Petua Atasi Senggugut Ketika Datang Bulan Tak Sangka Rupanya Heat Belt Banyak Membantu


Bila period atau ‘datang bulan’ memang kita orang perempuan selalunya akan rasa tak selesa. Bukan itu je, adakalanya ia juga menyakitkan! SENGGUGUT~ Keadaan ini terjadi kerana berlaku kontraksi otot uterin dan seterusnya menyebabkan rasa senak dan cramp dalam perut. Senggugut ni memang dah lama Syu tak kena, rasanya sejak berkahwin, senggugut I berkurang kot. Masa zaman anak dara, uhh~ memang setiap bulan akan ada 3 hari tak dapat hadir ke kelas sebab senggugut

Sebenarnya gejala senggugut atau bahasa medis nya dysmenorrhea adalah gejala normal dan berlaku pada kebanyakan anak gadis sunti. Bagi kalangan wanita yang dah berkahwin pula faktor cuaca yang sejuk dan ubat-ubatan seperti pil perancang misalnya, kerap kali dikaitkan dengan senggugut. 

Eh, tapi jangan bimbang. Ada pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk atasi sakit senggugut. Jom kita sama-sama ikuti beberapa tip mudah ini


Petua Atasi Senggugut Ketika Datang Bulan
1. Minum banyak air suam


Semasa period, kita banyak kehilangan air dalam badan. Kadang tu, badan yang dehydrated pun boleh menyebabkan perut kejang dan kembung. So, banyakkan minum air sekurang-kurangnya 2 - 3 liter sehari. Tapi air suam ok?! Bukan air sejuk



2. Hindari kopi dan minum bergas (air soda)



Minuman berkafein akan meningkatkan paras tekanan darah. Malah ia juga boleh trigger kejadian krem di bahagian perut. Begitu juga dengan minuman berkabonat. Ia akan mengeruhkan lagi keadaan senggugut kerana perut you all akan jadi semakin berangin dan kembung. So, minum coca cola boleh hilang senggugut tu, hanya mitos semata-mata


3. Makan dark chocolate

Mungkin ramai yang belum tahu, dark chocolate mampu membuat otot-otot di tubuh terutamanya di bahagian perut menjadi lebih relax. Jadi, semasa datang haid, kalau naka makan coklat pilihlah chocolate bar yang mengandungi 70% koko pure ya!


4. Makan Ikan Salmon

Ikan salmon adalah salah satu sumber protein yang tinggi dan mampu mengurangkan masalah krem perut. Kandungan omega3 yang tinggi boleh membantu mengurangkan tegangan dalam perut. Jadi rajinkan diri makan isi salmon ketika sedang datang bulan atau period


5. Bertuam atau bertungku 
Selain dari pemakanan, bertungku juga terbukti berkesan meringankan symptom senggugut atau kejang dalam perut. Senggugut atau dysmenorhea selalu dikaitkan dengan kesejukan.

Perut sejuk memang boleh menimbulkan banyak masalah selain senggugut. Contohnya perut berangin, angin medu, sebu perut dan tak lawas air besar. Tapi macam biasalah, nak bertungku ni perlukan proses yang renyah dan ini salah satu sebab kenapa orang kita jadi malas bertungku


Emrys Home & Flexwarm Therapy Menstrual Cramp Warming Belt - Alternatif kepada tungku batu/besi tradisional

Tali pinggang heat belt ni fungsinya sama seperti bertungku. Malah, ianya lebih mudah dan convenient digunakan di mana sahaja. Tak seperti tungku besi tradisional yang mana kita perlu stay at home untuk bertungku




Mudah alih dan sangat ringanIanya memang berbeza dari tungku elektrik yang ada di pasaran. Ia tak menggunakan cecair seperti bantal panas tu, so ia sangat ringan dan portable, cuma 72gram je beratnya.

Selain tu, heat belt ni hanya memerlukan powerbank untuk beroperasi. Tak macam sesetengah tungku elektrik yang perlu plug in ke soket elektrik dan terpaksa duduk setempat je sebab kekangan wayar dan soket. Most of the time I pakai Flexwarm ni pun masa I driving tau! Memang mudah

Kuasa pemanasan pantasApa yang I suka sangat tentang Heat Belt ni adalah, I boleh terus guna je setiapkali I memerlukan. On je suis, dalam 5 minit gitu dah start rasa panas dan selesa. Sebelum ni I dah biasa guna tungku elektrik jenis yang macam bantal tu. Bila nak guna memang I kena tunggu up to 20 minutes untuk dicaj dan menjadi panas. Leceh lah nak kena menunggu.  
Panas sekata dan selamat
Sepanjang I menggunakan Heat Belt ni, alhamdulillah, I tak pernah lagi melecur. Elemen pemanasan Flexwarm bukan jenis cecair/jelly yang diisi ke dalam tungku elektrik biasa. Heat belt ini menggunakan teknologi aeroangkasa iaitu aerospace-nanoscale membrane sebagai elemen pemanasan. Pemanasan membran adalah lebih sekata, stabil, dan selamat berbanding cecair. Heat belt ini juga dilengkapi ciri keselamatan dari renjatan elektrik dan pemanasan melampau yang dikawal oleh fius-sensitif-haba


