Masak Lemak Ayam Pencen


Assalamualaikum semua. Lama juga tak ber update blog ni. Harap masih ada lagi yang sudi berkunjung. Banyak sangat yang berlaku sebenarnya kebelakangan ini. InsyaAllah ada masa nanti, akan diceritakan :)
Ok. Hari ni Cik Ila nak cerita pasal ayam pencen. Sebelum ni tak pernah pun nak ambil tahu pasal ayam sebab masak je apa yang dah ada dalam peti sejuk (hahaha....cik suami yang banyak membeli). Apa tu ayam pencen? Ayam pencen adalah istilah yang diberikan kepada ayam telur yang dah produktif lagi untuk menghasilkan telur. Sama lah macam kita, habis term kerja kena pencen lah. Biasanya dijual ikut  kuantiti bukan ikut berat dah. Bila dah namanya pencen, nak masak pun akan ambil masa yang lama untuk daging ayam menjadi empuk. Dan kalau nak tau... ayam pencen ni pupular semasa hari perayaan sebab rasa dia yang sedap bila dibuat rendang

Tapi sejak ada pressure cooker ni, cik suami rajin pulak membeli ayam pencen. Dalam sebulan tu ada lah menu masakan ayam pencen seperti rendang atau masak lemak. Bagi pressure dalam  15-30 minit dah empuk dagingnya. Lembut je dagingnya. Tak de lah rasa nak tercabut gigi mengunyah nanti. Lepas tu boleh teruskan menu masakan. Kalau tak de pressure cooker kena lah rebus ayam tu lama sikit. Tak de masalah pun

Berminyak-minyak air rebusan ayam pencen ni.Disebabkan anak-anak Cik Ila tak makan pedas, masak lemak ni memang tak bubuh cili langsung. Nak rasa pedas, kena buat sambal belacan berasingan. Resepi yang yang Cik Ila guna pun simple je

Bahan-bahan:
1 ekor ayam pencen - potong kecil (atau ikut suka)1 biji kelapa parut3 biji ubi kentang - potong empat1 keping asam keping1 helai daun kunyit - hiris 1 batang serai - diketuk

Bahan-bahan (tumbuk lumat):
2 ulas bawang merah2 saiz ibu jari kunyit hidupNak pedas boleh tumbuk sekali cili padi

Cara-cara:
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk. Cik Ila guna je air rebusan  ayam tadi. Bila dah menggelegak, masukkan santan. Sebab ayam dah empuk, tak perlu didihkan lama-lama. Kecilkan api dan perasakan dengan garam. Bila dah siap tutup api dan hidang :)
Anak-anak Cik Ila suka hirup kuah, makanya kuah kena banyak tapi jangan sampai cair pulak.
Mudah saja kan. Selamat mencuba



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://cikilamenari.blogspot.com/2019/07/masak-lemak-ayam-pencen.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi Belimbing Buloh

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi Belimbing Buloh

papar berkaitan - pada 5/8/2019 - jumlah : 179 hits
Dugaan bagi penulis nak cerita balik lauk yang sudah dimakan haha lapar balik Kalau sebut buah belimbing rata rata daripada kita semua pasti akan ketahui akan bentuk buahnya bukan Kalau buah belimbing biasa dan besar kalau dibelah mesti ben...
Kiub Ayam Maggi Melengkapkan Cita Rasa Masak Lemak Cili Padi Ayam Dan Pucuk Ubi

Kiub Ayam Maggi Melengkapkan Cita Rasa Masak Lemak Cili Padi Ayam Dan Pucuk Ubi

papar berkaitan - pada 23/7/2019 - jumlah : 136 hits
Sayur pucuk ubi adalah salah satu makanan kampung yang sedap Selalunya pucuk ubi direbus dan dijadikan ulam Namun pernah tak korang terfikir nak jadikan pucuk ubi sebagai salah satu bahan campuran dalam masak lemak cili padi Kali ini RASA i...
Resepi Masak Lemak Ikan Masin

Resepi Masak Lemak Ikan Masin

papar berkaitan - pada 4/8/2019 - jumlah : 171 hits
Assalamualaikum hai semua Kali nie Kak Sue nak kongsi Resepi Masak Lemak Ikan Masin pula dengan korang Rasanya ramai kut peminat masakan kampung macam nie kan Kebetulan ada nenas yang Mak Abang Man bekalkan untuk kami takut rosak macam tu a...
Masak Kurma Ayam Dengan Kobis Goreng

