Cara Senaman Mudah Bagi Mengurangkan Tekanan Kemurungan



Kadang-kadang penampilan luaran seseorang tidak menunjukkan keadaan sebenar kesihatan mental mereka.

Cara Senaman Mudah Bagi Mengurangkan Tekanan Kemurungan
Credit Pic : SUMBER
Kesihatan mental meliputi kesejahteraan emosi, psikologi dan sosial kerana ia mempengaruhi cara kita berfikir, rasa dan bertindak.

Cara Senaman Mudah Bagi Mengurangkan Tekanan Kemurungan
Bagi mereka yang mengalami masalah kesihatan mental, terdapat lima senaman dan latihan yang boleh diamalkan bagi membantu mereka mengatasi masalah kemurungan dan kerunsingan.


1. Yakinkan Diri

Cuba meyakinkan diri sendiri dengan berfikiran positif setiap hari dan melihat diri anda sebagai kanak-kanak. Ini kerana secara lumrahnya manusia sukar bersikap negatif terhadap kanak-kanak.

Anda akan menjadi begitu melindungi versi kanak-kanak diri anda sendiri dan situasi ini akan membuatkan anda lebih menyayangi diri sendiri. Amalkan perbuatan menulis kebaikan yang berlaku kepada anda setiap hari.


2. Rekod Kebaikan

Ambil sebuah buku dan catat mengenai satu perkara baik yang berlaku pada hari tersebut.

Ia boleh menjadi sesuatu yang mudah seperti menikmati secawan teh ketika cuaca baik atau menonton wayang yang dinanti-natikan.

Aktiviti ini akan membuatkan anda lebih bersyukur dengan perkara yang berlaku dalam kehidupan. Lagu boleh membuatkan seseorang berasa tenang. 


3. Dengar Lagu

Fikirkan tentang lagu yang membuatkan anda gembira dan tenang. Bawa fon telinga sentiasa bersama anda dan pasang lagu tersebut setiap kali anda berasa tidak tenteram dan berdepan dengan masalah. 


4. Bernafas Dengan Betul

Bernafas sedalam-dalamnya dapat meningkatkan bekalan oksigen ke otak dan menggalakkan sistem saraf parasimpatetik untuk membuatkan anda rasa lebih tenang.

Pastikan juga anda duduk dengan selesa dan bernafas selama lima saat dan hembus melalui mulut selama lima saat. Ulang teknik tersebut selama mana yang anda perlukan. Berlatih menghidu bau-bauan untuk mengembalikan anda ke situasi semasa. 


5. Latihan 54321

Salah satu kaedah untuk mengembalikan anda ke keadaan semasa sewaktu mengalami serangan panik adalah dengan melakukan latihan tumpuan deria.

Tumpukan perhatian kepada lima objek yang boleh anda lihat, kemudian empat bunyi yang boleh didengari, tiga perkara yang anda boleh rasa (perasaan), dua bauan yang boleh dihidu dan satu benda yang boleh dirasa (lidah).

Teknik ini digunakan untuk mengasingkan deria anda dan menghentikan anda daripada berasa 'tenggelam'.


SUMBER

Baca Juga : Betul Ke Coklat Mampu Mengurangkan Stress ?



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://dakcaii.blogspot.com/2019/08/cara-senaman-mudah-bagi-mengurangkan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cara Mudah Buat Kentang Putar Guna Emping Kentang Knorr

Cara Mudah Buat Kentang Putar Guna Emping Kentang Knorr

papar berkaitan - pada 22/8/2019 - jumlah : 704 hits
Assalamualaikum TENTU ramai yang suka makan Kentang Putar atau Mashed Potato kat Kefci tu kan Sk pun suka juga tapi yang tak sangka Pak Inche pun suka sangat makan mashed potato tu sebab biasanya baby baby jer suka Ni baby tua pun suka ahak...
Cara Mudah Memasang Crown Moulding

Cara Mudah Memasang Crown Moulding

papar berkaitan - pada 22/8/2019 - jumlah : 205 hits
Anda harus melakukan banyak penelitian dan bertahan dengan dan memberi dan dekorasi interior ke tingkat terbaik berikutnya Banyak radiator kami terbuat dari aluminium dan tangga di mana hijau dan burgundys Radiator kayu kami selesai dalam w...
Cara Tanam Taugeh Mudah Di Rumah Lebih Bersih Dan Segar

Cara Tanam Taugeh Mudah Di Rumah Lebih Bersih Dan Segar

papar berkaitan - pada 21/8/2019 - jumlah : 719 hits
Taugeh sejenis sayur simple yang boleh dimakan mentah ataupun dimasak Harganya murah berbanding dengan harga sayur yang lain Walaupun murah tapi kaya dengan pelbagai khasiat Kaya protein enzim serat antioksidan asid lemak vitamin dan lain l...
Ketam Masak Lemak Cili Padi Cara Paling Mudah Cepat

