Ini Cara Hafal Nama Nama Planet Dengan Mudah Korang Pun Boleh Cuba


Ini Cara Anak-Anak Hafal Nama-Nama Planet Dengan Mudah, Korang Pun Boleh Cuba || hi there, dulu cikgu aku tanya kitorang sila senaraikan nama-nama planet mengikut kedudukan yang betul. 
Aku kan garu-garu kepala mau ingat mana planet yang paling duluan, dan mana yang paling akhir. Aku ingat selain Bumi di kedudukan ke-3, Pluto yang paling akhir. Tu jak yang aku paling campin bah mau ingat!

Hari tu time sekolah belum beroperasi, masih ditutup kerana COVID-19, dan aku tengok anak-anak macam bosan asyik-asyik buat online homework saja, jadi aku mau buat sesi FUN LEARNING, biar anak-anak rasa happy, rasa teruja setiap kali mommy buat kelas, dan lagi penting anak-anak dapat ilmu pengetahuan yang bermanfaat.
Dan kalau kamurang yang memang kenal dengan aku, mesti kamurang tahu aku jenis mommy yang suka invest beli buku. 
Bagi aku, buku yang bermanfaat memang tidak rugi untuk dibeli. Asalkan lepas membeli tu, silalah guna buku tu sebaik-baiknya, jangan perap pula dalam rak!
Semasa PdPR tu kan, aku beli banyak juga learning material untuk Iman dan Amin, dan entry ni aku mahu share antara learning material yang aku beli ialah:
Buku Encyclopedia of SPACE  - Keluaran Miles Kelly.
Ini adalah buku encyclopedia ke-3 keluaran Miles Kelly yang aku beli. Sebelum tu aku dah beli Sharks dan Dinasour

Dan aku dalam perancangan untuk beli complete set encyclopedia keluaran Miles Kelly ni. 
Bagi aku, encyclopedia ialah antara jenis buku yang sangat berbaloi untuk knowledge investment. Sangat-sangat tidak rugi beli, lagi-lagi bila kita ada anak, kita boleh guna buku sebegini untuk bercerita dengan anak hal-hal pengetahuan menarik yang tidak mereka belajar di sekolah

Iman dan Amin, alhamdulillah mereka boleh hafal nama planet mengikut susunan yang betul. Dan Iman selain boleh ingat nama planet, dia juga boleh ingat sebahagian ciri-ciri yang ada bagi setiap planet

Dan aku sendiri boleh pening nak hadam ciri-ciri planet tu tau! 
Tapi memang seronok bila anak-anak boleh ingat nama-nama planet dengan mudah, dan teruja bercakap hal-hal berkaitan angkasa lepas

Hari tu aku beli dengan seller lain , tapi buku ni dah sold out dekat seller tu

Dan aku jumpa pula seller lain yang jual Encyclopedia of SPACE  dan lagi best seller ni jual semua koleksi encyclopedia Keluaran Miles Kelly. 
Aku dah berkira-kira nak tambah 3 lagi koleksi terbaru iaitu Earth, History, dan Body. Semoga ada rezeki aku beli 3 buah buku ni, amiiin

Aku beli di Shopee hari tu, dan aku share link Encyclopedia Keluaran Miles Kelly ni ok, memang sangat recommended untuk korang tambah sebagai koleksi rujukan pengetahuan am korang. 
Cetakan sangat-sangat high quality. Buku ni berharga sekitar RM28.00 - RM30.00 dekat Shopee. Jangan lupa tau claim free shipping voucher, boleh jimat sedikit caj penghantaran


Boleh Klik Di Sini >>> Link Encyclopedia Keluaran Miles Kelly 


Jemput Juga Baca Review Produk Beli Dari Shopee :-
Foldable Laundry Basket Cantik Dan MurahBeli lampu meja idaman inspired by IKEARawat Skin Breakout Dengan Snail Truecica

