Krabi Part 2 Lapan Tips Penting Perlu Bawa Kalau Nak Buat Island Hopping


Barang penting aku bawa ke Krabi, Thailand. Memang nak buat island hopping maka aku sediakan 2 minggu awal sebelum tarikh penerbangan. 

Sangat penting, perancangan untuk bawa barang-barang ke destinasi pelancongan kena sedia sejak awal dari rumah lagi sebelum berlepas. Jangan last minit plan, selalunya bila last minit nak cari di negara orang masa itulah harga mahal dan buang masa. 

Kalau murah rezeki kau, tapi kau takkan nak buang masa nak cari barang bila tiba destinasi impian kan, kita nak terus on projek travel dan jimatkan masa serta tenaga. Ingat !
Aku dapatkan ke semua barang diatas untuk buat island hopping di uptown sekitar Kuala Lumpur. Kebanyakkan barang di sana jual murah dan harga patut. 
Okey ini senarai barang-barang yang wajib korang kena bawa bila travel, kalau tak buat island hopping pun kalau ada kolam mandi pun sama je barang tu semua perlu. Take note ya. 
# 1.  Dry tube atau beg kalis air / Sunglases / Storage beg / Sarung telefon kalis air / Passport valid Banyaknya aku senaraikan haha, ye senang, korang tengok gambar sekeping diatas boleh faham apa aku bawa. Aku 2 minggu sebelum nak berlepas aku buka dah luggage haha. Yelah nak ambil feel. 
Seronok tau hunting barang nak pi travel, ia seakan macam nak naik kapal laut dengan penuh bekalan macam nak pergi sebulan gitu hehe. 
Kedua, aku suka bayangkan diri aku di negara orang, aku dah bayangkan aku akan pakai macam mana, baju macam mana, jika berlaku kecemasan bagaimana ubatan aku bawa dan lain-lain jika perlu. 
Jangan sampai yang tak penting pun kau bawa, macam baju atau seluar yang material berat seeloknya tak payah bawa, buat berat luggage je nanti. Pilih jenis ringan dan tak payah gosok. Buang masalah nak iron bagai, aku pi Krabi langsung tak sentuh iron, tudung aku bawa yang tak payah iron, lilit je tak nampak keromot langsung haha. 
# 2. Selfie stick tripod for smartphone
Hebat ciptaan teknologi sekarang, aku mulanya nak beli tripod je dekat online, rupanya sekarang dah ada jenis selfie stick plus tripod dengan remote guna bluetooth tau korang. 
Ini yang aku nak lompat bintang 1 juta kali...kau mampu ke juju? Bahahahaha...
Serius! Kau wajib beli dekat Shopee, murah je selfie remote stick sekali tripod, kecik, pendek dan senang kau nak bergambar sampai lebam. Bila ditarik tak adalah panjang sangat, tapi bagi aku kau kena bijak dari jauh letak tripod ni agar tak nampak gambar sekerat. 
Tak payah suruh stranger ambilkan gambar, kau sendiri setting dan snap lah dari jauh guna remote kecik. 
Ada mat salleh puji aku guna tripod remote ni tau, dia cakap wauuu so clever. Tetiba aku kembang sebesar negara Krabi pagi buta tu hahaha Jadi bijak okey!
# 2. Stokin renang / stokin snorkeling muslimahAku tak beli baju renang, kalau korang ada bajet belilah. Aku suka pakai apa yang ada, tak nak membazir sebab bukan hari-hari aku berenang pun. Pakai baju t-shirt dan long sleeve settle. Try usya Shopee banyak ada stokin jenama ni. Harga agak mahal sikit, tapi berbaloi beli sekali boleh guna banyak kali. 
Material dia sejuk dan sangat sedap di pegang, macam kain baju renang tu. 
Julia berstokin pink bersama Abg Qi di Tup Island, Krabi. Tak risau lagi pasal kebersihan kaki terjamin.
So aku extra care untuk kaki, aku beli stokin renang muslimah. Stokin ni bagus sebab aku dah test bila pijak coral, batu kecik2 tak sakit tau. 
Bukan kalis air sangat tapi ia bertindak menjaga kulit kaki terutama jenis sensitif dan bila kau ke pantai berjalan penuh gaya...ada banyak warna tapi aku pilih warna pink sebab striking aummm. Tudia, sambil menikmati panorama indah sunset di Pantai Aonang Krabi, harus bergaya dengan stokin renang pink hahaha
# 3. Tudung tak payah iron
Kebetulan nak travel, kawan sendiri hadiahkan tudung jenis ironless, melompat bintang ke planet Pluto terus haha, ya aku suka. Jimat masa, lagi satu nak travel ni masa adalah sangat-sangat emas. 
