Masak Lemak Ikan Kurau Kering Dengan Pucuk Ubi



Saya ada beberapa batang pokok ubi kayu di belakang rumah, memang menghasilkan banyak pucuk ubi. Setiap kali nampak banyak pucuk ubi, saya akan menyediakan lauk yang berasaskan pucuk ubi.
Isi ikan kurau kering ini dah lama dalam peti ais. Saya beli masa pergi ke pasar basah di Kuala Selangor. Mahal betul ikan kurau kering sekarang. Ye lah zaman sekarang serba serbi mahal. Kadang terfikir bagaimana struggle nya untuk orang yang berpendapatan rendah mencari wang untuk menampung kehidupan.
Teringat Juita cerita bila hari dia naik grab untuk balik ke rumah. Kereta yang dinaiki menpunyai masalah aircond yang tak berapa sejuk. Jadi memang agak kepanasan. Kata Juita, kesian dia ma, terpaksa mencari rezeki dengan kereta rosak dalam keadaan panas. Juita bagi duit tips yang lebih pada pemandu grab tersebut.   
Saya sendiri juga mulakan kehidupan dari bawah di sini. Semua dalam kepayahan. Dengan gaji yang sedikit untuk membayar rumah, kereta dan persekolahan anak anak. Makan di luar pun ketika itu, kena kira kira dulu. Ada ketika kena pinjam duit mak ayah juga di kampung. Hahaha 
Bila sekarang telah merasa sedikit senang, baru lah kami mampu membeli itu ini untuk anak anak supaya mereka gembira. Sejak PKP tahun lepas saya banyak beli handbag untuk anak anak kerana harga lagi naik setiap tahun. 
Saya beli jenis klassik supaya design kekal lama. Kalau boleh sampai bila bila tetap in fashion. Kalau mereka bergaji besar baru nak beli sendiri, harga mungkin dah terlalu tinggi. Jadi saya bantu mereka untuk membelinya sekarang. 

Berbalik pada resepi masak lemak ikan kurau kering dengan pucuk ubi hari ini, memang serious sedap. Bila dah berumur selera kita lebih kepada sayuran dan ulam ulaman. Tak pasti dengan orang lain, tapi saya memang suka makan lauk yang berasaskan sayuran.
Untuk masak lemak hari ini, juga sedap jika menggunakan nangka muda dan ikan kurau bahagian tulang tulang sedikit. Nangka muda pun antara makanan kegemaran saya juga. Cuma bila makan nangka, kena hati hati dengan angin dalam badan.
Jom kita layan resepi yang saya gunakan di bawah ini. Selamat mencuba.... 


Masak Lemak Ikan Kurau Kering Dengan Pucuk UbiOleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:1 cekak pucuk ubi - direbus sehingga lembutIkan kering kurau¼ kilo santan segarGaram
Bahan kisar:5 biji bawang merah3 ulas bawang putih1 inci kunyit hidup½ inci haliaSedikit biji ketumbar
Cara cara:Masak bahan kisar sehingga agak agak masak dan masukkan pucuk ubi yang telah direbus dan ikan dengan air secukupnya sehingga mendidih.
Masukkan santan dan masak lagi sehingga mendidih. Masukkan garam secukupnya. Bolehlah ditutup api. 



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.aziekitchen.com/2021/02/masak-lemak-ikan-kurau-kering-dengan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Masak Lemak Cili Api Ikan Talapia Salai

Masak Lemak Cili Api Ikan Talapia Salai

papar berkaitan - pada 2/2/2021 - jumlah : 234 hits
Pejam celik pejam celik hari ini kita telah pun berada di bulan Februari 2021 Bermakna sebulan telah berlalu Tidak lama lagi kita akan menyambut bulan Ramadhan Menyebut pasal bulan Ramadhan ini bolehlah follower saya beli buku resepi kedua ...
Resepi Ikan Tenggiri Masak Lemak Bunga Kantan Hasil Air Tangan Isteri Untuk Suami

Resepi Ikan Tenggiri Masak Lemak Bunga Kantan Hasil Air Tangan Isteri Untuk Suami

papar berkaitan - pada 7/2/2021 - jumlah : 261 hits
Resepi Ikan tenggiri masak lemak bunga kantan hasil air tangan isteri untuk suamiSdap juga dimakan bila ada sambal belacan atau budu
Resepi Ikan Keli Salai Masak Lemak Cili Api

Resepi Ikan Keli Salai Masak Lemak Cili Api

papar berkaitan - pada 15/2/2021 - jumlah : 197 hits
Resepi ikan keli salai masak lemak cili api Last weekend saya dan suami macam biasa beli barang dapur dan lauk basah Memang seminggu sekali akan topup barang makan Almaklumlah anak ramai Anak anak sedang nak membesar Memang akan sentiasa na...
Ketam Masak Lemak Cili Api Lagi Sedap Letak Daun Kunyit

