Perdebatan Hebat Rendang Raya Santan Ayam Brand Menyerlahkan Keenakan Rasa Tradisi


Ayam Brand™ Rendang Cili Padi
Apakah memori Raya yang paling manis anda? Bagi anak-anak kampung, kemeriahan bergotong-royong memasak rendang, ketupat dan dodol mungkin antara kenangan Raya paling awal mereka. Dengan bau semerbak santan yang kian masak di atas kayu api, serta kehingaran ruang yang diisi dengan irama Hari Raya daripada radio berhampiran dan gelak-tawa jiran tetangga yang sibuk memasak, pastinya akan menggamit ingatan kemeriahan sambutan.

Bagi keluarga dengan ibu bapa mereka yang berasal dari negeri yang berbeza, Perdebatan Hebat Rendang Raya pasti muncul menjelang berakhirnya Ramadan. Setiap pihak akan mempertahankan mengapa sajian rendang dari negeri mereka adalah lebih hebat, baik dari segi rasa, aroma, tekstur, tahap kepedasan sehinggalah keenakan baki rendang yang ada.

Ada keluarga yang akan memilih untuk menyediakan rendang daging, ayam, kerang, kambing mahupun makanan laut dalam pelbagai cara bagi menenangkan kedua-dua pihak, dan menggembirakan tetamu mereka. Pilihan ini juga akan mencetuskan lagi perdebatan tentang rendang mana yang lebih enak, sekali gus membuktikan tiada pihak yang menang mahupun kalah dalam Perdebatan Hebat Rendang Raya ini. Sebaliknya, ia mampu menggembirakan selera dan perut yang lebih kenyang.

Ayam Brand™ Rendang Daging Pedas
Terdapat empat komponen untuk menghasilkan rendang yang hebat: rempah, pes, daging atau makanan laut, serta santan yang lemak berkrim. Chef, tukang masak di rumah mahupun connoisseur rendang bersetuju bahawa santan berkualiti merupakan ramuan utama bagi rendang yang enak.

Ayam Brand™ memahami cabaran yang dihadapi dalam menghidupkan resipi-resipi tradisi yang diturunkan dari satu generasi ke generasi lain, serta keperluan gaya hidup hari ini seperti kebimbangan terhadap pemakanan yang berkaitan kesihatan dan masa terhad untuk masak.

Sejak berdekad lamanya, Ayam Brand™ menyediakan rasa hebat dan manfaat kesihatan santan dalam pek mudah. Dalam persekitaran yang bersih, Santan Ayam Brand™ diperah daripada kelapa-kelapa terpilih dengan santan yang terhasil kemudiannya dimasukkan dalam pek tetra menggunakan teknologi ultra tinggi (UHT). Kaedah yang digunakan adalah sama baik dengan perahan menggunakan tangan. Bezanya, anda tidak perlu berhadapan dengan kerja-kerja membersih perkakas selepas santan diperoleh. Penstandardan kualiti, kepekatan dan kuantiti dalam setiap pek akan memudahkan individu yang memasak, menyingkirkan kaedah agak-agak yang sebelum ini diamalkan.

Terdapat pelbagai pilihan Santan Ayam Brand™ bagi memenuhi segenap cita rasa. Anda boleh memilih, Santan Trim Ayam Brand (45% kurang lemak) atau Santan Super Light Ayam Brand (hanya 5% kandungan lemak!).

Bersempena sambutan Hari Raya ini, Ayam Brand™ telah memperkenalkan pek edisi terhad Santan Ayam Brand™ 200ml dengan penutup senang dibuka - agar anda dapat menggunakan santan mengikut keperluan dan menyimpan baki yang ada dengan mudah di dalam peti sejuk sebelum digunakan lagi. Walaupun pek santan baharu ini ditawarkan dalam tempoh yang terhad, namun rasa dan resipi Santan Ayam Brand™ yang dikenali ramai masih lagi sama.

Bekerjasama dengan tiga tukang masak di rumah yang berpengalaman, Ayam Brand™ membawakan anda tiga resipi rendang yang unik. Setiap resipi merupakan khazanah keluarga yang telah dicuba dan disempurnakan oleh turun-temurun dengan penuh kasih-sayang.

Sekiranya anda masih belum memutuskan pilihan rendang bagi Hari Raya ini, masih ada masa untuk mencuba resipi-resipi ini untuk mengetahui yang manakah rendang kegemaran anda. Adakah ia Rendang Kerang, Rendang Ayam Cili Padi dengan Puluh Kuning atau Rendang Daging Pedas Perak?

Ayam Brand™ RendangKerang
Hidangan Rendang Kerang ini merupakan sajian tradisi bagi Wana Kamal (@wanakamal_79) dan membawanya ke zaman silam kerana ia merupakan rendang kegemaran arwah ayah beliau setiap kali sambutan Hari Raya. Wana masih ingat memori ketika kecil. Beliau akan memetik cili padi yang ditanam di rumah dan mengupas kerang bersama saudara perempuannya sebelum rendang dimasak.

