Untung Berniaga Dropship Guna Ecommerce Platform


Saya pasti dropship ni bukan perkataan baru bagi yang dah menjalankan bisnes online. Tapi saya akan terangkan maksud yang mudah difahami, Jadi Orang Tengah (Middleman) Tanpa Memerlukan Produk Sendiri. Inilah maksud mudah bagi "Dropship". Sebab itu ramai yang boleh buat bisnes dropship ni walaupun hanya guna platform Facebook dan Instagram je

Konsep adalah simple tapi anda masih perlukan ilmu untuk menjalankannya. 
Contoh: 
Jiran Ahmad, Salleh adalah seorang peniaga menjual pengusaha produk Madu Kelulut yang dijual pada harga RM50 sebotol. Ahmad minta kebenaran dengan Salleh supaya menjadi agen beliau dimana Salleh akan menjualkan Madu pada harga RM40/sebotol sebagai agen. Ahmad decide untuk jual Madu Kelulut tersebut di Facebook dan Instagram dengan harga RM90. 

Katakan Ahmad beriklan menggunakan Facebook di mana dia telah iklankan sebanyak RM30/sehari selama 3 hari sahaja. Dalam 3 hari, Ahmad berjaya menjual sebanyak 20 botol madu kelulut kepada 20 pembeli di seluruh Malaysia. 
Jadi berapa keuntungan Ahmad dalam 3 hari ini

Katakan penghantaran setiap botol adalah RM15/sebotol. Kos penghantaran adalah RM15x20= RM300Kos iklan adalah RM30/sehari x 3 hari = RM90Kos produk: RM40/botol x 20 botol = RM800
Jumlah Kos: RM 1,190
Jualan pula adalah RM90/sebotol x 20 botol = RM1,800
Jadi keuntungan kasar adalah lebih kurang : RM1,800- RM1,190 =RM610.00
atau lebih kurang RM200/sehari dalam masa 3 hari tersebut. Dengan menjadi orang tengah sahaja, Ahmad berjaya menjana pendapatan sebegini.



Bisnes Dropship Masih Perlukan Modal, Namun Sedikit!
Dalam kes ini, kita boleh lihat tanpa ilmu, barangkali Ahmad tidak boleh menjual sebanyak tu dalam 3 hari. Walaupun mudah, ianya tetap perlukan kos untuk berniaga

Ada orang claim bisnes tanpa modal dropship ini, rasanya adalah salah. Setiap perniagaan perlukan modal, walaupun bukan dalam bentuk wang tetapi dalam bentuk tenaga dan masa. Dalam kes Ahmad tadi, mungkin anda rasa Ahmad tak perlu pun kuar modal disebabkan Pembeli terpaksa bayar dahulu dan barulah dia beli semula ngan Salleh. 
Ya..itu betul, tapi Ahmad masih perlukan modal untuk beriklan. 
Itu adalah best case senario sebenarnya. In reality ianya tak semudah itu. Lebih-lebih lagi anda tak ada supplier yang betul-betul dipercayai

Okay. Berniaga dengan Dropship bukanya benda baru tetapi ianya baru sekiranya anda menggunakan e-commerce platform macam Shopify, EasyStore, Woocommerce dan macam-macam lagi

Apa bezanya guna platform berbanding LAZADA, SHOPEE, 11STREET, LELONG, EBAY. beza paling ketara adalah yang ini adalah MARKETPLACE. 
Marketplace adalah tempat ramai peniaga menjual produk dalam Platform yang sama (sharing place). Sekiranya A,B,C dan Salleh ialah peniaga dan masing-masing menjual produk madu Kelulut, maka dieorang ini akan bersaing untuk customer yang sama. 
Ada kebaikan dan keburukan menjual di MARKETPLACE:
Kebaikan: 
Jumlah Traffik Yang TinggiKemudahan untuk berniaga di sediakan 

Keburukan:
Persaingan yang tinggi dan kemungkinan adanya perang harga dan margin keuntungan bekurangan.List produk bebayar atau Caj (%) untuk setiap jualan atau kedua-duanyaFollow policy company keseluruhan termasuk penghantaran atau akaun anda akan di banned oleh platform tersebutDesign store adalah sama.

