Indoor Plants Mudah Dijaga


Dari pagi entah apa nak update untuk harini. Sejak semalam buntu nak update apa pun tak tahu. Hari demi hari terasa banyak betul benda nak fikir dan makin banyak beban nak ditanggung. Lumrah hidup ada banyak masalah nak difikirkan dan biarlah masalah tu difikirkan sendiri dan moga Allah permudahkan segala urusan setiap hambaNya. Aaminn..

Okay, tak nak sedih tak nak membebel panjang cuma saja nak kongsikan indoor plants Fiza yang terkini. Pokok sirih gading atau dikenali dengan nama pothos  tu indoor plants paling popular. Yang warna hijau tu memang dah membesar dengan jayanya. Sebelum ni daun dia tak banyak macam tu pun. Sekarang dah penuh satu balang dan rimbun. Bila menjalar panjang keluar tu, Fiza potong dan masukkan semula. Itu yang merimbun macam tu


Satu lagi spesis pothos daun hijau kuning tu baru ambil kat kampung. Baru perasan mak ada spesis pothos yang lain. Potong sikit pokok mak dan potong kecil lagi dapat 4 batang. Tertarik dengan corak daun pothos mak ni. Kalau tak, hijau saja boring juga tengok kan. Tapi elok jugalah tengok pokok hijau setiap hari sebagai terapi mata. Udara pun lebih sihat ada tumbuhan hijau dalam rumah ni

Sansevieria/Snake plant/pokok lidah mertua ni masih dalam proses propagate. Dah tumbuh akar nanti, plan nak pindahkan keluar jadi outdoor plant pula. Tapi tak semualah. Masih memerlukan indoor plants untuk segarkan dan bersihkan udara dalam rumah. Proses propagate ni ambil masa juga sebulan lebih jugalah nak tumbuh akar. Seronok juga memantau proses pertumbuhan indoor plants ni. 

Sebelum ni letak air semata-mata dan jadikan water plant. Tak nak letak tanaman menggunakan tanah sebab takut kotor dalam rumah dan perlu penjagaan yang rapi seperti siraman air dan cahaya. Disebabkan dalam rumah pun cahaya semulajadi kurang masuk dalam rumah bertutup dan kurang masa nak menyiram. Jadi, water plant jadi pilihan. Tambah batu bagi nampak cantik dan cuma perlu tambah air bila air berkurangan. Mudah bukan? Buat dekorasi letak atas meja pun cantik. Letak kat dapur pun cantik. Silalah buat. 
Psstt..Betul ke kalau sembang atau nyanyi untuk tumbuhan, tumbuhan akan hidup lagi sihat? Fakta ke auta tu? Ada juga tengok dalam cerita upin ipin tu. Haha, pengaruh kartun betul kan. Atau memang betul wujud petua tu. Suka letak dalam balang kaca ni bukan apa, suka tengok perkembangan akar keluar daripada batu-batu tu. Maknanya tumbuhan hidup sihat lah tu kan. Tak ada lah pertumbuhan terbantut. Kalau tanam dalam tanah, tak nampak. Alasan



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.azhafizah.com/2019/11/indoor-plants-mudah-dijaga.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Aktif Bergaul Bikin Boros Dan Mudah Berhutang

Aktif Bergaul Bikin Boros Dan Mudah Berhutang

papar berkaitan - pada 17/11/2019 - jumlah : 19 hits
Hidup tidak mahal yang mahal adalah gengsi Kalimat tersebut cukup menggambarkan kondisi masyarakat saat ini yang selalu merasa pendapatannya kurang padahal sebenarnya ia sendiri yang tidak pandai mengatur uang Beth perempuan yang tinggal di...
Resepi Bebola Ubi Kopong Yang Sedap Dan Mudah

Resepi Bebola Ubi Kopong Yang Sedap Dan Mudah

papar berkaitan - pada 17/11/2019 - jumlah : 198 hits
Masa seminggu duduk di kampung bulan lepas kakak saya sempat la buat Bebola Ubi Kopong ni Resepinya diambil di Facebook Saya sendiri pun tak pernah makan kuih ni Bebola Ubi Kopong ni dibuat menggunakan ubi keledek Hari tu kakak saya pergi p...
Petua Mudah Halau Kucing Suka Buang Najis Di Halaman Rumah

Petua Mudah Halau Kucing Suka Buang Najis Di Halaman Rumah

papar berkaitan - pada 17/11/2019 - jumlah : 330 hits
Petua Mudah Halau Kucing Suka Buang Najis Di Halaman Rumah Pernah ke korang berdepan masalah kucing suka kencing berak merata rata kat halaman rumah korang Dah macam macam cara korang buat tapi tak menjadi Pernah letak air merah aka air sir...
Aplikasi Pembuat Id Card Yang Mudah

