Hanya 18 Jam Sempat Tatap Anak Pasangan Ini Reda Bayi Pergi Kerana Kecacatan Otak Salah Satu Puncanya Kurang Asid Folik


Pengambilan Asid Folik memang amat disarankan kepada wanita yang ingin hamil dan juga sedang hamil. Ia penting dalam penghasilan sel darah merah dan sel-sel lain di dalam tubuh seperti kuku, rambut, kulit, saraf dan otak. Oleh itu ia amat disarankan oleh doktor untuk wanita hamil bagi pertumbuhan janin yang sihat dan sempurna serta kesihatan wanita itu sendiri. Pengambilan supplement asid folik dapat membantu mengelakkan janin daripada mengalami kecacatan kongenital utama otak atau tulang belakang, termasuk kecacatan tiub neural, seperti spina bifida dan anencephaly ( kepala bayi kecil atau tiada kepala).
Dalam satu perkongsian yang dibuat oleh Muhammad Kalam Izzat Din Che Darus, menerusi Facebook miliknya seorang lelaki yang hanya sempat menjadi bapa selama 18 jam meluahkan isi hatinya sebelum anak sulungnya meninggal dunia pada 22 Julai yang lalu sehari selepas bayi ini dilahirkan.
Bayi yang diberi nama Muhammad oleh Muhammad Kalam dan isterinya, Nurul Aisha Nabilla Abdul Razak, meninggal kerana mengalami kecacatan otak sejak dalam kandungan lagi. Menurut Muhammad Kalam penyakit itu dikesan ketika kandungan isteri, Nurul Aisha Nabilla Abdul Razak, 22, berusia tujuh bulan sewaktu mereka membuat imbasan 3D di sebuah klinik.
Dalam perkongsian tersebut juga Muhammad Kalam menyatakan salah satu faktor yang menyebabkan kecacatan otak pada bayinya itu kerana kekurangan asid folik sebelum mengandung dan pada awal kandungan.
Jelasnya juga isterinya mengalami alahan teruk ketika mengandung hingga kurang selera makan dan kerap muntah. Keadaan itu menyebabkan dia tidak dapat mengambil Acid Folik secara konsisten.
Anak ada kecacatan otak, mampu bertahan 18 jam sahajaPada hari khamis 4 Julai 2019 merupakan mimpi ngeri buat ibu dan abi. Pada tarikh itu kami membuat temujanji untuk menjalani ujian detail scan bersama doktor pakar dan mendapati anak kami abnormal baby(anencephaly) semasa scan.
Kalam Izzat & isteri Aisha Nabilla reda dengan apa yang berlakuAnencephaly adalah baby yang lahir tanpa otak atau kecacatan otak. Otak tak terbentuk dengan sempurna. Baby yang lahir dengan masalah ini sangatlah berisiko. Baby anecephaly tak boleh hidup lama.
Salah satu faktor yang menyumbang kepada keadaan ini adalah kekurangan asid folik sebelum mengandung dan pada awal kandungan.
Masa scan adik aktif sangat. Siap tendang-tendang lagi perut ibu. Adik macam sorokan je kat ibu dan abi masalah adik. Dua orang doktor pakar scan adik untuk sahkan adik anencephaly.
Pilih bersalin awal, tak sanggup tengok janin dalam kandungan tanggung sakit
Doktor pakar bagi ibu dan abi dua minggu untuk tenangkan fikiran dan membuat kata putus keputusan kami. Jika bersalin awal ataupun bersalin normal jangka hayat adik tidak tahan lama. Mungkin satu jam dua jam. Ataupun paling lama 2-3 hari.
anak syurga pasangan Kalam Izzat & Aisha NabillaKandungan kami semasa detail scan berusia 7bulan, lagi dua bulan je adik nak due baru dapat tahu adik tak sihat dalam rahim ibu.Due adik dijangka 30 september tetapi kami memilih untuk bersalin awal untuk kebaikan bersama dan tidak sanggup tengok adik sakit.
Susah untuk terima semua ini, ibu siang malam menangis tanpa henti ingatkan keadaan adik. Segala kelengkapan baby sudah kami beli untuk menanti kehadiran adik. Sungguh besar ujian Allah kepada kami.
Selama 5 bulan lebih ibu alahan, makan tak lama terus muntah2.Tiap malam sebelum ibu tido abi kena gosok belakang baru ibu boleh tidur. Pengalaman ini abi tidak akan lupakan sampai bila-bila.
Kami cuba pergi ke klinik swasta membuat 3d scan untuk mendapatkan kepastian. Tapi sayang adik tak mahu tunjuk wajah adik dekat ibu dan abi. Adik tutup dengan kaki dan tangan adik atas kepala semasa dalam kandungan ibu. Doktor cakap air ketumban sedikit dan menyukarkan ibu melihat dengan lebih jelas. Puas abi usik adik tapi adik tetap tidak mahu tunjuk. Mungkin adik tak nak ibu dan abi sedih tengok keadaan fizikal adik.
Sempat azankan anak yang baru dilahirkan isteri meskipun hayat abayi tersebut tak lamaEnam hari dalam wad, baru isteri bersalin, sempatkan azankan anakIbu dan abi terkilan kerana tidak dapat menjaga adik sehingga besar. Adik ialah anugerah terindah abi pernah dapat. Saat-saat bersama adik 7 bulan 2 minggu dalam kandungan ibu takkan pernah abi lupakan. Terima kasih ya Allah bagi pinjam adik dalam rahim ibu selama 30 minggu ini.
Pada 16 julai semasa berjumpa doktor, saya dan isteri bersetuju untuk ditahan diwad dan dimasukan ubat bagi bersalin awal. Setelah enam hari berada diwad adik baru keluar. Pada 21 julai tepat 1410h adik dilahirkan. Alhamdulillah abi org pertama dapat azankan adik.
Abi bersyukur sangat-sangat dik dapat dengar adik menangis walaupun doktor cakap jangka hayat adik tidak lama. Pada pagi harini adik tinggalkan kami pada jam 0810 pagi. Semangat adik untuk hidup kuat walaupun hanya 18jam. Terima kasih Allah bagi anugerah terindah buat kami.
Seru wanita lain untuk ambil asid folik sebelum dan ketika hamil
Saya menyeru kepada para wanita diluar sana supaya mengambil asid folik sebelum mengandung dan pada awal kandungan sebagai persediaan awal bagi mengelakkan unplanned pregnancy yang lead to komplikasi. Mungkin salah ibu dan abi tak prepare dulu sebelum mengandung.
Saya harap kisah saya dijadikan pengajaran buat bakal-bakal ibu yang tahu mengandung tapi mengabaikan kepentingan vitamin ini. Saya mohon anda share dan tag untuk bakal2 ibu nanti sebagai persediaan awal mengandung dan pada awal kandungan. Mencegah lebih baik dari mengubati, namun ingatlah Allah sebaik-baik Perancang.
Abi bersyukur Allah uji ibu dan abi.Allah pilih kami untuk terima ujian yang sebesar ini dan benda yang paling mahal abi dan ibu pernah dapat iaitu anak syurga. Semoga kesedihan ibu dan abi pada harini Allah gantikan dengan kebahagian pada hari-hari akan mendatang. Ingatlah Allah sayang kita sebab tu Allah uji kita. Yang penting kita redha dan ikhlas atas setiap ujian yang diberikan. Janji Allah itu Pasti.
sumber: Kalam Izzat


