Salam Aidiladha 1441 2020 Dan Salam Takziah


Salam Aidiladha diucapkan kepada semua pembaca blog ini yang beragama Islam, tak lupa juga Happy Holiday kepada pembaca non-Muslim. Ada ker sesiapa baca blog masa cuti raya camni? Al-maklum masing-masing sibuk beraya ke rumah saudara-mara, layan makanan best kannnns.. Takpe laa saya ada cerita yang ingin diabadikan sebagai kenangan sempena Hari Raya Aidiladha 2020 di blog ini. So layannnnn..

Alhamdulillah sempena Hari Raya Aidiladha tahun ini, semua orang dibenarkan pulang ke kampung halaman masing-masing berbanding pada Hari Raya Aidilfitri yang lalu. Siapa dapat balik kampung, boleh balas dendam raya sakan sebab tak dapat balik raya Aidilfitri tahun ini. Whatever it is, jangan leka kerana COVID masih ada dan sentiasa berwaspada...

Salam Aidiladha 2020
Siapa tak balik kampung boleh geng saya.. Saya tak balik kampung sempena Hari Raya Aidiladha tahun ni sama seperti tahun-tahun sebelum. Dah biasa.. Tumpang cerita raya kawan-kawan jer untuk rasa kemeriahannya :)
SALAM TAKZIAH
Untuk pengetahuan pembaca, pada malam Jumaat, 30 Julai 2020 lalu bersamaan hari Arafah, pak Long saya meninggal dunia. Pak Long merupakan abang sulung bapa saya. Arwah diserang stroke separuh badan 3 minggu lalu dan menghidap penyakit kencing manis dan jantung. Saya sekeluarga sempat membawa bapa menziarahi arwah pada 11 Julai 2020 lalu. 
Dari hari ke hari, saya dan adik-beradik merancang untuk menziarahinya memandangkan bapa saya juga tak sihat dan mempunyai temujanji di klinik setiap bulan. Jadi kami adik-beradik perlu merancang perjalanan dengan rapi supaya keadaan kesihatan bapa saya juga tak terganggu disebabkan perjalanan jauh ditambah pula Covid-19.

Ketika saya melawat Pak Long, walaupun diserang stroke dia masih sedar dan mampu berbual-bual seperti biasa. Pak Long masih kenal saya dan sempat berpesan : "Jangan lupa orang tua lebih-lebih lagi bila dah kaya. Rajin usaha, jangan malas. Hidup kat dunia ni mesti tinggalkan jasa."

Related post : Jejak kasih untuk abah
Adik perempuan bapa (abah) saya dalam kisah ini juga telah meninggal dunia tahun lalu, al-fatihah (dibaca).

Sedih..  :'(

Semoga rohnya dicucuri rahmat
Selang lebih kurang 3 minggu, sungguh tak disangka Allah menjemputnya pada hari dan malam yang baik selepas waktu Maghrib. Ianya sekaligus membuka mata semua saudara-mara yang sering mengungkit kisah hidup arwah yang tidak baik. Siapalah kita manusia menilai dan menghukum sesama manusia

Benarlah bahawa kita tidak tahu bagaimana pengakhiran hidup seseorang kerana Allah S.W.T tidak menilai permulaan kehidupan kita, namun Allah menilai bagaimana hidup kita berakhir. 

مَا مِنْ مُسْلِمٍ يَمُوتُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ أَوْ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ إِلاَّ وَقَاهُ اللَّهُ فِتْنَةَ الْقَبْرِ“Setiap muslim yang meninggal di hari jumat atau malam jumat, maka Allah akan memberikan perlindungan baginya dari fitnah kubur.” (HR. Ahmad 6739, Turmudzi 1074 dan dihasankan al-Albani)
Semua orang mahukan pengakhiran hidup dalam husnul khatimah, tetapi semua itu bergantung kepada bagaimana kita menjalani kehidupan di dunia. Menurut Imam al-Ghazali, cara mati seseorang mukmin itu ditentukan oleh cara hidupnya. Begitu juga cara seseorang itu dibangkitkan akan ditentukan oleh cara kematiannya. Kita perlu terima hakikat itu, setiap yang bernyawa akan menemui ajalnya