The Planetarium - Solar System Planet Model
Selain buku Encyclopedia of SPACE, aku juga beli the planetarium ni. Aku nak anak-anak ada aktiviti hands-on dan dorang boleh bayangkan sendiri macam mana susunan planet dalam sistem suria di galaksi. 
Selain tu, aku nak dorang ada rasa FUN , mesti bosan gila kalau asyik baca buku kan. Biarlah dorang feel pula susun-susun tu planet model

Part mewarna planet tu yang paling dorang suka. Dorang belajar mix color juga pasal warna yang disediakan sekali dengan model planet tu hanya ada 7 warna sahaja. 
Product info untuk planet model:-
3D Solar System model planetarium
1 brush
1 strip of paint pots and glow paint
a position
rotating arms
9 steel bars
Sand paper
Saturn ring template
detailed instructions and a bonus Solar wallchart Harga pula sangatlah affordable, hanya RM10.00 sahaja.

Boleh Klik Di Sini >>> Link The Planetarium - Solar System Planet Model

Aku share  kat sini, manalah tahu ada mama papa nak belikan untuk anak-anak, dan manalah tahu ada yang nak bagi hadiah untuk anak-anak kesayangan atau nak bagi hadiah untuk anak murid kan. 
Semoga info ni membantu mereka yang mencari cara untuk fun learning at home for your kids


Cara Mudah Hafal Nama-Nama Planet Dalam Sistem Suria
Ingat tak ni nama-nama planet dalam sistem suria kita

Macam Iman dan Amin, dorang ingat nama-nama planet ni, tapi in English lah since buku rujukan mereka kan English

Ndak kisahlah kan English ka BM ka, mana-mana jak, asalkan ingat nama-nama planet tu ikut susuna betul

Ada pilihan sebenarnya cara untuk mengingat sesuatu, terpulang korang suka cara / teknik mengingat yang bagaimana

Teknik Mengingat #1: Ingat sampai betul-betul ingat
Macam Iman dan Amin, dorang mengingat sesuatu ialah dengan cara menyebut berulang kali dan buat latihan pengukuhan. 
Berlatih ingat sampai ingat betul-betul ingat. 
Tu cara Iman dan Amin. Pendek kata practice makes perfect


Dan ada cara lain lagi untuk mengingat untuk perkara-perkara yang ikut susunan ni. Tekniknya ialah guna huruf paling depan, dan cuba buat ayat guna huruf depan tu

Teknik Mengingat #2: Guna Cara Mnemonics
Cara mnemonics ni aku suka guna dulu time belajar. Memang ni cara paling cepat untuk ingat sesuatu benda mengikut susunan yang betul

Cumanya, untuk Iman dan Amin, dorang tidak berapa faham teknik ni. Dan sukar untuk dorangn susun ayat guna huruf depan sebab pengukuhan bahasa mereka berdua masih belum begitu bagus

Tengok contoh di atas (sumber 10steps.org) , memang senang nak ingat kalau korang pandai buat ayat seperti contoh yang diberikan

Sebenarnya, ada lagi teknik lain yang korang boleh guna untuk mengingat sesuatu seperti teknik lukis dan ingat gambar, teknik nyanyi, teknik peta minda dan sebagainya

Jadi lepas ni, korang pun boleh cuba hafal nama planet kan, guna teknik Mnemonics tu memang cepat sangat korang boleh ingat

Atau korang guna cara anak-anak hafal nama-nama planet dengan mudah, guna teknik ulang ulang sebut banyak kali sampai betul-betul ingat

Nanti aku share video buku Encyclopedia of Space tu, mana tau ada yang nak tengok buku tu sebelum beli. Aku tak jual buku ni ya, aku just share sahaja pengalaman aku beli dan guna buku ni

Selain belajar tentang nama planet, dalam buku ni juga kita boleh belajar tentang bulan, bnitang-bintang di angkasa, ciri-ciri setiap planet dan kenapa planet tu macam tu macam ni, dan banyak lagi



