Dari Makanan Korea Street Kini Tekenal Di Serata Dunia Myeongdong Topokki


Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga rakan-rakan sekalian. Maha tahu kalau nak cerita tentang tempat makan Korea ni ramai yang memang suka lah. Walaupun jauh beribu batu sana tapi tetap makanan Korea ini menjadi kegilaan ramai rakyat Malaysia. Kali ni Maha bawakan Restoran MyeongDong Topokki yang memang original dari maknan Korea Street kepada yang popular. 
Korang tahu ker apa maksud MyeongDong? Maha ada baca sikit pasal MyeongDong ini yang membawa maksud 'Terowong Cerah'. Ini kerana ia adalah satu jalan atau laluan yang diterangi dengan cahaya neon dan popular sebagai kawasan beli-belah utama di Seoul, laluan perarakan dan daerah pelancongan di sana. Tengok walaupun Maha tak pernah sampai sana tapi buat juga sikit research sebab nak makan kat sana wakakaka



Kat sana popular dengan makanan jalanan seperti topokki, ayam goreng, dan pelbagai snek. Jadi daripada banyak makanan popular itu mereka bawa beberapa yang betul-betul orang Malaysia suka dan boleh makan seperti Ramyun, Jjigae, Bokkeumbap dan Deopbap bersama dengan Panchan. Semua tu Maha tak tahu nak sebut tak tahu rupa makanan pun tak tahu. Tapi bila dah datang makan kat sini baru tahu apa semua tu

Kalau korang tanya paling Maha suka adalah variasi ayam goreng mereka. Korean popular dengan ayam goreng yang rangup dan juga disalut dengan pelbagai sos. Kat sini Maha sempat mencuba dua jenis ayam goreng yang popular menjadi pilihan orang ramai bila makan di sini iaitu Yangnyeom Chicken, Ganjang Chi-ken dan satu lagi ni bukan ayam tapi goreng juga iaitu Cheesy Bulgogi Fries. Yangnyeom Chicken (RM10.90), Ganjang Chi-ken (RM10.90) Dan Cheesy Bulgogi Fries (RM10.90-Beef)
Kalau korang tahan sangat pedas korang memang kena cuba Yangnyeom iaitu pedas tahap giler baban. Maha satu ketul jer boleh habis. Tapi yang tak tahan pedas boleh cuba Ganjang kerana ini disalut dengan sos bawang putih jadi sangat sedap. Satu tu Fries rangup yang disaluti dengan cheese dan juga rempah bulgogi
Jajjangmyun (RM18.90)
Hangul Chicken Ramyun (RM18.90)
Myeongdong Topokki (RM11.90-Large)
Kalau korang yang suka makan mee Korea boleh cuba mereka punya Jajjangmyun, Hangul Chicken Ramyun atau juga Myeongdong Topokki. Kita tahu makanan Korea ni memang kaya dengan sayur-sayuran dan dalam semua masakan mee mereka ni pun banyak sayur yang segar-segar. Tapi satu jer yang Maha perasan pada semua makanan mee Korea ini mesti kena ada telur rebuskan wajib kot orang sana suka makan telur ayam rebus lebih sihat kot. Bulgogi Beef Deopbap (RM18.90)
Dol Sot Bibimbap (RM20.90-Beef)
Dakgalbi Chicken Deopbap (RM18.90)
Sebenarnya orang Korea pun ada juga makan nasi. Tapi nasi mereka tak macam kita makan banyak sekali mereka seimbang dengan sayuran, daging dan juga rempah istimewa. Kalau korang nak try nasi mereka yang sedap boleh cuba juga Bulgogi Beef Deopbap, Dol Sot Bibimbap atau Dakgalbi Chicken Deopbap. Maha suka sangat nasi mereka sebab tak pedas dan juga ada rasa masam-masam manis. Dah macam tajuk filem lak hehehe. Kimchi Jjigae (RM18.90-Beef)
Last sekali kalau korang tak cuba mereka punya kimchi tidak sah jadi kena cuba juga Kimchi Jjigae. Memang kena rasa sup kimchi rebus yang sihat dan panas-panas. Satu lagi makanan Korea ni kalau tak pedas mesti panas memang kena makan baru sedap. Jadi jangan sibuk bergambar atau borak-borak sampai makanan sejuk nanti tak sedap. 
Semua set yang Maha ceritakan ni disediakan sekali dengan ikan bilis goreng yang garing bersama dengan kimchi segar serta sayur yang direbus juga sup panas. Kecuali lah yang ayam goreng tu tak adalah menu sampingan tu. Kalau korang nak cuba makan kat Restoran MyeongDong Topokki ni ada banyak cawangan seluruh Malaysia. Nanti korang check kat laman web mereka untuk ketahui lokasi restoran ni kalau nak cuba lah. Nanti dah cuba boleh share pengalaman korang kat sini ok. Maha dah makan korang bila lagi. Selamat mencuba semua

Info lanjut lokasi dan juga menu yang menarik kat sini boleh layari :Laman web : https://myeongdongtopokki.comFacebook : https://www.facebook.com/myeongdongtopokkiInstagram : https://www.instagram.com/myeongdongtopokki
Ranking Mahamahu :-Kebersihan : 4/5Kesedapan : 3.5/5Harga : 4/5







Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.mahamahu.com/2019/08/dari-makanan-korea-street-kini-tekenal-serata-dunia-myeongdong-topokki.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Menu Makanan Korea Enak Di Myeongdong Topokki Sunway Putra Mall Kl

