Dedah Segera Punca Kematian Orang Asli Kuala Koh


ULASAN KHAS

Sungai Aring yang diambil mengguna drone
seperti dilapirkan oleh NST 3 Mac 2019KEJADIAN yang menimba masyarakat Orang Asli kaum Bateq di Kuala Koh, Gua Musang yang dilaporkan telah meragut 13 nyawa perlu dipandang serius. Tidak boleh peristiwa itu dianggap perkara biasa, apa lagi cuba mengelaskan masyarakat Orang Asli itu berbeza dengan status masyarakat atau kaum lain.

Bagi mereka yang mencintai nyawa dan kehidupan, berita itu sangat mendukacita dan mengejutkan. 13 angka kematian disebab perkara sama satu kegemparan. Sehingga kini belum dipastikan apakah punca sebenar kematian itu. Dalam laporan atau termalogi diguna pakai oleh media massa ia dikaitkan dengan kejadian misteri.

Sementara pihak Jababatan Kesihatan Kelantan pula mendiifinasikan punca kematian yang diasaskan ujian klinikal itu disebabkan berlaku jangkitan kuman di saluran pernafasan, paru-paru.

Pencemaran Sungai Aring gara-gara
perlombongan serius.Memetik kenyataan Ketua Pengarah Jabatan Kesihatan Kelantan Dr Zaini Hussin, kematian itu berpunca daripada jangkitan kuman hasil kajian ke atas mereka yang kini dirawat di hospital. Sehingga ini seramai 29 kes jangkitan kuman dikenal pasti mereka terdiri daripada 19 perempuan, 10 lelaki terdiri daripada tiga bayi, 10 kanan-kanak dan 16 dewasa.

Menurut Dr Zaini mulanya mereka mendapat rawatan di Klinik Kesihatan Sungai Aring dan Klinik Kesihatan Ciku 3, kemudian ada yang dipindah ke hospital Kuala Krai.

Berhubung dengan dakwaan 13 kematian itu Dr Zaini kata ia tidak dapat disahkan kerana tidak ada rekod kematian baik di hospital atau pihak polis.

Apa yang menimbulkan persoalan, ini sangat membimbangkan, ada juga dakwaan, kejadian menimpa masyarakat Orang Alsi itu dikaitkan dengan berlaku pencemaran kepada air kegunaan mereka.

Katanya air yang ditandak dari sungai dicemari dengan aktiviti perlombongan besi yang mana kemungkinan ada elemen kimia dalam air berkenaan.

Andaian itu tidak boleh ditolak begitu sahaja. Pada tahun 2008 hingga 2010 pihak Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) membina sistem Bekalan Air Terawat di perkampungan Orang Alsi Kuala Koh yang kemudian diserahkan kepada Jabatan Kemajuan Orang Alis (JAKOA) untuk menyelenggarakannya.

Namun pada tahun 2012 hingga 2017 kontrak penyelenggaraan itu tidak disambung kerana air sungai terusik akibat aktiviti perladangan dan perlombongan yang meluas.

Kegagalan itu menyebabkan para penduduk Orang Asli terpaksa kembali menggunakan air sungai untuk keperluan seharian mereka disamping mendapat bekalan air terawat kompleks Taman Negara di Sungai Koh.
.
Dilihat kepada keperluan pembinaan sistem bekalan air terawat itu menunjukkan masalah air di kalangan Orang Asli di kawasan itu sudah kritikal.

Justeru tahun ini (2019) sebuah NGO bersama BAKAS (KKM) mengambil inesiatif untuk membina sistam bekalan Air Terawat baru dalam tempoh terdekat.

Perkembangan dan senario ini memberi gambaran masyarakat Orang Asli itu masih belum dapat menikmati bekalan air bersih dan masih kekal menggunakan bekalan air asli, sungai yang dicemari.

