Insurans Motosikal Cara Claim Insurans Kemalangan Tempoh Tuntutan


Disini akan kami kongsikan bagaimana cara untuk Claim Insuran Kemalangan Motosikal dengan kereta, ini adalah cara tuntutan dan tempoh claim.
Cara untuk claim insuran kemalangan motorsikal, kereta, lori dan van – Kemalangan sewaktu memandu sebenarnya peristiwa yang boleh dialami oleh sesiapa pun sahaja. Tidak ada seorang pun daripada kita yang memahukan kemalangan. Ianya pasti akan mendatangkan kerugian terutamanya apabila anda yang memandu.
Sesungguhnya jika sebelum waktu kemalangan berlaku, kenderaan yang telah digunakan sudah diberikan insurans, mudah untuk tuntutan dibuat ke atas syarikat berkenaan dengan insurans. Tetapi ianya tidak boleh dilakukan jika kereta itu tidak termasuk dalam insurans.
Anda boleh menggunakan beberapa cara untuk claim insuran kemalangan motorsikal, untuk menuntut insurans yang digunakan sebelum ini jika kenderaan anda mengalami kemalangan. Anda digalakkan untuk membaca artikel ini sehingga akhir bagi mendapatkan maklumat lengkap bagaimana cara untuk menuntut insurans kenderaan.
CARA UNTUK CLAIM INSURANS MOTOSIKAL SELEPAS KEMALANGAN Berikut yang anda perlu lakukan jika berlaku sebarang kemalangan kenderaan sama beroda dua mahupun beroda empat. Ini termasuklah seperti:
Melakukan catatan dengan jelas mengenai kesemua insiden kemalangan adalah perkara pertama yang perlu anda lakukan apabila anda mengalami kemalangan. Lokasi semasa kemalangan boleh dikaitkan dalam catatan itu. Merekodkan identity kesemua penumpang adalah antara perkara lain yang perlu ditimbangkan jika kenderaan yang digunakan semasa membawa sejumlah besar penumpang di dalamnya. Selanjutnya, anda perlu rekod dengan betul nombor pendaftaran kenderaan, catatkan nombor lesen pemandu kemudian mestilah mendapatkan seberapa banyak maklumat saksi yang diperlukan. Setelah itu haruslah secepat mungkin untuk membuat laporan di balai polis selepas kesemua data telah dikumpulkan dengan betul dan benar. Laporan akan dibuat berdasarkan peristiwa yang dialami. Laporan di balai polis hendaklah dilakukan tepat 24 jam selepas kemalangan kenderaan. Anda mestilah membuat laporan atau mengemukakan kemalangan kepada syarikat insurans yang anda gunakan selepas membuat laporan di balai polis. Data terperinci haruslah dimasukkan ke dalam laporan yang dibuat mengenai syarikat insurans. Adalah lebih baik dengan kadar secepat yang mungkin dalam tempoh masa 24 jam untuk anda membuat laporan dengan syarikat insurans. Ianya berguna untuk memudahkan tuntutan insurans kerana lebih cepat diuruskan maka lebih baik. Pastikan masa yang diperuntukkan tidak jauh daripada Tarikh kejadian kerana ianya bakal merugikan anda nanti jika terlambat memberitahu syarikat insurans. Pendek kata, tuntutan tidak dapat dijalankan dengan betul jika melepasi tempoh claim insuran kemalangan yang telah ditetapkan oleh syarikat insurans. Seterusnya,anda mestilah membawa kenderaan ke bengkel berhampiran. Bengkel yang diluluskan oleh syarikat insurans juga boleh dipilih. Pilih bengkel yang berdekatan dan kaji selidik secara langsung oleh syarikat insurans jika boleh dan dibenarkan, kerana sangat berguna untuk mengkaji apa kerosakan kenderaan yang sedang berlaku. JENIS TUNTUTAN INSURAN KERETA Membuat tuntutan ke atas syarikat insurans yang telah digunakan sebelum waktu kemalangan adalah antara perkara lain yang perlu diperhatikan apabila mengalami kemalangan. Berikut adalah penjelasan yang lebih terperinci.
1. BUAT TUNTUTAN KECEDERAAN KEMALANGAN MOTOSIKAL Kebiasaannya pihak polis akan melakukan tuntutan kecederaan kemalangan motosikal ini. Ini adalah berkaitan dengan insurans kemalangan peribadi atau tuntutan insurans perkhidmatan. Lakukan tuntutan kecederaan kemalangan motosikal ini dengan bukti yang lengkap.
Adalah lebih baik dokumentasi yang lengkap mengenai kemalangan sebelumnya telah dimasukkan. Ianya boleh menjadi bukti bagi memudahkan siasatan nanti. Sama ada dilakukan oleh syarikat insurans atau pun pihak polis.
Bagi garaj tempat pembaikan kereta juga ialah antara satu lagi perkara yang boleh ditanya dengan syarikat insurans. Kebiasaannya cadangan akan diberikan sendiri oleh setiap syarikat insurans untuk membaiki kenderaan kemalangan. Ianya juga berkaitan dengan kerjasama syarikat dalam beberapa bengkel.
