Ibu Cemas Bayi Tertukar Itu Bukan Anak Saya


 


Satu perkongsian yang tular di laman Facebook oleh seorang pengguna bernama Puan Nur Hafiza Md Rosli yang menceritakan pengalaman apabila bayinya telah tertukar


Ibu ini menceritakan pengalaman yang dilalui oleh beliau selepas selamat melahirkan seorang bayi lelaki pada 12 Februari lalu

Pulang kerumah tanpa bayi
Setelah 3 hari ibu ini telah dibenarkan pulang seorang diri kerana bayinya masih memerlukan pemantauan doktor kerana jaundice

Beliau yakin boleh membawa bayinya pulang pada 17 Februari walaupun belum menerima apa-apa kebenaran dari pihak kesihatan kerana keadaan bayi yang belum mengizinkan


Bayi kena tinggal sebab jaundice
“Alhamdulillah pada 12/2/2021/1016pm /Boy /3.1kg sy selamat lahirkan sikecik ni secara pembedahan.”
“Pada 15/2 /2021 – Mamy Discharge Hospital tapi baby kena tinggal di nursery sebab jaundice.”
Bayi masih kena monitor lagi satu malam
“Pada 16/2/2021 (Selasa) -Nursery call untuk datang tengok baby sebab baby dah turun jaundice dan mintak ibu datang untuk tengok cara penyusuan secara bf.”
“Pada masa yang sama dapat la tengok baby tapi baby tak boleh balik sbb nak monitor lagi satu mlm.”
Bayi dah tak duduk bawah lampu
“Maybe esok dah bole discharge, sebab malam tu baby dah xduduk bawah lampu dah (So Mamy Berharap esok dapat bawak balik baby).”
“Pada 17/2/2021 (11.30pg) -Call nursery untnk kepastian tapi dari (india lelaki) bagitaw xbole discharge harini sebab berat baby turun so kena monitor lg satu hari.”
Doktor cadangkan untuk ibu datang susukan bayi
“Pada 17/2/2021 (12.30 tghri) -Suami call untuk kepastian dan minta baby dibawa balik sebab baby dah ok dari jaundice dan xperlu duduk bawah lampu tapi tetap xbole sebab nak tunggu sampai berat baby ok.”
“Pada 17/2/2021 (3.45ptg) -Call lagi untuk tanya keadaan anak (dr chinese perempuan) terangkan benda yang sama dan (sebelum tu ibu request nak datang susukan) dan DR suggest untuk datang ke hospital untuk susukan baby pada 5.30 petang.”
Itu bukan anak saya
Tergerak hati mahu pergi ke hospital bagi tujuan penyusuan, tekaan wanita ini tepat apabila bayi yang diserahkan bukan anaknya

“Pada 5.30 petang -terus ke nursery bertanya nurse dan terus dibawa ke baby cot baby dan saya terus bgtaw nurse berkenaan itu bukan anak saya.”

Nama tertera di katil bayi dan tag di kaki tidak sama
Setelah diperiksa nama Puan Nur Hafiza memang tertera di katil namun tag kaki bayi berkenaan menyatakan nama ibu lain

“Nurse suh semak nama di cot betul nama ibu (nama saya) tapi semak di tag kaki anak nama ibu lain dan ibu di minta tunggu sekejap (maybe g cari la kot).”
Bayi dah discharge tengahari tadi
“Lebih kurang 15-20 minit cmtu tanya nurse lagi ,nurse bgtaw boleh panggil suami tak nanti kita jelaskan (Emosi mse ni xtau nak cakap ape dah macam-macam pikir).”
“Dalam bilik itu terus diterangkan dan mereka minta maaf sebab baby dah discharge tengahari tu dan disalah ambil oleh org lain dan serta mengaku kecuaian mereka.”
Bergegas ke lokasi untuk ambil anak saya semula
“Mereka telah ambik tindakan segera untuk detect anak saya di mana dan terus hubungi ibu berkenaaan.”
“Kami bergegas ke lokasi berkenaan untuk ambil anak saya semula (Seb baik dapat detect).”
Report tersalah dan tertukar 
“Pada 17/2 8.15 pm : Baby saya dibawa semula ke nursery dan baby saya ditimbang depan saya dan suami ternyata berat baby saya berbeza dari ape yg diterangkan doc2 berkenaan.”
“Semasa dalam panggilan dan jadi report pon tersalah dan tertukar. Jadi berat yang terkurang tu berat baby lagi satu bukan baby saya.”
Nasib baik tergerak hati nak datang 
“Pada pukul 3.40 petang saya call tu ternyata baby saya memang dah xde kat nursery lagi dah.”
“Nasib baik gerak hati nak datang petang, kalau x xtau la berapa lama dia dah keluar ikut org lain.”
Harap tak berulang lagi lepas ini pada orang lain
“Lebih kurang dalam 10 malam baru settel dan saya boleh bawak balik baby ke rumah”

