Aidilfitri Tahun 2020 Di Perantauan Covid 19 Mengubah Cara Raya Kita


As Salam,Salam Aidilfitri Dari Perantauan-Alahuakbar-Allahuakbar-Allahuakbar.Alhamdulillah.Bersyukur atas segala kurniaan Allah yang tidak bertepi buat saya dan anda semua, atas segala kesihatan tubuh badan, rezeki yang melimpah, kekuatan mengakhiri ibadah puasa walau negara kita sedang ditimpa musibah

Saya kongsikan sedikit pic hari raya kami sekeluarga-Ini jelah yang mampu.:) Beraya dalam rumah sahaja



 pic yang ini memang rare, terpaksa buat macam ni sebab yang kecik tu merajuk dan tak mahu bergambar sama


Terselit juga seketul kucing kat situ, kucing ni sudah kami pelihara sejak sebelum PKP lagi.Sempatlah dia beranak sekali tapi sayangnya semua anak-anaknya mati sebab diganggu kucing jantan rumah jiran

Syukur, hari ke-2 syawal-Mood raya saya masih ON sebab biskut raya pun ada lagi.Lemang dan rendang pun masih berbaki sebab saya frozen already sebahagaian rendang yang dimasak pada malam raya .Kebetulan En Suami beli lemang sampai 5 batang, padahal yang nak makannya bukan satu kampung.haha

 Antara hidangan pagi raya yang sempat disediakan
 Raya kali ini saya sempat sediakan Sayur lodeh Johor, Rendang pedas, Ayam masak kicap special, kuah kacang dan juga sambal goreng.Kuah kacang dan sambal goreng belum sempat hidang time ni
Nasi himpit dan lemang tu beli ready made sahaja

Yup, semua orang pun lalui dan hadapi situasi yang sama.Jika kampung masih dalam negeri yang sama, syukur masih boleh bertemu keluarga dan sanak saudara.Saya pula hanya mampu beraya dengan norma baharu iaitu video calling. Pagi raya buat video call dengan mak abah dan adik beradik sebelah mertua, dan juga family sebelah saya.
 Antara tetamu yang hadir pada raya pertama, anak buah kami iaitu anak Abang Long kami, pengantin baru yang baru sahaja selesai majlis mereka ngam-ngam PKP bermula, dan juga adik lelaki atau adik bongsu saya bersama isterinya



Panggilan video call dari kejauhan menyerikan lagi Aidilfitri kami:)
Syukur semuanya masih sihat, ceria seadanya.Saya dan Encik Suami memang merancang untuk pagi raya, supaya anak-anak bangun awal pagi.Selesai subuh berjemaah, anak-anak diminta bersiap-saya pula menyiapkan lauk pauk dan kuih muih raya.Kemudian, solat sunat raya, aktiviti membuat rakaman ucapan hari raya, sesi bergambar dalam rumah sahaja, kemudian sarapan pagi.Buat video call kepada mak abah dan family sambil mengucapkan selamat hari raya dan memohon kemaafan.Sekitar jam 11 pagi, kami terima kunjungan anak buah yang datang dari Mantin dan juga adik lelaki yang tinggal di Sendayan. Begitulah cerita hari raya pertama kami :)

Kunjungan tetamu pada syawal.Syukur ada jugak saudara mara datang berkunjung.Kalau tidak, kami anak beranak sahajalah yang menghadap segala makanan dan kuih muih tu.Makanlah ko sampai lebam.haha

Dalam kesempatan ini, saya ingin menyampaikan ucapan selamat hari raya kepada semua pembaca Blog Cik Matahariku, sama ada New visitor atau renturning Visitor :).Andalah penyokong kuat blog kecil saya ini sehingga sepanjang Ramadan tahun ini views blog ini mencapai 1.2 juta views.Alhamdulillah.
Menyedari kekurangan dan kelemahan diri sendiri, saya juga menyusun jari memohon maaf jika sepanjang kalian membaca tulisan saya dalam blog ini banyak perkataan yang menguris rasa. Ada beberapa komen atau respon yang saya terima tentang resepi yang tidak menjadi, pun saya mintak maaf

Saya pun tidak dapat nak bantu sepenuhnya berkenaan resepi yang diikuti tidak menjadi kerana ada ramai pembaca pula menyatakan terima kasih kerana resepi yang dikongsi menjadi, enak dan disukai keluarga.Pengalaman memasak makanan yang tidak menjadi, bagi saya adalah asam garam bagi semua tukang masak, bakers atau siapa pun anda

Secara jujurnya, resepi yang saya kongsikan dalam blog ini yang mana saya sebutkan dalam post tersebut, adalah resepi yang berjaya saya cuba.Ada juga resepi dalam blog ini yang saya belum cuba, tapi saya publish dalam blog bagi tujuan saya merujuknya kemudian-mungkin untuk saya membuatnya kemudian atau mungkin resepi tersebut viral.
Jadi, apapun yang kalian tempuhi sepanjang mengikuti blog ini, saya mohon daripada Allah kebaikan yang banyak buat kalian.Saya manusia biasa.Tak sempurna dan masih lagi dalam proses belajar dan memperbaiki diri.InshaAllah

Terima kasih atas kata semangat dan ucapan yang diberikan kepada saya dalam ruangan komen, semoga hal kecil yang saya usahakan ini Allah terima sebagai amal jariah yang berpanjangan.aamin

Akhir kata, doakan semoga Allah berikan lebih banyak kesempatan kepada saya untuk berkongsi apa sahaja yang baik-baik kepada kalian.aamin

Salam Aidilfitri,Maaf Zahir dan Batin.




