Sejarah Yang Dihitamkan Aurangzeb Raja India Yang WarakAurangzeb, namanya yang sengaja dihitamkan oleh ahli-ahli sejarah yang prejudis dengan Islam. Kita mengenali tokoh ini melalui buku-buku sejarah yang diajar disekolah-sekolah.
Kata para orientalis dan kebanyakan sejarawan dunia, beliau adalah tokoh yang kejam, tidak bertimbang rasa dan tidak berakhlak. Disebabkan itu, kebanyakan kita menjadi salah seorang dari ribuan orang yang menyanjungi Akbar The Great, Shah Jehan dan lain-lain raja dalam Dinasti Mughal di India.
Akbar tidak patut disanjung seperti yang dicatitkan oleh orientalis-orientalis Barat. Sifat timbang rasa, lembut dan pemaafnya tidak kena pada tempat. Malah beliau adalah penguasa yang jelas menentang hukum-hakam Islam dengan mengadakan pelacur-pelacur di tempat-tempat rehat para musafir di dalam negaranya.
Kemungkaran terbesar yang dibuat Akbar ialah mencipta agama Din ilahi, iaitu agama campuran antara Hindu, Buddha, Kristian dan Islam. Beliau juga terlalu memberi muka kepada penentang Islam dengan menarik semula pembayaran Jizyah sepertimana yang telah ditetapkan oleh syariat.
Sebaliknya, Aurangzeb adalah tokoh yang tegas, berani dan kuat memegang syariat. Beliau juga adalah ahli sufi yang benar-benar kuat menjalankan mujahadah dan latihan-latihan rohani. Beliau juga mujahid yang tidak teragak-agak mengangkat senjata bila keadaan memerlukan.
Sembahyang dan puasanya banyak. Beliau mengharamkan kembali peminuman arak, nyanyi-nyanyian, tarian dan gundik yang telah bermaharajalela dalam istana Dinasti Mughal. Fikiran dan firasatnya sangat tajam dan ini telah dibuktikan dengan beberapa peristiwa.
Satu ketika, peperangan telah meletus antara tentera Islam Dinasti Mughal dengan kerajaan Hindu Mahrata di dalam negara India. Dalam peperangan itu, tentera Islam hampir tewas kerana tentera-tentera musuh telah menggunakan sihir.
Senjata yang mereka gunakan tidak dapat digunakan menentang musuh kerana telah bertukar kepada benda-benda lain. Dengan ini, tentera Islam lemah semangat dan dengan mudah dibunuh oleh tentera musuh. Ternyata tentera Islam tidak dapat mengatasi sihir yang dilakukan oleh tentera musuh.
Berita ini telah diberitahu kepada Aurangzeb. Kerajaan Mahrata jika tidak segera dikalahkan, ini akan memusnahkan kerajaan Islam Mughal dan ini sudah tentu akan membahayakan semua umat Islam di India. Tetapi bagaimana caranya?

