Cara Untuk Baik Pulih Diri Sendiri


Cara Untuk Baik Pulih Diri Sendiri | Salam hujung minggu sahabat. Pagini KakYa terpanggil untuk kongsi bagaimana cara untuk baik pulih diri sendiri. Perkongsian ini KakYa dapat dari  group perkongsian ilmu PSC. Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat kita semua. InsyaAllah. 

Jika kita dapat baik pulih diri kita secara betul, Allah SWT akan ubah anak-anak dan semua orang di sekeliling kita. Juga, semakin rapat kita dengan Allah SWT, maka Allah SWT akan perbaiki hubungan kita dengan semua orang
Mulai hari ini BAIK PULIH diri secara menyeluruh dengan:
1. Jaga solat 5 waktu dan lakukan solat-solat sunat qabliah dan ba'diah untuk menampung segala kekurangan dalam solat-solat fardhu kita.
2. Solat taubat dan istighfar 70 kali sehari setiap hari. Lakukan juga solat hajat, istikharah dan tutup dengan solat WITIR setiap malam. 
Nabi SAW suruh kita untuk solat witir setiap malam sebagai pembalut kepada semua amalan kita setiap hari untuk dipersembahkan kepada Allah SWT.
3. Maafkan semua orang setiap malam sebelum tidur agar hati jadi bersih, badan sihat, wajah jadi anggun, doa dimakbulkan, semua orang sayang dan anak dengar cakap kita.
4. Untuk merangsang ahli keluarga supaya solat dan elok perangai, bacalah Surah Ibrahim (ayat 40). 
Ini memang doa khas untuk mohon agar diri dan keluarga jaga solat.
5. Baca Doa Pembuka 12 Pintu, Doa Membuang Sifat Negatif, Bismillah 5 dan Ayat Qursi. 
Pengalaman menunjukkan sesiapa yang mengamalkan doa-doa tersebut, maka orang bujang akan bertemu jodoh, suami isteri akan bertambah sayang, 
orang bergaduh akan jadi damai, selesai masalah, langsai hutang, anak-anak jadi hebat dan soleh, hilang perangai buruk seperti enggan solat, dan sebagainya. 
6. Pagar diri dengan Fatihah dab Surah 3 Qul, hembus tapak tangan dan sapu seluruh badan. Ini akan menghindar daripada gangguan manusia, binatang, jin dan sihir.
7. Lembutkan hati anak kita atau orang lain dengan Al-Fatihah, Surah Al-Hasyr (ayat 21-24), Surah Ta Ha (ayat 1-5), Ayat Qursi dan hembus ke badan, makanan, gambar atau pakaian yang sudah dipakai sebelum dicuci atau sekadar menghembus ke arah orang itu dari jauh.
8. Layan anak lebih baik daripada biasa agar dia rasa bersalah jika ingkar perintah ibubapa.
9. Setiap kali nak masuk rumah, pesan kepada semua ahli keluarga kita untuk baca Bismillah 3 kali, senyum, beri salam dan masuk dengan melangkah kaki kanan dahulu. 
Ini akan menghindarkan syaitan bernama DASIM daripada masuk ke kepala kita dan ganggu manusia supaya berkonflik, suami isteri supaya bergaduh hingga bercerai berai, anak-anak melawan ibubapa, anak-anak bergaduh sesama sendiri, anak-anak jadi extra nakal, dan sebagainya.
10. Setiap kali nak nasihati anak, nak suruh anak solat atau belajar, bacalah 3 Nama Allah: 
Ya 'Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir dan hembus ke arah dia jika masih jauh atau berdehem depannya jika sudah berhadapan. 
Ini akan melembutkan hatinya agar dapat mendengar cakap atau hujah ibu.
11. Jika terlalu sedih atau tertekan, bacalah 3 doa Nabi SAW:
Inna lillahi wainna ilahi rojiuun.
Ya Allah, aku redha dengan segala ujianMu, berilah aku pahala atas redha ini.
Ya Allah, aku ada masalah anak sukar nak dengar cakap ibubapa. Ya Allah, Kau bantulah selesaikan masalahku. 
Kau jadikan dia anak yang soleh, sabar, pintar, baik akhlak, mendengar cakap ibubapa, rajin belajar dan sebagainya. 
Insya Allah hati akan tenang dan doa akan dimakbulkan.
12. Baca Al-Fatihah, Ayat Qursi dan Surah Al-Insyirah dan hembus atas kepala anak kita setiap hari hingga aqil baligh.
Ini akan membantu dia jadi anak yang soleh, pintar, berakhlak mulia dan taat kepada ibubapa.
13. Cuba nasihati anak semasa dia tidur dengan berbisik di telinganya atau sekadar bercakap dalam hati. 
Nasihatkan agar jadi anak yang baik, sopan santun, dengar cakap ibubapa, dan sebagainya. 
Ikut kajian dan pengalaman peribadi penulis, jika kita istiqamah menasihati anak kita semasa mereka tidur, anak-anak insya Allah akan berubah menjadi anak yang baik.
Cuba amalkan selama 40 hari, kerana tabiat baru terbentuk dalam masa 40 hari. 
InsyaAllah segala masalah anak yang keluarga anda hadapi akan selesai langkah demi langkah. Selamat beramal dan moga berjaya, wassalam




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.akifimtiyaz.com/2020/10/cara-untuk-baik-pulih-diri-sendiri.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
10 Cara Menerima Diri Sendiri Apa Adanya

10 Cara Menerima Diri Sendiri Apa Adanya

papar berkaitan - pada 19/10/2020 - jumlah : 121 hits
Wajar sekali kita mendambakan kondisi diri yang lebih baik Dalam beberapa hal perasaan tersebut justru bisa membuat kita terpacu untuk bergerak maju Namun tak jarang di antara kita ada yang terlalu ekstrim dalam berpikir Bukannya terpacu un...
Pengeluaran Kwsp Daripada Berhutang Meminjam Lebih Baik Guna Duit Sendiri