Boleh dibasuh dan dilipatIstimewanya heat belt ni, selain ianya ringan dan mudah alih, ia juga tidak rosak sekiranya dibasuh mahupun disimpan dalam keadaan berlipat atau terkeronyok di dalam almari. I pernah tertidur dengan memakai heat belt ni di perut. Sedar-sedar bila bangun pagi, heat belt ni dah tercabut dan ditindih belakang badan I. Gelabah jugak, takut rosak or putus ke coil dalam belt tu. I try switch on, pheww~ ok je, masih boleh beroperasi


Pengalaman Syu menggunakan EmrysHome & Flexwarm Menstrual Pain Relief Belt
Melegakan lenguh lutut dan sengal pinggang


So far, I dah cuba pakai heat belt ni di perut, ari-ari, dekat lutut, betis dan belakang badan. I selalu guna tahap kepanasan tertinggi iaitu lampu merah pada 65°C. Perut I memang tebal so kena set temperature maksimum baru rasa sedap haha.  Untuk you all yang baru nak mencuba, elok test pakai dulu pada temperature rendah, iaitu lampu hijau (43°C) dan kuning (50°C). Kebanyakannya I pakai untuk masalah kembung perut, sengal otot dan lenguh-lenguh badan. Memang lega. I rasa ia lebih efektif daripada sapu salap panas atau minyak angin


Melegakan rasa sakit artritisEnd of last year (2018) mama I telah di diagnos mengalami artritis dan tangan kanan nya sekarang jadi kaku dan kejung. Susah nak diluruskan, apatahlagi nak menggenggam. So Mama I setiap bulan akan buat rawatan fisioterapi di hospital

Last time, ahli fisio tu pernah pesan yang pesakit artritis tak boleh sejuk. Bila sejuk, tangan mama akan kesakitan yang amat sangat. I balut tangan mama I dengan warming belt ni dan letak pada level 2, mama kata relief sikit kesakitan tu.


And guess what? Lepas 5 hari berturut-turut mama pakai warming belt ni before bedtime, jari tangan mama dah boleh genggam, sikit lagi nak boleh rapat. Sebelum ni tak boleh grip langsung. Alhamdulillah


Pelbagai gunaKeseluruhannya, Syu boleh rumuskan bahawa heat belt / warming belt ni mudah, berkesan dan selamat digunakan. Setakat hari ini, family Syu yang pernah guna Flexwarm ni, semua bagi feedback positif

Ada yang kata dituam pada pipi masa sakit gigi, boleh kurang sakit gigi dia. Ada juga yang kata kembung perut dia lega, angin pecah dan kentut berkali-kali hahaha

Paling best, my sister la. Dia kata nak kecilkan lengan sebelum raya. I anggap dia lawak je tapi menjadi you alls! Memang berkurang inci lengan dia bila konsisten pakai heat belt ni


KesimpulanKesimpulannya, heat belt ni bukan sahaja boleh legakan sakit senggugut. Tapi boleh melegakan kesakitan akibat artritis, muscle pain akibat bersukan, sakit leher kerana memandu jauh, mengurangkan sakit gigi serta mambantu mengurangkan berat badan. Ohh~ tak sia-sia inovasi tungku moden ni kan? Many thanks to the brilliant engineer behind this heat belt

You guys kalau nak dapatkan Heat Belt macam ni jugak, boleh direct terus beli kat website official diorang seperti di bawah :https://www.emryshome.com/menstrual-pain-relief-heat-belt
Facebook : Emrys Home




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.annursyuhadah.com/2019/05/petua-atasi-senggugut-ketika-datang.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
5 Cara Atasi Senggugut Ketika Datang Bulan

5 Cara Atasi Senggugut Ketika Datang Bulan

papar berkaitan - pada 19/5/2019 - jumlah : 170 hits
Bila period atau datang bulan memang kita orang perempuan selalunya akan rasa tak selesa Bukan itu je adakalanya ia juga menyakitkan SENGGUGUT Keadaan ini terjadi kerana berlaku kontraksi otot uterin dan seterusnya menyebabkan rasa senak da...
Selalu Tangguh Bekas Suami Tak Datang Dicerai Talak 3 Ketika Bulan Puasa Ibu Tunggal Menang 3 Kes Tuntutan Nafkah

