Meremang Bulu Roma Lelaki Terkejut Radio Jepun Putar Lagu Isabella
“Meremang Bulu Roma…” Lelaki Terkejut Radio Jepun Putar Lagu Isabella
Sekitar era 1980-an dan 1990-an, Malaysia muncul sebagai salah satu negara yang kaya dengan karya muzik berentak rock dan pop.
Ketika itu, pelbagai kumpulan muzik dan penyanyi solo lahir dengan lagu-lagu yang bukan sahaja popular dalam kalangan pendengar tempatan, malah turut meninggalkan kesan dalam perkembangan industri hiburan tanah air.
Rakyat Malaysia pada waktu itu sangat menggemari lagu-lagu tersebut sehingga ia pernah menjadi satu fenomena besar.
Setiap lagu mempunyai potensi untuk menarik peminatnya sendiri. Gabungan lirik yang menyentuh hati, rentak muzik yang unik, dan suara penyanyi yang memukau menjadikan setiap karya muzik berbeza dan istimewa.
Sehingga ke hari ini masih ada peminat setia yang terus mendengar dan menghargainya. Bukan hanya di Malaysia, lagu-lagu terbabit turut menembusi pasaran luar negara, sekali gus menjadi kebanggaan buat kita semua.
Macam tak percaya, lelaki teruja apabila radio Jepun mainkan lagu Isabella
Baru-baru ini, sebuah video menjadi tular di media sosial apabila seorang lelaki warga Malaysia berasa teruja selepas mendengar lagu Isabella daripada kumpulan Search diputarkan dalam radio Jepun, TokyoFM.
Menerusi video yang dikongsikan oleh @hady.mohammad di TikTok, bukan hanya memutarkan lagu Isabella, DJ radio terbabit turut menerangkan tentang maksud lirik lagu terbabit kepada para pendengar di sana.
Difahamkan, pemilik TikTok tersebut sudah menetap di Jepun selama tiga tahun.
Selepas memaklumkan lagu Isabella nyanyian kumpulan Search berasal dari Malaysia, DJ tersebut juga menjelaskan bahawa lagu tersebut mengisahkan tentang cinta dua insan yang terhalang kerana perbezaan latar kehidupan mereka.
Dalam masa sama, dia turut menyifatkan lagu ini sama seperti kisah pasangan Romeo dan Juliet.
“3 Tahun duduk Jepun, kali pertama dengar lagu Malaysia masuk radio TokyoFM, meremang bulu roma,” ujar @hady.mohammad di dalam kapsyen.
Rakyat Malaysia bangga apabila lagu tempatan semakin ‘mendunia’
Menjengah ke ruangan komen, rata-rata pengguna TikTok meluahkan pelbagai reaksi, malah ada yang turut berkongsi pengalaman serupa apabila lagu tempatan diputarkan di stesen radio luar negara.
“Pernah dengar lagu Sinaran nyanyian Sheila Majid diputarkan di Tokyo FM sewaktu bekerja di Jepun dahulu. Tersenyum sendiri di pejabat pada awal 2000-an,” kongsi seorang wargamaya
“Orang luar pun ramai sebenarnya dengar lagu Melayu. Saya sendiri pernah dengar, di Kanada ada juga lagu Melayu diputarkan di corong radio mereka,” kongsi seorang lagi wargamaya.
BACA: UPNM Hulur Bantuan, Sumbang Laptop Kepada Pelajar Baru Anak Yatim
@hady.mohammad
sepagi di Japan #search #isabella #lagumalaysia #malaysiasong #japan
♬ original sound – ʜᴀᴅʏ ᴍᴏʜᴅ – ʜᴀᴅʏ ᴍᴏʜᴅ
Sumber: @hady.mohammad via TikTok
The post “Meremang Bulu Roma…” Lelaki Terkejut Radio Jepun Putar Lagu Isabella appeared first on Siakap Keli.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://siakapkeli.my/2025/09/29/meremang-bulu-roma-lelaki-terkejut-radio-jepun-putar-lagu-isabella/