Tips Sebelum Memilih Insurans Kesihatan Yang Terbaik


 " Tips Memilih  Insurans Kesihatan "
Zaman sekarang memiliki polisi insurans kesihatan boleh dikatakan keperluan. Bab kesihatan dan penyakit serta kemalangan kita tidak boleh jangka.

tips sebelum memilih insurans kesihatan

Hari-hari datang bekerja dan balik kerja kita sentiasa terdedah bahaya. Apalagi jika kerja dalam suasana berisiko.



Kepentingan Insurans Kesihatan
Penyakit juga kita tidak tahu bila akan menyerang. Ketika sedang beriadah pun boleh rebah kerana masalah jantung.
Jadi, pengambilan insurans kesihatan adalah terbaik. Terdapat banyak polisi dan plan insurans kesihatan yang ada.
Agen dan Polisi Insurans Kesihatan Banyak Pilihan
Ramai juga menjadi agen insurans masa kini. Kawan tadika yang tiba tiba muncul tambah kenalan di media sosial, semata-mata untuk menjual insurans.
Maka, benda yang banyak selalunya ada yang terbaik dan ada yang mengecewakan. Jadi jom kita lihat apakah kriteria dan langkah awal sebelum memilih polisi insurans kesihatan yang ada.
Insurans Kesihatan Satu Pelaburan
Insurans kesihatan adalah pelaburan yang paling ketara dalam banyak jenis insurans yang ada.
Perkara utama yang perlu anda lihat adalah polisi yang meliputi banyak perlindungan denga jumlah wang perlindungan yang besar apabila berlaku sesuatu yang tidak diingini.
Checklist Langkah Langkah Sebelum Memilih Insurans Kesihatan
Polisi insurans kesihatan terbaik adalah polisi yang memberikan wang pampasan melebihi 90% dari jumlah bil hospital anda.
Walau bagaimanapun, anda perlu membuat penyelidikan untuk mendapatkan polisi yang benar-benar berharga dari segi liputan yang anda dapat dan premium yang anda bayar.
1. Rancang Bajet Kewangan untuk Bayaran Bulanan
Ini adalah faktor utama. Terdapat banyak sebenarnya polisi dan plan, maka bayaran bulanannya juga adalah berbeza.
Polisi plan insurans kesihatan ini sebenarnya antara komitmen seperti loan ASB, loan kereta dan loan rumah.
Pertama ekali anda perlu rancang berapakah julat wang minimum dan maksimum bayaran bulanan untuk insurans kesihatan.
2. Nilai Tertinggi Pampasan Insurans Kesihatan Dengan Inflasi Semasa
Apabila memilih polisi insurans kesihatan, pastikan jumlah wang perlindungan adalah yang tertinggi dalam carian polisi anda.
Nilai pampasan sekitar RM300,000 dan RM500,000 mungkin sudah tidak mencukupi sebenarnya. Ini adalah contoh amaun.
Dengan kenaikan harga prosedur perubatan, pembedahan dan alatan hospital, untuk pembedahan dan penyakit kronik, jumlah berkenaan mungkin tidak mencukupi.
Oleh itu, memilih polisi dengan jumlah yang lebih tinggi yang dijamin harus menjadi keutamaan anda dan anda harus mengambil kira kadar inflasi semasa.
3. Pertimbangkan untuk Melabur Dalam Polisi di Mana Anda Boleh Mendapat Liputan Maksimum
Jika anda membaca terma dan syarat yang ada dalam polisi insurans kesihatan anda pasti ada point point penting di dalamnya.
Terdapat minimum dan maksima wang pampasan yang akan anda perolehi jika berlaku sesuatu.
Contohnya, anda boleh mendapat perlindungan sewa bilik hospital dari hanya RM100 hingga RM500 sehari. Anda tidak dapat mengemukakan tuntutan jika anda menderita penyakit yang sudah ada sebelumnya.
Ada juga sesetengah polisi yang tidak 'cover' untuk bayaran ambulans dan macam macam lagi.
Jadi, ketika membaca polisi anda pastikan apa yang tidak dilindungi dan apa yang dilindungi. Pilih plan polisi insurans kesihatan yang banyak 'coverage' walaupun sekecil kecil pampasan.


