Jangan Rampas Hak Anak Untuk Bermain Paksa Mereka Belajar Anak Bawah 5 Tahun Lumrah Bermain Meneroka


Saya tertarik dengan kata akhir Adi Putra, yang pernah menggemparkan Malaysia dengan kebijaksanaannya di dalam Matematik pada usia yang muda. Katanya,
“Talent is just a talent, it does not mean success.”
Ibu bapa sentiasa inginkan anak yang pandai dan berjaya. Walaubagaimana, anak yang pandai perlukan sokongan yang padu dari sekeliling supaya kepandaian yang diperoleh adalah sesuatu tidak sia-sia.

Walaubagaimanapun, ada beberapa persoalan yang perlu kita jawab,
Betul ke kejayaan di dalam akademik adalah satu-satunya ukuran untuk mengukur kepandaian?
Adakah apabila kanak-kanak itu mempunyai level IQ yang tinggi, maka terus kita tabalkan mereka sebagai bijak manakala IQ yang rendah kita hukum mereka dengan sebaliknya?
Di sini saya akan kupas beberapa mitos masyarakat dunia (mungkin Malaysia) tentang kepandaian.
1⃣ IQ adalah cara yang terbaik untuk mengukur kepandaian.
Masih ramai percaya benda ini. IQ merupakan satu-satunyq aspek yang legit untuk mengukur kepandaian. Sedangkan, ia juga bergantung kepada pembolehubah yang tidak boleh dikawal seperti status ekonomi keluarga, latar budaya dan persekitaran yang lain.
Sebab itu psikologis terkenal Howard Gardner mencadangkan manusia tidak mempunyai hanya satu kebijaksanaan. Terdapat 9 kebijaksanaan seseorang iaitu matematik dan logic, ruang, visual dan spatial, linguistic, kinestetik, muzik, interpersonal, intrapersonal, naturalis dan spiritual. Maka, jika kanak-kanak itu bukan seorang yang ‘book smart’, mungkin ada kepandaian lain yang belum kite teroka, atau pernah teroka tetapi kita tidak percaya.
2⃣ IQ yang tinggi akan berjaya di dalam career di masa hadapan
Tidak dinafikan, kanak-kanak yang mempunyai IQ yang tinggi barangkali akan menonjol di sekolah. Salah sebuah kajian “Managerial Intelligence: Why IQ is not enough” menjumpai, untuk berjaya di dalam career, seseorang juga perlu yakin dan tegas untuk mencapa career goals. Mereka perlukan kebijaksanaan dalam mengurus sosio-emosi dalam membentuk hubungan yang profesional dan berjaya menghadapi konflik di tempat kerja. Mereka perlukan ketahanan yang kuat untuk melawan adversity dan mampu untuk regulate diri untuk berdepan dengan kekecewaan dan anger. Menurut psikologis, aspek sosio-emosi ini berkembang dengan cara pemerhatian awal yang berlaku kita masih kecil. Kita memerhati ibu bapa dan sekeliling. Sebab itu, aspek emosi antara aspek yang penting yang setara dengan perkembangan manusia yang lain dan tidak boleh di anak tiri kan.
3⃣ Hanya belajar Matematik dan Sains, kanak-kanak boleh berjaya pada masa depan
Jangan salah faham, Matematik dan Sains adalah subjek yang penting dan crucial. Tapi, itu bukanlah satu-satu subjek yang perlu diberi fokus. Malangnya, sistem pendidikan kita telah membentuk satu pemikiran betapa matematik dan sains itu lebih penting berbanding art atau sains sosial. Mmatematik dan sains akan meningkatkan pemikiran secara analitik dan proses kognitif melalui linear dan sequential thinking. Manakala, mempelajari art dan sains sosial memerlukan kanak-kanak untuk menggunakan whole-brain process serta menggalakkam penyelesaian masalah melalui holistic thinking. Maka, kita sebenarnya perlukan kedua-dua linear dan holistic thinking untuk mendepani cabaran dengan cara yang lebih adil.