Menu Makanan Korea Enak Di Myeongdong Topokki Sunway Putra Mall Kl

papar berkaitan - pada 12/8/2019 - jumlah : 98 hits
Hi Korang Its trend sekarang ni kedai kedai makan yang menghidangkan Korean food akan senantiasa penuh dengan orang lebih lebih lagi di hujung minggu Kalau kat area rumah kak lily kedai makan Korea memang selalu penuh ada je orang kuar masu...
Got Kimchi Pembekal Menu Makanan Korea Halal Sedap Untuk Seluruh Malaysia

Got Kimchi Pembekal Menu Makanan Korea Halal Sedap Untuk Seluruh Malaysia

papar berkaitan - pada 11/8/2019 - jumlah : 32 hits
KOREA Bila sebut saja perkataan ni terus terbayang cerita drama dan variety show yang popular dari sana Almaklumlah Korea ni kan banyak promosikan negara mereka dengan menggunakan kaedah ni Lagi pula idea penerbitan rancangan TV Show mereka...
Vakum Dari Dunia Hiburan Rendy Meidiyanto Eks Ganteng Ganteng Serigala Kini Jadi Tni Gagah

Vakum Dari Dunia Hiburan Rendy Meidiyanto Eks Ganteng Ganteng Serigala Kini Jadi Tni Gagah

papar berkaitan - pada 2/8/2019 - jumlah : 26 hits
Empat tahun berlalu Rendy kembali muncul mengejutkan publik dengan wajah barunya Gagah banget
Indulging K Food Cravings Myeongdong Topokki

Indulging K Food Cravings Myeongdong Topokki

papar berkaitan - pada 13/8/2019 - jumlah : 63 hits
K wave certainly has hit Malaysian shores in more than one way May it be music drama movie and food Heck even some challenges started by the K stars were followed to the T by Malaysians right Looking at some friends who did the challenges A...
4 Tragedi Listrik Padam Dari Penjuru Dunia Menteri Korea Sampai Lepas Jabatan

4 Tragedi Listrik Padam Dari Penjuru Dunia Menteri Korea Sampai Lepas Jabatan

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 30 hits
Indonesia menjadi sorotan internasional akibat petaka listrik padam massal yang terjadi di DKI Jakarta kota kota sekitarnya serta Jawa Barat dan sebagian Jawa Tengah Akibatnya sinyal komunikasi transportasi dan aliran air terganggu Mati lis...
Kanak Kanak Meninggal Dunia Akibat Kanser Kerap Minum Boba Tea Makanan Manis Didakwa Jadi Punca

Kanak Kanak Meninggal Dunia Akibat Kanser Kerap Minum Boba Tea Makanan Manis Didakwa Jadi Punca

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 70 hits
Seorang kanak kanak perempuan berasal dari China telah meninggal dunia akibat menghidapi penyakit kanser buah pinggang pada Februari lalu Namun kisah di sebalik kematiannya baru sahaja mendapat perhatian baru baru ini apabila diet yang diam...
Terokai Dunia Fantasi Warna Warni Tokidoki Di Paradigm Mall Johor Bahru

Terokai Dunia Fantasi Warna Warni Tokidoki Di Paradigm Mall Johor Bahru

papar berkaitan - pada 16/8/2019 - jumlah : 62 hits
Buat julung kalinya dunia keceriaan dan keseronokan Tokidoki akan mewarnai Paradigm Mall Johor Bahru Ogos ini Bersempena dengan musim cuti persekolahan perayaan Kuih Bulan dan sambutan Hari Kebangsaan Paradigm Mall Johor Bahru bakal menawar...
Nora Menyatukan Masyarakat Dunia Terima Kasih Malaysia

Nora Menyatukan Masyarakat Dunia Terima Kasih Malaysia

papar berkaitan - pada 15/8/2019 - jumlah : 48 hits
Keluarga Nora Anne Quoirin mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang mencari remaja Ireland yang hilang sejak berita dilaporkan pada 4 Ogos lalu Menganggap pemergian Nora sebagai menyedihkan keluarganya juga menyifatkan kehilangannya...
Sakitnya Bergaji Rm5000 Kisah Pedoman Hidup

Kisah Misteri Kehilangan Nora Anne Quorin

Kematian Nora Anne Tiada Unsur Jenayah

Dumpling Daging Kukus Mudah

Nuffnang Oh Nuffnang Asal Ko Nie

Resepi Nasi Ayam Sedap Dan Padu

Sebuah Unit Pangsapuri Di Paya Terubong Meletup

Sepetang Di Pantai Punggur Rengit



5 Agama Kuno Yang Telah Lenyap Ditelan Zaman

Sejarah Kellogg s Corn Flakes Sebagai Pembanteras Gejala Onani

Lelaki Botak Dilihat Sebagai Lebih Pintar Dan Berjaya Kajian

Mengapa Skrin Komputer dan TV Kelihatan Bergaris garis Dalam Rakaman Kamera

Kucing Ini Dikatakan Mempunyai Kebolehan Meramal Kematian Oscar The Cat


Cara Update Google Play Store

Kagum Dengan Kenyataan Altimet Mengenai Kulit Wajahnya

Happy Birthday Ammar Yahya

Pelajar Tingkatan 1 Raba Guru Perempuan

5 Artis Jelita Ini Masih Perawan Di Usia Lebih 35 Tahun Ke Atas

Samsung Galaxy Note 10 Memang Canggih Tapi Aduhai