Masak Kurma Ayam Dengan Kobis Goreng

papar berkaitan - pada 3/8/2019 - jumlah : 224 hits
MASAK KURMA AYAM I KOBIS GORENG Aku ni jarang jadi rajin Bila aku rajin kenyanglah perut suami aku Kalau tak makan je la lauk leftover dalam peti tu Jadi harini aku nak bagitahu satu dunia AKU RAJIN HARI INI Kecoh betul kan Masak kurma ayam...
Wow Pernah Bergelut Habiskan Nasi Lemak Demi Sara 7 Adik Dedah Rahsia Masak Sambal Paru Yang Sumpah Win

Wow Pernah Bergelut Habiskan Nasi Lemak Demi Sara 7 Adik Dedah Rahsia Masak Sambal Paru Yang Sumpah Win

papar berkaitan - pada 24/7/2019 - jumlah : 271 hits
Pernah bergelut habiskan nasi lemak demi sara 7 adik gadis ini tak lokek kongsi rahsia masak sambal paru yang sumpah win Mimi membantu ibunya berniaga di bawah flat kediaman mereka JATUH bangun lumrah dalam perniagaan Bagi sesiapa yang tida...
Bukan Dapur Fieza Sani Ikan Keli Salai Masak Lemak

Bukan Dapur Fieza Sani Ikan Keli Salai Masak Lemak

papar berkaitan - pada 19/7/2019 - jumlah : 249 hits
Ambik tajuk kemain bukan dapur fieza sani haha memang bukan sbb yang ni hasil masakan adik ipar Minggu lepas adik ipar k fiezz bagi ikan keli salai ahhhh sudah nak masak apa plak ngan ikan keli salai ni k fiezz tahu selalunya kalau salai sa...
Ayam Masak Merah Versi Kering

Ayam Masak Merah Versi Kering

papar berkaitan - pada 27/7/2019 - jumlah : 269 hits
Kalau makan kenduri lauk yang wajib ada ayam masak merah Dipadu pula dengan nasi tomato melengkapkan menu lauk kenduri Tapi kali ni min nak kongsi resipi ayam masak merah versi kering yang gerenti sedap dan tidak menjemukan Keluarga pasti s...
Ketam Masak Lemak Cili Padi Cara Paling Mudah Cepat

Ketam Masak Lemak Cili Padi Cara Paling Mudah Cepat

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 501 hits
Ketam Masak Lemak Cili Padi is done Resepi boleh lihat di youtube Malas nak taip Tengok videolah lagi faham kan selamat mencuba yang pasti sedap selepas siap masak
Ketam Nipah Masak Lemak Cili Api

Ketam Nipah Masak Lemak Cili Api

papar berkaitan - pada 6/8/2019 - jumlah : 206 hits
Resepi ketam nipah Cara memasak ketam nipah sedap giler Resep kepiting Kepiting masak lemak Hmmm sedap tau Rasa manis kuahnya rasa fresh isi ketamnya Lama tak makan Jarang orang jual Bila dengar ada orang jual terus beli 2kg Ketam nipah wow...
Kamera Berjaya Rakam Pendaki China Sampai Ke Puncak Gunung Everest Untuk Ukur Ketinggiannya Semula

Khalid Samad Tahu Tak Rakyat Tidak Memilih Kerajaan Atau Pm

Lebih Banyak Kelonggaran Dijangka Diumum Minggu Pertama Jun

Pangsapuri Paling Padat Penduduk Di Dunia Tinggal Kenangan

Kerja Yang Paling Bodoh Ialah Memecat Mahathir

10 Video Fizi Is Cancelled Mulut Celupar Tak Ada Insuran

15 Interesting Diy Patio Ideas You Need To Craft For The Summer

Sedang Kelaparan Dua Remaja Istimewa Ditemui Terkurung Bersama Mayat Bapa



Isu Pelakon Bawa Lari Isteri Orang Bekas Isteri Chef Fikree Buka Mulut

Biodata Penyanyi Soffwany Yusoff Tunang Pelakon Raja Afiq

Bakal Kahwin Raja Afiq Soffwany Yusoff Dedah Kisah Putus Tunang

Adakah China Sedang Merancang Rampasan Semula Taiwan Ketika Ini

Info Dan Sinopsis Drama Memoir Karmila Slot Widuri


Hadis Kelebihan Bulan Ramadhan Hadis Dhoif

Pelajar Melayu Di Jepun Ni Bagi 25 Sebab Sbb Dia Takmo Blk Malaysia 19 Paling Kelakar

Sidang Media Khas Dr Mahathir Mengenai Kemelut Dalaman Bersatu

Konon Ph Tamak Kuasa Azmin Pengkhianat Jangan Berlagak Suci

Kerana Sayang Noorkhiriah Wakafkan Mpv Starex Miliknya Menjadi Kenderaan Jenaz4h

Teacher 5 Jun 2020