Ikuti Perkongsian Pengalaman Pesakit Malaysia Disahkan Positif Covid 19


Anda ada terfikir tak, orang sakit dijangkiti virus ni mereka dikuarantin buat apa? Apa rasanya bila disahkan positif COVID-19 ini?


Perkongsian pengalaman ini dikongsikan oleh individu bernama ZulafandiHaris di twitter beliau bagaimana mula-mula disahkan positif COVID-19, kemudian melalui hari-hari tersebut sehinggalah akhirnya disahkan sihat dan negatif daripada virus tersebut.


Setakat ini artikel ini ditulis, perkongsian tersebut telah mendapat 17.4K Retweet dan 13.4K Likes daripada pengguna twitter lain.


Ikuti perkongsian dalam bentuk thread di akaun twitter beliau atau anda boleh baca perkongsian sepenuhnya dibawah ini.

Perkongsian Pengalaman Bagaimana Disahkan Positif COVID-19Saya di dapati positif COVID1-9 bermula 9 Mac 2020 dan terus dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk rawatan selama 12 hari sehingga saya keluar hospital pada 20 Mac 2020
 Beliau disahkan positif COVID-19 adalah kerana mempunya kontak rapat dengan isterinya yang juga telah disahkan positif sebelum ini. Akhirnya mereka dibawa ke HKL dan ditempatkan di wad 28 dengna bilik berbeza.

Beliau sambung dengan menerangkan keadaan di bilik rawatan tersebut. Sedikit sebanyak menerangkan bagaimana untuk melawan virus tersebut adalah sentiasa berfikiran positif. Jadi mereka roomate bersama 4 orang tolong antara yang lain.

 Zulafandiharis dimasukkan ke dalam hospital selama 12 hari dan hanya dirawat berkaitan symptom sahaja seperti demam, batuk dan sesak nafas dan bukanya virus tersebut. Kita sedia maklum, masih tiada vaksin atau ubat yang boleh melawan COVID-19 ini.

Untuk melawan virus ini adalah bergantung sepenuhnya kepada antibody kita. Kena lawan hadapi virus tersebut. Untuk discharge daripada hospital, anda perlu memperoleh keputusan negatif COVID-19 untuk 2 kali berturut-turut.

Beliau menerangkan, dimana isteri beliau mempunyai direct contact dengan individu positif sebelum ini ketika mengadakan mesyuarat.



 Sepanjang berada di sana, beliau ternyata belajar pelbagai perkara dan yang penting adalah erti syukur.
Beliau bersyukur anaknya negatif COVID-19Ada orang yang menjaga anaknya sepanjang mereka berada di hospitalBersyukur mempunyai jiran yang membantu
Baca Juga : 'Duduklah Diam-Diam Dirumah', Antara Luahan Perdana Menteri Kepada Rakyat Malaysia

 Bersyukur mempunyai roomate dan kini sudah menjadi kawan rapat selama dikuarantin di HKL iaitu selama 12 hari.

Jadi ikuti sedik sebanyak perkongsian pengalaman beliau bersama gambar yang dilampirkan terus daripada akaun twitter beliau

Saat pertama kali nak dapatakn ujian saringan untuk isteri beliau yang menunjukkan symptoms. Symptoms ni berbeza untuk setiap orang. Isteri beliau demam pada 3 hari pertama. Berlainan pula dgn beliau sendiri yang tiada menunjukkan apa-apa symptoms

Sejurus itu, isterinya buat ujian saringan melalui style drive-thru terus. Sangat bagus sebab proses ini tak lama. Dalam 10 - 15 minit. Ketika ni beliau belum ambil test sebab tiada direct contact dengan positif person, jadi KKM tidak melakukan test terhadap beliau


Selepas 2 hari ujian saringan, isteri beliau disahkan POSITIVE COVID-19. Terus mereka kemas rumah disinfect rumah cepat sebelum isterinya dijemput dengan ambulans ke hospital. Tiada pilihan ketika ini memang kecoh dengan satu blok. Mereka kekal bertenang untuk tidak menimbulkan panik kepada orang lain.