Bagaimana dan apakah yang harus dibuat untuk menghadapi tentera musuh yang menggunakan kekuatan sihir ini?
Aurangzeb adalah seorang raja yang sangat soleh. Beliau yakin dengan bantuan Allah dalam menghadapi apa juga keadaan. Dikumpulnya semua tentera Islam dan tiap-tiap senjata yang hendak dibawa bertempur, digantungnya sehelai kain yang bertulis.
Tetapi isi tulisan itu dirahsiakan, dan tiada siapa yang dibenarnya membuka kain yang diikat pada setiap senjata itu akan menjadi pendindingnya.
Tentera Islam pun berperang dengan berani dan penuh keyakinan serta bertawakal kepada Allah. Mereka pun berjaya. Apabila tamat perang, Aurangzeb memerintahkan tenteranya membaca tulisan pada kain yang diikat pada pada senjat, alangkah terkejutnya mereka bila tulisan yang ada pada kain itu hanya perkataan:
Bismillah!
Satu tindakan yang berani yang dilakukan oleh Aurangzeb semasa pemerintahannya ialah mengharamkan muzik. Segala bentuk hiburan selain daripada zikir, selawat dan lagu-lagu memuji Allah dilarang keras.
Tentunya menimbulkan kejutan yang amat sangat dikalangan pemuzik-pemuzik negaranya, kerana selama ini muzik sangat disanjung dan mendapat tempat yang istimewa di hati pemerintah-pemerintah sebelumnya.
Namun bagi Aurangzeb yang tegas berpegang pada syariat, segala bentuk yang haram tetap haram walau disukai ramai. Malah pada muzik membunuh jiwa perjuangan dan menyuburkan rasa khayal kepada cinta masyuk yang diharamkan oleh Islam. Ia berpegang tegas kepada sabda Rasulullah SAW:
“Tidak ada ketaatan kepada makhluk (manusia) dengan bermaksiat kepada Khalik (Allah).”
Tindakan ini menimbulkan rasa tidak puas hati yang sangat meluas dikalangan pemuzik-pemuzik dam mereka yang bersimpati dengannya. Lalu mereka mencari satu jalan untuk membantah undang-undang itu. Untuk bangun menentang secara kekerasan mereka takut kerana mereka arif benar dengan sikap Aurangzeb yang tidak teragak-agak mengangkat senjata demi menegakkan hukum Allah.
Akhirnya mereka sepakat untuk mengadakan demontrasi besar-besaran. Untuk itu mereka telah membuat sesuatu keranda yang besar untuk dibawakan dalam perarakan. Dalam keranda itu mereka isikan segala alat-alat muzik milik mereka. Tentu keranda itu sangat besar memandangkan alat-alat muzik kepunyaan pemuzik-pemuzik di dalam negara India ketika itu sungguh banyak.
Pada hari yang ditetapkan, beraraklah mereka beramai-ramai. Sambil berarak meraka menangis tersedu-sedu. Tangisan ini bergema diseluruh negara menghasilkan satu suasana yang sangat pilu dan dan menusuk jiwa. Rupa-rupanya tangisan itu adalah untuk mengundang raja dan rakyat seluruhnya kepada nasib pemuzik-pemuzik. Keranda besar itu turut di usung beramai-ramai sehinggalah perarakan itu melalui hadapan rumah Aurangzeb. Mendengar suara tangisan yang mendayu-dayu itu, Aurangzeb pun bertanya, “Apakah yang sedang berlaku?”
Orang pun memberi penjelasan bahawa itulah perarakan ahli-ahli muzik. Aurangzeb pun berkata, “Kata kan kepada ahli-ahli muzik itu, cepat-cepatlah mereka kebumikannya kerana aku dan rakyatku tidak tahan lagi bau bangkainya!”
Jawapan ini sangat tepat dan tegas. Ahli-ahli muzik yang mengharap simpati dari Aurangzeb kecewa dan sekarang mereka kenal siapa Aurangzeb sebenarnya. Tetapi dalam hati Aurangzeb, beliau sedar itulah cara untuk menyelamatkan rakyatnya dari dosa dan balasan neraka di akhirat nanti. Dia sedar bahawa dialah yang akan ditanya dipadang Masyhar nanti terhadap apa yang dilakukan pada rakyatnya. Biarlah pahit kerana pahit itu selalunya ubat.
