Cakap Elok Elok Jangan Asyik Marah Baru Mudah Anak Dengar Cakap


Tidak suka ikut apa yang diarahkan tetapi meniru apa yang ditunjukkan atau dilihat pada sekeliling. Mendidih-didih kemarahan ibu ayah dibuatnya kerana apa yang disuruh tidak dibuat. Jom periksa 5 perkara ini.
Menurut Wan Roslina Wan Yusoff, Psikologis Kanak-Kanak dan Penasihat Syarikat Little Ones International Sendirian Berhad, anak-anak ibarat kain putih yang suci. Mereka dilahirkan dengan sifat yang memerlukan kepada ibu bapa sejak daripada bayi. (Surah An Nahl: Ayat 78 dan Hadis Rasulullah S.A.W)

“Si kecil yang baru lahir hingga ke usia dua tahun mereka merakam apa yang berlaku di sekeliling. Dan setelah bertahun menerima rangsangan daripada lima deria iaitu bau, rasa, sentuhan, bunyi dan visual, pada usia tiga hingga empat tahun ini, ialah masa mereka menunjukkan hasil kepada apa yang dirakam selama ini”.
“Ibu bapa perlu tahu apa makna disipilin. Disiplin ialah keupayaan mereka mengawal diri dan ia tidak wajar difahami sebagai undang-undang atau denda. Pendekatan secara psikologi amat penting bagi memudahkan tugas ini,” kata Wan Roslina.
3 OBJEKTIF DALAM MEMBERI ARAHAN KEPADA KANAK-KANAK 3-4 TAHUN
Ibu bapa perlu faham, pada peringkat usia ini didikan kepada si manja ketika memberi arahan ialah bertujuan untuk;
Membina keyakinan diri dalam tindakanMenjadikan mereka seorang yang bertanggung jawab di atas tindakan mereka.Membentuk menjadi seorang yang mampu dan suka bekerja sama dengan orang lain.
#1 MENJADI MODEL DALAM PROSES ‘BONDING’.
Dalam proses mendidik, paling mustahak ialah menjadi model yang baik kepada anak. Bonding atau hubungan erat adalah sangat kritikal untuk mencipta kepercayaan mereka. Cabaran hari ini ialah godaan gajet, bukan kepada anak tetapi kepada ibu bapa.
Ibu bapa sanggup menghabiskan masa dengan media sosial dan gajet melebihi tumpuan kepada anak-anak. Komunikasi bagi memupuk ‘bonding’ tidak dilaksanakan. Bahkan mereka mula mengikut semasa meniru tabiat ibu bapa.

#2 MASALAH MENINGGALKAN ANAK KE RUMAH SAUDARA DALAM JANGKA MASA LAMA
Satu lagi masalah yang berakar dalam masyarakat ialah menghantar anak ke rumah saudara lain atau neneknya untuk dijaga dengan tinggal bersama mereka dan hanya mengambilnya ketika sudah menjangkau umur 3 tahun ke atas. Kemudian ibu bapa luah tidak puas hati kerana anak tidak mendengar arahan sebaliknya lebih akur kepada orang lain. Bahkan pada usia ini bila mereka ke taska atau tadika, kata-kata guru lebih dipatuhi.
Memang tidak mustahil ini boleh berlaku kerana anak-anak dibesarkan dengan derianya mencium bau, melihat, mendengar suara dan menerima sentuhan daripada orang lain, bukan anda. Jadi jangan berkecil hati kalau anak tidak mendengar arahan yang anda berikan.
Sekiranya mahu anak mudah dibentuk, cuba rapatkan diri semasa umur ini. Bonding atau hubungan erat dengan anak amat-amat mustahak pada lapan tahun pertama kehidupan seorang anak.

#3 PELAZIMAN
Kanak-kanak pada usia tiga hingga empat tahun juga perlu melalui proses dinamakan pelaziman di mana mereka perlu dilatih dengan cara yang jelas dan sistematik. Matlamatnya ialah untuk menjadikan sesuatu itu sebagai kebiasaan atau tabiat.
Misalnya kita mahu anak meletakkan cawan ke dalam sinki setiap kali selepas minum. Maka setiap kali mereka selesai minum, minta mereka bawa cawan tersebut dan kita pimpin mereka ke sinki untuk mereka letakkannya sendiri. Ulang beberapa kali sehingga dah jadi kebiasaan.
Amalan sebegini apabila dilakukan oleh ibu bapa akan menjadikan anak memahami kebaikan yang telah mereka sumbangkan kepada keluarga. Bila mereka melihat ibu gembira dan mengiktiraf kelakuan sebegitu, secara logiknya mereka rasa diterima dalam masyarakat kecil di rumah. Cara pelaziman ini adalah cara yang ditunjukkan dalam Islam apabila ibadat solat diminta supaya dimulakan sebelum umur baligh lagi. (Hadis Rasulullah SAW).