2. MEMBUAT TUNTUTAN INSURAN MOTOSIKAL BAGI PIHAK KETIGA Sila bersegera untuk membuat tuntutan parti apabila kemalangan itu dialami, jika anda bukan orang yang bertanggungjawab untuk kemalangan itu.
Pada dasarnya terdapat dua bahagian dalam tuntutan pihak ketiga antaranya ialah:
Tuntutan pertama untuk entiti insurans daripada pihak yang ketiga. Bahagian kedua adalah tuntutan pampasan kepada polis. Ini ialah bertujuan supaya keputusan tuntutan yang dibuat dipermudahkan dan dipercepatkan. Tetapi perlu dibuat kepada syarikat insurans berkenaan. 3. TUNTUTAN INSURANS MOTOSIKAL SELEPAS KECURIAN Tuntutan yang pertama untuk entiti insurans motosikal daripada pihak ketiga.
Dakwaan bagi kecurian juga adalah merupakan tuntutan lain yang mesti dibuat oleh pemilik insurans sekiranya kenderaan yang dimilikinya telah menjadi perbuatan percurian. Bagi memudahkan siasatan, sila bersegera dalam memberikan laporan terperinci mengenai syarikat insurans. Penyiasatan yang baik oleh syarikat insurans dengan menggunakan bantuan daripada polis.
Sila pastikan bahawa data yang telah disediakan benar-benar sah. Dan anda hendaklah mengetahui pampasan yang disediakan mengikut peruntukan setiap syarikat insurans. Sama ada tempoh proses siasatan atau tempoh claim insuran kemalangan.
SUMBER: https://piam.org.my/consumer/steps-to-smooth-processing-of-claims/
CARA MEMBUAT ADUAN & PENYELESAIAN DALAM INSURANS Berikut merupakan beberapa perkara yang perlu diambil berat jika anda ingin membuat penyerahan yang berkaitan dengan aduan dan penyelesaian dalam insurans. Antaranya ialah:
Sekiranya insurans yang telah digunakan mendapat masalah. Sebagai contoh, seperti aduan terhadap perkhidmatan serta produk yang disediakan. Atau ketidakpuasan hati dengan penolakan serta tawaran yang sedang berlangsung, Perkara pertama yang mesti dilakukan adalah aduan pertama dalam unit aduan syarikat insurans yang digunakan hari ini perlu diselesaikan. Jika anda tidak berpuas hati dengan laporan yang  anda diperoleh. Cara yang seterusnya adalah dengan membuat laporan bertulis kepada FMB atau dikenali sebagai Biro Pengantaraan Kewangan. Di Bank Negara Malaysia, juga boleh turut dilakukan kerana mempunyai kaitan dengan mengendalikan aduan pengguna insurans. Syaratnya tidak boleh melebihi tarikh akhir sekitar enam bulan untuk laporan mengenai aduan yang dibuat di FMB. Terutamanya sejak tarikh memfailkan aduan dengan FMB sebelumnya. FMB adalah bertujuan untuk menangani aduan yang sedang dialami oleh pihak yang menuntut antara syarikat insuran yang digunakan. 4.FMB juga ialah merupakan pihak yang dibenarkan dan merupakan badan bebas yang menyediakan saluran mudah, cekap dan terpantas bagi pengguna insurans. Ini juga termasuk jalan alternatif untuk menyelesaikan di mahkamah. Pada dasarnya FMB merupakan pihak yang tidak mempunyai kuasa untuk menyelesaikan perselisihan atau masalah, terutama yang membabitkan masalah dalam penjamin serta harga produk dalam asuransi. Sebagai contoh dalam kes-kes penipuan serta kes yang dirujuk ke mahkahmah. Anda juga perlu memerhatikan perkara lain untuk FMB bahawa parti itu menyediakan bahagian-bahagian yang berlainan. Ianya dibahagikan kepada beberapa bahagian:
Insurans polis terdapat pelbagai jenis peristiwa. Insurans kenderaan polis. Berkaitan dengan kenderaan yang rosak akibat daripada kebakaran mahupun kemalangan. Tuntutan bagi kerosakan harta oleh pihak ketiga. Yang tidak berada di bawah kuasa FMB hanya akan dilakukan oleh pihak Bank Malaysia. Sesungguhnya jika sebelum kemalangan berlaku, kenderaan yang sedang digunakan sudah diberikan insurans, mudah tuntutan untuk dibuat ke atas syarikat berkenaan dengan insurans. Tetapi tidak boleh dilakukan jika ia tidak termasuk dalam insurans.
Anda boleh menggunakan beberapa cara lain untuk claim insuran kemalangan motorsikal bagi menuntut insurans yang digunakan sebelum ini jika kenderaan anda mengalami kemalangan.
Anda sangat digalakkan untuk membaca artikel cara claim insuran kemalangan motosikal ini sehingga akhir untuk mendapatkan maklumat lengkap bagaimana untuk menuntut insurans kenderaan.
The post Insurans Motosikal: Cara Claim Insurans Kemalangan & Tempoh Tuntutan appeared first on MySuara.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.mysuara.net/rencana/insurans-motosikal/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cara Claim Insurans Kereta

