr Ri Kok Cuma 13

Pengamat Transformasi Bumn On The Right Track Wajar Erick Thohir Cari Profesional Berintegritas

Wasekjen Mui Pusat Usut Aktor Pembuat Simbol Hut Ri Ada Gambar Mirip Salib

Mengaku Khilaf Bupati Subang Minta Maaf Tak Indahkan Protokol Covid 19

Spanduk Hrs Bertebaran Jelang Hut Ri Pa 212 Siap Kawal Menjadikannya Presiden