Cara Solat Sunat Tahajjud
Solat Tahajjud adalah solat malam yang dilaksanakan setelah bangun tidur, afdalnya dibuat secara bersendirian waktu selepas tengah malam. Solat sunat ini amat dituntut dan sangat baik dilakukan sebagai ibadah tambahan. Rasulullah SAW dan para sahabat tidak meninggalkan solat ini sepanjang hayat mereka.


Firman Allah SWT.:
 “Dan pada sebahagian malam hari bersolat Tahajjudlah kamu sebagai suatu ibadat tambahan bagimu; Mudah-mudahan Tuhan-mu mengangkat kamu ke tempat yang terpuji.” 
(Surah Isra’; ayat 79)
.


Rasulullah SAW bersabda:  “Kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari perbuatan dosa dan dapat menghalangi penyakit dari badan.”   (Riwayat Tirmizi dan Ahmad r.a.)


Tujuan Solat TahajjudSebagai petanda perhambaan kepada Allah SWT.Mendekatkan seorang hamba dengan PenciptanyaTanda kesyukuran manusia di atas nikmat kurniaan Allah SWT.Menguatkan jiwa dan ketaqwaan seseorang kepada Allah SWT.Mendapatkan ketenangan dalam menghadapi cabaran dan dugaan hidup.


Cara Mendirikan Solat Tahajjud
.


Solat Tahajjud dilakukan tiada had rakaatnya, mengikut kesanggupan dan kemampuan, dengan setiap dua rakaat satu salam. Jika dirasakan berat memadailah sekadar dua rakaat tetapi dilakukan secara berterusan setiap malam.


Rasulullah SAW telah bersabda,:  “Amalan yang disukai oleh Allah, adalah yang terus menerus (istiqamah) walaupun sedikit.”    (Riwayatkan oleh Bukhari dan Muslim dari Aisyah.)


1.  Niat Solat Tahajjud:

(Ushalli sunnatat tahajjudi rak’ataini Lillahi ta’ala)
Daku bersolat Sunat Tahajjud dua rakaat, kerana Allah Ta’ala.


3.  Bacaan Surah selepas Al-Fatihah:
.


a) 
Rakaat pertama:    Ayat Al-Kursi  (7 kali)
Rakaat kedua:    Surah Al-Ikhlas  (11 kali)


Atau;


b)


Rakaat pertama:    Ayat Al-Kaafirun
Rakaat kedua:    Surah Al-Ikhlas


Atau;


c)


 10 Ayat Terakhir, Surah Al-Imran,.
(Rasulullah SAW sering membaca ini pada solat Tahajjud Baginda.)


4.  Selesai salam solat Tahajud, bacalah doa yang pernah dibaca oleh Rasulullah SAW ini:
5.  Kemudian sambung baca Doa Solat Sunat Tahajjud berikut:


Ya Allah! Bagi-Mu segala puji-pujian. Dikaulah pendiri langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Bagi-Mulah segala pujian, Dikau Penguasa langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya. Dan bagi-Mulah segala puji, Pemancar cahaya langit dan bumi dan alam semesta serta segala isinya.


Bagi-Mulah segala pujian, Dikaulah yang benar (Al-haq), janji-Mu adalah benar, firman-Mu adalah benar, perjumpaan dengan-Mu adalah benar, syurga itu benar dan neraka adalah benar. Nabi-nabi itu benar, Nabi Muhammad SAW adalah benar dan adanya hari Kiamat itu benar. 


Ya Allah! Pada-Mulah daku menyerahkan diri, dengan-Mu daku beriman, kepada-Mu daku bertawakal, kepada-Mu daku kembali, dengan-Mu daku menghadapi musuh dan kepada-Mu daku berhukum. Ampunilah dosa kesalahanku yang telah lalu dan yang terkemudian, baik yang daku sembunyikan mahupun yang daku nyatakan, di mana Dikau lebih mengetahuinya. Dikau yang Maha Mendahului dan Maha Mengakhiri. Tiada Tuhan melainkan Dikau! Tiada padaku daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah!


