5 Cara Atasi Senggugut Ketika Datang Bulan


Bila period atau ‘datang bulan’ memang kita orang perempuan selalunya akan rasa tak selesa. Bukan itu je, adakalanya ia juga menyakitkan! SENGGUGUT~ Keadaan ini terjadi kerana berlaku kontraksi otot uterin dan seterusnya menyebabkan rasa senak dan cramp dalam perut. Senggugut ni memang dah lama Syu tak kena, rasanya sejak berkahwin, senggugut I berkurang kot. Masa zaman anak dara, uhh~ memang setiap bulan akan ada 3 hari tak dapat hadir ke kelas sebab senggugut

Sebenarnya gejala senggugut atau bahasa medis nya dysmenorrhea adalah gejala normal dan berlaku pada kebanyakan anak gadis sunti. Bagi kalangan wanita yang dah berkahwin pula faktor cuaca yang sejuk dan ubat-ubatan seperti pil perancang misalnya, kerap kali dikaitkan dengan senggugut. 

Eh, tapi jangan bimbang. Ada pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk atasi sakit senggugut. Jom kita sama-sama ikuti beberapa tip mudah ini


5 Cara Atasi Senggugut Ketika Datang Bulan
1. Minum banyak air suam


Semasa period, kita banyak kehilangan air dalam badan. Kadang tu, badan yang dehydrated pun boleh menyebabkan perut kejang dan kembung. So, banyakkan minum air sekurang-kurangnya 2 - 3 liter sehari. Tapi air suam ok?! Bukan air sejuk



2. Hindari kopi dan minum bergas (air soda)



Minuman berkafein akan meningkatkan paras tekanan darah. Malah ia juga boleh trigger kejadian krem di bahagian perut. Begitu juga dengan minuman berkabonat. Ia akan mengeruhkan lagi keadaan senggugut kerana perut you all akan jadi semakin berangin dan kembung. So, minum coca cola boleh hilang senggugut tu, hanya mitos semata-mata


3. Makan dark chocolate

Mungkin ramai yang belum tahu, dark chocolate mampu membuat otot-otot di tubuh terutamanya di bahagian perut menjadi lebih relax. Jadi, semasa datang haid, kalau naka makan coklat pilihlah chocolate bar yang mengandungi 70% koko pure ya!


4. Makan Ikan Salmon

Ikan salmon adalah salah satu sumber protein yang tinggi dan mampu mengurangkan masalah krem perut. Kandungan omega3 yang tinggi boleh membantu mengurangkan tegangan dalam perut. Jadi rajinkan diri makan isi salmon ketika sedang datang bulan atau period


5. Bertuam atau bertungku 
Selain dari pemakanan, bertungku juga terbukti berkesan meringankan symptom senggugut atau kejang dalam perut. Senggugut atau dysmenorhea selalu dikaitkan dengan kesejukan.

Perut sejuk memang boleh menimbulkan banyak masalah selain senggugut. Contohnya perut berangin, angin medu, sebu perut dan tak lawas air besar. Tapi macam biasalah, nak bertungku ni perlukan proses yang renyah dan ini salah satu sebab kenapa orang kita jadi malas bertungku


Emrys Home Flexwarm Heat Belt - Alternatif kepada tungku batu/besi tradisional
Tali pinggang panas Flexwarm ni fungsinya sama seperti bertungku. Malah, ianya lebih mudah dan convenient digunakan di mana sahaja. Tak seperti tungku besi tradisional yang mana kita perlu stay at home untuk bertungku




Mudah alih dan sangat ringanIanya memang berbeza dari tungku elektrik yang ada di pasaran. Ia tak menggunakan cecair seperti bantal panas tu, so ia sangat ringan dan portable, cuma 72gram je beratnya.
Selain tu, Flexwarm ni hanya memerlukan powerbank untuk beroperasi. Tak macam sesetengah tungku elektrik yang perlu plug in ke soket elektrik dan terpaksa duduk setempat je sebab kekangan wayar dan soket. Most of the time I pakai Flexwarm ni pun masa I driving tau! Memang mudah

