Kerja Kilang 2022


aku buntu sebenarnya.. spt yang korang tahu, aku stay disabah, dari kecil sampai lani aku belum pernah jejak kan kaki di tanah Semenanjung.

masuk tahun 2022 ni ada apply kerja kilang, cuma aku dalam dilema sekarang.. aku susah nak dapat restu my mom

kalau boleh, my mom nak aku stay sabah sampai kami mati.. hahaha.. alasan tak nak berpisah2.. ini satu habit my mom, anak tak boleh pergi ajuh, nanti drama air mata akan bermula. aku faham perasaan my mom.. tapi aku macam dah tak boleh stay sini, aku kena keluar dari kepompong dan zon selesa, kalau boleh aku nak cabar diri untuk naik kan taraf diri dan keluarga.. serius, kalau bergantung harap dengan berjual2 di kedai, rasanya takleh tampung dengan keinginan aku.

cukup 10 tahun aku buang masa sejak habis spm haritu, tu pun aku tak sambung belajar sebab my mom tak nak, drama air mata menjadi senjata utama xD ko rasa?? aku jahat2 begini tak sanggup buat mom menangis, dan aku sendiri tak leh imejin hidup tanpa orang tua disisi.. i couldnt stand on my own.

tapi sampai bila?

aku serius tiada aset.. 
nak mengharapkan Youtube?? hampir 5 tahun aku berusaha tapi hasilnya sia2.. hampir2 juga aku berjaya tapi youtbe delete channel aku sebab isu reused content.. gaming channel. sial punya youtube

so berbalik pada kerja kilang, gaji permulaan RM1.5K termasuk lah segala elaun epf, bersih rm1100, makan ditanggung, ada transport sendiri.. suasana kerja pun ok, aku baca review, gaji dan suasana tempat kerja x toksik.. harap2 lah.. cuma yang agak mencabar, kerja 12 jam sehari/5days .. on off sabtu ahad, OT/overtime boleh dapat RM3K .

ko rasa aku dapat tak handle semua tu? gaji ok, cuma penat lah.. tapi kalau fikir2, kerja mana yang tak memenatkan?? bisikan hati mengatakan aku harus ambil peluang , kalau tak menyesal, tempat tinggal aku tak perlu risau.

tapi sampai bilakan?? aku nak ada rumah sendiri, kerja sendiri, nak ada bisnes sendiri, tapi kalau aku bertahan stay di zon selesa, sampai bila2 takkan pernah tercapai.. tapi x selama2nya aku nak kerja kilang, mungkin setahun 2 mungkin cukuplah.

cuma aku rasa rugi juga, sebab aku baru start fikir nak melangkah keluar diusia 30 tahun.. bukan aku tak fikir selama tu, cuma aku belum pasti dan tiada keberanian untuk mulakan langkah.. aku harap aku boleh mulakan hidup baru ditempat orang

Ya Allah, permudahkan segalanya untuk ku.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://uyscuti1997-17.blogspot.com/2022/01/kerja-kilang-2022.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hari Pertama Kerja Di Tahun 2022

Hari Pertama Kerja Di Tahun 2022

papar berkaitan - pada 3/1/2022 - jumlah : 156 hits
Assalamualaikum Hi korang Today remarks my first day kat office Seawal pagi dah bangun sebab sepanjang malam tak lena tido Tak tahu kenapa x lena maybe sebab dah tido siang kot Perjalanan sedikit kelam kabut pagi ni bas pertama yang biasa n...
Permulaan Tahun 2022 Dengan Pembedahan Gigi Bongsu

Permulaan Tahun 2022 Dengan Pembedahan Gigi Bongsu

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 132 hits
Assalamualaikum w b t Pembedahan Gigi Bongsu Permulaan Tahun 2022 Mamayanie di Hospital Kerajaan untuk menjalani pembedahan gigi bongsu Pengalaman pertama yang Mamayanie menjalani pembedahan The post appeared first on
Misi Gaya Hidup Sihat 2022 Jom Amalkan

