Misi Gaya Hidup Sihat 2022 Jom Amalkan



Dah masuk hari kelima, 2022.Masih belum terlamat untuk kita mengamalkan gaya hidup sihat.
Usahakan dengan sebaik mungkin untuk menerapkan beberapa kebiasaan sihat bersama keluarga agar kita terus terhindar daripada virus Covid-19 dan penyakit-penyakit lainnya.

Berikut beberapa cara untuk menjaga kesihatan supaya dapat meningkatkan kebiasaan dan gaya hidup yang lebih sihat.


1. Makan Makanan Berkhasiat Secara Seimbang

Biarpun gaya pemakanan yang sihat tidak menjamin kita tidak akan jatuh sakit, namun menerapkan gaya pemakanan yang sihat akan mengurangkan risiko untuk diserang penyakit, termasuklah penyakit berbahaya seperti tekanan darah tinggi, diabetis dan strok.

Lebih separuh penyakit yang singgah di tubuh dikatakan disebabkan oleh gaya pemakanan dan gaya hidup yang kurang sihat.

Sekiranya tahun-tahun sebelum ini kita kurang menitikberatkan tentang soal pemakanan sihat, 2022 ini ayuh… kita kena amalkan gaya pemakanan sihat agar hidup kita lebih sihat dan seimbang.

Pengambilan makanan dengan jumlah yang seimbang sangat penting untuk menyokong kesihatan. Selain pengambilan makanan yang mengenyangkan, kita juga perlu memperhatikan kandungan zat dari makanan tersebut. 
Baca Juga: 5 Jenis Buah Untuk Diet Sihat

Tubuh kita bukan hanya memerlukan karbohidrat, kemak dan protein sahaja tau. Sebaliknya juga memerlukan vitamin, mineral dan juga serat.

So, sebaiknya kita memang perlu menikmati sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan bagi menyempurnakan pengambilan zat untuk tubuh kita.

Korang yang suka makan junk food dan menikmati makanan berlemak macam sis nie memang kena hindari. Lemak yang berlebihan akan menghasilkan longgokan kolesterol jahat dalam tubuh yang boleh mengancam kesihatan tubuh kita sendiri.

Takutttt…. Sempena 2022, sis memang telah cuba sedaya upaya untuk menghindarinya walaupun sis suka sangat-sangat makan junk food. Huuu… huuuu…huu…



2. Mengawal Stress Dan Sentiasa Berfikiran Positif

Stress atau tekanan yang berlebihan boleh menurunkan daya ketahanan badan sehingga membuatkan kita mudah jatuh sakit.

Jadi sebab itulah, kita kena bijak mengawal stress/tekanan dan perlu selalu berfikiran positif. Kita kena atasi rasa stress supaya fikiran serta hati kita berasa tenang.

Banyak cara sebenarnya untuk menghilangkan stress.Jangan teragak-agak untuk melakukan sesuatu atau meluangkan ‘me time’ supaya kita rasa lebih gembira serta bahagia

Baca Juga: 5 Cara Me Time Yang Sederhana 



3. Minum Air Masak Secukupnya

Air masak sangat penting untuk tubuh bagi menyokong metabolisme tubuh serta menjaga daya ketahanan badan kita.

Kita perlu minum air masak, sekurang-kurangnya 2 liter sehari supaya badan kita tetapi sihat dan terhindar dari risiko dehidrasi serta penyakit-penyakit lain.Selain itu, pengambilan air masak juga membantu melancarkan sistem penghadaman dan buat badan kita jadi lebih fresh.

Sempena 2022 misi gaya hidup sihat sis, selain tak culas minum air masak secukupnya sis nak tahan diri daripada menikmati ais batu. Memang tak elok minum ais batu atau air sejuk terutama lepas kita makan. Ia akan membuatkan lemak termendap dan susah untuk dihadamkan




4. Rajin Bersenam

Bersenam boleh membuatkan badan kita melepaskan hormone endorphin, yang menghilangkan stress. Mengamalkan aktiviti bersenam secara rutin bukan sahaja dapat meningkatkan daya ketahanan tubuh. Malah mampu membuatkan kita rasa lebih tenang dan bahagia.