Aplikasi Pembuat Id Card Yang Mudah

papar berkaitan - pada 18/11/2019 - jumlah : 105 hits
ID Card adalah tanda pengenal atau kartu identitas yang berbentuk card yang dibuat secara elektronik yang dibuat oleh pemerintah seperti KTP atau SIM sebagai identitas Warga Negara Indonesia Adapun formatnya itu sendiri berupa informasi ide...
4 Cara Mudah Dan Murah Untuk Menguruskan Badan Yang Bisa Kamu Coba

4 Cara Mudah Dan Murah Untuk Menguruskan Badan Yang Bisa Kamu Coba

papar berkaitan - pada 18/11/2019 - jumlah : 11 hits
Sulit menurunkan berat badan merupakan salah satu masalah yang banyak dihadapi sehari hari Menurunkan berat badan ini membutuhkan upaya khusus yang tak jarang membuat frustrasi
Resepi Popia Pisang Coklat Yang Mudah

Resepi Popia Pisang Coklat Yang Mudah

papar berkaitan - pada 17/11/2019 - jumlah : 119 hits
Assalamualaikum dan Salam sejahtera Kepada semua peminat popia Anda nak rasa tak popia yang lain dari yang lain dan sedang viral sekarang Dengan berbesar hati saya memperkenalkan Popia Pisang Coklat di mana pisang yang fresh dicampur bersam...
Bunga Kemboja Kenapa Mudah Ditemui Di Perkuburan

Bunga Kemboja Kenapa Mudah Ditemui Di Perkuburan

papar berkaitan - pada 16/11/2019 - jumlah : 99 hits
Bunga Kemboja Kenapa Mudah Ditemui Di Perkuburan Bunga kemboja selalu dikaitkan dengan kesedihan Mudah ditemui di tanah perkuburan Kenapa bunga kemboja sering ditanam di tanah perkuburan Apakah sinonimnya dua benda tersebut Info tentang bun...
5 Tips Mudah Mengemas Ruang Pejabat

5 Tips Mudah Mengemas Ruang Pejabat

papar berkaitan - pada 15/11/2019 - jumlah : 113 hits
Pusat membeli belah kedai runcit restoran klinik dan semua tempat yang mungkin anda kunjungi memerlukan perhatian yang khusus dalam memastikan ianya kekal berada dalam keadaan bersih dan bebas dari makhluk perosak Pejabat yang kemas juga me...
10 Langkah Mudah Cara Melanggan Disney Bagi Rakyat Malaysia

10 Langkah Mudah Cara Melanggan Disney Bagi Rakyat Malaysia

papar berkaitan - pada 15/11/2019 - jumlah : 72 hits
Ke tepi ke tepi Netflix dah ada pesaingnya yang agak gagah perkasa dan ianya adalah Disney Sebelum ini Netflix juga tidak terdapat untuk negara Malaysia dan Disney nampaknya mengikut jejak langkah itu Ada cara untuk melanggan dan kita ambil...
Selamat Jalan Anwar Ibrahim Berakhirlah Meroyan Nak Jadi Perdana Menteri Malaysia Ke 8

Hiburan Lelaki Dakwa Difitnah Isteri Da I Farhan Tuntut Bayaran Pengubahsuaian Hospital

Sujud Ketika Solat Kelebihan Yang Kita Sendiri Tidak Sedar

Biodata Kisona Selvaduray Pemain Badminton Malaysia

Anwar Keluar Penjara Kisah Jubor Bercambah

Viral Alhamdulillah Penkid Telah Selamat Melahirkan Anak Lelalki

Nature Sunset Picture At The Right Time

Gadis Sabah Mirip Mira Filzah Tarik Perhatian Netizen Cantik Baby Sayang



Akhirnya Hafreez Adam Dedah Punca Unfollow Zara Zya Di Instagram

Kisah Pesakit Polio Terakhir Paul Si Jantung Besi 1952

5 Negara Asia Yang Mewajibkan Program Khidmat Negara

Rahsia Itali Melahirkan Pengurus Bola Sepak Handal Scuola Allenatori

FIlem Paling Berbahaya Pernah Dihasilkan Dalam Sejarah Roar 1981


Berjaya Mendaki Bukit Suling Bukit Mertajam

Vm2020 Photo Treasurehunt Lembah Bujang

Pembaikan Tanah Runtuh Jalan Ranau Kundasang Di Km 11 3 Masih Ditutup Jkr Sabah

Trending Kearah Digital Dompet

Taman Rekreasi Air Panas Inflatable Waterpark Jasin

Syarhus Sunnah Makanan Dan Minuman Di Surga