“Bagi memudahkan kerja, saya akan merebus kerang terlebih dahulu agar kulit kerang akan terbuka dan menyenangkan isi dikeluarkan. Namun, saya perlu peka dengan masa merebus kerana kerang yang direbus terlalu lama akan menjadi keras dan liat. Bagi menyediakan rendang yang enak, anda memerlukan dua genggam cili padi dan Santan Ayam Brand™,” kata Wana yang amat merindui masa yang dihabiskan bersama keluarga untuk menyediakan hidangan istimewa tersebut.

Walaupun banyak pihak yang berpendapat bahawa daging merupakan ramuan paling sempurna bagi rendang yang lazat, namun Amirah (@mira.sofia.saufi) merasakan rempah dan santan yang digunakan dalam Rendang Ayam CIli padi menyerlahkan lagi rasa sedap ayam kampung, terutamanya apabila ia dipadankan dengan pulut.

“Ketika membesar saya didedahkan dengan pelbagai jenis hidangan Rendang tetapi bagi Hari Raya, Rendang Ayam Cili Padi wajib ada. Ibu telah mengajar saya cara untuk menyediakannya, dan saya akan meneruskan tradisi ini. Beliau akan menggunakan banyak cili padi berbanding saya kerana sememangnya suka pedas. Bagi menyediakan masakan ini, saya gemar menggunakan Santan Ayam Brand™, lebih-lebih lagi ia didatangkan dengan penutup yang mudah dibuka. Tekstur santan ini juga lebih pekat dan berkrim, berpadanan dengan tahap kepedasan ramuan. Rendang ini sesuai dipadankan dengan pulut kerana ia mempunyai kuah. Ia juga enak dimakan bersama lemang mahupun ketupat!” tambah Amira.

Mereka yang berasal dari Perak memang dikenali sebagai pengemar makanan pedas. Rendang kegemaran Zarra (@zarra.riana) adalah Rendang Daging Pedas yang disediakan keluarganya kerana tekstur rendang yang memuaskan rasa.

“Sementara Rendang Tok menggunakan kerisik, Rendang Daging Pedas menggunakan kelapa parut bagi mendapatkan tekstur lembut yang serupa dengan Serunding. Bagi mendapatkan daging yang empuk bersama rasa sempurna rempah dan herba serta ‘berkawan’ dengan Santan Ayam Brand™, hidangan ini dimasak di atas api yang perlahan untuk tempoh yang lama,” jelas Zarra.

Oleh itu, siapakah bakal menjadi pemenang Perdebatan Rendang Hebat Raya ini? Keputusannya di tangan anda - sediakan ketiga-tiga resipi warisan ini dan jadikan ia kegemaran anda.

Jangan lepaskan peluang untuk merasai kemudahan Santan Ayam Brand™ dengan penutup edisi terhad ini dan menyertai peraduan Masak dan Menang Ayam Brand™. Anda hanya perlu memasak rendang atau hidangan-hidangan lain dengan menggunakan santan Ayam Brand™, ambil gambar dan memuat naik ke laman Facebook atau Instagram anda dengan menggunakan tanda pagar #santanayambrand. Anda berpeluang untuk memenangi hadiah menarik bernilai sehingga RM17,200 dari innochef!


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.zulyusmar.com/2021/05/perdebatan-hebat-rendang-raya-santan.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ZulyusmarcomMalaysianLifestyleFoodBeveragesTravelTechnologyAndNew

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Prepare The Best Rendang With Ayam Brand Santan

Prepare The Best Rendang With Ayam Brand Santan

papar berkaitan - pada 29/4/2021 - jumlah : 158 hits
Prepare the Best Rendang with Ayam Brand Santan As a revert I have no recollection of family members debating about whose rendang recipe is better than the others After I reverted and started celebrating Raya with my keluarga angkat I manag...
3 Lauk Ayam Raya Yang Sedap Jimat Boleh Cuba Ni

3 Lauk Ayam Raya Yang Sedap Jimat Boleh Cuba Ni

papar berkaitan - pada 10/5/2021 - jumlah : 249 hits
Ayam antara menu mudah diolah dan tidak perlu dimasak lama dan boleh dipelbagaikan menu yang boleh dimakan bersama nasi impit ketupat lemang mahu pun aneka nasi bertumis seperti Nasi Briani atau Nasi Minyak Untuk anda berikut disertakan tig...
Kacang Botak Ranggup Buat Kudapan Raya Cukup Rasa Rempahnya Ralit Dikunyah

Kacang Botak Ranggup Buat Kudapan Raya Cukup Rasa Rempahnya Ralit Dikunyah

papar berkaitan - pada 10/5/2021 - jumlah : 136 hits
Selain biskut raya dan kek yang wajib ada di atas meja kudap kudapan seperti kerepek dan kacang tetap ada peminatnya Bagi sesetengah orang lebih gemar kudapan seperti ini sambil menonton televisyen dan berborak santai dengan ahli keluarga B...
Rendang Pedas Ayam A Keeper Recipe