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://cikmatahariku.blogspot.com/2020/05/aidilfitri-tahun-2020-di-perantauan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ini 10 Iklan Hari Raya Aidilfitri 2020 Yang Akan Naikkan Semangat Raya Korang Tahun Ini

Ini 10 Iklan Hari Raya Aidilfitri 2020 Yang Akan Naikkan Semangat Raya Korang Tahun Ini

papar berkaitan - pada 20/5/2020 - jumlah : 329 hits
Lagu lagu raya sudah mula dimainkan di radio radio dan juga televisyen itu bermakna tak lama lagi kita bakal menyambut Hari Raya Aidilfitri Seperti kebiasaan kita pasti disajikan dengan iklan raya dari syarikat syarikat besar yang sangat kr...
Salam 2 Syawal 2020 Selamat Hari Raya Aidilfitri

Salam 2 Syawal 2020 Selamat Hari Raya Aidilfitri

papar berkaitan - pada 26/5/2020 - jumlah : 378 hits
Genap 15 tahun arwah ayah tinggalkan kami Salam 2 Syawal 2020 buat semua Hari ini 25 05 2020 genap 15 tahun arwah ayah dah tinggalkan kami Rindu sangat rasanya macam baru semalam ayah pergi Alfatihah Tahun ni kami tak dapat raya jenguk kubu...
Panduan Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri Jais Teks Khutbah Raya 2020 Mufti

Panduan Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri Jais Teks Khutbah Raya 2020 Mufti

papar berkaitan - pada 23/5/2020 - jumlah : 1411 hits
Panduan Solat Sunat Hari Raya Aidilfitri JAIS Teks Khutbah Raya 2020 Ringkas Lengkap Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua Ye esok Raya InshaaAllah jika diizinkan Allah dapat kita menyambut hari lebaran Eidul Fitri 1 Syawal 1441H 24 M...
Hari Raya Aidilfitri 2020 Kita Back To Basic

Hari Raya Aidilfitri 2020 Kita Back To Basic

papar berkaitan - pada 23/5/2020 - jumlah : 384 hits
Insya Allah pada hari Ahad kita akan menyambut Hari Raya Aidilfitri hari kemenangan umat Islam setelah menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan Tetapi disebabkan kita masih berada dalam serangan makhluk yang tak nampak dek mata kasar maka H...
Selamat Hari Raya Aidilfitri 2020 Family Potret

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2020 Family Potret

papar berkaitan - pada 27/5/2020 - jumlah : 495 hits
Selamat Hari Raya AidilFitri 2020 Tak terlambat lagi rasanya untuk umi ucapkan Selamat Hari Raya kat korang kan Baru The post appeared first on
Permohonan Baru Bantuan Khas Hari Raya Aidilfitri Pekebun Kecil Risda 2020

Permohonan Baru Bantuan Khas Hari Raya Aidilfitri Pekebun Kecil Risda 2020

papar berkaitan - pada 27/5/2020 - jumlah : 334 hits
PERMOHONAN BARU BANTUAN KHAS HARI RAYA AIDILFITRI PEKEBUN KECIL RISDA 2020 Bantuan Khas Hari Raya Aidilfitri 2020 Kepada Pekebun Kecil RISDA Berikutan Penularan Wabak Covid 19 Bantuan ini diwujudkan bagi membantu pekebun kecil RISDA yang te...
Lihat Salah Satu Norma Baharu Dalam Menyambut Hari Raya Aidilfitri Tahun Ini

Lihat Salah Satu Norma Baharu Dalam Menyambut Hari Raya Aidilfitri Tahun Ini

papar berkaitan - pada 26/5/2020 - jumlah : 350 hits
Setiap tahun Hari Raya Aidilfitri adalah hari yang paling yang paling ditunggu tunggu oleh semua Yang tinggal di desa tidak sabar pulang ke kampung Yang di kampung tidak sabar menantikan kepulangan anak anak kesayangan Namun pandemik COVID ...
Khutbah Raya Aidilfitri 2020 Ringkas

Khutbah Raya Aidilfitri 2020 Ringkas

papar berkaitan - pada 20/5/2020 - jumlah : 567 hits
Ini adalah teks khutbah Raya Aidilfitri ringkas Khutbah ini boleh dibaca oleh ketua keluarga setelah selesai solat sunat Aidilfitri Apa yang menarik Masa yang dijangkakan untuk menyelesaikan bacaan khutbah ringkas ini adalah 10 minit sahaja...
Our Political System Designed To Keep Us Apart

Mid Century Modern Decor In Your Home Sweet Home

Naik 0 45 Sen

Video Bila Kambing Buat Perangai Makan Pun Nak Bersuap

Senarai Peserta Program Mencari Sepahtu Yang Hilang 2021

Tak Nak Tua Sebelum Usia Rahsia Awet Muda Dengan Safi Youth Gold

Fedex Express Unveils White Paper On Digital Megatrends That Will Define What S Next In E Commerce

Buku Baru Yang Ungkap Kemisterian Anwar Belum Jadi Pm Dalam Percetakan



Info Penuh Program Mencari Sepahtu Yang Hilang 2021 Astro Warna

Adakah Pemain Bola Sepak Dibayar Untuk Menyertai Pasukan Kebangsaan

5 Program NASA Paling Mahal

Senarai Peserta Program Mencari Sepahtu Yang Hilang 2021 Astro Warna

Kenali Jenis Nama Dan Sifat Gigi Makrifat Gigi


Virus Baru

Living Late Twenties What Life Looks Like For A Single Working Person Living Alone

Mendaki Bukit Batu Licin Di Pulau Tuba

Trip Percutian Ke Pulau Kapas 2021

Mak Pasti Paling Happy Saya Rasa Chong Wei Dianugerah Ijazah Kehormat Doktor Sains Sukan

Amanah Turns Down Idea To Merge With Pkr