Beliau selalu menangis apabila mendengar nasihat dari alim-ulama. Dia juga sangat serius bila mendengar tarbiyah daripada ulama-ulama tasawuf. Sembahyang tahajudnya banyak, hidup sederhana dan sering berpuasa sunat.
Walaupun istana kerajaan Mughal indah dan mewah, Aurangzeb hanya ada di situ apabila menjalankan tugas-tugas rasmi. Rumahnya yang sebenar ialah rumah kecil yang sederhana.
Aurangzeb memerintah India selama 47 tahun. Iaitu dari tahun 1659 hingga 1707. Dalam menegakkan satu kerajaan yang kukuh ia tidak teragak-agak untuk bertindak demi menegakkan hukum-hukum Allah walaupun terpaksa berhadapan dengan saudara-saudaranya.
Pada beliau, pertalian syahadah melebihi pertalian darah dan saudaranya ialah ialah siapa sahaja yang kuat berpegang pada hukum Allah. Dalam masa pemerintahannya juga, beliau terpaksa berhadapan dengan pemberontak-pemberontak yang telah dimulakan oleh pemerintah-pemerintah terdahulu.
Dengan tegasnya beliau telah menukar nama kota Benares kepada Ahmadabad dan mendirikan sebuah masjid besar yang mempunyai khutbah putih dengan menaranya menjulang tinggi ke langit. Berkat melimpah-limpah semasa pemerintahannya bila hasil pendapatan negara meningkat dengan tinggi melebihi apa yang dicapai semasa pemerintahan Akbar.
Inilah antara usaha kecilku untuk membersihkan nama Aurangzeb dari cercaan umat Islam dari zaman ke zaman. Kita telah diracuni oleh sejarah tulisan para orientalis yang mengagungkan Akbar dan Shah Jehan. Sedangkan mereka berdualah sebenarnya penguasa yang telah mengecualikan tanggungjawab sebagai khalifah Allah. Sedangkan pada kita Aurangzeb yang dituduh kejam itulah sebenarnya mujahid yang bertaqwa.
Aurangzeb merupakan raja yang keras dalam pemerintahannya namun dalam Islam adakalanya memerlukan orang-orang keras supaya Islam dapat ditegakkan. Peribadi Aurangzeb yang tegas ini mengingatkan kita kepada Sayidina Umar Al-Farouq yang terkenal tegas itu serta Umar ibn Abdul Aziz yang terkenal dgn kewarakannya. Dan mereka inilah antara ribuan mujahid-mujahid Islam yang menepati kehendak Allah melalui firman-Nya:
“Muhammad Rasulullah dan orang-orang besertanya, sangat keras dengan orang-orang kafir dan amat berkasih-sayang sesama mereka(umat Islam).”
Inilah agaknya yang dimaksudkan oleh Aurangzeb dengan kata-katanya,
“Kalaupun aku kejam, adalah kerana cinta pada agama semata-mata!”
Jasa-jasa Raja Aurangzeb
1. Menyatupadukan kembali seluruh daerah yang sudah lemah.
2. Empayar Moghul mencapai daerah kekuasaan yang terbesar di India.
3. Menghapuskan saki baki ajaran Din-I-Ilahi yang diteruskan oleh Dara Shikuh.
4. Mendapat sokongan kuat daripada masyarakat Islam kerana dasar-dasarnya hendak mengukuh dan menegakkan Islam, hingga timbul anggapan terhadapnya sebagai 'Wali Keramat'.
5. Mengadakan satu jabatan khusus untuk mengawal akhlak kaum muslimin.
6. Mengharamkan judi, arak dan sebagainya serta masjid-masjid dibina dan diperbaiki tempat-tempat ibadat
7. Mendapat pengiktirafan dan kepercayaan daripada kerajaan-kerajaan Islam lain, dan mendapat penghormatan sebagai pengganti Bani Abbasiyyah.
8. Menyusun Fatwa-I-Alamgiri (mazhab Hanafi) yang diilhamkan dari Syeikh Ahmad


