London Wales Day 4 Majlis Konvokesyen
Alhamdulillah kini tiba ke entri di mana tujuan kedatangan kami ke London kali ini. Hari di mana Aween menghadiri majlis konvokesyen selepas menamatkan pengajian ACCA di University of South Wales. Sebelum itu, boleh klik entri sebelum ini di SINI.
Saya bangun pagi pagi dan terus menyediakan sarapan dengan memanaskam lauk pauk yang dibekalkan oleh Umi dan saya juga menyediakan nasi goreng.
Saya mencicah kari mutton dengan roti. Sangat sedap kari tanpa serbuk kari dan tanpa santan. Lagi pun daging mutton tak ada bau hamis macam daging kambing. Roti di sini pun sangat sedap, lembut dan mulus.
Selepas sarapan, kami bersiap siap untuk ke ICC Wales untuk majlis konvokesyen Aween di ICC Newport. Agak jauh juga dari Cardiff. Lebih kurang 20 km. Bayaran uber juga boleh tahan mahal.
Uber datang tepat pukul 9.15 pagi dan pendaftaran pukul 10.15 pagi. Ada banyak sessi yang dibuat mengikut kursus pengajian. Sessi untuk kursus ACCA adalah pukul 12.45 tengahari. Semasa di ruang lobi, bertemu dengan warga Malaysia. Kami bergambar sebagai kenang kenangan.
Selepas selesai pendaftaran dan Aween mengambil jubah, kami duduk di ruang utama sambil menunggu sessi konvokesyen Aween pukul 12.45 tengahari.
Sementara menunggu waktu untuk masuk, kami bergambar di sekitar konvension yang disediakan khas untuk graduan bergambar.
Oleh kerana setiap graduan, hanya boleh membawa 2 orang guest sahaja, tiket untuk membawa extra guest perlu dibayar. Tapi Nelly tak nak masuk. Dia nak tengok di screen besar sahaja.
Kami kemudian masuk ke auditorium. Tempat duduk telah ditetapkan. Bukan seperti majlis konvokesyen Juita dulu yang free seating dan berdasarkan siapa cepat. Nasib baik juga dapat tempat di atas dekat dengan pintu masuk dan tidak ke dalam. Jadi senang untuk keluar masuk ke bilik air dsb.
Majlis konvokesyen di sini kebanyakannya hanya naik stage dan berjalan sahaja. Tidak mengambil scroll seperti di Malaysia. Jadi cepat sahaja selesai untuk setiap batch.
Selesai majlis kami keluar untuk bergambar di depan ICC. Hujan mulai turun rintik rintik dengan angin yang kuat menjadikan cuaca sangat sejuk. Aduhai sejuk sampai ke tulang rasanya.
Selepas bergambar, kami naik uber untuk ke University of South Wales, universiti tempat Aween belajar. Sekejap jer kami di situ kerana hari sudah mula gelap dan cuaca yang sangat sejuk.
Kami kemudian ambil uber untuk ke bandar Cardiff untuk makan malam. Tapi saya tak makan pun sandwich kerana masih kekenyangan. Selepas solat, terus tertidur.
OK setakat ini dahulu. Sehingga bertemu lagi di entri berikutnya. Salam sayang buat semua.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://www.aziekitchen.com/2025/02/london-wales-day-4.html