Pengalaman Minum Air Gula Kali Pertama Di Klinik Kesihatan


Pengalaman Minum Air Gula di Klinik Kesihatan 








Entri lain :      Cramp kaki semasa mengandung


Minum air gula di Klinik Kesihatan sewaktu mengandung kini dah jadi syarat utama buat ibu mengandung.Iaitu wanita mengandung dengan usia 25 tahun keatas diwajibkan. 


Alhamdulillah, selesai juga check up seterusnya di Klinik Kesihatan Beserah,Kuantan pada hari Khamis. Appointment kali ini adalah sebelah pagi sebabnya kena minum air gula kan.


Awal subuh sudah bangun pagi, dan seperti biasalah.Deria anak-anak ni tajam, seperti tau aje bakal kena tinggal. Kebiasannya Ina angkut jer 3 orang ni ke klinik.Tetapi disebabkan oleh appointment kali ini kena minum air gula dan mengambil masa yang agak lama di klinik,makanya anak-anak perlu ditinggalkan di rumah neneknya buat beberapa jam. 


Kali ini ke klinik suami hantarkan, sebab kaki cramp kelmarin. Suami risau jika cramp lagi sewaktu memandu kereta  sepanjang ke klinik. Jalan pun dah tak larat Ina ni tau nak ke klinik akibat cramp kaki tu. 



Prosedur Minum Air Gula (Pertama kali)  bagi Kandungan 6 Bulan 

1. Seperti biasalah yang pertama kena register dahulu di kaunter nombor. Sampai klinik dah jam 7.15 pagi, pagi ni beratur panjang pula. Kena tunggu staff yang jaga kaunter ni datang.

2. Terus ke bilik 13 ( Bilik cek jaundice baby / bilik minum air gula )

Di bilik 13 ni, step pertama ialah  darah diambil di lengan. Kemudian air gula pula WAJIB minum. Masa ni kan, Ina adalah orang pertama yang datang untuk minum gula. Nurse bancuh  suam. Jadinya memang  laju betul minum air gula ni tau.Sehinggakan nurse pun tegur. 


Nurse : Aik, dah habis minum air gula? Laju betul awak minum?

Ina  : Ehehehe... ( Dalam hati ni, rasa nak termuntah - muntah dah tau. Berapa kali duk membuak dalam perut )


 Selepas selesai minum air gula tu tadi, nurse berpesan suruh datang semula pada jam 9.50 pagi untuk diambil darah selepas minum air gula tadi.


Masa ni Ina tak balik pun ke rumah, risau kang tertidur terus terlajak masa pula.Jadinya tidur di bilik penyusuan sahaja. 


 Selepas minum air gula itu tadi, perut Ina sakit sangat. Aduhh, sakit sangat. Bergelora perut ni selepas minum air gula. Mungkin perut ni tak selesa dengan benda manis. Jika makan sikit manis pun, perut Ina dah sakit membuang. Apatah lagi minum air gula. Rasa nak menggelupur bila minum air gula ni tau


3. Sebelum berehat tadi, kena lengkapkan rutin check up seperti biasa iaitu pergi ke bahagian makmal untuk test urin , tunggu sehingga nama di panggil oleh staff bertugas di kaunter bagi check Hemoglobin (hb ). Alhamdulillah, kali ni hb naik daripada check up bulan lepas iaitu 10 dan check up kali ni pula 11.5 .. 


4. Seterusnya Selesai di bahagian makmal pula terus ke bilik untuk di ambil sekali lagi darah buat kali ke - 2. Darah diambil pada lengan sebelah kanan pula.Iaitu selepas minum air gula ( masa ni tak boleh makan lagi tau. Minum air pun Ina tak berani, tetapi ikutkan boleh je nak minum pun) .