Cara Claim Insurans Kereta

papar berkaitan - pada 15/7/2021 - jumlah : 178 hits
CARA CLAIM INSURANS KERETA Kemalangan jalan raya boleh berlaku disebabkan oleh faktor faktor seperti terbabas masuk laluan bertentangan kecuaian mengekori kenderaan terlalu rapat dan sebagainya merupakan antara faktor yang biasa berlaku Ole...
Cermin Kereta Pecah Retak Cara Claim Insurans

Cermin Kereta Pecah Retak Cara Claim Insurans

papar berkaitan - pada 15/7/2021 - jumlah : 282 hits
CERMIN KERETA PECAH RETAK CARA CLAIM INSURANS Kejadian yang tidak diingini seperti cermin kereta retak atau pecah memang tak boleh dijangkakan Masa anda tengah elok memandu boleh jadi tiba tiba cermin terkena lontaran batu sehingga retak Un...
Jangan Spin Ye Cara Mudah Basuh Mainan Anak Guna Mesin Basuh Lagi Jimat Masa Mama

Jangan Spin Ye Cara Mudah Basuh Mainan Anak Guna Mesin Basuh Lagi Jimat Masa Mama

papar berkaitan - pada 3/7/2021 - jumlah : 185 hits
Wow idea ni memang membantu jimatkan masa mama Mainan anak tak dinafikan memang banyak habuk dan bila anak kita yang kecil pegang sudah semestinya dia akan masukkan ke dalam mulut Banyak sangat bakteria terkumpul Selain rendam dalam baldi d...
Konon Nak Kumpul Duit Raya Anak Jadi Banyak Sudahnya Tak Perasan Letak Di Mana Lebih Baik Simpan Cara Bijak

Konon Nak Kumpul Duit Raya Anak Jadi Banyak Sudahnya Tak Perasan Letak Di Mana Lebih Baik Simpan Cara Bijak

papar berkaitan - pada 3/7/2021 - jumlah : 153 hits
Situasi semacam ini selalu berlaku pada kita Konon nak simpan duit raya anak supaya jadi banyak dahulu dan kemudiannya baru nak menyimpan di bank sudahnya duit raya anak hilang tanpa dikesan Malah tak perasan letak di mana Paling dikesalkan...
Cara Buat Topokki Beserta Kuah Versi Malaysia

