Resepi Bubur Lambuk Kampung Baru Sedap Dan Mudah


Bubur Lambuk Kampung Baru Sedap dan Mudah. Anda penggemar bubur seperti saya tapi tak tahu nak masak? anda bernasib baik sebab hari ini saya ingin berkongsi cara masak bubur lambuk. sebelum ni saya sudah pernah share resepi bubur jagung. ok jom kita layan resepi sedap dibawah.



Bahan-Bahan Resepi Bubur Lambuk Kampung Baru:3 ulas bawang merah - hiris
3 beradik (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang)
santan 1/2 cawan
200 gm daging - potong kecil
2 genggam beras
2 cm halia - hiris
sedikit udang kering - tumbuk halus
sedikit halba
segenggam lobak masin - hiris nipis
garam secukupnya
1/2 sudu teh lada hitam
2 ulas bawnag putih - hiris
Cara Masak Bubur Lambuk Kampung Baru1. mula-mula tumis bawang putih bersama halia dan bawang merah hingga harum kemudian masukan 3 beradik, lada hitam dan halba. bila sudah agak garing masukan udang dan daging dan bila macam kerinjg sangat masukan sedikit air.
2. kacau sekejap kemudian masukan lobak masin. masak hingga sebati dan bila sudah sebati boleh penuhkan air. saya letakan 1/2 periuk dulu masak macam nasi biasa.
3. bila air sudah kering tambahkan air lagi dan masukan pula beras dan masak hingga masak.
4. akhir sekali, bila bubur sudah masak masukan santan bersama sedikit garam dan biarkan sekejap lebih kurang 5 minit dan bolehlah tutup api.
bagaimana mudah je kan? resepi bubur lambuk yang saya kongsikan dan jangan risau ketika masukan lobak masin sebab bila sudah masak lobak masin ini dianya tak masin. 



Resepi Cara Buat Bubur Lambuk Sedap Resepi 2Bahan-bahan diperlukan membuat Bubur Lambuk:
1 cawan beras (kalau rasa sikit boleh letak 2 cawan)
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak (saya guna minyak masak biasa tapi pakcik tu guna minyak kelapa kalau tak silap)
1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 2 buah pelaga
daging (ikut suka la..kalau suka byk daging isi byk..kalau tak letak sikit just tuk perencah)
segenggam udang kering
2 helai daun pandan
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil jintan kasar
1 biji bawang besar - hiris
3 biji bawang putih - hiris
2 inci hali - di blend dengan 2 cawan air dan ditapis
1 sudu kecil serbuk lada hitam ( saya guna lada hitam biji dan tumbuk)
2 cawan santan pekat (kalau nak kurang pun boleh)
6 biji bawang merah - buat bawang goreng
daun sup dan daun bawang
garam secukup rasa
air secukupnya


Cara menyediakan dan memasak Bubur Lambuk:panaskan minyak sapi dan minyak masak..setelah panas tumis bawang besar dan bawang putih...tumis hingga naik bau..tak yah goreng sampai kuning
lepas bawang dah naik bau...masukkan daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan kasar, bunga cengkih dan halba hingga naik bau.
kemudian masukkan daging.. masak hingga daging keluar air...dah keluar air daging..masukkan air halia...biar didih.
lepas tu masukkan air biasa...agak2 le banyaknya tuk masak nasik tu nanti..biar didih
dah didih air..letak serbuk lada hitam yg dibancuh dengan sedikit air.
masuk kan beras..masak hingga beras jadi hancur..kalau tak cukup air boleh tambah lagi..
selepas beras dah hancur..letak kan garam dan udang kering.
kemudian boleh la letak pati santan..ikut suka la..kalau tak nak lemak sgt boleh kurang kan santannya. masak hingga bubur pekat.
bila dah pekat boleh la letak bawang goreng, daun sup dan daun bawang.


nota: saya kalau masak bubur ni suka campur sayur2 sendiri...contoh: cili hijau yg di belah dua, buah tomato yg dibelah 4, carrot dan kacang tanah.