4. Pertimbangkan untuk Melabur Dalam Polisi Penjagaan Kritikal Bersama Dengan Polisi Insurans Kesihatan Umum Anda
Terdapat dua jenis plan biasa dalam polisi insurans kesihatan, perlindungan kesihatan umum dan perlindungan kesihatan kritikal.
Polisi perlindungan untuk kesihatan umum (general) biasanya tidak akan melindungi untuk bahagian penyakit kritikal seperti seperti barah, tumor, kegagalan buah pinggang, dan lain lain.
Sebagai contoh, barah, jika anda memilih polisi umum kesihatan ia hanya kekal untuk seketika.
Memandangkan prosedur untuk penyakit kanser ini agak panjang. Secara normal, pembedahan sahaja tidak akan menyembuhkan kanser secara total.
Dengan ubatan dan kemoterapi pasti terdapat bayaran lain selain yuran berada di hospital.
Jadi, lebih baik dapatkan polisi yang 'cover' untuk penyakit kritikal.
5. Pertimbangan Rangkaian Hospital yang Memberi Perlindungan
Jika syarikat biasa ada klinik dan hospital panel. Begitu juga insurans kesihatan, terdapat rangkaian hospital yang berada di bawah polisi insurans kesihatan berkenaan.
Pastikan banyak rangkaian klinik, poliklinik dan hospital dalam perlindungan polisi insurans kesihatan tersebut.
Supaya mudah apabila berlaku apa apa kelak, tidak memerlukan bayaran tunai dan bayaran pada masa tersebut. Dengan menunjukan kad polisi insurans kesihatan sahaja boleh dimasukan ke wad hospital untuk rawatan lanjut.
6. Periksa Rekod Claim Settlement Polisi
Anda mungkin tidak mahu berlakunya kelambatan bayaran oleh pihak insurans ketika hospital meminta bil dari anda.
Apalagi apabila wang tuntutan tidak mencukupi nilai sebenar rawatan.
Jadi gunakan sedikit masa dan peluang membuat bancian sendiri pada laman sesawang pihak plan dan polisi insurans kesihatan terbaik apakah pihak insurans terbabit betul betul telus untuk bayaran tuntuan.
Seperti membeli rumah juga, adakah pemaju tiada sebarang perumahan terbengkalai dan projek sakit ?
Sebab itu agak penting melihat profil agen yang menceritakan mengenai pelanggan mereka yang berjaya 'claim' insurans mereka sebagai testimonial.
7. Baca Ulasan dan Review Tentang Polisi, Pihak Insurans Kesihatan 
Lihat rekod dengan pelanggan terdahulu adakah bayaran mencukupi dan tiada rekod kelewatan. Review dari pelanggan adalah kayu ukur terbaik dalam membeli insurans kesihatan.
Buat carian pada laman sesawang pihak polisi insurans kesihatan itu sendiri, melihat review di google dan facebook dan media sosial lain.
Lebih baik, cari pelanggan yang menggunakan polisi atau plan insurans kesihatan yang sama. Tanya pengalaman dalam berurusan dengan pihak insurans kesihatan terbabit, seperti prosedur penyelesaian tuntutan, masa yang diperlukan untuk menyelesaikan tuntutan, alasan penolakan tuntutan, dan betapa mudah atau sukarnya mengakses penyedia insurans.
8. Pertimbangkan Semua Penyertaan dan Pengecualian Dalam Polisi
Tanpa membaca terma dan polisi insurans kesihatan yang ingin diambil ini menjadi masalah kepada pelanggan insurans kesihatan kelak.
Kenapa ? Kerana di dalam terma dan syarat terbabit semestinya sudah ditulis ada penyakit atau kes kemalangan yang boleh dilindungi dan ada yang tidak dilindungi.
Contohnya, penyakit seperti HIV, AIDS dan PMS tidak dilindungi insurans. Anda juga tidak boleh mengemukakan tuntutan untuk rawatan kosmetik (tidak timbul akibat kecederaan atau kemalangan), pembedahan pergigian dan katarak.
 Adalah mustahak untuk memeriksa rawatan apa yang dilindungi dan tidak dilindungi agar anda tidak menghadapi masalah semasa mengemukakan tuntutan insurans.
Apabila berlaku kes yang tidak dilindungi maka ketika itulah masalah timbul apalagi ketiadaan simpanan yang banyak.
Panduan Dalam Memilih Polisi Insurans Kesihatan
Semoga perkongsian ini dapat memberikan sedikit panduan kepada yang ingin mendapatkan perlindungan insurans kesihatan untuk diri sendiri dan keluarga.
Syarikat tempat kerja juga ada insurans, tidak semestinya individu maka buatlah pilihan yang bijak, pelbagai 'provider' insurans kesihatan yang ada kini.
Anda fikir anda tahu Tips Sebelum Memilih Insurans Kesihatan yang Terbaik ?
Anda fikir sekali lagi....
Assalamualaikum.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.belangtarung.com/2021/02/tips-sebelum-memilih-insurans-kesihatan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
10 Tips Memilih Tadika Sesuai Terbaik Untuk Anak