Oh ya nak share lah juga sikit. 
Dulu time aku sekolah menengah, setahu aku ada 9 planet di sistem suria, yang terakhir tu Pluto. 
Name of Planets: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, Pluto
Tapi, para pengkaji angkasa lepas sepakat untuk menggugurkan Pluto sebagai sebuah planet di sistem suria kerana Pluto dari segi saiz sangat kecil, dan dimasukkan ke dalam kumpulan planet kerdil (dwarf planet)

Yang nak cari planet poster cantik-cantik banyak pilihan ni, boleh klik link kat bawah ni ... memang banyak pilihan seller ni sediakan. Harga pun sekitar RM4.50 sahaja! Murah kan

Boleh Klik Di Sini >>> Link Nine Planets Landscape Poster Wall Art
Seronok kan belajar tentang planet-planet ni semua, lagi-lagi bila ada buku yang best boleh rujuk, lepas tu siap ada planet model lah pula. Dan boleh tambah planet poster lekat di dinding atau meja study

Thanks for reading

cheers

Enable GingerCannot connect to Ginger Check your internet connection
or reload the browserDisable in this text fieldEditEdit in GingerEdit in Ginger×Enable GingerCannot connect to Ginger Check your internet connection
or reload the browserDisable in this text fieldEditEdit in GingerEdit in Ginger×Enable GingerCannot connect to Ginger Check your internet connection
or reload the browserDisable in this text fieldEditEdit in GingerEdit in Ginger×

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.mrspip.com/2021/04/cara-hafal-nama-planet-paling-mudah.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/eyYzxh+(MrsPipDotCom)

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
X Cara Kira Sitting Attention Anak Mudah Belajar Fokus

X Cara Kira Sitting Attention Anak Mudah Belajar Fokus

papar berkaitan - pada 26/3/2021 - jumlah : 106 hits
Anak saya tak fokus tak sampai seminit dia dah bosan dan mula beralih ke tempat lain ramai ibu bapa yang mengadu tentang masalah anak tak fokus dan kurang memberikan tumpuan pada satu satu perkara Bagaimana caranya untuk memastika anak dapa...
Cara Mudah Selesaikan Masalah Serangga Perosak Tanaman Guna Baking Powder Saja

Cara Mudah Selesaikan Masalah Serangga Perosak Tanaman Guna Baking Powder Saja

papar berkaitan - pada 26/3/2021 - jumlah : 111 hits
Bila bercucuk tanam di kawasan rumah mesti tidak terlepas daripada masalah serangga perosak Kalau dah kena dan dibiarkan memang habis tanaman Sebab itu ramai sanggup buat bermacam macam cara untuk menyelamatkan tanaman dari jangkitan kulat ...
Cara Paling Mudah Mendapatkan Google Adsense

Cara Paling Mudah Mendapatkan Google Adsense

papar berkaitan - pada 22/3/2021 - jumlah : 129 hits
Cara paling mudah mendapatkan google adsense Assalamualaikum dan salam sejahtera Fuh semacam tajuk post aku hari ini Semua ini disebabkan soalan daripada beberapa rakan yang bertanyakan susah ke nak buat google adsense Dan macam mana cara m...
Petua Asas Cara Makan Yang Lebih Baik Ini Sangat Mudah Diterapkan Dalam Gaya Hidup Baru Anda

Petua Asas Cara Makan Yang Lebih Baik Ini Sangat Mudah Diterapkan Dalam Gaya Hidup Baru Anda

papar berkaitan - pada 6/4/2021 - jumlah : 75 hits
Gaya hidup manusia zaman moden sangat tak sesuai untuk manusia Jika anda bukan seorang buruh binaan atau jenis kerja yang banyak menggunakan tenaga dan banyak bergerak anda juga termasuk dalam kategori manusia moden yang lebih banyak tak be...
3 Cara Mudah Untuk Kuatkan Memori Minda Anda