Ketam Masak Lemak Cili Padi Cara Paling Mudah Cepat

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 1601 hits
Ketam Masak Lemak Cili Padi is done Resepi boleh lihat di youtube Malas nak taip Tengok videolah lagi faham kan selamat mencuba yang pasti sedap selepas siap masak
7 Cara Kurangkan Tekanan Stress Di Rumah

7 Cara Kurangkan Tekanan Stress Di Rumah

papar berkaitan - pada 23/8/2019 - jumlah : 330 hits
7 Cara Kurangkan Tekanan Stress Di Rumah ISTERI yang memegang jawatan sebagai surirumah sepenuh masa bukanlah satu kerja mudah Daku sendiri telah lama menjadi seorang surirumah dan ku akui berada di dalam rumah setiap hari dan setiap masa b...
Beberapa Cara Mudah Melacak Keberadaan Hp Yang Hilang

Beberapa Cara Mudah Melacak Keberadaan Hp Yang Hilang

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 168 hits
Bisakah HP yang telah hilang dapat dilacak Baik itu Anroid iPhone Windows Phone dan Blacberry Sebenarny kamu masih bisa melacak HP yang hilang karena dicuri baik yang menggunakan aplikasi di Google Play Store ataupun di Apple Store Atau bah...
Gimana Cara Mudah Jago Jualan Buat Pebisnis Reseller

Gimana Cara Mudah Jago Jualan Buat Pebisnis Reseller

papar berkaitan - pada 10/8/2019 - jumlah : 179 hits
Kali ini kami akan bahas terkait dengan Reseller yaitu pihak yang membeli produk dari produsen suplier dan menjual kembali produk tersebut Bila Anda ingin berbisnis tanpa modal besar tanpa pusing mikir produk dan mau mempunyai penghasilan t...
Smartphone Boleh Jadi Cctv Ibu Ini Kongsi Cara Mudah Untuk Pantau Bayinya

Smartphone Boleh Jadi Cctv Ibu Ini Kongsi Cara Mudah Untuk Pantau Bayinya

papar berkaitan - pada 13/8/2019 - jumlah : 263 hits
Bukan mudah menjaga bayi yang masih kecil Terlalai sikit boleh berlaku macam macam perkara yang ibu bapa sendiri tak jangka Jika nak pantau 24 jam agak sukar tapi dengan adanya aplikasi untuk memantau pergerakan anak mungkin boleh membantu ...
Cara Mudah Memulai Bisnis Travelling

Cara Mudah Memulai Bisnis Travelling

papar berkaitan - pada 14/8/2019 - jumlah : 179 hits
Cara Mudah Memulai Bisnis Travelling Bisnis travel memanglah bisnis yang menjanjikan dilihat dari kemudahan akses transportasi dan fenomena traveling yang telah berubah menjadi gaya hidup di masyarakat indonesia Akan tetapi sayangnya tidak ...
Fedex Express Increases Capacity From Asia Pacific Ahead Of Year End Holiday Peak

Unlock Your Inner Artist And Imagination With Tab S7 Fe S Pen

Pumpkins For Halloween The Greatest Decor That Complements Your House

Saya Cukup Terkilan Sultan Johor

Terkini Tlada Lagi Senyumanmu Staf Rtm Nurul Hayati Dijmput Iiahi Kereta Bertmbung

Lombong Emas Haram Lebih 30 Tahun Dibongkar

Kaum Cina Boleh Menurun Takkan Melayu Tak Boleh

Back To The Lecture Hall For Over 6 000 Iium Students



Kisah Wanita Paling Berani Di Amerika Ida Lewis

8 Barang Utama yang Didagangkan Melalui Laluan Sutera Silk Road

7 Baka Anjing Dengan Jangka Hayat Paling Panjang

Rupanya Ini Punca Sebenar Yassin Tarik Diri Dari Maharaja Lawak Mega MLM 2021

5 Lagu Cover Yang Jauh Lebih Popular Berbanding Lagu Asal


Fasa Bayi Belajar Berjalan Fasa Yang Paling Comel Dr Halina Sebak Si Kembar Dah Bertatih Tatih

Maxis Tiada Perkhidmatan E Sim Untuk Samsung

The Colours Of Life Reronda Jemaat

Copy Trade Forex Jana Pendapatan Bulanan

25 Perkara Kena Hadam Kalau Nak Rentas Negeri Singgah Ipoh

Pbt Diminta Permudah Rakyat Mohon Lesen Perniagaan Hasni Johor