Oleh itu, anda perlu fikir sebaik2nya apabila nak memulakan bisnes dropship di Marketplace tetapi ianya tetap option yang bagus sekiranya anda faham risiko dan pandai manage bisnes secara keseluruhan. 
Option kedua adalah berniaga droship melalui ecommerce platform seperti Shopify dan EasyStore (untuk market Malaysia). Konsep adalah sama seperti di atas, tapi anda akan mempunyai kedai online sendiri tanpa bersaing dengan peniaga lain

Kebaikan:Mudah untuk setup kedai online tanpa designer pun boleh. Walaupun saya dan anda menggunakan Shopify katakan tetapi kedai anda dan saya tidak serupa disebabkan kita menggunakan Theme yang berbeza dan customization yang belainan.Control lebih. Dimana kita boleh decide shipping duration disebabkan Shopify/EasyStore mempunyai policy sebeginiTiada caj untuk listing produk mahupun caj setiap pembelian. Caj kebanyakan adalah caj by Payment Gateway sahaja.. sama seperti MarketPlaceTidak ada persaingan (direct competitor) disebabkan hanya kita sahaja berniaga dalam kedai tersebut

Keburukan:Anda perlukan modal untuk jana traffik ke kedai Pembayaran untuk sewa bulanan kedai online

Berniaga di Ecommerce pun ada challengenya tersendiri dimana anda perlu belajar menjana traffic dan kuarkan kos sedikit untuk belajar mengenai prospek anda. Tapi in the end bila anda dah start kuasai cara tersebut anda makin boleh jana pendapatan lebih dengan kos yang lebih rendah. Sekiranya anda berminat anda boleh dapatkan panduan lengkap Ecommerce berniaga dropship ini di sini

Berkenaan dengan Supplier pulak anda boleh cari berbagai2 produk online seperti di
1. AliExpress2. Taobao3. Tmall4. Amazon5. DHGate6. Alibaba dan banyak lagi

Erk.. ini produk luar seperti majoriti dari China.. boleh ker kita percayai.. Jawapan adalah TIDAK dan YA.. TIDAK untuk mana-mana produk tanpa research supplier terlebih dahulu.. YA sekiranya anda dah research dan mendapati review supplier tersebut adalah bagus secara keseluruhannya

Bagaimana konsep ini boleh dilakukan sebenarnya?

Ingat kes Ahmad? Ahmad perlu supplier dalam ini supplier adalah dari platform seperti yang di nyatakan di atas. Apa yang ahmad perlu wat adalah hubungi supplier dan sekiranya rasa ok ker... baru listkan produk tersebut dengan mark up sekurang-kurangnya sekali ganda atau lebih baik 3 kali ganda harga pembelian. WOW.. banyakan kan.

YUP. Banyak. Kenapa sehingga 3 kali ganda?? Ianya kerana walaupun kita tidak perlu kuarkan modal untuk produk, kita tetap kuarkan modal untuk marketing iaitu beriklan mengunakan Facebook. 
Soalan 1: Tak boleh ker kita just post di group Whatsapp/Facebook je.. 
Jawapan 1: BOLEH. Tapi disebabkan anda iklan guna free mcm tue anda mungkin di flag by Whatsapp/Facebook. Kelebihan Beriklan ini adalah kita boleh speed up process untuk cari prospek dan iklankan secepat mungkin produk ini sebelum prospek jumpa produk yang hampir sama

Soalan 2: Apa kelebihan menggunakan Ecom berbanding buat bisnes biasa2 di Facebook. Saya ni dah jual banyak produk di Facebook mengapa saya perlu berubah

Jawapan 2: Pekara paling ketara dan jadi masalah adalah untuk recheck pembayaran. Bayangkan anda ada 3 jenis produk berlainan tetapi harga sama dan terdapat 1000 sales untuk disemak? Bagaimana anda buat? YUp..check satu2.. selepas tue.. kena pastikan pulak order tak salah.. Banyak kerja secara general. Masa anda sepatutnya dilebihkan untuk part mencari customer bukanya rechecking. Lagipun bila kita menggunakan Payment gateway dalam Ecom platform, kesemuanya telah disahkan oleh Payment Gateway tanpa anda perlu habiskan masa untuk check satu2 disebabkan Ecom platform tersebut siap2 dah nyatakan ape jenis produk dah dibeli melalui transaksi sekian sekian... 
Lagipun anda tau menyatakan no akaun bank dengan sebarang orang ni adalah bukan tindakan bijak. dengan Payment Gateway anda tak perlu dedahkan no akaun anda..dieorang hanya perlu bayar.. That IT! 
Selain itu, rekod perniagaan anda disusun dengan lebih teratur.. so, anda boleh semak dan boleh rujuk bila perlu. Untuk kemudahan Cukai Perniagaan bahkan transaksi banyak2 ini boleh dijadikan alat untuk membuat pinjaman loan perniagaan.. 