4⃣ Penggunaan Apps dan alat bantu mengajar (ABM) berasaskan teknologi adalah cara terbaik untuk meningkatkan kreativiti dan kebijaksanaan si kecil
Bukan terbaik. Banyak kajian telah mengesahkan penggunaan smart device seperti tab, phone, computer perlukan pemerhatian yang tinggi dari orang dewasa supaya ia tidak mengganggu perkembangan holistik secara negatif. Bacaan dari “The Village Effect” yang dirumuskan oleh Susan Pinker seorang psikologis mempersoal kekuatan bahan bantu mengajar berasaskan teknologi berbanding kaedah konvensional iaitu pen-and-paper method. Katanya, di dalam bilik darjah yang dihujani dengan tablet untuk membaca ebook, kanak-kanak mempunyai tendency untuk diganggu dengan ciri-ciri gajet yang lain berbanding buku fizikal yang bersifat ‘mono-tasking’, ia memberi kadar konsentarasi yang tinggi kepada kanak-kanak. Dapatan dari jurnal “Interactive Whiteboards in the Classroom” menyatakan sebenarnya kehadiran seorang guru yang bagus lebih signifikan berbanding bahan mengajar berasaskan teknologi dalam memberikan pencapaian kanak-kanak yang baik. (Juga boleh baca, ‘The Long- Term Impacts of teachers: Teacher Value-Added and Student Outcomes in Adulthood’.
5⃣ Kanak-kanak perlu berdisiplin jika tidak memberikan prestasi yang baik di sekolah
Ibu bapa berkecenderungan untuk berhadapan dan memberi hukuman kepada anak-anak jika mereka memperoleh prestasi yang kurang memberansangkan di sekolah. ‘Pendekatan
Displin’ ini tidak selalunya menjadikan anak komitmen untuk berubah, malah mereka akan melawan dan memberontak. Prestasi yang lemah di sekolah selalunya dapat dikaitkan dengan kepelbagaian masalah yang tersorok. Maka, adalah penting untuk ibu bapa atau guru untuk berhubung dengan kanak-kanak dan mencari punca masalah dan seterusnya merangka strategi dan jalan penyelesaian dapat dilaksanakan.
Solusi – Bermain adalah jalan penyelesaian.
Prof Hashim Kamali dalam penulisannya di dalam ‘Islam and Civilisation Renewal’ ada menyatakan tentang bagaimana Imam al-Ghazali ada menyebut tentang ‘Irhaaq’ iaitu merujuk kepada ‘the dullness of intellect’, ia terjadi apabila kita menekan anak-anak dengan pembelajaran yang keterlaluan (excessive learning) dan merampas hak mereka untuk bermain dan meneroka. Kita bercakap tentang Pendidikan awal kanak-kanak di mana salah satu tugas mereka adalah bermain. Kalau persekitaran tidak membenarkan mereka bermain, maka ia akan mengganggu perkembangan mereka secara positif. Jangan terkejut, menurut Prof Peter Gray dari Boston, kekurangan ruang dan peluang untuk anak bermain mampu memberi masalah kesihatan mental pada masa hadapan. Berapa banyak kes kanak-kanak mutakhir ini membunuh diri akibat desakan memenuhi tuntutan akademik dan kehendak sekeliling. Jangan dibiasakan benda yang tak biasa. Pelbagai refleksi positif dan sebaliknya diperoleh dari Play Conference Malaysia 2019 dari ibu bapa, guru, pensyarah dan sesiapa yang terlibat dengan kanak-kanak.
***
Dalam buku Didiklah dari hati dari Ustaz Pahrol, Abu al-Ala al-Maududi dalam syairnya,
“Anak-anak akan tumbuh
menurut apa yang dibiasakan
oleh orang tuanya,
anak tidaklah menjadi tercela
oleh akalnya, namun
orang dekatnya yang membuatnya
hina.”
Followers Pa&Ma yang nak dapatkan barangan permainan anak dengan harga murah boleh klik di SINI 
Kredit: Hazhari Ismail, Pensyarah Pendidikan Awal Kanak-Kanak