Tindakan segera.
Persoalan paling penting disini, ialah seperti mana ditekannya oleh Pengerusi PH Kelantan Senator Husam Musa, agar tindakan segera menyelamatkan Orang Asli perlu disegerakan. (Kenyataan Husam dilampirkan dibawah).

Perkara paling utama sebelum apa-apa tindakan ialah, mengesahkan punca kematian ke atas 12 Orang Asli yang didakwa itu, dan 29 yang sedang dirawat. Perlu dipastikan apakah menjadi punca sebenar kematian mereka. Tidak perlu mana-mana pihak menyembunyikan fakta sebenar atas alasan untuk menjaga maruah.

Difahamkan juga, ada pihak mengaitkan kematian itu berpunca daripada penggunaan air yang tercemar, diusik oleh aktiviti perlombongan besi. Apakah air yang digunakan mereka itu mengandungi bahan kimia yang berbahaya? Air sungai dikatakan dicemari bahan beracun (kimia) apabila bahan berbahaya itu dibacuh untuk tujuan peletupan.

Untuk ini menjadi tanggungjawab Jabatan Kesihatan, Jabatan Alam Sekitar dan Jabatan Mionrel dan Geosains bersama Polis di Raja Malaysia (PDRM) bergabung untuk melakukan penyiasatan menyeluruh. Apakah ia benar kerana berlaku jangkitan kuman seperti dimaklumkan oleh Pengarah Jabatan Kesihatan Kelantan Dr Zaini itu, atapun ada elemen lain yang masih belum dibongkar.

Tindakan segara yang perlu dilakukan kini juga ialah menubuhkan sebuah jawatankuasa khas untuk menangani dan menyiasat kejadian itu. Untuk ini mungkin kerajaan negeri Kelantan boleh bergabung tenaga dengan beberapa agensi kerajaan Pusat.

Tepat kata Husam (foto) masyarakat Orang Asli tidak boleh dikesampingkan dan nasib mereka perlu dipeduikan sama adil dengan kaum lain. Menurutnya sudah lama Orang Asli terpinggir dan dinafikan hak. Benar, jika situasi ini masih berlaku sedang kerajaan sudah berubah adalah sesuatu yang malang.

Kerajaan PH adalah kerajaan yang berjanji untuk memberi keadilan kepada manusia dan alam sekitar, kalau masalah-masalah seperti dihadapi masyarakat Orang Asli itu terusan berlaku, maka tidak ada erti dan gunalah kerajaan BN ditumbangkan dan diganti dengan kerajaan PH. Jangan sia-sia kuasa rakyat yang diperolehi 9 Mei tahun lalu itu.

Peritiwa atau kejadian menimpa masyarakat Orang Asli kaum Bateq di Kuala Koh suka atau tidak ia boleh menjadi setitik noda huduh buat kerajaan PH amnya dan kerajaan Kelantan khasnya, sekiranya punca kematian mereka disebabkan kelalaian dan kebejatan serta kepandiran manusia menguruskan alam dan kehidupannya, sangat mengesalkan.

Sekiranya setelah dijalan siasatan dan punca kematian itu disebabkan kerakusan manusia, maka wajar mereka diambil tindakan dan dihadap ke muka pengadilan. [wm.kl.10:55 am 09/06/19]

Kenyataan Penuh Husam berhubung kejadian di Kuala Koh.

KEMATIAN MISTERI : SEGERA SELAMATKAN ORANG ASLI KUALA KOH

Kematian misteri  Orang Asli suku Bateq dari Kuala Koh, Gua Musang seperti laporan muka depan Sinar Harian hari ini, 8 Jun 2019, memerlukan perhatian segera semua pihak terbabit.

Punca kematian sebilangan penduduk bersama ancaman kesihatan yang sedang mereka alami memerlukan tindakan penyelamatan yang segera.