Sejurus selepas inilah, kesemua ahli keluarnya baru dijemput untuk membuat ujian di hospital iaitu bersama anak dan adik iparnya. Selepas buat saringan ini, antara mereka ternyata hanya beliau sahaja yang disahkan positif COVID-19 dan terus dibawa ke HKL


Ternyata layanan yang diberi oleh pihak KKM sangat baik, katanya lagi mereka dihidangkan dengan 4 kali sehari. Ianya makanan yang sedap dan berkhasiat

Beliau menceritakan lagi, jika pesakit telah dikeluarkan daripada hospita, pihak cleaner akan mencuci katil keseluruhannya sehingga bersih dan ditukar-buang dengan yang baru. 

Akhirnya hari ke 12, zulafandiharis telah disahkan negatif COVID-19 dan dikeluarkan daripada hospital. Isteri beliau pula sebenarnya sudah sembuh dan disahkan negatif 5 hari lebih awal daripadanya

Jika anda ingin membaca cerita penuh perkongsian beliau, anda boleh baca disini


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.aimanabdullah.com/2020/03/perkongsian-pengalaman-pesakit-positif-covid19.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Dua Rakyat Malaysia Disahkan Positif Covid 19 Di Singapura

Dua Rakyat Malaysia Disahkan Positif Covid 19 Di Singapura

papar berkaitan - pada 31/3/2020 - jumlah : 73 hits
SINGAPURA 30 Mac Kementerian Kesihatan Singapura hari ini mengesahkan tambahan 35 kes jangkitan COVID 19 membabitkan dua lagi rakyat Malaysia menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 879 kes MOH dalam kenyataan di sini memaklumkan seorang dar...
Sehingga 10 Peratus Pesakit Sudah Sembuh Didapati Kembali Positif Covid 19 Kajian

Sehingga 10 Peratus Pesakit Sudah Sembuh Didapati Kembali Positif Covid 19 Kajian

papar berkaitan - pada 27/3/2020 - jumlah : 124 hits
DOKTOR di Hospital di Wuhan China mendapati antara 3 hingga 10 peratus pesakit pesakit yang telah sembuh dari Covid 19 didapati kembali positif selepas dibenarkan keluar dari hospital Para penyelidik di seluruh dunia kini sedang mengkaji sa...
Besarnya Ujian Fateh Sepatutnya Buat Kimo Kanser Darah Disahkan Pula Positif Covid

Besarnya Ujian Fateh Sepatutnya Buat Kimo Kanser Darah Disahkan Pula Positif Covid

papar berkaitan - pada 26/3/2020 - jumlah : 61 hits
Dalam keadaan negara yang masih lagi berjaga jaga untuk menghalang wabak COVID 19 ini daripada terus menular apabila mendapat tahu angka positif wabak ini meningkat pastinya ramai yang cukup risau Tambah lagi kes kematian juga meningkat set...
Dikuarantin Kerana Positif Covid 19 Ibu Hamil Ini Kongsi Pengalaman Tinggal Di Hospital

Dikuarantin Kerana Positif Covid 19 Ibu Hamil Ini Kongsi Pengalaman Tinggal Di Hospital

papar berkaitan - pada 26/3/2020 - jumlah : 68 hits
Kes jangkitan COVID 19 semakin meningkat dan sehingga semalam sudah mencatat angka kematian sebanyak 20 kes Rakyat Malaysia kini sedang menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan yang telah dilanjutkan sehingga 14 April 2020 nanti Sekiranya te...
Senarai Pemain Bola Sepak Disahkan Positif Covid 19 Setakat Ini

Senarai Pemain Bola Sepak Disahkan Positif Covid 19 Setakat Ini

papar berkaitan - pada 26/3/2020 - jumlah : 103 hits
Pemain Bola juga tidak terkecuali dimana ada diantara mereka telah disahkan positif COVID 19 Lebih daripada 10 pemain bola sepak disahkan jangkiti COVID 19 COVID 19 merupakan virus yang kini telah menyerang hampir seluruh dunia termasuk lah...
Cerita Pesakit Yang Disahkan Positif Covid 19