Al-Fatihah (dibaca)
Proses pengebumian arwah berjalan lancar. Arwah selamat dikebumikan selepas solat Hari Raya Aidiladha. Imam Masjid mengarahkan supaya jenazah arwah dikebumikan di tempat khas bersama tokoh, imam dan ahli masjid setelah mengambil kira jasa arwah merekabentuk dan mendirikan masjid yang cantik di kawasan tersebut di samping sumbangan lain yang dihulurkan semasa hayatnya. Waris arwah terkejut kerana baru diberitahu semua ini oleh imam tersebut.

Al-fatihah (dibaca) kepada arwah, semoga rohnya dicucuri rahmat dan diletakkan bersama para solihin. Salam Takziah juga diucapkan kepada seluruh ahli keluarga arwah. 
Related post : Keadaan di alam barzakh menurut ulama
Akhir kata, Salam Aidiladha sekali lagi kepada semua, Maaf Zahir Batin
Jangan lupa berhati-hati di jalan raya, al-maklum jalanraya sibuk dan rancang perjalanan anda supaya tak tersekat dalam jem yang berjam-jam dan sangat membosankan.

Sehingga kita berjumpa lagi di lain post.
Sekian, wassalam..
Byeeeee...



Regards,


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://ladyinredplanner.blogspot.com/2020/08/salam-aidiladha-1441-2020-dan-salam-takziah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Salam Aidiladha 2020

Salam Aidiladha 2020

papar berkaitan - pada 31/7/2020 - jumlah : 190 hits
Assalamualaikum dan salam sejahteraSALAM AIDILADHA 2020 Selamat Hari Raya Aidiladha 2020 buat semua umat Islam yang menyambutnya Alhamdulillah hari raya Aidiladha disambut dengan meriah tetapi dalam suasana yang tenang dan sederhana Bagaima...
Salam Aidiladha 2020 Tragedi Yang Takkan Dilupakan

Salam Aidiladha 2020 Tragedi Yang Takkan Dilupakan

papar berkaitan - pada 1/8/2020 - jumlah : 85 hits
Aidiladha 2020 Alhamdulillah Masih bernyawa Salam Aidiladha buat semua yang menyambut perayaan ini Moga semua baik baik saja buat korang Masa menaip sekarang ni aku masih dalam keadaan terkejut Nak simpan sini sebagai kenangan pahit Tadi da...
Salam Aidiladha 1441 Hijrah Musim Pkpp

Salam Aidiladha 1441 Hijrah Musim Pkpp

papar berkaitan - pada 31/7/2020 - jumlah : 94 hits
Walaupun masih PKPP aku tetap nak ambil kesempatan mengucapkan selamat menyambut Aidiladha yang ke 1441 Hijrah Nak laksanakan korban pun kena ikut SOP Terpaksalah kan Semoga Hari Raya Korban tahun ni berjalan dengan baik walaupun Malaysia m...
Salam Aidiladha 2020 Kekal Kurus Dan Fit Lepas Raya Ok

Salam Aidiladha 2020 Kekal Kurus Dan Fit Lepas Raya Ok

papar berkaitan - pada 1/8/2020 - jumlah : 87 hits
Salam Aidiladha 2020 Sama sama menghayati nilai pengorbanan yang sebenar dan selamat bercuti Yang driving tu driving elok2 k Tahun ke berapa tak ingat dah tak balik raya haji Ye tahun ni banyak berkorban cuti cuti sekolah dipendekkan hehehe...
Aidiladha 2020 Barbeque Daging Korban