Seminit pun aku rasa rugi kalau kau buang masa banyak nak iron pagi petang, malam pun nak iron haishhh...patut-patut lah nak iron tu, kalau rajin iron siap-siap dekat rumah, dan belajar lipat dalam luggage agar tak nampak keromot sangat. 
# 4. Topi untuk bergaya dan bergambar serta elak cahaya matahari berlebihan
Paling aku suka bila travel beli topi haha, ye aku rasa bergaya sangat bila bertopi besar ni tau. Bila lagi kau nak bergambar cantik, inilah masanya. Topi aku made in China haha murah hoi, jangan beli topi bila kau sampai Krabi. Aku dah survey mahal nak mampus, aku beli belas-belas ringgit je, kualiti top sgt. 
Kalau kena tempias air laut, hujan, panas terik topi ini penyelamat tau. Aku terjumpa topi ni sebijik dekat deretan kedai pantai Aonang Krabi tau, harga dia nauzubillah, nak kaya raya sangat owner tu pun hahaha. 
# 5. Sunblock SPF50++Aku beli dekat 7E Krabi je senang, sebab kat sana ada tiub kecil pakai untuk beberapa kali je. Jimat dan senang bawa dalam beg kalis air. Aku bukan tak nak beli dari KL sebab semua jenis bentuk botol dan besar. Bukan selalu pakai, nanti expired rugi je. 
Kena rajin cari yang ini di 7E sana banyak ada jual, sudah semestinya brand aku suka Nivea. Suami dan anak julia si Abg Qi guna yang ini, lumur dekat muka, tangan dan kaki. At least protection tu penting. Bahaya tau sinar UV matahari. 
# 6. All in one universal travel adaptor. Ini suami aku beli dari KL lagi, adaptor aku dulu mana entah aku campak hilang sokmo hahaha. Kali ini beli yang mahal sikit lah, bagus beli yg ada banyak port USB, kami boleh caj hp 2 set dan power bank sekali harung hooyehhh! 
Bawa tau jangan tak bawa sebab negara luar ni soket plug bermacam rupa. 
# 7.  Cardigan long / short. Nak pose gambar cantik kena ada cardigan barulah nampak santai dan gambar ada kelainan. Aku suka long cardigan, jadi bila lepas mandi air laut, basah kan boleh sarung cardigan. Jadi bila pose bergambar tak adalah nampak baju melekat-lekat di badan. Gambar pun cantik. 
Long cardigan ni ramai kawan-kawan dan pembaca aku puji hehe, bila lagi nak bergaya di tempat orang kan, sambil tengok permandangan cantik, diri sendiri pun kena cantik juga barulah semangat travel ! Tak gitu kawan-kawan haha. 😍
# 8. Ubat-ubatan ringkas.
Sangat penting, ubat jangan lupa bawa kalau pergi travel. Sebabnya dia lah 1st aid kalau berlaku kecemasan tak dijangka. Sakit perut, kulit luka, melecet, pening kepala, macam nak demam apa saje boleh jadi di negara orang.
Nampak tak ubat tablet arang hitam tu, paling penting kalau kejadian muntah cirit, angin bergelodak yang sangat ekstrim. Beli utk guna bila betul2 perlu sahaja. 
Minyak botol biruMinyak tu wangi, ada bacaan surah ayat rukyah, juju beli 2 botol dgn seorg ustaz penceramah di pejabat lama dah. Katanya kalau anak atau family kita susah nak tidur, ada gangguan macam rasukan kita sapu sikit di kedua pergelangan tangan dan di tempat2 tertentu. InsyaAllah, apa2 bagi salam dan baca doa dulu sebelum masuk bilik hotel. Semoga Allah jaga.Macam banyak kan juju bawa.Semua akan dipecahkan kepada 2 tempat iaitu backpack husband & wife. So masing2 sudah ada 1st aid untuk dirawat diri & org lain yang bukan family memerlukan. Jgn kedekut dengan ubat, mana tahu kita jadi penyelamat kecil untuk org lain juga. Untuk anak, jgn lupa bawa ye minyak angin  selalu sapu sikit masa dia tidur. 
Ubat demam dari klinik beli yg baru ye standby...kdg2 anak terkejut dgn perubahan cuaca dan suhu. So ada little helper tlg.
Info penting korang kena take note...cecair ubat yang tidak mendatangkan bahaya mestilah dimasukkan ke dalam satu bekas yang tidak melebihi 100ml dan perlu dibungkus di dalam plastik yang diikat ketat. Ingat tu!Banyak beli dekat Watson je senang. 
Okey, padat dan ringkas 8 tips persiapan travel kena sediakan dan buat. Julia telah cerita entry sebelum ini "Tips bagaimana nak rancang bajet travel ke Krabi di Part 1". 