Kuasa pemanasan pantasApa yang I suka sangat tentang Flexwarm Heat Belt ni adalah, I boleh terus guna je setiapkali I memerlukan. On je suis, dalam 5 minit gitu dah start rasa panas dan selesa. Sebelum ni I dah biasa guna tungku elektrik jenis yang macam bantal tu. Bila nak guna memang I kena tunggu up to 20 minutes untuk dicaj dan menjadi panas. Leceh lah nak kena menunggu.  
Panas sekata dan selamatSepanjang I menggunakan Flexwarm Heat Belt ni, alhamdulillah, I tak pernah lagi melecur. Elemen pemanasan Flexwarm bukan jenis cecair/jelly yang diisi ke dalam tungku elektrik biasa. Flexwarm menggunakan teknologi aeroangkasa iaitu aerospace-nanoscale membrane sebagai elemen pemanasan. Pemanasan membran adalah lebih sekata, stabil, dan selamat berbanding cecair. Flexwarm juga dilengkapi ciri keselamatan dari renjatan elektrik dan pemanasan melampau yang dikawal oleh fius-sensitif-haba


Boleh dibasuh dan dilipatIstimewanya Flexwarm ni, selain ianya ringan dan mudah alih, ia juga tidak rosak sekiranya dibasuh mahupun disimpan dalam keadaan berlipat atau terkeronyok di dalam almari. I pernah tertidur dengan memakai Flexwarm ni di perut. Sedar-sedar bila bangun pagi, heat belt ni dah tercabut dan ditindih belakang badan I. Gelabah jugak, takut rosak or putus ke coil dalam belt tu. I try switch on, pheww~ ok je, masih boleh beroperasi


Pengalaman Syu menggunakan Flexwarm
Melegakan lenguh lutut dan sengal pinggang
So far, I dah cuba pakai Flexwarm ni di perut, ari-ari, dekat lutut, betis dan belakang badan. I selalu guna tahap kepanasan tertinggi iaitu lampu merah pada 65°C. Perut I memang tebal so kena set temperature maksimum baru rasa sedap haha.  Untuk you all yang baru nak mencuba, elok test pakai dulu pada temperature rendah, iaitu lampu hijau (43°C) dan kuning (50°C)
Kebanyakannya I pakai untuk masalah kembung perut, sengal otot dan lenguh-lenguh badan. Memang lega. I rasa ia lebih efektif daripada sapu salap panas atau minyak angin


Melegakan rasa sakit artritisEnd of last year (2018) mama I telah di diagnos mengalami artritis dan tangan kanan nya sekarang jadi kaku dan kejung. Susah nak diluruskan, apatahlagi nak menggenggam. So Mama I setiap bulan akan buat rawatan fisioterapi di hospital

Last time, ahli fisio tu pernah pesan yang pesakit artritis tak boleh sejuk. Bila sejuk, tangan mama akan kesakitan yang amat sangat. I balut tangan mama I dengan Flexwarm dan letak pada level 2, mama kata relief sikit kesakitan tu
And guess what? Lepas 5 hari berturut-turut mama pakai Flexwarm before bedtime, jari tangan mama dah boleh genggam, sikit lagi nak boleh rapat. Sebelum ni tak boleh grip langsung. Alhamdulillah


Pelbagai gunaKeseluruhannya, Syu boleh rumuskan bahawa Flexwarm mudah, berkesan dan selamat digunakan. Setakat hari ini, family Syu yang pernah guna Flexwarm ni, semua bagi feedback positif

Ada yang kata dituam pada pipi masa sakit gigi, boleh kurang sakit gigi dia. Ada juga yang kata kembung perut dia lega, angin pecah dan kentut berkali-kali hahaha

Paling best, my sister la. Dia kata nak kecilkan lengan sebelum raya. I anggap dia lawak je tapi menjadi you alls! Memang berkurang inci lengan dia tau


KesimpulanKesimpulannya, Flexwarm ni bukan sahaja boleh legakan sakit senggugut. Tapi boleh melegakan kesakitan akibat artritis, muscle pain akibat bersukan, sakit leher kerana memandu jauh, mengurangkan sakit gigi serta mambantu mengurangkan berat badan. Ohh~ tak sia-sia inovasi tungku moden ni kan? Many thanks to the engineer behind Flexwarm

You guys kalau nak dapatkan Flexwarm Heat Belt ni, boleh direct terus beli kat website official diorang seperti di bawah :
EMRYSHOME.COMNo 4951A, 1st Floor,Jalan TS 2/1A,Taman Semarak 2,71800, Nilai,Negeri Sembilan
Phone 019-726 4866 / 016-6289894Facebook : Emrys Home




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.annursyuhadah.com/2019/05/5-cara-atasi-senggugut-ketika-datang.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Selalu Tangguh Bekas Suami Tak Datang Dicerai Talak 3 Ketika Bulan Puasa Ibu Tunggal Menang 3 Kes Tuntutan Nafkah

