Rendang Ayam Daun Puding Kuala Pilah


Pertama kali makan rendang ayam daun puding lepas kahwin dengan orang Kuala Pilah. Mulanya pelik jugak mak mentua masak rendang ayam dengan daun puding. Boleh pulak saya tak percaya letak daun puding. Ingatkan bergurau rupanya betul-betul daun puding. 
Tak ke pelik daun puding tu letak dalam rendang.
Daun puding bukanlah sebarang daun puding hiasan. Daun pokok puding belacan namanya. Warnanya seperti ungu gelap atau merah gelap. Bila dimasak bersama rendang, daun puding akan bertukar menjadi hitam. Tapi dia tak menukarkan warna rendang ayam pun. Bukan macam luntur warna. Tak!
Rendang ayam daun puding ni trademark rendang orang Kuala Pilah. Kiranya resipi rendang ayam daun puding ni tradisi masakan rendang orang Negeri Sembilan lah ye macam tu.  Lain tempat, lain dia pun keistimewaan dia.
Antara masakan rendang yang diletakkan daun puding :
rendang ayam tua/pencen daun pudingrendang itik daun pudingrendang daging dauan puding.
Daun pokok puding belacan dikatakan dapat menambahkan keenakan rendang juga menaikkan aroma masakan rendang itu sendiri. Secara tak lansung, menjadikan hidangan rendang tu berbeza dengan rendang biasa kita nampak.

Saya tak pasti aroma dia macam mana sebab kalau balik kampung, tahu tahu mak dah siap masak. Tak pulak saya cuba petik dan bau daun puding tu macamana. Bila taip entry ni baru teringat nak cuba bau. Padahal pokok tu ada je dok situ tak pulak rasa nak petik daun puding tu. Ish ish ish...

Semalam husband sempatlah balik kampung meracun semak tepi rumah yang dah meninggi diri. Nak raya nak kemas-kemas. Kononnya dapat lah beraya kat kampung. Sekali rentas daerah pun tak boleh. Terkubur macam tu je perancangannya.
Mak mentua pun ada masak rendang ayam daun puding. Dapat jugalah merasa sebelum tibanya raya. 
Sebenarnya tak raya pun mak mentua selalu masak rendang. Cuma kadang tu tak campur daun puding. Saya pun selalu juga masak rendang ayam style Johor campur daun kunyit. 

baca juga : resipi rendang ayam campur daun kunyit
Cara masakan dan bahan-bahannya lebih kurang sama dengan rendang biasa. Yang istimewanya tu letak daun puding. Rasa rendang pun sedap dan bila makan daun puding tu macam makan sayur. Dia tak rasa kelat ataupun pahit.

Mungkin saya sejenis yang dah biasa makan sayur kot. Yang tak suka sayur mungkin akan ketepikan daun puding. Mula mula tu saya fikir macam untuk sedapkan masakan atau perhiasan je. Rupanya bila makan sedap pulak dikunyah

Jodoh dengan orang Kuala Pilah, dapatlah merasa rendang ayam daun puding ni. Kalau tidak, tak tahu pun kewujudan rendang ayam daun puding. 


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.azhafizah.com/2021/05/rendang-ayam-daun-puding-kuala-pilah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Rahim Sepahtu Kongsi Resipi Ayam Masak Merah Gula Melaka Fruit Trifle Puding Air Tangan Isteri

Rahim Sepahtu Kongsi Resipi Ayam Masak Merah Gula Melaka Fruit Trifle Puding Air Tangan Isteri

papar berkaitan - pada 4/5/2021 - jumlah : 133 hits
Hari ini dalam Rasa Nostalgia Ramadan episod ke 16 menampilkan aksi selebriti terkenal iaitu Rahim Sepahtu bersama isteri Norazlina Abdullah Kolin yang telah berkongsi sajian sajian mudah dan sedap untuk berbuka Seronok menyaksikan aksi ked...
Tips Dan Cara Masak Rendang Ayam Supaya Lebih Sedap Dan Tahan Lebih Lama

Tips Dan Cara Masak Rendang Ayam Supaya Lebih Sedap Dan Tahan Lebih Lama

papar berkaitan - pada 16/5/2021 - jumlah : 207 hits
As Salam Salam Syawal ke 4 saya ucapkan jika ada kalangan readers yang baru sahaja singgah dan beraya di blog saya hehe Lama saya tak update resepi dan kongsi masakan saya di sini walaupun setiap hari dan malah sepanjang Ramadan tempohari t...
Perdebatan Hebat Rendang Raya Santan Ayam Brand Menyerlahkan Keenakan Rasa Tradisi

Perdebatan Hebat Rendang Raya Santan Ayam Brand Menyerlahkan Keenakan Rasa Tradisi

papar berkaitan - pada 4/5/2021 - jumlah : 183 hits
Ayam Brand Rendang Cili PadiApakah memori Raya yang paling manis anda Bagi anak anak kampung kemeriahan bergotong royong memasak rendang ketupat dan dodol mungkin antara kenangan Raya paling awal mereka Dengan bau semerbak santan yang kian ...
Prepare The Best Rendang With Ayam Brand Santan