Di musim pendemik Covid-19, elakkan aktiviti ini di luar rumah. Sungguhpun begitu, kita tetap boleh melakukan aktiviti bersenam santai ini di rumah.

Ada berbagai jenis senaman menarik yang boleh kita lakukan di rumah . Contohnya lari setempat, lompat tali dan sebagainya

Baca Juga: 5 Kebaikan Luar Biasa Lompat Tali



5.Tidur Dan Rehat Yang Mencukupi 
 Jangan abaikan masa untuk beristirahat jika nak sentiasa sihat dan terhindar dari risiko pelbagai penyakit. Keadaan fizikal yang kurang rehat juga boleh membuatkan kita rasa lemau. Kurang tidur yang berpanjangan juga akan menyebabkan daya ketahanan tubuh jadi menurun, mood tidak stabil dan kita jadi kurang focus.

Di tahun 2022, pastikan kita memperoleh waktu untuk berehat dan tidur yang mencukupi, sekitar 8-9 jam di malam hari.'



6. Jangan Berhenti Untuk Berdoa

Tak disangkal lagi, ketenangan secara spiritual juga penting untuk menyokong kesihatan kita. Tambahan pula, hidup dalam dunia pendemik segalanya banyak memberikan kita tekanan. Masalah kehidupan akan datang silih berganti.

Berdoa dan selalu beristighfar kerana Allah akan membantu kita dalam setiap kesusahan yang ada. Hati yang tenang akan membuatkan kita berasa lebih damai serta berasa kuat kerana yakin Allah sentiasa berada di sisi kita.

Itulah antara misi gaya hidup sihat yang boleh kita praktik. Insya-Allah kita akan selalu sihat dan terhindar dari pelbagai penyakit.

Jangan lupa ajak keluarga ataupun kengkawan untuk mengamalkan gaya hidup sihat secara konsisten ya.


Sekian dulu. Jumpa lagi.

Lurve,Sis Anie Mohamed
Credit Images: pexels.com




















Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://aniemohamed.blogspot.com/2022/01/misi-gaya-hidup-sihat-2022jom-amalkan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
3 Perkara Selesa Di Alam Kubur Jom Amalkan

3 Perkara Selesa Di Alam Kubur Jom Amalkan

papar berkaitan - pada 28/12/2021 - jumlah : 52 hits
Dalam ceramah Ustaz Ahmad Dusuki Katanya kalau nak berehat di kubur kat dunia jangan asyik tidur Dan beliau kongsikan amalan untuk selesa di kubur Amalkan 3 perkara ni 1 Baca Alquran sebelum subuhSaat kita meninggalkan dunia yang fana ni ma...
Hidup Aktif Badan Sihat

Hidup Aktif Badan Sihat

papar berkaitan - pada 12/1/2022 - jumlah : 70 hits
Genap tarikh 12 01 2022 iaitu hari ni Dah masuk 3 bulan tak makan nasi Apatah lagi kek aiskrim keropok makanan bergaram berlebihan air bergas Kalau saya lapar malam saya hanya makan buah itupun yang tidak mempunyai kandungan gula tinggi Dah...
Khutbah Jumat Tahun Baru 2022 Resolusi Untuk Hidup Setelah Mati

Khutbah Jumat Tahun Baru 2022 Resolusi Untuk Hidup Setelah Mati

papar berkaitan - pada 28/12/2021 - jumlah : 246 hits
Tak terasa tahun masehi kini berganti Kita meninggalkan tahun 2021 dan memasuki tahun 2022 Menyadarkan bahwa waktu terus berjalan dan jatah usia kita terus berkurang Semakin dekat pula kita dengan kematian Karenanya khutbah Jumat tahun baru...
Kalendar 2022 Murah Dan Note Book Mini Planner 2022 Murah