Selalu Tangguh Bekas Suami Tak Datang Dicerai Talak 3 Ketika Bulan Puasa Ibu Tunggal Menang 3 Kes Tuntutan Nafkah

papar berkaitan - pada 15/5/2019 - jumlah : 71 hits
Selalu Tangguh Bekas Suami Tak Datang Dicerai talak 3 ketika bulan puasa ibu tunggal menang 3 kes tuntutan nafkah Apabila berhadapan dengan kes penceraian ramai wanita tidak memahami hak mereka dari segi undang undang Mengamalkan konsep red...
Suami Curang Ketika Saya Hamil 6 Bulan Isteri Dakwa Ammar Alfian Curang

Suami Curang Ketika Saya Hamil 6 Bulan Isteri Dakwa Ammar Alfian Curang

papar berkaitan - pada 21/5/2019 - jumlah : 48 hits
Nelissa Nezam isteri kepada pelakon Ammar Alfian meluahkan dirinya menerima dugaan yang tidak disangka sangka dalam bulan ramadan ini Menurut Nelissa rumah tangganya yang berusia tiga tahun mengalami masalah apabila Ammar mengkhianati keper...
Isteri Dedah Bukti Kecuurangan Ammar Alfian Ketika Sedang Hamiil 6 Bulan

Isteri Dedah Bukti Kecuurangan Ammar Alfian Ketika Sedang Hamiil 6 Bulan

papar berkaitan - pada 20/5/2019 - jumlah : 189 hits
Isteri kepada pelakon Ammar Alfian Nelissa Nezam mendakwa suaminya cuuurang ketika dirinya sedang haamil enam bulan Pendedahan terbabit dibuat oleh Nelissa menerusi sebuah entri terbaru di akaun Instagram miliknya Nelissa memuat naik foto a...
Anak Dah 7 Bulan Tapi Masih Tak Merangkak Mama Boleh Praktis 6 Cara Rangsang Bayi Cepat Je Anak Merangkak

Anak Dah 7 Bulan Tapi Masih Tak Merangkak Mama Boleh Praktis 6 Cara Rangsang Bayi Cepat Je Anak Merangkak

papar berkaitan - pada 19/5/2019 - jumlah : 21 hits
Melihat perkembangan anak dari meniarap merangkak dan seterusnya berjalan memang mengujakan mama Namun bila anak alami kelewatan dalam perkembangannya mama mulalah cuak Apa yang mama kena tahu perkembangan anak sebenarnya tidak sama berband...
3 Cara Atasi Internet Lemot Di Smartphone

3 Cara Atasi Internet Lemot Di Smartphone

papar berkaitan - pada 20/5/2019 - jumlah : 20 hits
Penyebab spesifik smartphone lemot dan cara mengatasinya
Cuaca Terlalu Panas Menyebabkan Kereta Mencair Di Kuwait

Apa Yang Besar Tu Azmin

Sampai Masa Panjang Umur Mereka Pula Dukung Saya Norman Hakim

Pelik Kenapa Kita Je Digigit Nyamuk Sedangkan Orang Lain Tak Ini Jawapannya

Lepas Tu Sorang Staff Dia Tarik Aku Kisah Seram Menginap Di Bilik Hotel Orang Mati Dibunuh

Klip Video Semburit Azmin Ali Kata Hanya Ibu Pejabat Pkr Sahaja Yang Ada Nombor Telefon Semua Pemimpin Pkr

10 Penyebab Kanser Yang Tidak Di Sangka Yang Ada Di Sekeliling Kita

Bertam Lelaki Mabuk Langgar Perniaga Nasi Lemak



5 Robot Yang Merevolusikan Dunia Perubatan

Penjelasan Kenapa Rusuhan Besar Besaran Berlaku Di Hong Kong Ketika Ini

Kajian Buktikan Primat Berbulu Lebat Tidak Boleh Miliki Testis Besar

Resepi Sotong Cili Udang Kering Paling Lazat

Gunung Sampah Everest di India ini bakal menyaingi ketinggian Taj Mahal


Raya Tak Habis Lagi Jumpa Awal Scha Dan Lara Alana

Azizysharif Keagungan Cinta Chord

Aladdin 2019

4989 Banteras Judi Haram Ke Akar Umbi Ppim Malaysia Gazette 17 06 2019

Harga Simen Pula Naik Harga Tanpa Kawalan Kerajaan Ph

Marahkan Nyamuk Kelambu Dibakar