Ya Allah! Berilah kami kebaikan di dunia dan kebajikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka.


Selawat Allah ke atas Penghulu kami Nabi Muhammad SAW dan ke atas keluarga serta para sahabat sekeliannya. Segala puji hanyalah untuk Allah; Tuhan Pemelihara seluruh alam.! 


KELEBIHAN  SOLAT TAHAJJUDTahajjud adalah solat sunat yang paling afdal.Doa dimakbulkan Allah.Memperolehi ketenangan jiwa.Merasai diri hampir kepada Allah SWT.Diberikan keistimewaan oleh Allah SWT.Memperolehi pertolongan dan rahmat Allah.Menewaskan gangguan dan godaan syaitan.Mencegah dosa dan menghindari  penyakit.Menjadi lebih berdisiplin dalam melakukan tugas.Allah SWT memudahkan menerima ilmu yang dipelajari.Terkeluar daripada catatan sebagai golongan yang lalai.Dihormati masyarakat dan dijauhi daripada hasad dengki manusia.Allah SWT memberikan kemudahan dan rezeki yang berpanjangan.Orang bersolat Tahajud menjadi kesayangan Allah SWT.Diberi keistimewaan yang orang lain tidak perolehi.Mendapat kemuliaan Allah SWT di dunia dan akhirat.Meninggikan martabat seorang hamba di sisi Allah Azza Wa Jalla.Memudahkan hisab di akhirat dan melintasi Titian Siratal-Mustaqim.


Memudahkan Bangun Solat MalamSebelum masuk tidur, berniat ingin melakukan Solat Tahajjud.Menjauhkan diri daripada perbuatan maksiat.Bersederhana makan dan minum pada waktu siang.Membaca ayat-ayat Al-Quran.
.

Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa yang hendak tidur dan berniat untuk bangkit bagi mengerjakan Solat Sunat Tahajjud, kemudian tidurnya terlajak sampai ke pagi, maka dicatat niatnya itu sebagai satu pahala, manakala tidurnya pula dikira sebagai kurniaan Allah yang diberikan kepadanya.”   (Riwayat al-Nasa’i dan Ibnu Majah r.a.)


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://rahmanhatim93.blogspot.com/2020/08/cara-solat-sunat-tahajjud.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cara Solat Sunat Dhuha

Cara Solat Sunat Dhuha

papar berkaitan - pada 12/8/2020 - jumlah : 473 hits
Solat Sunat Dhuha boleh dianggap sebagai rasa terima kasih seseorang hamba kepada Allah SWT atas segala berkah hidup yang diberikan Nya Rasulullah SAW tidak pernah meninggalkan solat ini tanpa keuzuran dan umat Islam amat dituntut melakukan...
Cara Solat Sunat Tahiyatul Masjid

Cara Solat Sunat Tahiyatul Masjid

papar berkaitan - pada 11/8/2020 - jumlah : 143 hits
Solat Sunat Tahiyatul Masjid ialah solat sunat mu akkad selamat datang bagi menghormati masjid yang dilakukan sebanyak dua rakaat sebaik sahaja memasuki masjid iaitu sebelum seseorang itu duduk atau melakukan sesuatu yang lain Sabda Rasulul...
Solat Sunat Khusuf

Solat Sunat Khusuf

papar berkaitan - pada 12/8/2020 - jumlah : 190 hits
Khusuf dari segi bahasa bermaksud terlindungnya cahaya bulan samada terlindungnya itu hanya sebahagian atau keseluruhannya Hukum melakukan Solat Gerhana Bulan atau dikenali juga dengan nama Solat Sunat Khusuf adalah sunat muakkad bagi musli...
Solat Sunat Dan Kelebihannya

Solat Sunat Dan Kelebihannya

papar berkaitan - pada 12/8/2020 - jumlah : 113 hits
Solat sunat atau nawafil adalah solat solat selain daripada yang telah difardhukan Amalan sunat dilakukan bertujuan menampung sebarang kekurangan dalam amalan fardhu Memperbanyakkan solat sunat juga dapat mendekatkan diri kepada Allah SWT d...
Berbaring Sekejap Selepas Mengerjakan Solat Sunat Sebelum Subuh