Jika benar punca kematian mereka adalah dari sisa buangan lombong besi yang mencemari tadahan air mereka yang sudah sedia dhaif, langkah segera membekalkan air bersih hendaklah diambil dan kesan amalan perlombongan berkenaan hendaklah disiasat dan di atasi.

Adalah satu peristiwa malang, Orang Asli yang telah sedia ketinggalan dan kesempitan dalam semua segi, disukarkan lagi kehidupan mereka sehingga mengorbankan bilangan yang besar keluarga mereka, termasuk kanak-kanak.

Lebih penting ialah, anggota masyarakat mereka  yang masih hidup tidak terus menjadi mangsa dan dapat diselamatkan.

Saya selaku Pengerusi PH Negeri Kelantan akan melawat sebahagian mangsa di Hopital Kuala Krai pada petang ini.

Saya menyeru semua agensi terbabit tampil menyiasat kedudukan sebenar isu ini, mengambil langkah pro aktif menyelamatkan mangsa-mangsa dan memaklumkan kedudukan sebenar kepada keluaga dan masyarakat Orang Asli yang terlibat dan rakyat secara keseluruhannya.

YB Senator Datuk Husam Musa
4 Syawwal 1440/ 8 Jun 2019

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://msomelayu.blogspot.com/2019/06/dedah-segera-punca-kematian-orang-asli.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ekoran Isu Kematian Orang Asli Kuala Koh Ini Punca Sebenar Penyakit Pneumonia

Ekoran Isu Kematian Orang Asli Kuala Koh Ini Punca Sebenar Penyakit Pneumonia

papar berkaitan - pada 13/6/2019 - jumlah : 184 hits
Baru baru ini tular kes penyakit Pneumonia yang merebak di kawasan penempatan Orang Asli di Kuala Koh dan menyebabkan beberapa penduduk di situ meninggal dunia Apa yang boleh dikatakan penyakit ini adalah satu jangkitan kuman pada tisu paru...
Beri Jawapan Segera Berhubung Penyakit Yang Menimpa Penduduk Kuala Koh

Beri Jawapan Segera Berhubung Penyakit Yang Menimpa Penduduk Kuala Koh

papar berkaitan - pada 14/6/2019 - jumlah : 136 hits
Bernama Anggota Hazmat JBPM melakukan pemantauan kualiti udara dan mengambil sampel air di Kuala Koh Foto BERNAMA KOTA BHARU Angkatan Wanita Amanah Negeri Kelantan mendesak pihak berkaitan supaya memberi jawapan segera berhubung penularan r...
Orang Asli Kuala Koh Tpm Pengerusi Mesyuarat Tergempar

Orang Asli Kuala Koh Tpm Pengerusi Mesyuarat Tergempar

papar berkaitan - pada 13/6/2019 - jumlah : 124 hits
Isu babit nyawa rakyat perlu perhatian khusus tindakan menyeluruh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail PUTRAJAYA Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hari ini memanggil mesyuarat tergempar di ...
Orang Asli Kampung Kuala Koh Diserang Tibi

Orang Asli Kampung Kuala Koh Diserang Tibi

papar berkaitan - pada 9/6/2019 - jumlah : 300 hits
Ramli Ibrahim DUA meninggal dunia manakala 31 Orang Asli suku Batik di Kampung Kuala Koh Gua Musang menerima rawatan selepas menghidap penyakit tibi kritikal sejak sebulan lalu Kematian terbaru kelmarin membabitkan seorang wanita Orang Asli...
Kerajaan Siasat Punca Kematian Orang Asli Secara Menyeluruh Tengku Zulpuri

Kerajaan Siasat Punca Kematian Orang Asli Secara Menyeluruh Tengku Zulpuri

papar berkaitan - pada 15/6/2019 - jumlah : 139 hits
Timbalan Menteri Air Tanah dan Sumber Asli Tengku Zulpuri Shah Raja Puji yakin siasatan menyeluruh akan dijalankan bagi mengenal pasti punca kematian 14 penduduk Orang Asli di Kg Kuala Koh Gua Musang seperti yang dimaklumkan Timbalan Perdan...
Pencemaran Udara India Punca Kematian Lebih 100 000 Kanak Kanak Setahun