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://beautifulnaara.blogspot.com/2019/10/hanya-18-jam-sempat-tatap-anak-pasangan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Anak Mula Pandai Menyorok Untuk Buang Air Itu Salah Satu Tanda Anak Anda Bukan Bayi Kecil Lagi

Anak Mula Pandai Menyorok Untuk Buang Air Itu Salah Satu Tanda Anak Anda Bukan Bayi Kecil Lagi

papar berkaitan - pada 7/10/2019 - jumlah : 357 hits
Seawal usia anak 75 minggu semua anak mengalami satu perkembangan mental yang di namakan DUNIA SISTEM Baca Selanjutnya Pelajaran terbesar yang anak kenal pada usia ini ialah 1 Conscience Anak berkemampuan menilai kelakuannya sendiri dan mem...
Arwah Tak Sempat Tengok Anak Sulung Kami Masih Terkejut Suami Pergi Dulu

Arwah Tak Sempat Tengok Anak Sulung Kami Masih Terkejut Suami Pergi Dulu

papar berkaitan - pada 14/10/2019 - jumlah : 285 hits
Janji Allah itu pasti Arwah belum sempat tengok anak kami tapi Allah lebih sayangkannya Pemergian suami selepas terlibat dalam kemalangan beberapa hari lalu benar benar tak disangka oleh Bea Zhari isteri kepada pelawak Kamal Chilok Allahyar...
Elak Sergah Anak Sergah Anak Hanya Membantutkan Perkembangan Otak Mereka