Misi Gaya Hidup Sihat 2022 Jom Amalkan

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 113 hits
Dah masuk hari kelima 2022 Masih belum terlamat untuk kita mengamalkan gaya hidup sihat Usahakan dengan sebaik mungkin untuk menerapkan beberapa kebiasaan sihat bersama keluarga agar kita terus terhindar daripada virus Covid 19 dan penyakit...
Samsung Electronics Unveils Together For Tomorrow Vision At Ces 2022

Samsung Electronics Unveils Together For Tomorrow Vision At Ces 2022

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 93 hits
The company highlighted its plans to build a more sustainable customized and connected future with products and initiatives that minimize environmental impact cater to consumers lifestyles and make smart home experiences truly seamless Sams...
Borang Permohonan Bkm 2022 Bk 01

Borang Permohonan Bkm 2022 Bk 01

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 115 hits
BORANG PERMOHONAN BKM 2022 BK 01 Bantuan Keluarga Malaysia 2022 telah dibuka bagi membantu dan meringankan keluarga isi rumah bujang yang kelayakan untuk meneruskan kehidupan di Malaysia bagi tahun 2022 Bagaimana cara untuk muat turun dan m...
Permohonan Skim Khairat Kematian Bkm 2022

Permohonan Skim Khairat Kematian Bkm 2022

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 227 hits
PERMOHONAN SKIM KHAIRAT KEMATIAN BKM 2022 Kepada penerima Bantuan Keluarga Malaysia anda berhak mendapat bantuan khairat kematian sebanyak RM1 000 sekiranya berlaku sebarang kematian Permohonan atau tuntutan boleh dibuat oleh waris yang lay...
Bantu Pemulihan Ekonomi Lpei Salurkan Pmn Rp5 Triliun Untuk Umkm Di 2022

Bantu Pemulihan Ekonomi Lpei Salurkan Pmn Rp5 Triliun Untuk Umkm Di 2022

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 66 hits
Sebagai lembaga khusus yang memiliki mandat untuk menyediakan pembiayaan ekspor nasional dalam bentuk pembiayaan penjaminan dan asuransi serta jasa konsultasi LPEI telah menerima PMN sejak tahun 2010 dengan nilai mencapai Rp28 7 triliun per...
Kemenag Pemberangkatan Jemaah Umrah Dibuka Kembali 8 Januari 2022

Kemenag Pemberangkatan Jemaah Umrah Dibuka Kembali 8 Januari 2022

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 114 hits
Kemenag telah menggelar rapat lintas Kementerian Lembaga terkait umrah tahun 1443 H pada 3 Januari 2022
Oppo Fans Can Score Gifts Up To Rm2 Million From Now Until 17th July Through Oppo S Mid Year Bonanza Sale

Menteri Dan Penjawat Awam Berlumba Lumba Buat Lawak Rakyat Terhibur Dan Rasa Kenyang

Bn Digesa Ambil Perhatian Tentang 4 Jenis Pemimpin Disebut Najib

7 Artis Malaysia Meninggal Dunia Kerana Kanser

Doa Bila Rasa Malas Nak Beribadah

Ismail Sabri Kenaikan Harga Barang Kerajaan Difitnah Pembangkang

4th Tourism Selangor Golf Tournament It S Back And Better Than Ever

8 Tempat Glaming Terbaik Untuk Staycation Di Negeri Selangor



5 Kisah Tersembunyi Mat Kilau Yang Jarang Diceritakan

5 Rutin Harian Yang Kita Lakukan Secara Tidak Betul

5 Makna Sebenar Nama Slot Drama Popular Stesen TV Malaysia

Memahami Kadar Pengagihan Keuntungan Sesebuah Filem di Pawagam

Biodata 10 Fakta Pelakon Amelia Henderson Yang Ramai Tak Tahu


Bukan Salah Ismail Sabri Peperangan Telah Menyebabkan Inflasi Dan Dunia Bankrup

Lelaki Singapura Selamba Buang Air Besar Di Pusat Beli Belah

Kekurangan Kelebihan Mae Maybank2u

Mengiringi Dymm Sultan Selangor Di Majlis Resepsi Perkahwinan Di Hotel Majestik

Lebih 30 000 Rakyat Kelantan Hadir Majlis Pelancaran Pn Kelantan

Keseruan Balap Rakit Chester Di Inggris