Pencemaran Udara India Punca Kematian Lebih 100 000 Kanak Kanak Setahun

papar berkaitan - pada 8/6/2019 - jumlah : 185 hits
Pencemaran udara India punca kematian lebih 100 000 kanak kanak setahun Dikemas kini 2 minit yang lalu Diterbitkan pada 7 Jun
Misteri Kematian 14 Orang Asli Menuju Ke Titik Akhir

Misteri Kematian 14 Orang Asli Menuju Ke Titik Akhir

papar berkaitan - pada 10/6/2019 - jumlah : 131 hits
ULASANZulpuri ketika membuat lawatan ke lombong berkenaan KEMATIAN misteri 14 masyarakat Orang Asli suku Batqe di Kuala Koh mungkin akan terjawab tidak lama lagi berikutan sudah ada perkembangan dan tanda tanda akan menjawab persoalan yang ...
Abang Botak Dedah Punca Pecah Cermin Kereta Peguam Wanita Mahu Bantu Bebaskan

Abang Botak Dedah Punca Pecah Cermin Kereta Peguam Wanita Mahu Bantu Bebaskan

papar berkaitan - pada 1/6/2019 - jumlah : 739 hits
Mungkin ramai yang tahu mengenai kes Danial Abdullah Tan Abang Botak atau Samseng Botak yang dijatuhi hukuman penjara 12 bulan semalam gara gara memecahkan cermin hadapan kereta milik Siew Chean Voon BACA Tanpa kita tidak sedar semasa prosi...
Saya Sangka Anjing Rupanya Beruang Zarith Sofia Dedah Punca Bela Beruang

Saya Sangka Anjing Rupanya Beruang Zarith Sofia Dedah Punca Bela Beruang

papar berkaitan - pada 10/6/2019 - jumlah : 645 hits
Susulan daripada penahanan oleh PERHILITAN ke atas seorang penyanyi yang merupakan bekas peserta program realiti Rockanova Zarith Sofia Yasin mendedahkan punca sebenar membela anak beruang matahari yang viral beberapa hari lepas BACA Bukan ...
You Have A Request For Quote Via Wetransfer

5 Cara Mempertajam Gunting Yang Tumpul Efektif Dan Mudah Dilakukan

Shafei Belum Mengaku Kalah

4 Perkara Tentang Sedekah

Mahadir Nak Syafi E Afbdal Jadi Piem

Hiburan Mak Pernah Cakap Kalau Dia Mati Jangan Datang Kubur Penyanyi Zynakal Akui Dirinya Bukan Anak Yang Baik

Bekas Suami Datuk Seri Vida Selamat Bernikah Mengejutkan Rupa Rupanya Ini Wanita Yang Jadi Isteri Barunya

Nabil Zamanhuri Beku ChordSenarai Lagu Tugasan Konsert Akhir Big Stage 2020 Minggu 8

Keputusan Markah Peserta Konsert Separuh Akhir Big Stage 2020 Minggu 7

5 Selebriti Terkenal Yang Kini Bergelar Pendakwah Berpengaruh

Kisah Kecintaan Nazi Pada Kopi Tanpa Kafein

Masih Relevankah Pelajar Dimasukkan ke Sekolah Asrama


Resepi Roti Berinti Sardin Ala Pataya

3 Cara Untuk Wanita Gagal Seumur Hidup

Lelaki Perut Buncit Berisiko Tinggi Mati Di Usia Muda Kajian

Apa Yang Perlu Umno Dan Rakyat Pelajari Dari Keputusan Prn Sabah

Pemuda Umno Titiwangsa Tarik Sokongan Jika Ketua Menteri Sabah Bukan Daripada Bn

Betul Ke Kalau Boleh