Pm Muhyiddin Lancar Pelan Pembangunan Mampan Johor 2030
                                  Bernama                                                                                                                                                                                                                      

Muhyiddin Yassin             ISKANDAR PUTERI – Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin  hari ini melancarkan buku Pelan Pembangunan Mampan Johor (PPMJ) 2030 di  ruang legar Bangunan Sultan Ismail, Kota Iskandar, di sini.
Pelan itu yang mengandungi lapan teras utama merupakan dokumen  rujukan kepada seluruh barisan kepimpinan negeri, jentera pentadbiran  kerajaan, pihak industri, pemimpin tempatan dan pihak-pihak berkenaan  dalam merealisasikan strategi pembangunan yang dirangka untuk tempoh 10  tahun.
Antara teras yang ditekankan dalam pelan terbabit ialah usaha  pemerkasaan ekonomi, memperkasakan pelaburan dan ekonomi digital,  penyediaan jaringan sistem pengangkutan dan infrastruktur mega serta  melestarikan alam sekitar.
Turut diberi fokus ialah soal mengenai tadbir urus yang cekap,  berintegriti dan dinamik; kesejahteraan sosial, memperkasakan sistem  pendidikan Islam, pembangunan modal insan dan warisan budaya; serta  pesona wanita dan aspirasi idealis anak muda.
Selain itu, pelan juga dirangka dengan mengambil kira kepentingan dan  kesejahteraan rakyat serta aspirasi kerajaan negeri yang mahu  memastikan ekonomi Johor berdaya tahan demi kemakmuran rakyat Johor.
Sementara itu, semasa menggulung perbahasan Belanjawan 2021 negeri  Johor pada persidangan Dewan Undangan Negeri, Menteri Besar Datuk Hasni  Mohammad berkata PPMJ 2030 merupakan pelan hala tuju yang dijangka dapat  memacu pembangunan Johor secara progresif dan dinamik dengan  berpaksikan visi Negeri Berprestasi Tinggi dan Bangsa Johor Bestari.
“Saya yakin suatu anjakan paradigma mampu dilakukan dalam mencorakkan  masa depan Johor yang gemilang bagi tempoh sedekad akan datang untuk  menjadikan Johor sebagai negeri berprestasi tinggi dan ini cukup serasi  dengan gagasan yang kita bawa iaitu Makmur Johor,” katanya sebelum  pelancaran buku berkenaan.
Turut hadir pada pelancaran buku itu ialah Speaker Dewan Undangan  Negeri Johor Suhaizan Kayat; Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Azmi  Rohani; barisan Exco Johor serta Ketua Pembangkang Johor Aminolhuda  Hassan.- BERNAMA
			
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang : 
http://dialograkyat.blogspot.com/2020/12/pm-muhyiddin-lancar-pelan-pembangunan.html