Selalu Tangguh Bekas Suami Tak Datang Dicerai Talak 3 Ketika Bulan Puasa Ibu Tunggal Menang 3 Kes Tuntutan Nafkah

papar berkaitan - pada 15/5/2019 - jumlah : 141 hits
Selalu Tangguh Bekas Suami Tak Datang Dicerai talak 3 ketika bulan puasa ibu tunggal menang 3 kes tuntutan nafkah Apabila berhadapan dengan kes penceraian ramai wanita tidak memahami hak mereka dari segi undang undang Mengamalkan konsep red...
Emryshome Flexwarm Heat Belt Melegakan Kekejangan Perut Senggugut Semasa Haid

Emryshome Flexwarm Heat Belt Melegakan Kekejangan Perut Senggugut Semasa Haid

papar berkaitan - pada 25/5/2019 - jumlah : 87 hits
EmrysHome Flexwarm Heat BeltMelegakan Kekejangan Perut SenggugutSemasa Haid Sebagai wanita ketika datang haid korang pernah tak mengalami kekejangan senggugut di bahagian perut seperti yang TB alami Pastinya korang juga begitu kan walaupun ...
Datang Bulan Pada 10 Ramadhan Terakhir Ini 7 Amalan Kebaikkan Boleh Dilakukan

Datang Bulan Pada 10 Ramadhan Terakhir Ini 7 Amalan Kebaikkan Boleh Dilakukan

papar berkaitan - pada 28/5/2019 - jumlah : 164 hits
Assalamualaikum dan salam sejahtera Dalam 10 malam terakhir Ramadan ini pasti ramai di antara kita ingin membuat banyak amal kebaikan dan beribadah untuk mendapatkan Lailatul Qadar Kalau kita uzur pada 10 terakhir Ramadhan apa yang kita bol...
Begini Cara Atasi Dan Cegah Ketika Anak Mulai Tantrum

Begini Cara Atasi Dan Cegah Ketika Anak Mulai Tantrum

papar berkaitan - pada 2/6/2019 - jumlah : 42 hits
Menangani kerewelan anak di tempat umum merupakan salah satu hal yang sering membuat orangtua geleng geleng kepala Perilaku rewel yang ditunjukkan anak atau biasa disebut sebagai tantrum ini merupakan sebuah hal yang sulit ditangani oleh or...
Kisah Bersalin Di Uk Siapa Sangka Begini Rupanya

Kisah Bersalin Di Uk Siapa Sangka Begini Rupanya

papar berkaitan - pada 30/5/2019 - jumlah : 861 hits
Kisah Bersalin di UK Siapa Sangka Begini RupanyaPengalaman bersalin di UK
Tak Sangka Ia Pertemuan Terakhir Ibu Hamil 5 Bulan Antara 4 Maut Seorang Cedera Dalam Kemalangan Di Kuala Nerus

Tak Sangka Ia Pertemuan Terakhir Ibu Hamil 5 Bulan Antara 4 Maut Seorang Cedera Dalam Kemalangan Di Kuala Nerus

papar berkaitan - pada 26/5/2019 - jumlah : 106 hits
Empat maut seorang cedera dalam kemalangan yang melibatkan dua buah kereta berhampiran tempat pembuangan sampah di Kampung Sungai Ikan Kuala Nerus hari ini Dalam kejadian yang berlaku pada jam 9 20 pagi tadi di Kilometer 31 Jalan Kuala Tere...
Wow Mufti Wp Temui Sesuatu Semasa Spot Check Ke Wisma Fam Hanya 24 Jam Sebelum Aksi Malaysia Indonesia

3d Corridor Wallpaper Wall Decor

Wajah Sajat Semakin Pelik Selepas Buat Pembedahan

Uzur Lumpuh Lelaki Ini Tetap Layan Kehendak Ibu Mahu Makan Di Kedai Naik Motorsikal

Hidung Berdarah Apa Sebenarnya Terjadi Pada Tun Mahathir

Wanita Ini Hampir Membunuh Suaminya Kerana Asetnya Yang Sangat Besar

New Video By Cocombee On Youtube

Badan Melayu Hati Komunis Ustaz Sidek Nor



Rupanya Sabhi Saddi One Nation Emcees Dan Anggota K Clique Ini Adik Beradik

Biodata Dan Latar Belakang Datuk Ramli MS Juri Gegar Vaganza 2019

Teknik Penjajahan Yang Merobek Hak Dan Budaya Pribumi Terra Nulius

Senarai Lagu Separuh Akhir Muzik Muzik 34 SFMM34 Minggu Kedua

6 Kisah Orang Sanggup Gadai Nyawa Untuk Matlamat Tersendiri


Fuck Off Kepada Semua Kaki Scammer Yang Sedang Aktif

Mt Kuantan Night Ride Sup Belut Ride Darksiders

Jangan Sampai Kena Serangan Stroke Kedua Atau Ketiga

Pegawai Polis Tembak Isteri Sendiri Di Serian

Jelajah Barbie You Can Be Anything Di Taman Tema Lost World Of Tambun

Akaso Fitness Tracker H Band3 Peneman Aktiviti Kecergasan Anda