Ketam Masak Lemak Cili Api Lagi Sedap Letak Daun Kunyit

papar berkaitan - pada 8/2/2021 - jumlah : 239 hits
Ketam masak lemak cili api lagi sedap bila letak daun kunyit Bila kau ada daun kunyit terlebih semua masakan nak letak daun kunyit Daun kunyit beli bukan tanam Bila tanam pokok kunyit ada je kucing kencing lah berak lah Malas dah nak tanam ...
Ayam Masak Merah Kenduri Kawin Kuala Kurau

Ayam Masak Merah Kenduri Kawin Kuala Kurau

papar berkaitan - pada 12/2/2021 - jumlah : 242 hits
Hari ini cuti sempena perayaan Tahun Baru Cina Kepada yang tak ke mana mana kerana kita masih berada dalam PKP meh baca blog saya sampai habis Sebelum kita mulakan sudi kiranya anda semua picit iklan yang ada dalam blog saya ini Income blog...
Bumbu Untuk Masak Lemak Cili Api Style Ns

Bumbu Untuk Masak Lemak Cili Api Style Ns

papar berkaitan - pada 8/2/2021 - jumlah : 128 hits
Hi korang Hari ni mak suruh SA sediakan bahan utama untuk masak lemak cili api 2 bahan ni je selalunya guna untuk makanan popular NS mengikut kebiasaan SA masak la ada juga cara lain dan lain orang lain cara Yang SA nak tunjuk ni cara yang ...
Resepi Telur Itik Masak Lemak Cili Api Belimbing Buluh

Resepi Telur Itik Masak Lemak Cili Api Belimbing Buluh

papar berkaitan - pada 5/2/2021 - jumlah : 247 hits
Resepi Telur Itik Masak Lemak Cili Api Belimbing Buluh Assalamualaikum dan Selamat Malam Hai reader semua Dibawah ini bonda kongsikan resepi yang Kak Long masak Bonde bantu sediakan This is a content summary only Visit my website for full l...
Sotong Bakar Masak Ala Portugis Guna Pes Ikan Bakar Homemade Siap Ann Noura

Sotong Bakar Masak Ala Portugis Guna Pes Ikan Bakar Homemade Siap Ann Noura

papar berkaitan - pada 20/2/2021 - jumlah : 197 hits
hai assalammualaikumSotong Bakar Masak Ala Portugis Guna Pes Ikan Bakar Homemade Siap Annoura Dah lama tak makan sotong bakar masak ala portugis ni Dulu kerap makan dekat foodcourt Lepas tu dah jarang pergi kerap nampak dekat bazar ramadan ...
Ikan Siakap Masak Kengsom

Ikan Siakap Masak Kengsom

papar berkaitan - pada 1/2/2021 - jumlah : 148 hits
IKAN SIAKAP MASAK KENGSOM Bahan bahan 1 ekor ikan siakap1 2 biji nenasKangkung2 batang serai ketuk1 biji limau nipisGaramGulaBahan kisar 2 tangkai cili merah8 tangkai cili padi1 biji bawang besar sederhana besar6 ulas bawang putihSedikit be...
Ibu Tunggal 9 Anak Dijatuhi Hukuman Mati Mandatori

Saya Cukup Terkilan Sultan Johor

Lombong Emas Haram Lebih 30 Tahun Dibongkar

Sejarah Yang Dihitamkan Aurangzeb Raja India Yang Warak

Samsung S Galaxy Z Flip3 5g Gets Mind Blowing Postpaid Plans

Petua Masak Nasi Supaya Tahan Sampai 2 Hari

The Knives Are Out For Hadi S Inner Circle

No Yeast Naan



Biodata Shashic Iewan Pelawak Gagap Peserta Maharaja Lawak Mega MLM 2021

Kisah Wanita Paling Berani Di Amerika Ida Lewis

8 Barang Utama yang Didagangkan Melalui Laluan Sutera Silk Road

7 Baka Anjing Dengan Jangka Hayat Paling Panjang

Rupanya Ini Punca Sebenar Yassin Tarik Diri Dari Maharaja Lawak Mega MLM 2021


Pokok Rumbia Hasilkan Sagu Banyak Kegunaan

5 Larangan Dalam Tidur

Buat Hal Sungguh Kat Pelamin Tunang Juga Dia Nak Ber4k

Penjelasan Rasulullah Tentang Bayi Dan Anak Kecil Yang Meninggal Dunia

Sinopsis My Name Di Netflix 15 Oktober

Zaki Yamani Feat Amira Syahira Pulang Kampung Chord