Cerita Pesakit Yang Disahkan Positif Covid 19

papar berkaitan - pada 22/3/2020 - jumlah : 73 hits
Hello rakan2 semua terlebih dahulu sy ingin memohon maaf sekiranya tak angkat call ataupun reply whatapps bukan sombong tp sy mau masa bertenang utk diri sendiri buat masa ni mgkn ada yg sudah tau atau masih tertanya2 ya mmg betul sy disahk...
Doktor Suami Bayinya Disahkan Positif Covid 19 Gara Gara Pesakit Menipu

Doktor Suami Bayinya Disahkan Positif Covid 19 Gara Gara Pesakit Menipu

papar berkaitan - pada 19/3/2020 - jumlah : 238 hits
Semalam Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah membuat perutusan khas kali kedua yang merayu agar rakyat mematuhi perintah kawalan pergerakan iaitu duduk di rumah dan tidak keluar bagi memutuskan rantaian jangkitan virus tersebut Do...
Terkini Kes Positif Covid 19 Di Malaysia Cecah 2031 Kematian Meningkat Kepada 23 Orang

Terkini Kes Positif Covid 19 Di Malaysia Cecah 2031 Kematian Meningkat Kepada 23 Orang

papar berkaitan - pada 26/3/2020 - jumlah : 64 hits
SEBANYAK 235 kes baharu dilaporkan hari ini menjadikan kes positif Covid 19 di Malaysia adalah 2 031 kes manakala angka korban bertambah satu kes menjadikan 23 kematian Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata daripada...
Satu Kampung Di Indonesia Dikunci Lelaki Pulang Umrah Disahkan Positif Covid 19

Satu Kampung Di Indonesia Dikunci Lelaki Pulang Umrah Disahkan Positif Covid 19

papar berkaitan - pada 28/3/2020 - jumlah : 70 hits
Sebuah perkampungan di Indonesia mencatatkan kes pertama COVID 19 Mangsa dipercayai baru sahaja pulang dari menunaikan ibadah Umrah dan disambut secara besar besaran oleh penduduk di situ pada bulan Februari yang lalu Menurut portal Tribunn...
Ingin Tampil Gaya Di Hari Lebaran Nasib Tragis Anak Kecil Yang Dipakaikan Cincin Orang Tuanya

Saya Cinta Sama Dia Gadis Muda Serah Seks 4 Kali

Nak Letak Tajuk Pun Pening Korang Faham Sendiri Jer Dia

Harga Kek Aiskrim H Agen Dazs

Asam Jawa Banyak Manfaatnya

Beri Sumbangan Pada 3 Buah Masjid Jadi Isu Lee Chong Wei Terkejut Ramai Hubungi Beliau

Penipuan Pakatan Harapan Terbongkar Lagi

Pakcik Mualaf Dibuang Keluarga Terpaksa Tidur Sebelah Tong Sampah Kerana Masjid Tutup



Biodata Fahad Iman Pelakon Drama Memoir Karmila

Selepas 10 Hari Tayangan Ini Lagi Kutipan Mengejutkan Filem Syif Malam Raya

5 Kawasan Di Mana Penduduknya Dilarang Meninggal Dunia

Biodata Ikhlas Jalil Pelakon Yang Digosipkan Dengan Zulin Aziz

Info Dan Sinopsis Filem Town Mall Adaptasi Novel


Keterujaan Kepada Muhyiddin Macam Pelangi

Perkauman As Makin Memburuk Merebak Ke 30 Bandar

2 Perkara Ini K Jaan Akan Berubah Lagi Dato Mustafa Ali

Resepi Rahsia Kerutup Daging Arnab Yang Rangup Dan Menyelerakan

Cara Membuat Icon Taskbar Di Tengah Tanpa Software

Ph Johor Cukup Kerusi Bentuk Semula Kerajaan