Apam Nasi Resepi Versi Bayi Dewasa Guna Lebihan Nasi Simple Sedap


Kalau ada lebihan nasi, boleh simpan dan jadikan apam nasi. Resipinya pun sangat mudah malah mama yang ada anak kecil pun boleh jadikan kudapan untuk mereka.
Resipi yang dikongsi ini ada dua versi iaitu untuk bayi dan juga dewasa. Selamat mencuba!


💓 APAM NASI 💓

Bahan Bahan :
Versi Dewasa :
Bahan A :
1 cawan nasi
1 1/2 cawan air
3/4 – 1 cawan gula

Bahan B :
1 sk yis segera
1 cawan tepung gandum ( diayak )
1 cawan tepung beras ( diayak )
Bahan Lain :
pewarna pilihan
kelapa parut
Versi Baby :
Bahan A :
1 cawan nasi organik groomy discoverer Groomy Malaysia ( Dila My )
1 1/2 cawan air
1/2 cawan madu

Bahan B :
1 sk yis segera
1 cawan tepung gandum ( diayak )
1 cawan tepung beras ( diayak )
Cara Cara :
Satukan ke semua Bahan A ke dalam pengisar dan kisar sebati . tuangkan ke dalam mangkuk. Masukkan Bahan B dan kacau sebati .
Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan, perapkan adunan selama 1 jam .
Sementara itu panaskan kukusan. Setelah diperap , kacau seketika dan tuangkan adunan ke dalam acuan / loyang yang telah dioles dengan sedikit minyak .
Kukus selama 10 – 15 minit atau sehingga masak. Keluarkan apam daripada acuan dan letakkan di dalam pinggan .

Hidangkan bersama kelapa parut yang telah digaul bersama sedikit garam. Kelapa parut boleh juga dikukus agar tahan lebih lama. siap, sedia dihidang !
Kredit: FB : Farisha Sofea

Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
 
The post Apam Nasi Resepi Versi Bayi & Dewasa, Guna Lebihan Nasi! Simple & Sedap appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/apam-nasi-resepi-versi-bayi-dewasa-guna-lebihan-nasi-simple-sedap/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Ayam Goreng Sedap Simple Untuk Nasi Ayam

Resepi Ayam Goreng Sedap Simple Untuk Nasi Ayam

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 117 hits
Resepi Ayam Goreng Sedap Simple Untuk Nasi Ayam Alhamdulillah makan malam kami adalah menu nasi ayam Kali ni saya buat ayam goreng lemak manis tanpa madu Haha makan dengan nasi ayam sedap terbaik hasil air tangan sendiri Sebenarnya resepi n...
Resepi Nasi Ayam Sedap Dan Mudah

Resepi Nasi Ayam Sedap Dan Mudah

papar berkaitan - pada 1/1/2022 - jumlah : 136 hits
RESEPI NASI AYAM SEDAP Resepi ini adalah untuk sesuai untuk 4 orang makan BAHAN BAHAN Bahan untuk ayam 1 ekor ayam dipotong 82 ulas bawang putih ditumbuk halus2 cm halia ditumbuk halus1 kiub ayam Bahan untuk ayam 1 sudu besar kicap pekat1 s...
Strawberry Cheescake Rolls Guna Kulit Popia Resepi Mudah Superb Sedap

Strawberry Cheescake Rolls Guna Kulit Popia Resepi Mudah Superb Sedap

papar berkaitan - pada 25/12/2021 - jumlah : 109 hits
Bagi yang pertama kali ingin mencuba resipi ini cheese creamy berlemak dipadankan dengan strawberry kemudian digulung menggunakan kulit popia memang sangat mudah dan sedap Bayangkan hanya menggunakan 5 bahan sahaja dan cara penyediaan meman...
Resepi Tortilla Banana Chip Hanya Guna 4 Bahan Sesuai Untuk Kudapan Bayi

Resepi Tortilla Banana Chip Hanya Guna 4 Bahan Sesuai Untuk Kudapan Bayi

papar berkaitan - pada 26/12/2021 - jumlah : 221 hits
Pisang antara makanan kegemaran kanak kanak kerana rasanya yang manis dan lembut selain itu pisang juga sangat bagus untuk sistem pencernaan Kalaua anak mama antara penggemar buah pisang jom cuba resepi tortilla banana chip yang dikongsi is...
Cara Buat Nugget Ayam Sayur Versi Bayi Hanya Guna 5 Bahan Mudah Berkhasiat