Tidak dinafikan pembeli di Malaysia ini adalah kurang sikit tentang pengunaan pembayaran melalui Ecom. Selain itu budaya "PM" dan tanya harga di komen facebook adalah pekara perlu dikurangkan. Untuk makluman pekara ini tidak berlaku sangat di luar negara hanya di Malaysia sahaja rakyat kita malangnya agak tidak gemar membaca POST dan fahami apa yang perlu.. Ini adalah cabaran tebesar kepada ecom platfom di Malaysia

Walaubagaimana pun anda tidak perlu rasa takut untuk sahut cabaran, ianya bermula di mindset kita sendiri. Tidak ada perniagaan tanpa risiko.. anda perlu ingat itu.. dimana ada peluang..di situ ada juga risiko yang anda perlu tahu.. Kita tidak perlu rasa gentar untuk memulakan perniaganan dropship kalau anda panduan yang betul

Contohnya Jual Powerbank Pineng di LAZADA

Anda akan mendapati ramai perniaga menjual Powerbank Pineng di Lazada dan harganya pun agak rendah. Ianya adalah persaingan yang sihat dan menguntungkan pembeli., tapi adakah ianya berbaloi kepada penjual?? 
Cuba kita lihat kemungkinan kos satu powerbank Pineng di Alibaba

Yang ni antara termurah saya jumpa..dan ada minimum kuantiti order 200. Harga ni $9 tidak termasuk shipping. amiklah kos $10 , kalu duit kita ni around RM42 katakan.. Jualan di dalam LAZADA now adalah RM 51. Secara kasarnya jualan ni hanya menguntungkan dalam RM9 je per sale.. adakah ini berbaloi? MAYBE ya sekiranya anda menjualnya sebanyak 50-200 sehari kan.. takjadi masalah.. :) 

Okay now kita check pulak selling jual di KEDAI SENDIRI.. dalam kes ni guna Platform Shopify

Harga di AliExpress

Wow.. harga adalah $11.20 je.. let kita kira secara kasar jualannya berapa: 
Harga jualan: $30.95Kos: $11.20Keuntungan: 30.95-11.20 = $19.75 atau lebih kurang RM82 macam tue.. 
Jauh kan beza daripada Marketplace.. 
Kesimpulannya anda boleh berniaga dropship ini dengan melalui ecommerce platform sekiranya anda buat betul-betul. Benda ini bukannya kita terus dapat and apply dan mengharapkan sale semata-mata. Nak dikiaskan sedikit, bagaimana seorang doktor tersebut menjadi doktor? Diaorg kena belajar and bayar jumlah yuran pebelanjaan yang besar dan last bila dah jadi doktor gaji tak hiaran lah boleh cecah RM10K sebulan tu senang-senang. Tanpa pelaburan kepada ilmu diaorg takkan dapat gaji sebegini mahupun jadi seorang doktor pakar. Begitu juga ngan perniagaan Ini.. kalu anda baru mula..mmg saya nasihatkan dapatkan panduan di mana-mana yang berkaitan sebelum bermula. 
Selain AliExpress dan Alibaba, anda juga boleh mencuba memborong produk daripada Taobao. Panduan memborong boleh anda dapatkan disini - Rahsia Borong Taobao




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.elihjapahar.net/2018/06/untung-berniaga-dropship-guna-ecommerce.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cara Buat Ikan Bakar Tomyam Guna Perencah Segera Jer Sedap Mudah Ringkas

Cara Buat Ikan Bakar Tomyam Guna Perencah Segera Jer Sedap Mudah Ringkas

papar berkaitan - pada 25/10/2018 - jumlah : 31 hits
Penggemar ikan bakar boleh cuba resipi mudah ni Tidak memerlukan bahan yang banyak ikan bakar yang hanya perlukan perencah masakan ini sudah boleh menjadikan masakan ikan bakar menjadi lebih sedap Selamat mencubaIKAN BAKAR TOMYAMBAHAN BAHAN...
Jokowi Gencar Tagih Iuran Bpjs Kesehatan Pada Peserta Guna Tutup Defisit

Jokowi Gencar Tagih Iuran Bpjs Kesehatan Pada Peserta Guna Tutup Defisit

papar berkaitan - pada 26/10/2018 - jumlah : 14 hits
Jokowi mengatakan bahwa pemerintah akan terus mencari opsi dalam menutup defisit BPJS Kesehatan yang diperkirakan hingga akhir tahun ini mencapai Rp 16 5 triliun
Ini Beza Generasi 90an Dan Milenial Guna Internet

Ini Beza Generasi 90an Dan Milenial Guna Internet

papar berkaitan - pada 26/10/2018 - jumlah : 30 hits
Kalau kita mahu membandingkan remaja zaman dulu dan sekarang anda rasa yang mana lagi menarik Yelah nampak sangat perbezaan kita dengan adik adik sekarang Perbezaan paling ketara yang anda boleh lihat antara kedua dua generasi ni ialah dari...
Elak Anak Hafal Bahasa Biar Dia Faham Ingat Guna Pakar Bahasa Kongsi 6 Tip Ajar Anak Cakap