“Dengan keadaan sakit ceaser menunggu dari 5.30 sampai 10 mlm (Allah je tahu perasaan tu) Semoga xberulang lagi lepas ni pada org lain.”
Semoga kisah ini menjadi pengajaran kepada kita semua untuk lebih berhati-hati dalam apa jua keadaan

Sumber: Nur Hafiza Md Rosli



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.kelimerah.com/2021/02/ibu-cemas-bayi-tertukar-itu-bukan-anak.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Itu Bukan Anak Saya Ibu Cemas Bayi Tertukar Akibat Cuai Anaknya Sudah Dibawa Wanita Lain Keluar

Itu Bukan Anak Saya Ibu Cemas Bayi Tertukar Akibat Cuai Anaknya Sudah Dibawa Wanita Lain Keluar

papar berkaitan - pada 20/2/2021 - jumlah : 107 hits
Menanti kelahiran cahaya mata antara momen indah bagi setiap pasangan yang sudah berumah tangga Namun begitu pasti ada juga sedikit kebimbangan mengenai keselamatan ibu dan bayi semasa proses kelahiran itu Bayinya telah tertukar dan dibawa ...
Jangan Rimas Anak Nak Tidur Suka Cari Jari Telinga Rambut Ibu Itu Ibarat Penenangnya

Jangan Rimas Anak Nak Tidur Suka Cari Jari Telinga Rambut Ibu Itu Ibarat Penenangnya

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 145 hits
Semestinya ibu ibu ada pengalaman ni kan Anak nak tidur mesti nak kita ada sebelahnya Selain tu ada juga yang perlu bantal busuk kain hisap jari gentel baju gosok telinga dan macam macam lagi Istimewanya juga anak kita ni bukan itu saja yan...
Allah Lebih Sayang Ibu 3 Anak Koma Selepas Sebulan Bersalin Akhirnya Pergi Jua

Allah Lebih Sayang Ibu 3 Anak Koma Selepas Sebulan Bersalin Akhirnya Pergi Jua

papar berkaitan - pada 8/2/2021 - jumlah : 97 hits
Akhirnya pergi jua Ibu kepada tiga cahaya mata yang koma selepas sebulan melahirkan anak ketiga meninggal dunia Khamis lalu Kisah allahyarham Marihah Husin 35 ini mendapat simpati orang ramai selepas hanya terlantar dan minum susu melalui t...
Ibu Oyen Tarik Anak Dewasa Untuk Makan Kasih Ibu Sepanjang Masa

Ibu Oyen Tarik Anak Dewasa Untuk Makan Kasih Ibu Sepanjang Masa

papar berkaitan - pada 17/2/2021 - jumlah : 136 hits
Seorang pengguna TikTok yang menggunakan nama sebagai Strenjerr juga berkongsikan situasi itu kepada umum Ini jelas terbukti bahawa haiwan juga tidak mengenal usia anak untuk sayang akan anak anaknya apabila perkongsian tersebut menunjukkan...
Letih Rasa Nak Menangis Punca Ibu Tertekan Tempoh Berpantang Boleh Beri Kesan Pada Bayi