#4 KEMAMPUAN FIZIKAL DAN EMOSI ANAK PERLU DIFAHAMI
Selain itu arahan yang diberikan perlu difahami dan mampu dilaksanakan oleh anak-anak. Kemampuan fizikal serta emosi anak-anak adalah antara faktor penting pada peringkat umur ini bagi memudahkan mereka mengikut arahan ibu bapa.
Misalnya, apabila anak diarah mengemas mainan mereka, sedangkan  mereka tengah asyik menonton kartun kegemaran mereka, maka sudah tentu mereka akan buat tak endah akan arahan tersebut. Apa ibu atau bapa akan lakukan? Marah dan membebel..berkesan ke? Sekiranya kita faham bahawa mengemas memerlukan tenaga fizikal bangun dan tunduk, dan anak berumur 3 atau 4 tahun mudah rasa penat, ditambahkan lagi emosi gembira menonton kartun kegemaran, maka akhirnya anak buat keputusan untuk buat-buat tak dengar arahan ibu atau bapa.
Cara yang berkesan ialah dengan memberi tempoh yang sesuai bagi mereka menonton kemudian secara bersama bekerjasama mengemas permainan. Lakukan selalu sehingga suatu masa ia menjadi tabiat bersama dalam keluarga. Arahan lisan yang disertakan dengan gerakan bersama adalah antara ciri kepimpinan yang ada pada Rasulullah S.A.W. (Contoh semana peperangan Khandak-gali parit bersama umat Islam)

#5 ELAK MENGANCAM ATAU MENGUGUT!
Tanyakan diri : apa yang hendak anda bina pada anak-anak? Ini bukan masanya untuk anda mengancam dan mengugut sebaliknya berikan arahan yang ringkas dalam nada positif atau pengukuhan positif (positive enforcement).
Sedih apabila kita mendengar ada ibu bapa mengugut anak kalau mereka tidak lakukan sesuatu yang diarahkan, misalnya …..tidak boleh makan sekiranya tidak ikut cakap mak….kalau tak dengar kata mak rotan.
Kadangkala diugut secara emosi…mak tak sayang kalau ….mak tak nak kawan bila…..Pada usia ini, emosi memainkan peranan penting dalam membina kepercayaan. Elak bertindak sedemikian kepada anak pada usia ini, kerana mereka akan membesar dengan memikirkan bahawa sesuatu tindakan yang dilakukan adalah kerana takut kalau tidak memenuhi kehendak orang lain. Anak sebegini akan cepat stres dan potensi semulajadinya tidak dapat ditonjolkan.Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://beautifulnaara.blogspot.com/2019/10/cakap-elok-elok-jangan-asyik-marah-baru.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ye Sayang Apa Dia Mama Dengar Ni Cepat Beri Respon Baru Mudah Anak Dengar Cakap

Ye Sayang Apa Dia Mama Dengar Ni Cepat Beri Respon Baru Mudah Anak Dengar Cakap

papar berkaitan - pada 12/10/2019 - jumlah : 140 hits
Anak nakal tu mesti mak ayah tak ajar anak Sikap anak kecil yang susah mendengar kata sememangnya menyebabkan ibu bapa hilang kesabaran naik darah dan geram Perkongsian penceramah bebas Ustaz Mohamed Hanafiah Abdul Malek untuk ibu bapa mend...
Tali Pusat Belit Leher Anak Jangan Degil Nak Bersalin Normal Dengar Nasihat Doktor

Tali Pusat Belit Leher Anak Jangan Degil Nak Bersalin Normal Dengar Nasihat Doktor

papar berkaitan - pada 30/10/2019 - jumlah : 176 hits
Masalah tali pusat terbelit di leher bayi atau nuchal cord adalah perkara yang selalu kita dengari Mengikut kajian kadar kejadian atau insiden tali pusat terbelit dileher bayi semasa kandungan telah cukup bulan ialah 33 35 Hampir 3 5 meliba...
Belajar Cara Betul Marah Disiplin Hukum Anak Baru Terserlah Kelembutan Mak Ayah

Belajar Cara Betul Marah Disiplin Hukum Anak Baru Terserlah Kelembutan Mak Ayah

papar berkaitan - pada 27/10/2019 - jumlah : 151 hits
Apa yang kita tanam itulah yang anak akan tuai Kelembutan kasih sayang tidak bermaksud tidak boleh memarahi Kita sebagai ibu bapa perlu mempelajari bagaimana memarahi mendisiplin dan menghukum anak anak dengan kelembutan kasih sayang Ini ad...
Jangan Marah Kalau Anak Sulung Kuat Sentap Ini Antara Sebabnya