Elak Anak Hafal Bahasa Biar Dia Faham Ingat Guna Pakar Bahasa Kongsi 6 Tip Ajar Anak Cakap

papar berkaitan - pada 26/10/2018 - jumlah : 27 hits
Kanak kanak memang dilahirkan dengan keupayaan untuk belajar Bahasa Tetapi mestilah ada input yang diberikan untuk mereka belajar Belajar menyebut dan menggunakan Bahasa adalah satu kebolehan yang berbeza Anak anak yang boleh menyebut belum...
Mangsa Sempat Tulis Nama Suspek Guna Darah Selepas Ditikam 17 Kali

Mangsa Sempat Tulis Nama Suspek Guna Darah Selepas Ditikam 17 Kali

papar berkaitan - pada 25/10/2018 - jumlah : 26 hits
Mangsa sempat tulis nama suspek guna darah selepas ditikam 17 kali SEORANG peniaga berusia 54 tahun ditemui mati di rumahnya di Villasis Pangasinan Filipina minggu lepas Polis masih menyiasat jenayah itu tetapi tidak seperti kebanyakan kes ...
Hukum Anak Meragam Guna Teknik Time Out Memang Berkesan Terus Dengar Kata

Hukum Anak Meragam Guna Teknik Time Out Memang Berkesan Terus Dengar Kata

papar berkaitan - pada 24/10/2018 - jumlah : 69 hits
Anak anak dan karenah yang pelbagai memang tidak dapat dipisahkan Rungsing bukan jika si anak suka membuat perangai tidak tentu masa Sehubungan itu pasti anda sudah biasa mendengar tentang penggunaan kaedah Time Out atau Naughty Corner untu...
Netflix Guna Paling Banyak Data Internet

Netflix Guna Paling Banyak Data Internet

papar berkaitan - pada 22/10/2018 - jumlah : 33 hits
Satu hasil kajian terkini tentang penggunaan internet mendapati penggunaan data untuk perkongsian fail meningkat di seluruh dunia Peningkatan berlaku sebanyak 22 peratus di seluruh dunia dengan peningkatan 31 peratus di Eropah dan Asia Bara...
Cuci Mata Guna Pisau

Cuci Mata Guna Pisau

papar berkaitan - pada 23/10/2018 - jumlah : 44 hits
Tukang gunting rambut di Wilayah Sichuan China telah mempunyai amalan seni pembersihan mata dengan pisau tajam selama berabad abad Seperti tradisi kuno yang lain amalan berbahaya ini perlahan lahan menghilang tapi anda masih boleh menemui b...
Malaysia Guna Spyware Israel Untuk Mengintip

Malaysia Guna Spyware Israel Untuk Mengintip

papar berkaitan - pada 23/10/2018 - jumlah : 47 hits
Bekas menteri pertahanan Hishammuddin Hussein berkata tiada pembelian perisian intip daripada syarikat syarikat perisikan siber Israel setakat yang diketahuinya semasa memegang portfolio itu Beliau dihubungi bagi mendapatkan pengesahan tent...

Rasulullah Tak Pakai Helmet Kenapa Saya Kena Pakai Tak Sangka Jawapan Polis Ini Buat Tok Imam Jadi Bisu

Pendedahan Mengejutkan Menteri Kerja Raya

Saya Digilir 3 Rakan Sekolah Serentak Sampai Puas

Rasuah Melibatkan Suri Rumah Sepatutnya Membuatkan Najib Malu Pada Dirinya Sendiri

Ramai Suami Tidak Sedar Allah Laknat Suami Yang Melakukan 7 Perkara Ini Terhadap Isterinya Rileks Media

Rakaman Menyedihkan Apabila Anak Monyet Ini Menangis Kerana Ibu Monyet Ini Matii Dilanggar

Bagaimana Mengenali Jika Suami Anda Disihir

Detik Detik Kelahiran Nabi Muhammad Saw



7 Filem Superhero Paling Mahal Pernah Dihasilkan

Ini Mungkin Maksud Sebenar di Sebalik Lirik Lagu Bohemian Rhapsody oleh Queen

Pangkalan Rahsia Nazi Di Antartika Fakta Atau Fiksyen

40 Peratus Kursus dan Kelulusan Ijazah Kini Tidak Lagi Relevan

Biodata Dia Fadila Peserta Gegar Vaganza 5 2018


Apa Kesalahan Aku Kau Nak Gari Aku Individu Maki Dan Halang Polis Jalankan Tugas

Apa Itu Bigpay Kelebihan Big Pay Dan Cara Untuk Daftar Bigpay

Perempuan Jadi Ibu Tunggal Sebabkan Lemahnya Lelaki Menjadi Suami

Bakal Pengantin Bila Nak Kahwin Nanti Korang Wajib Kena Hafal 3 Surah Ini Semoga Rumahtangga Korang Kekal Bahagia

Amanah Bawa Islam Ala Tunisia

4 Gambar Keunikan Tanda Lahir Gadis Jelita Ini Tarik Perhatian Ramai