Elak Sergah Anak Sergah Anak Hanya Membantutkan Perkembangan Otak Mereka

papar berkaitan - pada 20/10/2019 - jumlah : 244 hits
Mengapa tak sergah sahaja anak anak yang suka mengamuk membentak bentak menendang orang menjerit jerit bila tidak mendapat apa yang dia hajati BACA Sebenarnya SERGAH ANAK MEMBANTUTKAN PERKEMBANGAN OTAKNYA Kalau umur anak 1 tahun sudah diser...
Pelajar Pergi Sebelum Konvo Bapa Peluk Diploma Anak Atas Pentas Undang Sebak

Pelajar Pergi Sebelum Konvo Bapa Peluk Diploma Anak Atas Pentas Undang Sebak

papar berkaitan - pada 17/10/2019 - jumlah : 450 hits
Musim konvokesyen merupakan majlis dimana setiap pelajar yang telah bertungkus lumus akan diraikan dengan menaiki pentas menerima skrol masing masing Namun begitu bukan semua graduan berpeluang untuk merasai pengalaman tersebut sambil disak...
Anak Saya Tolak Botol Susah Nak Bekerja Sebenarnya Ada Cara Nak Pujuk Bayi Minum Susu Dalam Botol

Anak Saya Tolak Botol Susah Nak Bekerja Sebenarnya Ada Cara Nak Pujuk Bayi Minum Susu Dalam Botol

papar berkaitan - pada 17/10/2019 - jumlah : 351 hits
Bayi memerlukan susu yang mencukupi untuk membesar menjadi kanak kanak yang sihat dan kuat Seawal usia mereka lagi susu ibu merupakan pilihan yang terbaik Namun lama kelamaan si ibu mungkin akan terpaksa memperkenalkan si kecil mereka denga...
Mie Sagu Khas Pontianak Salah Satu Menu Istimewa Ayam Pak Usu

Mie Sagu Khas Pontianak Salah Satu Menu Istimewa Ayam Pak Usu

papar berkaitan - pada 16/10/2019 - jumlah : 320 hits
Mie Sagu Khas Pontianak Sesuai namanya Mie Sagu merupakan salah satu kuliner khas Pontianak yang berbahan dasar sagu Sebenarnya mie sagu ini dapat dianggap sebagai makanan khas Indonesia karena dapat dengan mudah ditemukan di daerah daerah ...
Salah Satu Tersangka Penganiaya Ninoy Karundeng Berprofesi Petugas Medis

Salah Satu Tersangka Penganiaya Ninoy Karundeng Berprofesi Petugas Medis

papar berkaitan - pada 17/10/2019 - jumlah : 126 hits
Saat ini penyidik masih memeriksa petugas medis berinisial IZH Untuk perannya saya belum dapat informasinya ujar Argo
Berkorban Lahirkan Anak Tak Sempat Bermanja Alami Tumpah Darah Mungkin Maut

Berkorban Lahirkan Anak Tak Sempat Bermanja Alami Tumpah Darah Mungkin Maut

papar berkaitan - pada 20/10/2019 - jumlah : 828 hits
Kes tumpah darah dalam kalangan wanita selepas melahirkan anak adalah perkara biasa yang kita dengar Keadaan ini sangat berbahaya kerana ia melibatkan nyawa si ibu jika tidak diberikan rawatan sewajarnya dengan pantas Tumpah darah yang berl...
Anwar Is Zahid S Biggest Collateral Damage

Foray A Ducati Powered Custom With Upcycled Bimota Parts

Will Anwar Do The Inappropriate With Singapore

Peluang Menjana Pasif Income Bulanan

Ujian Pencarian Murid Pintar Ukm1 Genius Pintar

Langkah Barua

Hidup Umno

Mcdonald S Menu Kegemaran Zati



Drama Projek High Council Sinopsis Setiap Episod 1 Hingga 10 Astro Go Astro Ria

Kisah Anugerah Untuk Filem Paling Teruk Raspberry Emas

5 Pekerjaan Bukan Jurujual Yang Kini Terpaksa Buat Marketing

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod I Love You Mr Clown Slot Lestary TV3

5 Susu Paling Mahal di Dunia


Cara Agar Wa Banyak Yang Chat

Bawa Lee Kwangsoo Kembali Kalau Nak Rating Naik Semula Peminat Running Man

Mikha Tambayong Dan Deva Mehandra Menikah Di Bali Pakai Gaun Spesial Peninggalan Ibunda

Dskp 2023 Dokumen Standard Kurikulum Dan Pentaksiran Terkini

Wanita Cedera Rakan Lontar Kunci Tertusuk Pada Muka

Permohonan Jawatan Kosong Di Kuips Kolej Universiti Islam Perlis