Persaingan Monopoli Buruh Warga Asing Pemuda Luah Kecewa
Kontraktor tempatan kongsi cara warga asing bekerja dan menindas warga tempatan dalam bidang pembinaan

Pendapat saya? Biarlah…orang kita kan suka mereka. Puji melangit. “Bangladesh kerja rajin, makan nasi dengan bawang saja simpan duit sampai kaya raya”. Anak gadis kita pun ramai gila bayang dengan Bangladesh.
Walhal mereka boleh kerja lama sebab guard pun keluarga mereka. Orang kita kahwin dengan mereka pun kena kurung dalam rumah. Jangan kata duit raya, baju dalam pun tak beli. “Tak keluar rumah buat apa baju dalam!”. Kahwin hanya sekadar untuk jadi kilang anak. Setahun sekali bersalin. Mana tidaknya, bersalin “free”.
Itu yang baru kahwin 5 tahun, dari anak dara badan dah lanjut macam nenek cucu 9. Anak-anak ramai tak ada disiplin. Meminta-minta, kasar, tak ikut peraturan.
Tapi kalau kahwin dengan orang tempatan, balas Whatsapp lambat pun dah berjela karang fantasi suami redflag di media sosial.
Kerajaan tak perlulah susah-susah fikirkan penyelesaian. 5-10 tahun lagi, pasti ada keturunan mereka yang jadi ADUN dan Ahli Parlimen.
Bayangkan, Rohingya jika berkahwin dengan warga tempatan pun, anaknya dapat jadi warganegara. Sekarang mereka sudah 4 generasi. 1 kampung ada yang mereka jadi majoriti. Ketua mereka malah jadi “tok penghulu” di kampung-kampung.
Mana tidaknya, sebarang urusan, orang kampung mesti akan jumpa ketua mereka. Nak gali parit, gali telaga, ikat dinding. Mereka ini akan berkahwin dan beranak pinak sampai 1 kampung akan bertukar jadi keturunan mereka. Jika mereka masuk bertanding, anda rasa mereka tak boleh menang mudah? Ingat, sudah 3 generasi mereka sudah ada kad pengenalan.
Apa pun, kita rileks sajalah.
1. Pakistan tauke laptop dan kedai makan.
2. Bangladesh tauke kontraktor
3. Rohingya tauke buruh
Orang tempatan cukuplah sekadar jadi penjawat awam untuk memenuhi keperluan mereka. Apa sangat kuasa penjawat awam nak bertegas dengan mereka kalau undang-undang pun lindungi mereka. Mana tidaknya, pelarian pun boleh buat mengadu macam-macam tentang perkhidmatan kerajaan. Ada ahli politik yang sokong pula tu.
The post Persaingan Monopoli Buruh Warga Asing, Pemuda Luah Kecewa appeared first on OMGHACKERS.COM.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://omghackers.com/persaingan-monopoli-buruh-warga-asing-pemuda-luah-kecewa/