Berbaring Sekejap Selepas Mengerjakan Solat Sunat Sebelum Subuh

papar berkaitan - pada 8/8/2020 - jumlah : 57 hits
Salam ustaz saya pernah melihat seorang yang agak tinggi ilmu agamanya seringkali berbaring sekejap selepas mengerjakan solat sunat sebelum subuh Beliau akan bangun apabila dilaungkan iqomah dan solat jemaah Agak berulang ulang juga saya me...
Cara Solat Yang Betul

Cara Solat Yang Betul

papar berkaitan - pada 15/8/2020 - jumlah : 121 hits
Sila klik pautan di bawah untuk melihat videoklik di sini
Solat Sunat Kusuf

Solat Sunat Kusuf

papar berkaitan - pada 12/8/2020 - jumlah : 70 hits
Gerhana Matahari disebut Kusuf di dalam bahasa Arab yang bermaksud terlindung atau hilangnya cahaya matahari sama ada terlindungnya itu hanya sebahagian atau keseluruhannya Gerhana bukan fenomena baru yang hanya berlaku pada akhir zaman ini...
Cara Solat Panduan Awabin

Cara Solat Panduan Awabin

papar berkaitan - pada 11/8/2020 - jumlah : 90 hits
Solat Awwabin ialah solat sunat muakkad Awwabin berasal dari Bahasa Arab yang bererti orang yang sering bertaubat dan kembali kepada Allah Subhanahu wa Ta ala Solat sunat tambahan ini dikerjakan sebanyak 2 4 atau 6 rakaat bahkan boleh juga ...
Solat Sunat Aidiladha Di Selangor Siapa Dahulu Dia Dapat

Solat Sunat Aidiladha Di Selangor Siapa Dahulu Dia Dapat

papar berkaitan - pada 29/7/2020 - jumlah : 67 hits
SHAH ALAM 29 Julai Perlaksanaan solat sunat Aidiladha Jumaat ini di semua masjid dan surau di Selangor akan dibuat pada pukul 8 00 pagi dengan kaedah kehadiran jemaah secara terbuka sehingga kapasiti jemaah sebenar ruang solat dipenuhi dan ...
Kisah Riwayat Jenazah Kubur Berdarah Ketika Hayatnya

8 Resepi Nasi Goreng Sedap Macam Makan Kat Kedai

Larangan Masker Scuba Bikin Pedagang Masker Resah Warga Pakai Masker Salah Tidak Pakai Juga Salah

Kelebihan Berselawat Kepada Nabi Muhammad Banyak Manfaat

Jika Kamu Mengalami Hal Berikut Ini Fix Kamu Seorang Perfeksionis

Exam Pegawai Tadbir N41 Johor

Virus Mula Mengganas

Mana Lebih Untung Bagi Ph Berbaik Atau Bermusuh Dengan TunInfo Dan Sinopsis Drama Bicara Cinta Slot Samarinda TV3

5 Kategori Pahlawan Dalam Era Feudal Jepun

Kenapa Filipina Masih Menuntut Sabah

Ritual Kematian Etnik Tana Toraja Pengebumian Paling Mahal di Dunia

Akhirnya PU Riz Bersuara Gosip Emoji Love Berbaju Sedondon Dengan Neelofa


Rakyat Sabah Sokong Padu Tiada Masalah Warisan Menang Prn

Polisi Temukan Obeng Dan Linggis Di Sel Wn China Yang Kabur Lewat Gorong Gorong Dapat Dari Mana

Manut Jokowi Dpr Mendagri Dan Kpu Tetap Gelar Pilkada Di Tengah Pandemi

Lebih 104 Juta Undian 58 Selebriti Korea Dinobat Sebagai Antara 100 Selebriti Asia Paling Tampan 2020

Polis Siasat Balai Polis Pasang Jalur Gemilang Terbalik

5 Petua Cantik Cara Tradisional