10 Tips Memilih Tadika Sesuai Terbaik Untuk Anak

papar berkaitan - pada 2/3/2021 - jumlah : 86 hits
Sebagai ibu bapa terutama yang baru mempunyai anak untuk pertama kali masuk tadika tentu ada masalah untuk mencari dan memilih tadika yang terbaik untuk anak Saya dan isteri dulu pun begitu juga Bagi anak sulong kami si Amri kami telah pili...
Tips Memilih Ketam

Tips Memilih Ketam

papar berkaitan - pada 12/2/2021 - jumlah : 80 hits
Waktu MembeliJika ingin membeli ketam belilah ketam di waktu selepas bulan mengambang penuh kerana pada waktu ini isi ketam lebih padat dan banyak Nampak seperti tidak logik tapi percayalah memang ada perbezaannya Warna CengkerangJika beli ...
5 Tips Penting Dalam Memilih Nursing Bra Mommy Jangan Sampai Tersalah Beli

5 Tips Penting Dalam Memilih Nursing Bra Mommy Jangan Sampai Tersalah Beli

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 64 hits
Bagi bakal ibu atau first time mommy mesti tak tahu apa itu nursing bra kan Okay Biar Mamy Syu explain sedikit apa itu nursing bra sebelum kita go through satu persatu tips memilih bra menyusu ye bra mengandung pentingnya nursing bra Baikla...
Sempat Selfie Sebelum Tolak Isteri Jatuh Tebing Sebab Nak Kaut Duit Insurans

Sempat Selfie Sebelum Tolak Isteri Jatuh Tebing Sebab Nak Kaut Duit Insurans

papar berkaitan - pada 18/2/2021 - jumlah : 73 hits
458 total views 239 views today Hakan Aysal 40 ditangkap kerana membunuh isterinya Semra Aysal 32 dan bayi mereka yang belum lahir ketika mereka sedang bercuti di Butterfly Valley di bandar Mugla Turki Foto Daily Mail Seorang lelaki dari Tu...
10 Tips Menjadi Ibubapa Terbaik Buat Anak Anak

10 Tips Menjadi Ibubapa Terbaik Buat Anak Anak

papar berkaitan - pada 26/2/2021 - jumlah : 99 hits
10 Tips Menjadi IbuBapa Terbaik Buat Anak Anak Dalam Islam Assalammualaikum Salam Jumaa Sebagai ibu bapa kita pasti inginkan yang terbaik buat anak anak kita dan oleh itu kita perlu tahu beberapa perkara yang seringkali kita tidak berapa pe...
Ejen Insurans Rugi Rm252 074 Doktor Rm72 000 Diperdaya Sindiket Pinjaman Wang