Kalau terlepas boleh baca link di bawah. Akan datang julia nak cerita paling penting, tempah kenderaan sendiri dari Airport Krabi ke Hotel, Hotel ke Airport Krabi cara VIP, janji murah dan selesa tetap carta No. 1. Haaa best kan, tak sabar nak tahu kan... tunggu tau. Julia suka atur masa semua ikut on time, tak payah buang masa terhegeh-hegeh depan airport nak cari kenderaan dan nak tawar menawar. 

No, no, no...time is running guys! 
Stay tune!

Boleh ikuti episod lepas klik link biru dibawah:
Part 1 : Perancangan bajet pertama ke Krabi, Thailand
Part 2 : Lapan tips barang travel  penting perlu bawa kalau nak buat island hopping.
Part 3 : Tempah kenderaan dari airport Krabi ke Hotel pergi dan balik cara VIP! (coming soon)

Jangan lupa tekan SUBSCRIBE Youtube Channel Julia Johari ya. 
Selamat menonton! 

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.juliajohari.com/2019/09/krabi-part-2-lapan-tips-penting-perlu.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+WithJulia+%28With+Julia...%29

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Pssttt Nak Tahu Rahsia Cantik Luar Dan Dalam Nah Tips Untuk Anda

Pssttt Nak Tahu Rahsia Cantik Luar Dan Dalam Nah Tips Untuk Anda

papar berkaitan - pada 14/9/2019 - jumlah : 40 hits
Kecantikan wanita itu adalah suatu yang subjektif apalagi kecantikan dari luar dimana terdapat banyak definisi mengikut pandangan seseorang Namun apa sebenarnya itu definisi cantik pada wanita pada zaman kini Ini kerana setiap orang pastiny...
5 Tips Penting Ahli Jualan Buat Para Reseller

5 Tips Penting Ahli Jualan Buat Para Reseller

papar berkaitan - pada 31/8/2019 - jumlah : 62 hits
Di postingan ini kami akan bahas seputar Reseller ialah pihak yang membeli produk dari produsen suplier dan menjual kembali produk tersebut Bila Anda ingin berbisnis tanpa modal besar tanpa pusing mikir produk dan ingin mempunyai income tam...
Berikut Ini 5 Tips Penting Pedagang Ahli Jualan

Berikut Ini 5 Tips Penting Pedagang Ahli Jualan

papar berkaitan - pada 1/9/2019 - jumlah : 88 hits
Pembahasan kita kali ini adalah Reseller ialah pihak yang membeli produk dari produsen suplier dan menjual kembali produk tersebut Kalau Anda ingin berbisnis tanpa modal besar tanpa pusing mikir produk dan mau memiliki income tambahan maka ...
Bawa Bajet Rm 62 Nak Beli Barang Dapur Je Tak Sangka Badan Bertuah Dapat Rezeki Sampai Rm 2000

Bawa Bajet Rm 62 Nak Beli Barang Dapur Je Tak Sangka Badan Bertuah Dapat Rezeki Sampai Rm 2000

papar berkaitan - pada 20/9/2019 - jumlah : 114 hits
Sebagai salah sebuah rangkaian pasar raya terkemuka tanah air sebut saja nama MYDIN perkara pertama yang terlintas di minda anda semua sudah tentulah barang yang dijual pada harga yang lebih murah berkualiti tinggi selain mesra pelanggan Ka...
Hati Tengah Broken Nak Bawa Diri Pergi Bercuti Tapi Tiada Wang Nah Cara Mudah Dapatkan Pakej Percutian Free