Jangan Marah Kalau Anak Sulung Kuat Sentap Ini Antara Sebabnya

papar berkaitan - pada 14/10/2019 - jumlah : 113 hits
Kalau anak kedua ada sindrom anak kedua anak sulung juga ada peelnya yang mak kena jaga jaga Biarpun anak sulung jenis mudah disuruh dan menurut perintah tapi mereka pantang di rendah rendahkan kebolehannya depan adik adik mahupun orang lai...
Jangan Membebel Bahaya Otak Cepat Mengecut Mudah Sakit Nak Marah Cuba Senyum

Jangan Membebel Bahaya Otak Cepat Mengecut Mudah Sakit Nak Marah Cuba Senyum

papar berkaitan - pada 13/10/2019 - jumlah : 148 hits
Jangan membebel Bahaya Bunyi macam menakutkan tapi jika kita tak cuba ubah keadaan ini boleh memudaratkan diri Tak kisahlah dari aspek emosi atau kesihatan Kadang dah tabiat seorang wanita untuk membebel Tapi jika kita kawal mungkin boleh M...
Bagi Je Makan Sendiri Jangan Marah Bersepah Sampai Masa Anak Pandailah

Bagi Je Makan Sendiri Jangan Marah Bersepah Sampai Masa Anak Pandailah

papar berkaitan - pada 30/10/2019 - jumlah : 162 hits
Dia lambat cikgu Saya suapkan je Cepat Sepah nanti Nak kemas lagi Dia memang macam itu Tak pandai lagi Inilah andaian ibu bapa dan pemahaman kita untuk tak bagi anak makan sendiri Sebenarnya hanya dengan mengizinkan anak kita makan sendiri ...
Struggle Jaga Anak Kadang Kadang Tak Sempat Makan Bukan Mudah Jadi Suri Rumah

Struggle Jaga Anak Kadang Kadang Tak Sempat Makan Bukan Mudah Jadi Suri Rumah

papar berkaitan - pada 29/10/2019 - jumlah : 101 hits
Menjadi ibu dan suri rumah bukan sesuatu yang mudah Mungkin pada luaranya si ibu nampak tenang namun disebalik ketenangan itu mungkin si ibu tidak cukup tidur tidak dapat makan pada waktunya tidak dapat mandi dengan selesa Siapa tahu Yang b...
Nak Didik Anak Perempuan Memang Mencabar Tapi Kalau Tahu Rahsianya Semua Jadi Mudah

Nak Didik Anak Perempuan Memang Mencabar Tapi Kalau Tahu Rahsianya Semua Jadi Mudah

papar berkaitan - pada 29/10/2019 - jumlah : 138 hits
Menjaga anak anak memang tak mudah anak lelaki atau anak perempuan keduanya mempunyai cabaran tersendiri yang perlu ayah dan ibu tempuhi Malah setiap ibu bapa pastinya mempunyai pendekatan dan cara yang berbeza dalam mendidik anak anak untu...
Laudya Cynthia Bella Umum Cerai Ini Reaksi Engku Emran

Gerai Viral Diarahkan Tutup Kerana Kotor

Berwajah Tampan Lelaki Ini Di Usir Dari Negara Sendiri

Cerita Penggali Kubur

Resepi Kek Marjerin Yang Gebu Dan Paling Senang Nak Buat Tak Letak Assen Vanila

10 Persediaan Ibubapa Dan Anak Sebelum Kembali Ke Sekolah Pasca Pkp

Design Business Card Djah Corporation

Awas Gejala Tanpa Disadari Inilah 6 Tanda Tanda Stroke Mulai Menyerang TubuhmuInfo Dan Sinopsis Drama 7 Hari Mencintaiku 2 Slot Akasia

1 Julai 2020 Tarikh Tamatnya Kebebasan Hong Kong

Keputusan Kedudukan Dan Markah Peserta Konsert Suara Viral Astro 2020 Minggu 3

Sejarah dan Asal Usul Durian Musang King

28 Daerah Paling Miskin di Malaysia


Popularnya Nasihat Seorang Nenek

Anzo To Make Over Rm200 Million Profit In New Glove Business

Agihan Kerusi Pn Tidak Perlu Berkelahi Sesama Sendiri Kata Tajuddin

Jadi Sahabat Umkm Dana Berikan Dukungan Digitalisasi Kepada 150 Ribu Pemilik Usaha

Progres Pembangunan Flyover Cakung

Kenapa Ibu Bapa Risau Keselamatan Anak Anak Bila Sekolah Mula Dibuka 15 Dan 22 July 2020