Cara Buat Nugget Ayam Sayur Versi Bayi Hanya Guna 5 Bahan Mudah Berkhasiat

papar berkaitan - pada 23/12/2021 - jumlah : 185 hits
Banyak resipi kudapan yang mudah untuk disediakan sesuai dengan usia bayi yang sudah masuk 8 bulan Kali ini mama boleh cuba buat nugget ayam dan carrot dengan menggunakan 5 bahan sahaja Senang mudah dan anak pasti suka Hai mommy mommy semua...
Bubur Nasi Anak Tahan Lebih Lama Makin Sedap Ikut Cara Ni Simple

Bubur Nasi Anak Tahan Lebih Lama Makin Sedap Ikut Cara Ni Simple

papar berkaitan - pada 22/12/2021 - jumlah : 123 hits
Menyediakan bubur nasi anak saban hari terasa menyulitkan lebih lebih lagi bagi ibu bekerja Apa kata kita cuba cara yang dikongsikan oleh ibu ini pula Memang pantas Macam mana nak buat Jom ikuti perkongsian resipi Hi mommies Just nak share ...
Resepi Premium Royal Thai Buttercake Versi Coklat Gebu Dijamin Sedap

Resepi Premium Royal Thai Buttercake Versi Coklat Gebu Dijamin Sedap

papar berkaitan - pada 5/1/2022 - jumlah : 146 hits
Anak anak bila makanan berasaskan coklat ia antara pilihan nombor satu Kalau kek yang berasaskan coklat tu sekejap boleh habis Biasanya kek coklat moist antara jadi pilihan anak anak Bagi resipi kali ni mama boleh cuba buat resepi Premium R...
Aneka Resepi Kudapan Petang Untuk Bayi 8 Bulan Paling Mudah Nak Sediakan

Aneka Resepi Kudapan Petang Untuk Bayi 8 Bulan Paling Mudah Nak Sediakan

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 134 hits
Bila anak sudah mencecah usia 8 bulan mama boleh hidangkan makanan jejari atau finger food buat mereka Antara kelebihan pemberian finger food pada bayi adalah boleh membantu koordinasi mata serta tangan bayi melatih bayi untuk memegang bend...
Rahsia Resepi Perapan Sedap Untuk Bbq

Rahsia Resepi Perapan Sedap Untuk Bbq

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 96 hits
Assalamualaikum Hi korang Kita masih blom menang kan Covid 19 masih bebas dan beranak pinak di luar sana so kebanyakkan aktiviti yang kita buat selalunya dengan rasa yang berhati hati dan sedikit rasa takut Nak travel bebas macam dulu meman...
Huawei S Lightest And Thinnest 11 Inch Tablet The Huawei Matepad Pro 11 Is Coming Soon This August 19

Playing The Angles An Edgy Ducati Monster 600 Custom

Rambut Anak Digunting Ketika Tidur Pakaian Diconteng Digunting Ibu Dakwa Anaknya Menjadi Mangsa Khianat Di Mrsm Kuantan

Wordpress Security Tips For 2021 The Right Way

Was Lcs Project Planned To Help Pay Off Bad Debts Harapan Duo Ask Najib

Apa Yang Pas Risau Sangat

Kuala Lipis Tahfiz Teacher Assaulted Over Meal Price Dispute Receives Four Stitches

Apa Mimpi Yang Paling Kerap Di Lalui Oleh Penduduk Di Setiap Negara Di Dunia



5 Perbezaan Besar Cara Hidup di Singapura Berbanding Malaysia

5 Filem Adiwira Bajet Besar Dengan Kesan CGI Teruk

7 Barangan Jenama Supreme Paling Mahal di Dunia

Sah Bercerai Noh Salleh Minta Doa Peminat

Biodata Namie Smy Kumpulan Ubi Peserta Muzikal Lawak Superstar 2022 Personaliti Tiktok


Selamat Hari Lahir Ke 15 Adam Iman

Polis Nafi 2 Anggotanya Kasari Suspek Orang Ramai Dilarang Buat Spekulasi

Kau Yang Paling Excited Nak Pergi Konvoi Peserta Rxz Members 4 0 Maut Dalam Kemalangan Di Lpt2

Pay Rise For Civil Servants Unlikely For Now Say Economists

Stop Trying To Pin Lcs Scandal On Anyone Else But Yourself Kit Siang Tells Najib

Najib Wants Far Larger Majority Votes For Pekan In Ge15