Kalendar 2022 Murah Dan Note Book Mini Planner 2022 Murah

papar berkaitan - pada 2/1/2022 - jumlah : 81 hits
Assalamualaikum dan Selamat Petang Hai Pembaca semua Selamat Tahun Baru 2022 Mulakan azam tahun baru KALENDAR 2022 MURAH DAN NOTE BOOK MINI PLANNER 2022 MURAH KALENDAR 2022 MURAH DAN NOTE This is a content summary only Visit my website for ...
Suasana Olahraga Di Awal Tahun 2022 Di Ibu Kota

Suasana Olahraga Di Awal Tahun 2022 Di Ibu Kota

papar berkaitan - pada 2/1/2022 - jumlah : 82 hits
Suasana Olahraga di Awal Tahun 2022 di Ibu Kota Meskipun hari bebas kendaraan atau Car Free day ditiadakan namun warga masih banyak yang beraktivitas di kawasan Sudirman Thamrin
Melangkah Ke Tahun 2022 Dengan Harapan

Melangkah Ke Tahun 2022 Dengan Harapan

papar berkaitan - pada 2/1/2022 - jumlah : 89 hits
Assalammualaikum selamat tahun baru buat rakan dan pembaca budiman Ketika catatan ini dicoretkan hari sudah lewat malam yang terasa sejuknya kerana hujan turun di bumi Wangsa Maju tanpa henti sejak lewat pagi tadi Mentari pagi yang mengorak...
Salam 2022

Salam 2022

papar berkaitan - pada 2/1/2022 - jumlah : 82 hits
Salam 2022 Assalamualaikum hai Salam 2022 kepada all readers Alhamdulillahhh masih bernyawa dan masih bertemu tahun baru Banyak aktiviti dan kegiatan dah kembali normal Harapnya berterusan lah Ini bermakna banyak event seperti majlis kahwin...
Hari Minggu Pertama 2022 Warga Dki Padati Sudirman Thamrin

Hari Minggu Pertama 2022 Warga Dki Padati Sudirman Thamrin

papar berkaitan - pada 2/1/2022 - jumlah : 43 hits
Enggak ada Namun kalau melihat kondisi seperti ini tidak apa apa yang penting mereka tidak berkerumun kata petugas tersebut
Allahuakhbar Perginya Permata Semboyan Malaysia Rakaman Detik Detik Perjalanan Terakhir Arwah Abang Ali Ke Negeri Abadi

Netizen Tersentuh Lihat Orang Kurang Siuman Solat Rasa Macam Allah Lebih Terima Sujud Dia Daripada Sujud Aku

Sayang Muda Muda Dah Tak Ada Gigi Isteri Lawa Vida Nak Taja Yassin Senario Buat Gigi Baru

Percuma Panduan Etika Pemakaian Temuduga Kerajaan

50 Tahun Dari Sekarang Orang Melayu Dijangka Papa Kedana

Keistimewaan Doa Qunut Subuh

Warisan Lands 3 Dap Personalities First Peninsula Rep

Lirik Sekuat Sesakit Idgitaf



Keputusan Markah Konsert Akhir Gegar Vaganza 2021 GV8 Juara Pemenang Finalis

Siapakah Individu Pertama Yang Menemui Kopi

Apa Saya Cuba Sampaikan Ialah Kontroversi Solat di Luar Stesen Minyak Aisar Khaled Mohon Maaf

Kisah Merapu 2 Individu Yang Obses Dengan Anak Patung

Kisah Ejen Insurans Yang Terjebak Gerakan New Age


Umno Dan Pas Selangor Teruskan Mn

Event Pengganti Balap Liar Di Bekasi Digelar Pada Februari 2022

Sistem Desentralisasi Terarah Buat China Sukses Jadi Negara Maju

Panglima Tni Tegaskan Pentingnya Latihan Pratugas Di Wilayah Papua

Jom Hapuskan Kanser Serviks Sjmc Goes Teal Untuk Meningkatkan Kesedaran

Richworks Bantu 605 000 Usahawan Yang Terkesan Pandemik Dan Banjir Dengan Pelbagai Usaha