Cara Buat Topokki Beserta Kuah Versi Malaysia

papar berkaitan - pada 3/7/2021 - jumlah : 204 hits
Resepi Topokki Tteokbokki versi Malaysia Bahan bahan Topokki 1 cawan tepung pulut3 sudu besar tepung gandumSecubit garamSedikit minyak bijanAir suamBahan bahan kuah Topokki 3 ulas bawang putih yang dicincang1 sudu besar pes cili giling1 sud...
Tips Naikkan Pageviews Blog Cara Neil Patel

Tips Naikkan Pageviews Blog Cara Neil Patel

papar berkaitan - pada 3/7/2021 - jumlah : 169 hits
Tips Naikkan Pageviews Blog Cara Neil Patel Hi there Hari ni aku nak share kat korang semua salah satu tips yang aku baca kat website Neil Patel cara nak naikkan pageviews blog In fact website Neil Patel adalah salah satu website yang aku s...
4 Cara Menyimpan Daun Pisang Agar Awet Sampai Sebulan Dijamin Segar

4 Cara Menyimpan Daun Pisang Agar Awet Sampai Sebulan Dijamin Segar

papar berkaitan - pada 3/7/2021 - jumlah : 115 hits
Beli segulung tapi cuma terpakai selembar Sisanya bisa disimpan dengan cara ini dijamin awet sampai sebulan lebih
Login Myassist Imsme Cara Daftar Permohonan Semakan Status Pembiayaan Pinjaman Pks

Login Myassist Imsme Cara Daftar Permohonan Semakan Status Pembiayaan Pinjaman Pks

papar berkaitan - pada 3/7/2021 - jumlah : 276 hits
LOGIN MyASSIST imSME CARA DAFTAR PERMOHONAN SEMAKAN STATUS PEMBIAYAAN PINJAMAN PKS Kini Perusahaan Kecil dan Sederhana boleh menarik nafas lega apabila sudah ada satu platform pertama seumpamanya di Malaysia untuk membolehkan PKS merujuk ba...
Cara Solat Tasbih Doa Dan Hukumnya

Cara Solat Tasbih Doa Dan Hukumnya

papar berkaitan - pada 3/7/2021 - jumlah : 156 hits
Cara Solat Tasbih Untuk sesiapa yang ingin buat Solat Tasbih Amatlah besar fadhilatnya apatah lagi bi dilakukan pada setiap malam terutamanya di malam malam terakhir dalam bulan Ramadhan Ada beberapa kaedah untuk melakukan Solat Sunat Tasbi...
Sayang Nak Buang Suami Isteri Transform Almari Lama Jadi Rumah Mewah Buat Si Bulus Bertukang Asal Boleh Je Tapi Kreatif

Tarikh Dividen Kwsp 2021 Cara Semak Dividen Kwsp Online

5 Jenama Santan Kotak Terbaik

Biskut Senyum Biskut Cermai Biskut Butang Biskut Cendawan Nama Pun Biskut Zaman Sekolah

Kulat Dinding Rumah Undang Bahaya Ada Cara Mencegahnya

Pandemic 2021 Richworks Committed To Help 605 000 Enterpreneur Dr Azizan Osman

Gadis Serik Amal Diet Air Mineral Selepas Takut Tengok Kesannya Sekarang Pagi Pagi Dah Makan Nasi Lemak

Jom Apply Time Broadband Package Malaysia



Senarai Lagu Tugasan Konsert Akhir Gegar Vaganza 2021 GV8 Minggu 10

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 2021 GV8 Minggu 9 Separuh Akhir

5 Negara Yang Masih Membenarkan Hubungan Cinta Manusia dan Haiwan

Takkan Mahu Tunggu Jadi Sempurna Baru Cuba Jihad Diperli DaddyCap Buka Mulut

Kisah Satu Keluarga Yang Hanyut di Lautan Pasifik Selama 38 Hari Dalam Sampan


Kuih Doraemon A K A Dorayaki

Saham Azam Baki Speaker Ada Kuasa Buka Pendengaran Psc Pada Awam Diterbitkan Jan 17 2022 10 42 Am Dikemaskini 10 42 Am

Cantiknya Wife Yassin Baru Tahu Yassin Dah Kahwin Netizen Teruja First Time Tengok Keluarga Yassin Senario

Ex Aku Pontianak

10 Jenis Jenis Limau Mesti Tahu

Di Kantor Dompet Du Afa