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)
 
The post Jangan Rampas Hak Anak Untuk Bermain & Paksa Mereka Belajar. Anak Bawah 5 Tahun Lumrah Bermain & Meneroka appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://majalahpama.my/jangan-rampas-hak-anak-untuk-bermain-paksa-mereka-belajar-anak-bawah-5-tahun-lumrah-bermain-meneroka/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
5 Benda Ni Anak Belajar Daripada Seorang Ayah Walaupun Nampak Mereka Tak Tahu Apa Apa Anak Cepat Tiru

5 Benda Ni Anak Belajar Daripada Seorang Ayah Walaupun Nampak Mereka Tak Tahu Apa Apa Anak Cepat Tiru

papar berkaitan - pada 8/4/2021 - jumlah : 39 hits
Sebagai seorang ayah anda perlu berwaspada dengan tingkah laku anda bila berhadapan dengan anak anak Anak anak cenderung menjadikan ayahnya sebagai role model dalam hidupnya Pernah tak dengar bila cikgu tanya anak anak anda nak jadi apa bes...
Anak Kita Semua Pandai Jangan Bandingkan Adik Beradik Risau Mereka Pendam Perasaan

Anak Kita Semua Pandai Jangan Bandingkan Adik Beradik Risau Mereka Pendam Perasaan

papar berkaitan - pada 7/4/2021 - jumlah : 68 hits
Hati hati ya Sebagai mak ayah kita kadangkala tak perasan yang kita suka lebihkan anak Anak yang ada persamaan karakter dengan kita kita sayang Anak yang lain sikit karakternya atau yang ada karakter kita tak suka sering jadi punching bag u...
Perhatikan Kalau Anak Bawah 1 Tahun Baling Barang Sebenarnya Untuk Kuatkan Motor Skill

Perhatikan Kalau Anak Bawah 1 Tahun Baling Barang Sebenarnya Untuk Kuatkan Motor Skill

papar berkaitan - pada 26/3/2021 - jumlah : 120 hits
Kanak kanak adalah golongan yang sukar untuk kita fahami lebih lebih lagi jika ini pertama kali anda bergelar ibu bapa Banyak perkembangan anak anak yang bakal anda lihat dan kadang kala diluar jangkaan kita sebagai orang dewasa Dibawah usi...
No Don T Touch Tapi Tak Explain Kenapa Anak Bawah 3 Tahun Tak Akan Faham Tanpa Alasan

No Don T Touch Tapi Tak Explain Kenapa Anak Bawah 3 Tahun Tak Akan Faham Tanpa Alasan

papar berkaitan - pada 30/3/2021 - jumlah : 110 hits
Bila melarang anak anak kecil usia 3 tahun ke bawah perlu untuk kita terangkan mengapa tidak boleh Kita perlu terangkan dengan baik tak cukup kerana Nanti Allah Marah saja Contoh senario anak nak ambil pisau Perlu kita kata NO sayang namun ...
Thalita Latief Gugat Cerai Dennis Rizky Usai 10 Tahun Menikah Tuntut Hak Asuh Sang Anak

Thalita Latief Gugat Cerai Dennis Rizky Usai 10 Tahun Menikah Tuntut Hak Asuh Sang Anak

papar berkaitan - pada 28/3/2021 - jumlah : 75 hits
Sempat menepis keretakan hubungan pada 2018 Thalita akhirnya putuskan gugat sang suami tanpa menuntut harta gana gini
5504 Mengapa Golongan Lgbt Ni Masih Meminta Hak Asasi Mereka Di Negara Kita Ppim Brolahtv 19 03 2021