3 Cara Mudah Untuk Kuatkan Memori Minda Anda

papar berkaitan - pada 20/3/2021 - jumlah : 109 hits
Dalam hidup ini banyak perkara yang berlaku Ada perkara yang kita ingin ingati tapi mungkin saja otak kita tidak mampu mengingatinya ada perkara yang kita ingin lupakan tapi otak kita terlalu baik hati untuk terus menyimpan memori sedemikia...
Rakyat Boleh Cuba Pilih Kerajaan Baru Dap Pkr Umno

Rakyat Boleh Cuba Pilih Kerajaan Baru Dap Pkr Umno

papar berkaitan - pada 6/4/2021 - jumlah : 99 hits
DAP kuat MIMPIBerkawanan dengan Anwar sesuatu yang tepat dan jika bersama UMNO tambah lengkap Orang Melayu boleh cuba pilih kerajaan baru DAP PKR UMNO Mereka mempunyai musuh yang sama Mahathir
Anak Dah Masuk Usia 3 Tahun Boleh Cuba Aktiviti Ini Bagus Untuk Asah Motor Halusnya

Anak Dah Masuk Usia 3 Tahun Boleh Cuba Aktiviti Ini Bagus Untuk Asah Motor Halusnya

papar berkaitan - pada 24/3/2021 - jumlah : 143 hits
Kemahiran motor halus kena asah sejak anak usia tiga tahun lagi atau seawal mungkin melalui aktiviti aktiviti playtime supaya anak terus lupa gajet Malah tak perlu tunggu anak usia enam tahun untuk asah motor halusnya takut nanti jejas pemb...
Cara Buat Kerabu Maggi Thai Sedap Paling Mudah

Cara Buat Kerabu Maggi Thai Sedap Paling Mudah

papar berkaitan - pada 2/4/2021 - jumlah : 171 hits
Cara Buat Kerabu Maggi Thai Sedap Paling Mudah Kerabu maggi pernah viral suatu masa dan selalu ada di pesta makanan Thai Memang sedap untuk mereka yang suka rasa masam manis pedas Di Kelantan menu kerabu maggi dengan mudah boleh dapat di ke...
Beza Umur Dengan Suami 12 Tahun Niat Nak Kongsi Gambar Dan Video Bersama Suami Tapi Lain Pula Yang Jadi

Moh Covid 19 Cases On The Rise Worldwide Not Just Malaysia

18 Mp Pas Judi Jadi 22 Cabutan Kalau 88 Mp

Resepi Tart Nenas Klasik Turun Temurun Di Campur Satu Bahan Rahsia Menyedapkan Lagi Kuih Tart Syhh

Lirik Cincin Di Jari Anjas Wasae Feat Ella

Permohonan Ytp Mara 2021 Young Talent Development Programme

Dia Pukul Saya Apa You Orang Tengok Saja Ka Rider Grab Food Dipukul Peniaga Restoran

Drama Kisah Cinta Rumi Gandingan Khai Bahar Riena Diana



Ini Sebab Mengapa China Haramkan Bangunan Pencakar Langit

Yoshiko Kawashima Puteri China yang Menjadi Perisik Jepun

Biodata Penyanyi FareedPF K Clique Rakan Seanggota MK Dan Tuju

Segalanya Yang Anda Perlu Tahu Mengenai Kontroversi Penganjuran European Super League

Bagaimanakah Bhutan Berjaya Memvaksin 93 Populasi Dewasa Dalam 2 Minggu


Fazura Akui Banyak Habiskan Masa Di Rumah Amp Pejabat Sahaja Ramadan Ini

Lelaki Cedera Parah Diserang Kerana Hutang Kawan

Remaja Perempuan Maut Ditembak Aggota Polis Di Ohio As

Pengalaman Membeli Baju Sekolah Mrsm Di Koperasi Muafakat Mara Ansara

Tampak Mesra Dengan Sharnaaz Rupa Rupanya Azira Shafinaz Bukan Calang Calang Orang

60 Mukasurat Bukti Sains Terbukti Tiada Pandemik Mematikan