Al Qur'an yang ditulis sendiri oleh AurangzebAnda boleh lihat link-link yang saya sertakan di bawah untuk mengetahui dengan lebih lanjut bagaimana Kerajaan India serta dunia memburukkan nama Aurangzeb hanya sebab dasar agama Islam yang dibawanya. Sememangnya inilah tujuan para orientalis yang bersekongkol dengan musuh Islam mahukan. Nama pemimpin soleh yang dapat mengubah dunia seboleh-bolehnya disampahkan dan digelapkan agar tidak dikenali dunia terutamanya dunia Islam itu sendiri.

The 27 Year War That Changed Course Of Indian HistoryMilitary: AurangzebAncient Indian WeaponryAurangzeb’s rule and his treatment of the Hindus

Sesungguhnya sejarah itu dapat mengubah dunia, disebabkan itulah kita harus mengkaji dan membersihkan sejarah-sejarah Islam yang sengaja digelapkan oleh musuh-musuh agama Allah. Jika para sejarawan menyatakan seseorang individu itu jahat, maka seluruh dunia juga akan mengatakan begitu. Itulah taktik puak-puak kuffar terutamanya yahudi zionis untuk memburukkan nama Islam di mata dunia. Sedihnya, orang-orang Islam pula hanya mengangguk-angguk kepala setuju dengan apa sahaja yang mereka katakan. Wallahualam.
Semoga Allah Merahmati Abu Mahyuddin Aurangzeb Alamgir.
<< SUKA INFO INI? KLIK LIKE DAN SHARE DI FACEBOOK >>

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://iniceritadunia.blogspot.com/2021/10/sejarah-yang-dihitamkan-aurangzeb-raja.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hiburan Reviu Itu Hanya Sekadar Kerja Saya Hanya Tolong Lagipun Bukan Saya Yang B Gel Raja Afiq

Hiburan Reviu Itu Hanya Sekadar Kerja Saya Hanya Tolong Lagipun Bukan Saya Yang B Gel Raja Afiq

papar berkaitan - pada 13/10/2021 - jumlah : 103 hits
Pelakon Raja Afiq seakan akan tidak serik dikecam netizen gara gara menggunakan video berbaur lucah untuk mempromosikan produk menegangkan aset wanita dalam Instagramnya ARTIKEL BERKAITAN AdvertisementOleh kerana Raja Afiq atau nama sebenar...
Gadis Terpaksa Jadi Putera Raja Saksikan The King S Affection Di Netflix Bermula Hari Ini

Gadis Terpaksa Jadi Putera Raja Saksikan The King S Affection Di Netflix Bermula Hari Ini

papar berkaitan - pada 12/10/2021 - jumlah : 166 hits
Ramai khabarnya tak sabar mahu menonton drama The King s Affection yang bakal memulakan tayangan di Netflix bermula hari ini pada jam 10 malam Ia menceritakan kisah sepasang kembar yang lahir di istana Walaupun salah seorang daripadanya dib...
Genap 7 Hari Nurul Syuhada Kongsi Wajah Baby Girl Sedap Nama Raja Aasiya Amaal

Genap 7 Hari Nurul Syuhada Kongsi Wajah Baby Girl Sedap Nama Raja Aasiya Amaal

papar berkaitan - pada 12/10/2021 - jumlah : 118 hits
Setelah seminggu kelahiran anak keempat personaliti televisyen Nurul Syuhada Nurul Ain berkongsi wajah anak perempuannya yang telah selamat dilahirkan secara normal walaupun mencecah usia kehamilan 41 minggu View this post on Instagram Mene...
Hiburan Sanggup Gemuk Balik Man Raja Lawak Buktikan Tak Pernah Potong Usus

Hiburan Sanggup Gemuk Balik Man Raja Lawak Buktikan Tak Pernah Potong Usus

papar berkaitan - pada 13/10/2021 - jumlah : 64 hits
Pelawak Man Raja Lawak khabarnya sanggup menaikkan berat badannya kembali bagi membuktikan dia tidak pernah menjalani pembedahan memotong usus ataupun bariatric ARTIKEL BERKAITAN AdvertisementJelas Man berat badannya kini sudah mencecah 91 ...
Man Raja Lawak Gemuk Kembali Kerana Mulut Orang

Man Raja Lawak Gemuk Kembali Kerana Mulut Orang

papar berkaitan - pada 14/10/2021 - jumlah : 36 hits
Man Raja Lawak gemuk kembali kerana mulut orang Tak tahan asyik dituduh potong usus ambil barang terlarang untuk kurus Man Raja Lawak sanggup gemokkan diri balik PELAWAK Man Raja Lawak sebelum ini pernah dikecam apabila didakwa melakukan pe...
Saya Jahil Mohon Maaf Raja Farah Suami Fauzi