Pengeluaran Kwsp Daripada Berhutang Meminjam Lebih Baik Guna Duit Sendiri

papar berkaitan - pada 31/10/2020 - jumlah : 92 hits
SHAH ALAM Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia meminta kerajaan mengkaji semula cadangan pengeluaran akaun satu caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dalam usaha meringankan beban pekerja di Malaysia yang tertekan ekoran penularan pandemik ko...
Servis Baik Pulih Laptop Area Kl Selangor Azwar Beli Laptop Baru

Servis Baik Pulih Laptop Area Kl Selangor Azwar Beli Laptop Baru

papar berkaitan - pada 24/10/2020 - jumlah : 92 hits
Salam to all readers Servis Baik Pulih Laptop Area KL Selangor Azwar Beli Laptop baru Siapa masih guna laptop untuk update blog Kita geng Aku tak pernah dan tak suka buka apps blog dalam phone rasa tak puas Dah terbiasa tengok screen laptop...
Jangan Merasa Diri Kita Baik Walaupun

Jangan Merasa Diri Kita Baik Walaupun

papar berkaitan - pada 23/10/2020 - jumlah : 103 hits
Jangan Merasa diri Kita baik walaupun Itulah perkongsian yang ingin umi kongsikan pada hari jumaat ni Ilmu kalau tak dikongsi apalah gunanya kan The post appeared first on
Rakyat Kelantan Perlu Berani Untuk Bela Diri Sendiri

Rakyat Kelantan Perlu Berani Untuk Bela Diri Sendiri

papar berkaitan - pada 7/11/2020 - jumlah : 150 hits
SUSUPAN MALAMHARI ini ada ruang sedikit untuk mengisi blog setelah sibuk meyiapkan buku baru beberapa hari lepas Apa yang hendak disentuh dalam post kali ini mengenai cadangan kerajaan Kelantan untuk meluluskan rang undang undang bertujuan ...
Apple Dilihat Menghalang Baik Pulih Kamera Skrin Dan Bateri Iphone 12 Oleh Pihak Ketiga

Apple Dilihat Menghalang Baik Pulih Kamera Skrin Dan Bateri Iphone 12 Oleh Pihak Ketiga

papar berkaitan - pada 1/11/2020 - jumlah : 86 hits
Apple telah pun memperkenalkan iPhone 12 yang terbaru yang hadir dengan sejumlah ciri ciri baru bersama dengannya Selain penawaran telefon pintar berkenaan semestinya ramai yang ingin mengetahui juga berkenaan betapa mudahnya untuk baik pul...
Anwar Kritik Lagi Belanjawan 2021 Katanya Pula Belanjawan Ini Tiada Gambaran Cara Pulih Ekonomi

Anwar Kritik Lagi Belanjawan 2021 Katanya Pula Belanjawan Ini Tiada Gambaran Cara Pulih Ekonomi

papar berkaitan - pada 7/11/2020 - jumlah : 88 hits
Kelemahan paling ketara dalam Belanjawan 2021 yang dibentangkan petang tadi adalah tidak memberi gambaran tentang bagaimana untuk memacu pertumbuhan ekonomi menurut Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim Anwar berkata demikian dalam reaksi segera ...
Pbt Digesa Kutip Sewa Cara Baik Daripada Golongan Miskin

Pbt Digesa Kutip Sewa Cara Baik Daripada Golongan Miskin

papar berkaitan - pada 28/10/2020 - jumlah : 69 hits
Mageswari Krishnasamy dan anaknya berusia 5 tahun Keashav GEORGE TOWN Pakar menggesa pihak berkuasa tempatan mengutip sewa daripada penyewa flat kerajaan dengan cara baik terutamanya mereka yang kehilangan pekerjaan atau sumber pendapatan a...
Cara Mohon I Sinar Kwsp Secara Online

Injil Berusia 1500th Ditemukan Isinya Mengemparkan Dunia

Anwar Tak Cukup Undi Atau Tak Mahu Yang Di Pertuan Agong Murka

Syekh Ali Jaber Ditikam

Apa Rahsia Panjang Umur Sampai 100 Tahun Atok Ini Jawab Dia Merokok Setiap Hari

Beban Kerajaan Membantu Rakyat Berkurangan Apabila Rakyat Pilih Guna Duit Sendiri Kwsp Termakan Cakap Najib

Ogah Ditemani Ambil Buah Nangka Halim Fauzan Tewas Usai Jatuh Terpeleset

Kanak Kanak 7 Tahun Putus Kepala Gara Gara Pemandu Mabuk



Resepi Kerepek Bayam Brazil Paling Rangup dan Tahan lama

Info Dan Sinopsis Drama Isteri Misteri TV3

Kisah Penyokong Flat Earth Cari Penghujung Bumi

Mengapa Lelaki Lebih Sukakan Wanita Bermata Besar

Kenapa Babi Sering Dijadikan Bentuk Tabung Duit


Wanita Dari Miri Sarawak Rela Tidur Di Jalanan Dari Berkongsi Bilik Di Singapura

Kerja Petang

Jenazahnya Masih Utuh Dan Wangi Usai Dikubur 3 Tahun Lalu Ternyata Ini Amalan Almarhum Semasa Hidup

Pelaku Penusukan Minta Maaf Di Persidangan Syekh Ali Jaber Saya Maafkan Dunia Akhirat

Viral Kucing Nakal Rajin Curi Pakaian Jiran Buat Tuannya Jadi Pening

Amalannya Dicemburui Ramai Pelajar Malaysia Pergi Sehari Selepas Tiba Di Mesir