Cara Buat Bubur Lambuk Sedap Resepi 3Bahan-bahan diperlukan:
1 cawan beras (kalau rasa sikit boleh letak 2 cawan)
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak (saya guna minyak masak biasa tapi pakcik tu guna minyak kelapa kalau tak silap)
1 kulit kayu manis, 1 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 2 buah pelaga
daging (ikut suka la..kalau suka byk daging isi byk..kalau tak letak sikit just tuk perencah)
segenggam udang kering
2 helai daun pandan
1 sudu kecil halba
1 sudu kecil jintan kasar
1 biji bawang besar - hiris
3 biji bawang putih - hiris
2 inci hali - di blend dengan 2 cawan air dan ditapis
1 sudu kecil serbuk lada hitam ( saya guna lada hitam biji dan tumbuk)
2 cawan santan pekat (kalau nak kurang pun boleh)
6 biji bawang merah - buat bawang goreng
daun sup dan daun bawang
garam secukup rasa
air secukupnya


Cara menyediakan dan memasak bubur lambuk:panaskan minyak sapi dan minyak masak..setelah panas tumis bawang besar dan bawang putih...tumis hingga naik bau..tak yah goreng sampai kuning
lepas bawang dah naik bau...masukkan daun pandan, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan kasar, bunga cengkih dan halba hingga naik bau.
kemudian masukkan daging.. masak hingga daging keluar air...dah keluar air daging..masukkan air halia...biar didih.
lepas tu masukkan air biasa...agak2 le banyaknya tuk masak nasik tu nanti..biar didih
dah didih air..letak serbuk lada hitam yg dibancuh dengan sedikit air.
masuk kan beras..masak hingga beras jadi hancur..kalau tak cukup air boleh tambah lagi..
selepas beras dah hancur..letak kan garam dan udang kering.
kemudian boleh la letak pati santan..ikut suka la..kalau tak nak lemak sgt boleh kurang kan santannya. masak hingga bubur pekat.
bila dah pekat boleh la letak bawang goreng, daun sup dan daun bawang.


nota: saya kalau masak bubur ni suka campur sayur2 sendiri...contoh: cili hijau yg di belah dua, buah tomato yg dibelah 4, carrot dan kacang tanah.
Resepi Bubur Lambuk Kampung Baru Sedap dan Mudah


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://beritaomg.blogspot.com/2021/03/resepi-bubur-lambuk-kampung-baru-sedap.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resipi Bubur Merah Putih Manisan Tradisi Paling Mudah Sedap

Resipi Bubur Merah Putih Manisan Tradisi Paling Mudah Sedap

papar berkaitan - pada 18/2/2021 - jumlah : 91 hits
Petang petang begini memang sedap kalau dapat menikmati manisan tradisional Tidak sukar dihasilkan malah tidak menggunakan banyak bahan Saudari Ani Zam berkongsi cara cara menghasilkan Bubur Merah Putih yang dimasak sempena ulangtahun kelah...
Resepi Nasi Lemak Daun Lemuni Mudah Dan Sedap

Resepi Nasi Lemak Daun Lemuni Mudah Dan Sedap

papar berkaitan - pada 21/2/2021 - jumlah : 152 hits
Resepi Nasi Lemak Daun Lemuni Mudah Dan Sedap Kalau orang Utara pasti cukup mengenali daun lemuni ni yang cukup berkhasiat dan bagi saya pulak bila nampak daun lemuni ni hanya dua perkara iaitu Nasi Lemak Lemuni dan daun yang direbus untuk ...
Resepi Potato Au Gratin Menu Mudah Simple Nak Buat Teramat Sedap