Ejen Insurans Rugi Rm252 074 Doktor Rm72 000 Diperdaya Sindiket Pinjaman Wang

papar berkaitan - pada 27/2/2021 - jumlah : 58 hits
Seorang ejen insurans di Pulau Pinang dan doktor di Melaka menjadi mangsa syarikat pinjaman wang tidak wujud KEPALA BATAS Seorang ejen insurans mengalami kerugian RM252 074 selepas ditipu syarikat pinjaman wang tidak wujud di sini baru baru...
Sangat Penting Beli Insurans Tambahan Untuk Cermin Depan Kenderaan Bahagian 1

Sangat Penting Beli Insurans Tambahan Untuk Cermin Depan Kenderaan Bahagian 1

papar berkaitan - pada 2/3/2021 - jumlah : 76 hits
Sebagai pemilik kenderaan pasti tidak boleh lari dari masalah cermin retak dibahagian hadapan kenderaan adakala terkena batu kecil dari lori pasir dan adakala tidak tahu datang dari mana batu kecil tersebut Disebabkan isu ini sering terjadi...
Ds Najib Pernah Tawarkan Malaysia Yang Gah Dan Makmur Cuma Rakyat Yang Memilih Malaysia Seperti Yang Ada Hari Ini

Ds Najib Pernah Tawarkan Malaysia Yang Gah Dan Makmur Cuma Rakyat Yang Memilih Malaysia Seperti Yang Ada Hari Ini

papar berkaitan - pada 12/2/2021 - jumlah : 114 hits
RAKYAT TIDAK MELIHAT APA YANG ADA JAUH DI HADAPAN DS NAJIB TETAPI HANYA MEMILIH UNTUK MELIHAT DAN MENILAI APA YANG ADA DI SEKELILINGNYA Salah satu keistimewaan bekerja dengan perdana menteri adalah berpeluang untuk mendengar dengan telinga ...
5 Cara Memilih Sabun Yang Betul Untuk Bayi Kulit Sensitif Atau Ekzema

5 Cara Memilih Sabun Yang Betul Untuk Bayi Kulit Sensitif Atau Ekzema

papar berkaitan - pada 15/2/2021 - jumlah : 67 hits
Mencari sabun yang sesuai untuk anak bukan perkara yang mudah Lebih lebih lagi kalau nak cari sabun untuk kulit bayi sensitif Sekarang ini hampir kesemua sabun dilabelkan organik atau semula jadi tapi sejauh mana kebenarannya Kulit bayi san...
Tudia Tak Perlu Risau Dilanggar Kereta Teknologi Mata Ketiga Bantu Anda Berjalan Sambil Guna Telefon

Cancel Subsidi Jaringan Prihatin Cara Batal Pilih Telco Lain

13 Isi Hati Seorang Anak Yang Terpendam Di Hati Tidak Terungkap Dengan Kata Kata

Rina Perlu Teliti Elak Lebih Banyak Warga Emas Mati Akibat Covid

Doa Terindah

Raya Frasa Pkp

Sambut Raya Pkp 3 0 Norma Baru 2021

Cikgu Amy Lakonan Elisya Sandha Sharifah Sakinah



Info Penuh Program I Can See Your Voice Malaysia Musim 4 ICSYVMY4 2021

7 Fakta Penting Tentang Masjid Al Aqsa Yang Ramai Tak Tahu

Dahomey Amazon Pasukan Pahlawan Wanita Yang Menentang Penjajahan Barat di Afrika Barat

Info Dan Sinopsis Filem Dekatnya Cinta Adam Dan Hawa 2 Astro First

Kisah Selebriti yang Membunuh dan Terlepas Daripada Hukuman Claudine Longet


Guru Menempuh Cabaran Getir Pandemik Covid 19

13 Held Over Parit Raja Viral Rioting Freed On Police Bail

Govt Medical Staff Overwhelmed And Overworked Says Mma Chief

Touched By Cop S Wife S Act Of Love Lawyer Raises Rm2 000 To Pay Her Fine

Jom Beli Crypto Dengan Luno Malaysa

Sebulan Berpantang Anak Ke 2 Datuk Siti Buat Comeback Slim Macam Anak Dara