5504 Mengapa Golongan Lgbt Ni Masih Meminta Hak Asasi Mereka Di Negara Kita Ppim Brolahtv 19 03 2021

papar berkaitan - pada 24/3/2021 - jumlah : 142 hits
Apakah nasib masa depan golongan LGBT ini Mengapa mereka masih meminta hak asasi mereka di negara kita Mengapa mereka masih bebas melakukan aktiviti liar di platform media sosial ISU lesbian gay biseksual dan transgender kembali hangat keti...
Diy Aktiviti Untuk Latih Anak Mengira Cepat Seawal Usia 2 Tahun Boleh Mulakan

Diy Aktiviti Untuk Latih Anak Mengira Cepat Seawal Usia 2 Tahun Boleh Mulakan

papar berkaitan - pada 19/3/2021 - jumlah : 99 hits
Selalunya ibu bapa akan tertanya tanya apa aktiviti yang sesuai untuk bagi anak tak bosan dirumah Ini kerana anak anak bila dah tiada aktiviti pilihannya hanya menonton TV dan suka tengok gajet Jika ibu ada masa di rumah dengan anak anak cu...
Hiburan Sedar Diri Dah Makin Lanjut Usia Mona Allen Belum Sedia Timang Anak Tahun Depan Baru Boleh Fikir

Hiburan Sedar Diri Dah Makin Lanjut Usia Mona Allen Belum Sedia Timang Anak Tahun Depan Baru Boleh Fikir

papar berkaitan - pada 2/4/2021 - jumlah : 78 hits
Pelakon Mona Allen mengakui dia sering kali diajukan dengan soalan mengenai bilakah akan menimang cahaya mata namun bagi dirinya dia masih belum terfikir untuk memiliki anak dalam masa terdekat ini View this post on InstagramAdvertisementMo...
Penyelesaian Bagi Wanita Yang Tak Sempat Ganti Puasa Tahun Lepas Kerana Mengandung Menyusukan Anak

Penyelesaian Bagi Wanita Yang Tak Sempat Ganti Puasa Tahun Lepas Kerana Mengandung Menyusukan Anak

papar berkaitan - pada 9/4/2021 - jumlah : 71 hits
Penyelesaian Bagi Wanita Yang Tak Sempat Ganti Puasa Tahun Lepas Kerana Mengandung Menyusukan Anak Wanita masa mengandung syok pula terutama anak pertama syok puasa penuh tapi tak syok bila diuji dengan terpaksa tinggal sebab alahan terpaks...
Beza Umur Dengan Suami 12 Tahun Niat Nak Kongsi Gambar Dan Video Bersama Suami Tapi Lain Pula Yang Jadi

18 Mp Pas Judi Jadi 22 Cabutan Kalau 88 Mp

Moh Covid 19 Cases On The Rise Worldwide Not Just Malaysia

Resepi Tart Nenas Klasik Turun Temurun Di Campur Satu Bahan Rahsia Menyedapkan Lagi Kuih Tart Syhh

Permohonan Ytp Mara 2021 Young Talent Development Programme

Lirik Cincin Di Jari Anjas Wasae Feat Ella

Dia Pukul Saya Apa You Orang Tengok Saja Ka Rider Grab Food Dipukul Peniaga Restoran

Drama Kisah Cinta Rumi Gandingan Khai Bahar Riena DianaIni Sebab Mengapa China Haramkan Bangunan Pencakar Langit

Yoshiko Kawashima Puteri China yang Menjadi Perisik Jepun

Biodata Penyanyi FareedPF K Clique Rakan Seanggota MK Dan Tuju

Segalanya Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kontroversi Penganjuran European Super League

Bagaimanakah Bhutan Berjaya Memvaksin 93 Populasi Dewasa Dalam 2 Minggu


Tampak Mesra Dengan Sharnaaz Rupa Rupanya Azira Shafinaz Bukan Calang Calang Orang

60 Mukasurat Bukti Sains Terbukti Tiada Pandemik Mematikan

Resepi Udang Goreng Lada Bersama Ubi Kentang

30 Tips For Flat Tummy

Taman Yang Dipenuhi Dengan Hiasan Teko Di New Zealand

Hari Pasar Di Kelantan