Aidiladha 2020 Barbeque Daging Korban

papar berkaitan - pada 6/8/2020 - jumlah : 69 hits
AidilAdha 2020 Raya Dalam Kerisauan Jangkitan Covid 19 Salam Aidiladha korang Hari kerja hari baru sempat nak buka blog Busy bebenor Hahaha Untuk Aidiladha kali ini CH cuma masak rendang ayam nasi beriani ayam dan dhalca sayur Ketupat pula ...
Aidiladha 2020 Family Sa Part 1

Aidiladha 2020 Family Sa Part 1

papar berkaitan - pada 4/8/2020 - jumlah : 70 hits
Hi korang Aidiladha dah beberapa hari berlalu baru terhegeh hegeh nak update entry Takde la wajib entry ni cuma tak best plak akalu tak simpan kat blog sebagai kenangan sok sok mana tau dah tua tak blogging lagi bleh throwback bleh baca sem...
11 Gaya Sedondon Pasangan Selebriti Sambut Aidiladha 2020

11 Gaya Sedondon Pasangan Selebriti Sambut Aidiladha 2020

papar berkaitan - pada 3/8/2020 - jumlah : 104 hits
Selain Hari Raya Aidilfitri Aidiladha juga disambut tidak kurang meriahnya Meskipun Raya Aidiladha kali ini disambut dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan namum ia tetap disambut dengan cara yang tersendiri Jadi jom kita selong...
Hari Raya Aidiladha 2020 Norma Baharu

Hari Raya Aidiladha 2020 Norma Baharu

papar berkaitan - pada 31/7/2020 - jumlah : 106 hits
Hari Raya Aidiladha 2020 Norma Baharu Indah langit kerana awan Indah laut kerana kebiruan Indah Aidilfitri kerana kemaafan Indah Aidiladha kerana pengorbanan Dengan ingatan tulus ikhlas disusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf tersalah l...
Throwback Aidiladha Tahun 2020

Throwback Aidiladha Tahun 2020

papar berkaitan - pada 6/8/2020 - jumlah : 92 hits
Seperti yang dijangkakan raya Aidiladha tahun 2020 still kena mengikut SOP Erm cik mimi throwback simpan dekat blog sebagai satu kenangan la ye Mana tahu ada masa nak imbas balik kenangan tu Boleh baca dan ingat balik suasana tu Tahun 2020 ...
Ustadz Adi Hidayat Bongkar Obat Covid 19 Berdasarkan Hadits Nabi

Baru Je Tersebar Gambar Neelofa Pu Riz Sekali Rizalman Lancar Per4ng

Tediaa Didakwa Menyerupai Alat Sulit Lelaki Pihak Berkuasa Robohkan Patung Ikan Kontroversi Selepas Desakan Rakyat

Detik Detik Ulama Dilapor Meninggal Dunia Sebaik Lafaz Lailahaillallah Ketika Sedang Beri Ceramah Agama

A Slow Atmosphere In The Living Room

Catatan Sejarah Kwsp Ambil Saham Mrcb Tahun 2005

17 Super Easy Diy Ideas You Can Use To Dress Up Your Windows

Sanggup Ambil Di Tempat Sampah Ini Pengorbanan Seorang Ayah Buat Anaknya



5 Negara Yang Mengalami Diaspora Kaum Unik

Info Dan Sinopsis Filem Kelaster Astro First

Terjawab Ini Senarai Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020

Apakah Perkataan Paling Panjang Dalam Bahasa Inggeris

Kenali Sonam Wangchuk Jurutera Yang Menjadi Inspirasi Watak Phunsukh Wangdu Dalam Filem 3 Idiots


Doa Dalam Kesempitan

Cara Membolehkan Google Indeks Blog Wordpress

Ikan Bakar Sedap Di Ikan Bakar Letop Mr White Cafe Kg Tiram Duku

Is Apple Cider Vinegar Good For Acid Reflux Or Gerd

Tak Payah Nak Gempaq La Belakang Ada Tarok Kaaaa

Filem Kelaster