5. Cucuk kancing gigi 1 dos di sebelah bahu. ( jika korang kandungan pertama akan kena 2 kali inject tetapi berlainan hari atau next appointment) . Ina ni dah kandungan ke -4 , jadinya satu kali sahaja. Pelatih yang inject kali ni. Hihihi.. pelatih tu pun menggeletar nak inject Ina tau. Ina sebagai ibu, lagiii lahh risau. Ehehe.. nasib takde apa masalah.Alhamdulillah, lagipun di pantau oleh nurse senior di situ. 


Result minum air gula? Jika korang ada kencing manis, sekejap je pihak klinik akan bagitau. Bagi kes Ina, alhamdulillah.. bebas. Awal pagi dah check sendiri di rumah dengan  bacaan 5 .. 




Tips Minum Air Gula?

1. Korang kena datang awal pagi. Air gula pun masih panas. Suam..


2. Minum dengan satu nafas je. Jangan minum air gula berhenti - henti tau.

3. Kalau rasa nak termuntah, jangan berhenti. Fokus habiskan air gula tu. Cakap aku boleh!!  ehehe.. 


4. Selesai minum dah! Mudah je kan? 
masa ni korang rileks je. Jangan layankan sangat. Seperti Ina, masa ni dah macam - macam rasa. Cepat - cepat cari tempat berehat (bilik penyusuan) . Nasib baiklah tak muntah. 


Ini lah pengalaman pertama minum air gula Ina dengan kandungan yang ke -4 (walaupun takde history diabetes) Iyealah, umur pun dah 32 tahun. Nak tak nak memang wajib. Okay, diharap korang dapat sedikit info dari entri ini. 




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.ehbelogaku.com/2019/12/pengalaman-minum-air-gula-kali-pertama.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Bayangkan Air Gula Pun Dah Loya Boleh Ke Survive Lepas Minum Tanpa Termuntah

Bayangkan Air Gula Pun Dah Loya Boleh Ke Survive Lepas Minum Tanpa Termuntah

papar berkaitan - pada 11/12/2019 - jumlah : 49 hits
Salah satu prosedur yang tidak digemari oleh wanita hamil adalah proses minum air gula Kebanyakannya tidak suka melaluinya kerana khuatir akan termuntah Bahkan sebelum mengambil air gula perlu berpuasa pula Sesetengah ibu mungkin merasakan ...
Gambar Abang Offshore Selamatkan Anjing Di Laut Siap Bagi Minum Air Jadi Viral Terima Pujian Netizen

Gambar Abang Offshore Selamatkan Anjing Di Laut Siap Bagi Minum Air Jadi Viral Terima Pujian Netizen

papar berkaitan - pada 3/12/2019 - jumlah : 117 hits
Tidak semua manusia yang bersikap kejam terhadap binatang Ada sahaja manusia yang sanggup bersusah payah membantu binatang yang dalam kesusahan Malahan ada orang yang sanggup menghabiskan wang ringgit yang banyak kerana seekor binatang peli...
Air Dididih Guna Microwave Perlu Dikacau Sebelum Minum Ini Sebabnya

Air Dididih Guna Microwave Perlu Dikacau Sebelum Minum Ini Sebabnya

papar berkaitan - pada 1/12/2019 - jumlah : 87 hits
Barangan eletrik seperti microwave membantu memudahkan pengguna untuk memanaskan makanan dalam tempoh yang cepat Tetapi ada yang menjadikan fungsi microwave lebih fleksibel di mana ia digunakan untuk mendidihkan air Persoalannya adakah kita...
Kali Pertama Beli Emas Public Gold Tahun 2009

Kali Pertama Beli Emas Public Gold Tahun 2009

papar berkaitan - pada 4/12/2019 - jumlah : 76 hits
Kisah ini berlaku tahun 2009 Setelah menunggu hampir dua minggu Saya menerima panggilan dari Branson Hello Sabri you ada mana i nak hantar emas Oh Branson Saya ada di rumah Waktu ni saya menetap di Dungun Ok you tunggu ya dalam masa 30 mini...
Ini Pertama Kali Dalam Hidup Aku Dengar Cina Panggil Cina Lain Munafiq