Hati Tengah Broken Nak Bawa Diri Pergi Bercuti Tapi Tiada Wang Nah Cara Mudah Dapatkan Pakej Percutian Free

papar berkaitan - pada 10/9/2019 - jumlah : 83 hits
Bila in relationship ni tipulah kalau tiada konflik pergaduhan antara pasangan Sama ada hal besar mahupun kecil pasti pergaduhan itu akan berlaku The post appeared first on
Apa Sajakah Tips Penting Pelaku Reseller Ahli Jualan

Apa Sajakah Tips Penting Pelaku Reseller Ahli Jualan

papar berkaitan - pada 16/9/2019 - jumlah : 81 hits
Kali ini kami akan jelaskan mengenai Reseller adalah pihak yang membeli produk dari produsen suplier dan menjual kembali produk tersebut Jika Anda ingin berbisnis tanpa modal besar tanpa pusing mikir produk dan ingin punya pendapatan tambah...
Gempar Budak Tadika Bawa Bom Nak Tunjuk Pada Kawan Kawan

Gempar Budak Tadika Bawa Bom Nak Tunjuk Pada Kawan Kawan

papar berkaitan - pada 12/9/2019 - jumlah : 72 hits
STOCKHOLM Sweden Seorang kanak kanak mencetuskan panik di sebuah tadika di Sweden apabila dia membawa sebutir grenad yang ditemui di padang sasar untuk ditunjukkan kepada rakan rakannya kata beberapa pegawai tempatan hari ini Kanak kanak le...
Tips Nak Jimat Kawin Zaman Sekarang Confirm Save Bajet Ustaz Kazim Elias Lawak

Tips Nak Jimat Kawin Zaman Sekarang Confirm Save Bajet Ustaz Kazim Elias Lawak

papar berkaitan - pada 13/9/2019 - jumlah : 85 hits
Tips Nak Jimat Kawin Zaman Sekarang CONFIRM SAVE BAJET Ustaz Kazim Elias Lawak Daripada Abdullah bin Amr r a bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda Maksudnya SAMPAIKANLAH DARIKU WALAU HANYA SATU AYAT
Krabi Part 1 Perancangan Bajet Pertama Ke Krabi Thailand

Krabi Part 1 Perancangan Bajet Pertama Ke Krabi Thailand

papar berkaitan - pada 12/9/2019 - jumlah : 114 hits
Aku dah sampai KRABI Follow hashtag juliatakeskrabi juliasukajalan kalau nak tengok gambar dan video di FB IG dan lain Gambar diatas gambar sebenar julia sedang menikmati pemandangan indah di salah satu sebuah pulau namanya Koh Phra Nang Ca...
Tamatkan Zaman Bujang Pada Usia 56 Tahun Gambar Nikah Nenek Ini Viral

Kes Da I Farhan Bertambah Rumit Aduan Jais Telah Dibuat

Pdrm Elak Tampal Kertas Hiasan Pada Peti Ais Undang Kebakaran

Bumper Ujang Apo New Stalgia Malaysian Comics

Segala Perancangan Azmin Setakat Ini Telah Gagal

Kenapa Dengan Drama Melayu Zaman Sekarang

Woman Claims To Be Samy Vellu S Common Law Wife Wants Maintenance And Access

Jarum Panjang Membuatkan Intan Najwa Ketakutan



Siti Nordiana Pengganti Neelofa Di Meletop

Biodata Dan Latar Belakang Izzah Amzan Ratu Gimnas Negara

Adakah Populasi Manusia Akan Berhenti Bertambah Suatu Hari Nanti

5 Negara Pengeluar Minyak Kelapa Sawit Paling Besar Di Dunia

Kisah Pesakit Kanser yang Kudung Berlari Sejauh 5 000 km Terry Fox


Bermula Januari 2020 Iklan Di Facebook Akan Dikenakan Caj Sst Sebanyak 6

Sejarah Penubuhan Spotify Akan Diceritakan Dalam Siri Terbaru Netflix

Misi Tercapai Ejen Ali Berjaya Meraih Rm20 Juta Dalam Tempoh 2 Minggu

Apa Saja Sih Tahap Tahap Jago Jualan Pelaku Usaha

Pengunjung Ke 1 Juta Menara Kuala Lumpur Tahun 2019

Apa Jenis Makanan Yang Menggunakan Lemak Babi