Rendang Pedas Ayam A Keeper Recipe

papar berkaitan - pada 27/4/2021 - jumlah : 166 hits
Sebelum kita masuk ke bab resipi nak tanya kalau anda dah klik follow blog saya ke belum Ada yang risau katanya iklan dalam blog mungkin scammer Saya katakan iklan yang muncul di blog saya adalah semua iklan dari google yang selamat kerana ...
Sekali Rasa Ayam Sedap Baq Hang Memang Betul Betul Sedaplah

Sekali Rasa Ayam Sedap Baq Hang Memang Betul Betul Sedaplah

papar berkaitan - pada 20/4/2021 - jumlah : 226 hits
Salam sejahtera kepada semua pembaca setia blog makan Mahamahu dan juga kepada semua rakan rakan yang dikasihi Salah satu tempat yang Maha tak pernah miss setiap tahun akan berbuka puasa di sini iaitu The Chicken Rice Shop Ini kerana setiap...
Rendang Maman Makanan Tradisi Gemencheh

Rendang Maman Makanan Tradisi Gemencheh

papar berkaitan - pada 4/5/2021 - jumlah : 339 hits
Memori Ghondang Maman dan MoncehSekitar tahun 2003 2005 saya menetap di Gemencheh Negeri Sembilan Gemencheh atau dalam loghat tempatan disebut Monceh Suatu tempat yang belum pernah saya kunjungi sebelumnya Takdir membawa saya dan suami ke M...
Malaysians Favorite Kuih Recipes With Ayam Brand Coconut Milk

Malaysians Favorite Kuih Recipes With Ayam Brand Coconut Milk

papar berkaitan - pada 20/4/2021 - jumlah : 146 hits
Malaysians Favorite Kuih Recipes with Ayam Brand Coconut Milk If you are anything like me I will always buy my kuih as I as terrible in making them kuih especially traditional ones Believe me you ll be better off than tasting my homemade ku...
Sambal Ayam Pedas Merecik Rasa

Sambal Ayam Pedas Merecik Rasa

papar berkaitan - pada 29/4/2021 - jumlah : 122 hits
Fikir untuk menu sahur hari ni Nak bagi celik biji mata cubalah buat resipi Sambal Ayam Pedas Gerenti bertambah nasi nanti Boleh guna daging untuk resipi ini SAMBAL AYAMBahan Bahan AyamCili kering Bawang besar4 sekawanBawang putihSeraiAsam ...
Colek Ayam Mangga Ala Thai Rasa Sedap Tak Terkata Rugi Tak Cuba

Colek Ayam Mangga Ala Thai Rasa Sedap Tak Terkata Rugi Tak Cuba

papar berkaitan - pada 30/4/2021 - jumlah : 193 hits
Bagaikan terasa masam manis dan pedasnya Colek Ayam Mangga Ala Thai ni tapi selalunya bila teringin kita makan kat restoran Thai je kan Kali ini apa kata anda cuba sendiri di rumah kerana Cikgu Afy Al Habibi sudi berkongsi resipi dan cara m...
Bajet 2022 Berita Gembira Untuk Penjawat Awam

Xrpusd Ditolak Pada Rintangan

Filem Terbaru Beto Khusyairy Disamakan Dengan Squid Game Pengarah Tampil Beri Penjelasan

Chandra Muzaffar Sekolahkan Mujahid

6004 Nak Buat Bisnes Tapi Bod H Student Pinjam Ahlong Tv Ppim 27 10 2021

Bina Negara Guna Air Tangan Sendiri

Teaser Trailer Lightyear Chris Evans Terajui Filem Spin Off Toy Story

Bolehkah Mewarna Rambut Ketika Hamil



Bagaimanakah Hidupan Mampu Hidup di Tempat Panas atau Sejuk Melampau

Sekali Rasa Bergetar Jiwa KFC Perkenal Hidangan Burger P Ramlee Dengan Keenakan Kari Kandar

5 Lagu Popular Dengan Lirik Sampah

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Jiwa Yang Kau Puja Slot Megadrama Astro Ria

6 Kes Paling Lama Mangsa Penculikan Ditahan


Video Tular Hilux Tekan Minyak Rempuh Gerai Sebab Pemandu Pitam Tapi Suara Perakam Jadi Perhatian

Times Do Change Things

Sejarah Penjenayah Berbahaya Bentong Kali

Robot Vacuum Giselle Robo G1 Penyeri Kediaman

Bukannya T4kut Lagi Dah Cikgu Matematik Viral Buat Rumah H4ntu Macam Tempat Permainan Sahaja

Prn Melaka Muda Tidak Perlu Bertanding Tiket Ph