Malaysia Dijangka Berdepan Fenomena La Nina
Malaysia Dijangka Berdepan Fenomena La Nina
Malaysia dijangka berdepan fenomena La Nina singkat pada awal musim sejuk 2025/2026 dan berpotensi menjejaskan corak hujan di negara ini, lapor MetMalaysia.
Bagaimanapun keadaan diramal kembali stabil ke paras neutral tidak lama selepas itu.
Pusat Iklim Nasional, Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dalam kenyataan berkata, ramalan cuaca jangka panjang bagi tempoh September 2025 hingga Februari 2026 menunjukkan kebanyakan model iklim antarabangsa menjangka keadaan El-Nino Southern Oscillation (ENSO) kekal neutral, dengan 56 peratus kebarangkalian berterusan sehingga Oktober ini.
“Majoriti model iklim antarabangsa menunjukkan keadaan ENSO terkini adalah neutral dengan Indeks Nino Lautan (ONI) terkini di kawasan pemantauan Nino 3.4 bagi bulan Mei, Jun dan Julai 2025 adalah – 0.1 darjah Celcius,” ujar kenyataan itu.
Memberi kesan kepada corak taburan hujan
Difahamkan, terdapat kemungkinan berlakunya La Nina jangka pendek pada awal musim sejuk 2025/2026 sebelum kembali semula kepada keadaan ENSO-neutral selepas tempoh tersebut.
“Fenomena ini dijangka memberi kesan kepada corak taburan hujan di rantau Asia Tenggara termasuk Malaysia
“Pada masa ini, negara masih berada dalam fasa akhir Monsun Barat Daya yang dijangka berlarutan hingga bulan ini
“Tiupan angin barat daya menyebabkan kelembapan udara rendah sekali gus mengurangkan pembentukan awan hujan di kebanyakan negeri,” katanya.
MetMalaysia berkata, sehubungan itu, lebih banyak hari tanpa hujan berbanding hari hujan dijangka berlaku selain risiko jerebu setempat dan rentas sempadan jika aktiviti pembakaran terbuka tidak dikawal.
“Walaupun cuaca kering, risiko angin kencang serta ribut petir tetap ada, terutama di kawasan barat Semenanjung, utara Sarawak dan barat Sabah,” katanya.
Menurut kenyataan MetMalaysia lagi, ribut petir lazimnya berlaku pada awal pagi akibat garis badai iaitu barisan ribut petir yang terbentuk hasil penumpuan angin dan boleh berlarutan selama beberapa jam.
BACA: James Dyson Award 2025: Inovasi Banjir Ciptaan Pelajar UTM Raih “Malaysia National Runners-Up”
BACA: “Blackout” Ketika Akad Nikah, Majlis Pengantin Ini Bertukar Jadi “Candle Light Dinner”
BACA: Mekanik Dedah 8 Kesilapan Kecil Yang Boleh Rosakkan Kereta, No.7 Ramai Selalu Buat
Sumber: Jabatan Meteorologi Malaysia
The post Malaysia Dijangka Berdepan Fenomena La Nina appeared first on Siakap Keli.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://siakapkeli.my/2025/09/21/malaysia-dijangka-berdepan-fenomena-la-nina/