Rupanya Selama Ini Pemimpin Umno Sendiri Pun Bengong Dan Tak Faham Apa Itu Mn
Naib Presiden PAS Mohd Amar Abdullah menyifatkan pendirian Umno dalam  isu kerjasama melalui Muafakat Nasional (MN) adalah tidak jelas malah  tidak sekata sesama sendiri.
Mohd Amar berkata demikian ketika  mengulas kenyataan beberapa pimpinan Umno yang dikatakan saling  bercangggah pendirian, manakala Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi pula  dilihat menyatakan pendapat peribadi.
"Hari ini ada kenyataan Naib  Presiden Umno Mahdzir Khalid tak setuju dengan pandangan Zahid, dia  kata hubungan Umno dan PAS ini sepatutnya diputuskan oleh parti bukannya  individu.
"Mereka sama mereka pun tak sekata, jadi macam mana?  Umno Selangor bagi tahu akan kerjasama dengan PAS, tapi presiden Umno  kata tak ada kerjasama.
“Jadi kita nak pakai (cakap) siapa?"  soalnya ketika ditemui media selepas mesyuarat exco kerajaan negeri di  Kompleks Kota Darulnaim, Kota Bharu, hari ini.
Gambar hiasanZahid sebelum ini berkata kerjasama Umno dan PAS melalui MN perlu dilupakan dan menegaskan tiada kerjasama Umno dan PAS dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU15).
Katanya,  Umno telah beberapa kali memberi ruang secukupnya kepada PAS untuk  mempersetujui perkara terkandung di dalam piagam MN namun tidak  disepakati.
Bagaimanapun sebelum ini, Pengerusi Umno Selangor Noh Omar menyatakan kesediaan mereka untuk bekerjasama dengan PAS pada PRU15 termasuk mengelak pertindihan kerusi. 
Sementara  itu mengulas lanjut, Mohd Amar, berkata, Umno sekarang kelihatan  bercelaru dan tiada keputusan yang dibuat di peringkat parti.
"Kalau nak berhujah dari segi itu Umno Selangor dah buat kenyataan terbuka akan kerjasama dengan PAS.
"Nampak  Umno sendiri pun celaru, kalau kita ambil daripada kenyataan naib  presiden Umno (Mahdzir) itu bermakna Zahid buat keputusan sendiri,  kenyataan peribadi bukan mewakili partinya.

Gambar hiasan"Jadi  macam mana? Kita nak pegang yang mana? Bagi tahu dia bincang dululah di  peringkat parti sebelum keluar kenyataan," ujarnya.
Mohd Amar  berkata, apa yang dibangkitkan pemimpin Umno mengenai PAS adalah tidak  betul termasuk hubungan kerjasama dengan Bersatu.
"Misalnya  mengenai Bersatu, ia pada peringkat awal Umno sendiri bersetuju untuk  menawarkan Bersatu sertai MN, sebab MN bukan PAS dan Umno saja, hanya  pengasas saja. Misi kita nak pakatan ini lebih besar merangkumi  parti-parti dan orang Melayu Islam.
"Ada surat presiden Umno  sendiri setuju menjemput Bersatu ke dalam MN, tiba-tiba dia tarik  keputusan, jadi nampak sikapnya (macam mana)," kata soalnya.
PAS tiada masalah
Dalam  perkembangan sama, Pengarah Pilihan Raya PAS, Muhammad Sanusi Md Nor  dilaporkan sebagai berkata partinya tidak mempunyai sebarang masalah  meneruskan kerjasama politik dengan Umno melalui MN.

Menteri  besar Kedah itu berkata, PAS masih berpegang kepada keputusan pimpinan  tertinggi dan Majlis Syura Ulama, iaitu memperkukuhkan MN dan  memperkasakan Perikatan Nasional (PN) demi memantapkan politik umat  Islam dan Melayu di negara ini.
"PAS tidak ada masalah (bekerjasama) dengan Umno. Jika Umno ada masalah, mereka perlu selesaikan kerana PAS tidak ada masalah.
"Kita  masih berpegang kepada keputusan dibuat kepimpinan dan Majlis Syura,  kita konsisten dan tidak ada perubahan di mana PN kita mahu, MN pun kita  mahu," katanya seperti dilaporkan BH Online, hari ini.
Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram  https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt
 ............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
[email protected]  
   
   
  


 
 ©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini  untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.
			
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang : 
https://www.mindarakyat.net/2022/05/rupanya-selama-ini-pemimpin-umno.html