Letih Rasa Nak Menangis Punca Ibu Tertekan Tempoh Berpantang Boleh Beri Kesan Pada Bayi

papar berkaitan - pada 8/2/2021 - jumlah : 133 hits
Selepas melahirkan anak adalah waktu penjagaan penting yang perlu diberi keutamaan atau ibu mungkin meroyan selepas bersalin Ada yang menganggap keadaan itu akan pulih dengan sendirinya Hakikatnya andai dibiarkan tanpa rawatan yang betul wu...
Bakal Ke Udara Ibu Bapa Percaya Dengan Didiktv Anak Anak Akan Lebih Fokus Dalam Pdpr

Bakal Ke Udara Ibu Bapa Percaya Dengan Didiktv Anak Anak Akan Lebih Fokus Dalam Pdpr

papar berkaitan - pada 17/2/2021 - jumlah : 105 hits
Bakal dilancarkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin esok pada jam 8 pagi 17 Februari 2021 DidikTV menerima pelbagai respon netizen terutamanya ibu bapa Kebanyakan ibu bapa menyatakan harapan mereka semoga dengan adanya DidikTV a...
Isu Founder Cium Budak Tmj Minta Ibu Bapa Ajar Anak Tentang Gangguan Seksual

Isu Founder Cium Budak Tmj Minta Ibu Bapa Ajar Anak Tentang Gangguan Seksual

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 149 hits
Sejak semalam video video seorang founder perniagaan yang meluahkan rasa kasih sayang terhadap adik angkatnya dengan cara mencium bibir telah mengundang pelbagai maklum balas daripada warganet Dalam satu ulasan seorang pendakwah dikenali se...
Ibu Jangan Ambil Mudah Masalah Kecacingan Pada Anak

Ibu Jangan Ambil Mudah Masalah Kecacingan Pada Anak

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 108 hits
Sekiranya anak anda hilang selera makan mengalami sakit perut cirit birit kembung pucat atau berat badan berkurangan anak anda mungkin mengalami masalah kecacingan Kecacingan atau jangkitan cacing biasa berlaku dalam kalangan kanak kanak da...
Kenapa Ibu Bapa Sekarang Suka Membanding Bandingkan Anak Dalam Segenap Aspek

Kenapa Ibu Bapa Sekarang Suka Membanding Bandingkan Anak Dalam Segenap Aspek

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 92 hits
Anak kau tak puasa ke Anak aku mula puasa masa umur 4 tahun aku ajar dari awal Sekarang umur 6 tahun puasa penuh Alhamdulillah Rugilah anak kau umur dah 6 tahun belum puasa penuh Nanti makin besar makin payah nak ajar Bukan bab puasa saja b...
Zahid Bawa Konco Konconya Jadi Ahli Politik Paling Hina Dalam Sejarah Malaysia

Kecewa Habis Kekasih Hati Nur Dhabitah Bukan Calang2 Orang

Adakah Tun Sebotaj Ph

Amah Dihempap Pagar Kereta Meninggal Dunia

Pembangkang Ada 117 Mp Mahiaddin Tunggu Apa Lagi

Kerajaan Pn Perdaya Agong Sebaiknya Berundur Grm

Semakan Rayuan Matrikulasi 2021 Online Bermula 9 Ogos

Drama Ayahanda Terbaik 2021 Dari Kisah Benar Penulis Novel Allahyarham Azizi Haji Abdullah



6 Skandal Doping Dadah Yang Mengubah Dunia Sukan

Sejarah Ritual Nyalaan dan Larian Obor Dalam Sukan Olimpik

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Hello Jangan Tapau Cintaku Slot Lestary TV3

Senarai Kedudukan Negara Asia Tenggara Dalam Olimpik

Transgender Dalam Olimpik Tokyo 2020


Resepi Mee Goreng By Resepiadik

Telemovie Mek Wok Lakonan Fauziah Nawi Faradhiya

Drama Kanvas Lakonan Adam Lee Ruhainies

Drama Singapura Siapa Jaga Mak

Filem Aksi Komedi Hutang 2d Geng Floor 88 Pupuk Nilai Kemasyarakatan Lakonan Baby Shima Menyerlah

Malaysia S Covid 19 Crisis And The Toothpaste Analogy