Resepi Potato Au Gratin Menu Mudah Simple Nak Buat Teramat Sedap

papar berkaitan - pada 22/2/2021 - jumlah : 62 hits
Buntunya nak masak hidangan sarapan atau makan makan kan Nak masakkan air tangan untuk anak tapi rasa penat nak masak menu berat Resipi Potato Au Gratin ini pilihan paling tepat untuk mama jimat masa Bukan saja kenyang kerana diperbuat dari...
Cara Buat Apam Kampung Gula Merah Yang Paling Mudah

Cara Buat Apam Kampung Gula Merah Yang Paling Mudah

papar berkaitan - pada 4/3/2021 - jumlah : 93 hits
Sedapnya Apam Kampung Gula Merah resipi perkongsian saudari Norhasnita Zainudin ni Bahan bahannya ringkas malah senang nak sukat sebab guna sukatan cawan je Bolehlah cuba buat untuk sarapan atau minum petang Jom lihat cara caranya APAM KAMP...
Bubur Lambuk Kedah

Bubur Lambuk Kedah

papar berkaitan - pada 2/3/2021 - jumlah : 62 hits
Bubur Lambuk Kedah aka Kanji di Kedah Bahan 2 pot beras3 ulas bawang merah dimayang2 ulas bawang putih dimayang halus1 inci halia dimayang halus2 batang serai diketuk1 sudu teh halba1 sudu the lada hitam cawan daging dipotong halus cawan ud...
Resepi Mudah Kek Pound Sukatan Cawan

Resepi Mudah Kek Pound Sukatan Cawan

papar berkaitan - pada 20/2/2021 - jumlah : 98 hits
Ramai yang suka fresh butter pound cake baru keluar oven makan pula dengan secawan kopi atau teh panas Kegebuaan kek ni memang tiada tandingan Kalau guna bahan yang premium kaedah betul kek yang simple macam ni pun akan jadi sangat sedap Se...
Resepi Dan Cara Buat Wantan Ayam Goreng Beserta Kicap Pedas Yang Sedap

Resepi Dan Cara Buat Wantan Ayam Goreng Beserta Kicap Pedas Yang Sedap

papar berkaitan - pada 24/2/2021 - jumlah : 131 hits
Wantan Ayam Goreng Sekali Dengan Pencicah Kicap Ngesit Kami anak beranak memang suka makan wantan Biasa orang jual 10 biji RM2 di mana wantannya telah siap digoreng dan sekali dengan pencicah kicap Kalau beli RM10 macam tak cukup makan je A...
Sudahlah Didirikan Secara Haram Dapat Tempat Ganti Baharu Pula

P Mau Main Main Arhh 4 Lelaki Ditahan Kerana Pukul Samun Pemandu Myvi

Mitos Saka Keturunan Dalam Lagu Nenek Si Bongkok Tiga

Kerajaan Gagal Tok Mat Andaikan Dapat Pulih Umno

Kelemahan Kerajaan Bukan Covid Punca Gaji Graduan Rendah

Lirik Ramadhan Zizi Kirana Feat Hafiz Hamidun

Pakej 2021 Buffet Ramadhan Dan Sea Life Di Legoland Johor Baharu

Microsoft To Set Up First Datacentre Region In Malaysia Train 1m People



Lina Medina Ibu Paling Muda Dalam Dunia

Bateri Berlian Dari Sisa Radioaktif Ini Mampu Bertahan 28 Ribu Tahun

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Ramadani TV3

Kisah Gadis Colombia Yang Tidur Selama 2 Bulan Secara Berterusan Sleeping Beauty

Berapa Harga Sebenar Kereta Recond Popular Jepun Yang Dijual di Malaysia


Resepi Masak Lemak Cili Padi Kulat Sisir Dengan Isi Kerang Yang Menyelerakan

Kedah Percutian Bersama Family

7 Ramadan Berbuka Bersama Rakan Kerja

Pelaburan Masih Ada Keyakinan Melabur Di Malaysia Azmin

Apakah Kj Maksudkan Juga Penjenayah

Awani Ringkas Kadar R Naught Meningkat Semula Masih Ada Keyakinan Melabur Di Malaysia