Ini Pertama Kali Dalam Hidup Aku Dengar Cina Panggil Cina Lain Munafiq

papar berkaitan - pada 3/12/2019 - jumlah : 79 hits
Serius lawak ahli politik memang pandai main politik tapi apa yang ahli politik ni tak tahu ialah bukan semua rakyat bodoh dan naif senang termakan ayat manis ahli politik Ini juga bukti bukan semua orang Cina suka pendekatan politik DAP Bi...
Stop Bayi Tak Boleh Minum Air Masak Jom Ketahui Sebabnya

Stop Bayi Tak Boleh Minum Air Masak Jom Ketahui Sebabnya

papar berkaitan - pada 9/12/2019 - jumlah : 75 hits
Baby haus tu tak cukup susu bagilah dia minum air masak STOP Jika anda menerima saranan seperti ini jangan lakukannya Jom ketahui mengapa baby tidak boleh meminumnya Bayi meninggal Baru baru ini seorang bayi kehilangan nyawa disebabkan ibun...
Kali Pertama Beraksi Dapat Emas

Kali Pertama Beraksi Dapat Emas

papar berkaitan - pada 5/12/2019 - jumlah : 36 hits
MACAM tak percaya terpilih mewakili negara ke Sukan Sea Namun saya gembira dapat sertai pasukan bola jaring kebangsaan dan menang pula pingat emas kata pemain bola jaring negara Khairunnisa Nazri yang beraksi kali pertama di Sukan Sea Filip...
Doktor Dedah Terlebih Minum Air Putih Boleh Menyebabkan Sawan

Doktor Dedah Terlebih Minum Air Putih Boleh Menyebabkan Sawan

papar berkaitan - pada 10/12/2019 - jumlah : 81 hits
Setiap kali kita mendengar tips untuk kuruskan badan minum air putih dengan banyak antara tips paling penting Pasti ramai tahu bahawa air putih dapat meningkatkan kadar metaolik badan dan membuatkan anda rasa kenyang Malah kita disarankan u...
Boleh Ke Minum Air Sambil Berdiri

Boleh Ke Minum Air Sambil Berdiri

papar berkaitan - pada 29/11/2019 - jumlah : 207 hits
Tak sangka selama ini minum sambil berdiri yang dikatakan berbahaya untuk tubuh badan adalah mitos semata2x Perkara ini sudah diterapkan sejak kecil lagi sehingga tiada siapa yang menafikan tentang hal ini Ini adalah tujuh akibat MITOS yg T...
Papagomo Terima Padah Di Sabah Gara Gara Koyak Gambar Shafie Afdal

15 Worthy Diy Decor Ideas For Your Home Office

Rakyat Meluat Dengan Pakatan Termasuk Anwar Ibrahim

Why Are Tv Cameras Still Huge And Expensive

Gosip Panas Bakal Nikah Kerabat Raja Emma Maembong Masih Berdiam Diri

Patung Elsa Berhantu

Runtuhkan Rak Roti Gardenia Punca Mamat Ni Kena Pukul Di Persimpangan Lampu Isyarat

Sejarah Mata Wang Dunia Dan Kelebihan Mata Wang Digital Berbanding Mata Wang Fiat



Akhirnya Ibu Dedah Punca Puteri Balqis Tutup Instagram

Resepi Seri Muka Durian Paling Sedap

Resepi Teresek Jantung Pisang Paling Padu

Bagaimana Sistem Pendidikan British Menyebarkan Mitos Melayu Malas

Biodata Wanna Ali Pelakon Drama Seindah Tujuh Warna Pelangi


Berhati Hati Dengan Wabak Influenza

Kurasi Fashion Terkini Semua Original Dari Jepun

Air Mutlak Air Mustakmal Musyammas Mutanajis

Petani Hilang Sejak Tahun Baru Ternyata Dimangsa Babi

Meninggal Saat Berlayar Jenazah Pelaut Asal Sulawesi Selatan Dibuang Ke Laut

10 Prk Lagi Pun Belum Tentu Menukar Kerajaan Sekarang