Saya Jahil Mohon Maaf Raja Farah Suami Fauzi

papar berkaitan - pada 21/10/2021 - jumlah : 103 hits
Fauzi mengakui kesilapannya mengheret nama Raja Farah dalam sesi temu bual program namun akibat terlalu teruja berkongsi pengalaman sehingga terlepas menyebut nama pelakon wanita itu Foto IG Fauzi Nawawi Saya jahil Fauzi Nawawi mohon maaf i...
Raja Muda Perlis Nasihat Jaga Kesihatan Mata

Raja Muda Perlis Nasihat Jaga Kesihatan Mata

papar berkaitan - pada 20/10/2021 - jumlah : 67 hits
Oleh MOHD HAFIZ ABD MUTALIB TUANKU SYED Faizuddin Putra Jamalullail menyampaikan sumbangan zakat Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis kepada 30 orang asnaf terpilih Masjid Al Mukminin Kampung Kota Kayang di pekarangan Masjid T...
T21j16 Aina Ditahan Wad Di Hospital Raja Perempuan Zainab 2 Nyaris Disahkan Covid 19

T21j16 Aina Ditahan Wad Di Hospital Raja Perempuan Zainab 2 Nyaris Disahkan Covid 19

papar berkaitan - pada 18/10/2021 - jumlah : 156 hits
Hari ini batuk Aina dan Aidan semakin teruk Nafas Aina semakin kuat dan ada wheezing Batuknya tak lepas dan beberapa kali dia nak muntah tetapi tidak muntah Kami mengambil keputusan untuk bawa Aina dan Aidan ke klinik berhampiran Wakaf Bhar...
Hiburan Saya Tak Sampai Hati Raja Afiq Buat Reviu Produk L Cah Dikecam Tak Fikir Dosa Pahala

Hiburan Saya Tak Sampai Hati Raja Afiq Buat Reviu Produk L Cah Dikecam Tak Fikir Dosa Pahala

papar berkaitan - pada 9/10/2021 - jumlah : 156 hits
Pelakon Raja Afiq sekali lagi meraih perhatian apabila dia ada memuat naik hantaran ulasan produk berbaur lucah di laman sosial Instagram miliknya pada hari Jumaat lalu ARTIKEL BERKAITAN AdvertisementAfiq sebelum ini pernah dikecam atas seb...
Sejadah Mini Tenun Turki Selesa Cantik Dan Ringan Dibawa Ke Mana Sahaja

Dia Boleh Berhenti Letak Tepi Jalan Ibu Tersentuh Tengok Cara Suami Didik Anak Tapi Akur Walau Orang Lain Nampak K4sar

Jururawat Maut Motosikal Ditunggang Suami Dirempuh Motosikal

Pu Riz Tabik Peranan Guru Akui Tugas Mereka Tidak Mudah

Dia Bercita Cita Bawa Keluarga Pergi Mekah Ebit Lew Lawat Pus4ra Keluarga Arw4h Zulfarhan Osman Beri Hadiah Pakej Umrah

Sungei Wang Plaza Villa De Gold Estonian Christmas

Ph Desak Menteri Timbalan Menteri Kpdnhep Letak Jawatan

Cara Buat Papa Roti Yang Lembut Sedap Dan Atasnya Garing Jom Try BuatInfo Dan Sinopsis Drama Berepisod Jangan Ganggu Jodohku Slot Megadrama Astro Ria

5 Pasangan Kahwin Campur Agama Paling Terkenal di Bollywood

7 Peperangan Dengan Kos Paling Mahal di Dunia

8 Pelakon yang Memainkan Lebih Daripada 1 Watak Adiwira

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 2021 GV8 Minggu 2


Buasir Otak Tv Gaji Rm1200 Cukup Sangat

Projek Skytrain Rm2 4 Bilion Di Kota Kinabalu

Can Azmin S Portal At Least Get The Effin Facts Right

Yg Lupa Ke Pasal Bigbang Peminat Protes Ke Yg Minta Bigbang Comeback

Ong Seongwoo Dilamar Jadi Detektif Dalam Drama Thriller Blind

Rayakan Ulang Tahun Ke 50 Bogasari Ajak Umkm Bangkit Dari Pandemi Lewat Bogasari Expo Dan Kampanye Bikin Semua Bisa