Prepare The Best Rendang With Ayam Brand Santan

papar berkaitan - pada 29/4/2021 - jumlah : 136 hits
Prepare the Best Rendang with Ayam Brand Santan As a revert I have no recollection of family members debating about whose rendang recipe is better than the others After I reverted and started celebrating Raya with my keluarga angkat I manag...
Rendang Pedas Ayam A Keeper Recipe

Rendang Pedas Ayam A Keeper Recipe

papar berkaitan - pada 27/4/2021 - jumlah : 142 hits
Sebelum kita masuk ke bab resipi nak tanya kalau anda dah klik follow blog saya ke belum Ada yang risau katanya iklan dalam blog mungkin scammer Saya katakan iklan yang muncul di blog saya adalah semua iklan dari google yang selamat kerana ...
Rendang Pedas Ayam Di Pagi Raya

Rendang Pedas Ayam Di Pagi Raya

papar berkaitan - pada 11/5/2021 - jumlah : 200 hits
Insya Allah malam ini adalah malam ganjil yang terakhir iaitu malam ke29 Peluang untuk mendapat malam Lailatul Qadr yang terakhir untuk Ramadhan tahun ini Hari ini ingin kongsikan gambar dan resipi lauk hari raya kami tahun lepas Resipi ren...
Resepi Rendang Ayam Cili Padi By Mira Sofia Saufi

Resepi Rendang Ayam Cili Padi By Mira Sofia Saufi

papar berkaitan - pada 5/5/2021 - jumlah : 124 hits
Rendang Ayam Cili Padi by mira sofia saufiINGREDIENTS 1 Ayam 2 Bahan Kisar3 2 Bawang 4 3 Bawang Putih 5 3 Batang Serai 6 1 Halia 7 1 Lengkuas 8 1 Kunyit Hidup 9 1 Cawan Cili Api Kampung 10 Bahan Lain11 1 Kotak Santan Ayam Brand 200ml12 2 Su...
Hidangan Rendang Ayam Dan Nasi Impit Di Pagi 1 Syawal

Hidangan Rendang Ayam Dan Nasi Impit Di Pagi 1 Syawal

papar berkaitan - pada 13/5/2021 - jumlah : 196 hits
Selamat Hari Raya semua Bangun pagi solat subuh dan mandi sunat Hari Raya Aidilfitri Sebelum solat sunat Hari Raya Aidilfitri kita ikut sunnah makan dulu Saya hidangkan rendang ayam dan nasi impit Macam biasa rendang ayam masak awal untuk h...
10 Style Masak Rendang Ayam Power Memukai Di Hari Raya

10 Style Masak Rendang Ayam Power Memukai Di Hari Raya

papar berkaitan - pada 11/5/2021 - jumlah : 168 hits
Rendang merupakan salah satu masakan paling popular di Malaysia Indonesia Singapore dan Brunei Kalau di Malaysia rendang ayam lebih sinonim dimakan bersama lemang mahupun nasi himpit sewaktu hari raya Aidilfitri atau juga boleh dimakan begi...
Zahid Bawa Konco Konconya Jadi Ahli Politik Paling Hina Dalam Sejarah Malaysia

Kecewa Habis Kekasih Hati Nur Dhabitah Bukan Calang2 Orang

Adakah Tun Sebotaj Ph

Amah Dihempap Pagar Kereta Meninggal Dunia

Pembangkang Ada 117 Mp Mahiaddin Tunggu Apa Lagi

Kerajaan Pn Perdaya Agong Sebaiknya Berundur Grm

Semakan Rayuan Matrikulasi 2021 Online Bermula 9 Ogos

Drama Ayahanda Terbaik 2021 Dari Kisah Benar Penulis Novel Allahyarham Azizi Haji Abdullah



6 Skandal Doping Dadah Yang Mengubah Dunia Sukan

Sejarah Ritual Nyalaan dan Larian Obor Dalam Sukan Olimpik

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Hello Jangan Tapau Cintaku Slot Lestary TV3

Senarai Kedudukan Negara Asia Tenggara Dalam Olimpik

Transgender Dalam Olimpik Tokyo 2020


Drama Singapura Siapa Jaga Mak

Filem Aksi Komedi Hutang 2d Geng Floor 88 Pupuk Nilai Kemasyarakatan Lakonan Baby Shima Menyerlah

Malaysia S Covid 19 Crisis And The Toothpaste Analogy

Tiada Diskriminasi Pati Bukit Malut Datang Ambil Vaksin Tak Diambil Tindakan Kata Sanusi

Felda Settlers In Bera Will Be Evacuated To Detonate Ww2 Bombs

L Vy Madinda Kekal Bersama Sabah Fc