Berapakah Kos Rawatan Penyakit Penyakit Di Malaysia




Assalamualaikum dan salam sejahtera


Apa khabar rakan-rakan dan pembaca sekalian? Alhamdulillah, aku disini sihat sejahtera. Kesihatan merupakan satu aspek yang paling penting. Tidak kiralah sama ada kesihatan diri atau kesihatan orang disekitar kita. Semuanya sangat penting. Jika tidak sihat, macam mana nak lakukan kerja? Macam mana nak bergembira? Macam mana nak buat perkara-perkara yang kita suka

Bercakap mengenai kesihatan, kali ini aku nak kongsikan dengan anda tentang beberapa informasi yang aku baca di satu laman kesihatan iaitu HelloDoktor . Adakah anda tahu berapakah harga bagi kos rawatan penyakit-penyakit di hospital? Adakah anda ada wang yang cukup untuk merawat penyakit ini

KOS RAWATAN PENYAKIT
Apabila kita bercakap mengenai soal kos, perkara pertama yang terlintas di kepala masing-masing adalah soal duit atau wang. Begitu juga dengan kos rawatan penyakit, ia juga tidak lari daripada soal beban kewangan yang perlu ditanggung. Mungkin ada yang berkata, tidak perlu risau kerana mereka boleh mendapatkan rawatan bagi penyakit-penyakit yang dialami secara percuma daripada klinik-klinik atau hospital-hospital milik kerajaan. Tunggu sebentar! Adakah anda pasti bahawa kesemua rawatan boleh diperoleh secara percuma di fasiliti kesihatan milik kerajaan? 

Ada sesetengah rawatan sememangnya percuma atau hampir percuma di fasiliti kesihatan milik kerajaan, tetapi tidak semuanya begitu. Malah ada jenis rawatan yang anda masih perlu membayar ribuan ringgit walaupun telah disubsidi oleh kerajaan Malaysia. Apatah lagi jika anda mendapatkan rawatan di fasiliti milik swasta yang kadarnya boleh mencecah sehingga jutaan ringgit

Jika dilihat kepada infografik yang sediakan, terdapat beberapa jenis penyakit berserta anggaran kos yang perlu dibelanjakan bagi rawatan tersebut. Sebagai contoh, pembedahan pintasan jantung yang dilakukan di hospital kerajaan sememangnya lebih murah, iaitu 20 kali ganda lebih murah berbanding kos rawatan di hospital swasta. Walaupun begitu, kos sebanyak RM4,000 di hospital kerajaan ini masih dianggap mahal terutamanya bagi anggota masyarakat yang berpendapatan rendah. Begitu juga dengan kos rawatan strok yang berjumlah RM4,000 ke atas di hospital kerajaan, manakala sekitar RM40,000 hingga RM80,000 diperlukan jika menjalani rawatan di hospital swasta

Untuk penyakit katarak mata pula, anda hanya memerlukan sekitar RM100 hingga RM500 bagi setiap rawatan, dan kos yang diperlukan bagi penyakit yang sama adalah antara RM3,500 hingga RM6,000 jika di hospital milik swasta. Berlainan pula dengan penyakit batu karang yang berlaku di buah pinggang anda, ia agak mahal walaupun anda mendapatkan rawatan di hospital kerajaan, yang mana kos rawatannya adalah antara RM3,000 hingga RM10,000, bergantung kepada kerumitan sesuatu kes itu. Jika anda memerlukan rawatan kemoterapi pula, anda hanya perlu membayar RM200 untuk setiap kali rawatan yang dijalani di hospital milik kerajaan, manakala jika di fasiliti swasta, jumlahnya boleh mencecah sehingga RM4,000 hanya bagi setiap kitaran kemoterapi tersebut. Jika anda pernah mendapat rawatan bagi demam denggi di hospital kerajaan, anda pasti tahu bahawa ia adalah rawatan yang dijalankan secara hampir percuma. Tetapi tidak di hospital swasta yang mana anda perlu membelanjakan sekitar RM1,000 hingga RM3,000 untuk rawatan tersebut

KOS TAMBAHAN PUN ADA?


Perlu diingat bahawa kos rawatan yang dinyatakan seperti di atas hanyalah untuk kos servis rawatan semata-mata. Anda masih perlu membayar kos-kos berkaitan yang lain seperti yuran konsultasi, yuran pendaftaran, caj harian wad, bayaran X-ray, ujian darah dan lain-lain lagi. Jika di hospital kerajaan, anda hanya perlu membayar RM1 bagi yuran konsultasi, tetapi anda perlu membayar antara RM30 hingga RM250 bagi perkhidmatan yang sama di hospital swasta. Bagi yuran pendaftaran kemasukan ke hospital, anda hanya perlu membayar antara RM15 hingga RM35 bagi kemasukan di hospital kerajaan. Manakala jika di hospital swasta, anda perlu membayar yuran kemasukan antara RM500 hingga RM2,000, atau 6% hingga 10% daripada kos keseluruhan pembedahan anda. 
Jika anda perlu ditahan di wad hospital kerajaan, anda perlu membayar caj bilik wad antara RM3 hingga RM120 sehari bergantung kepada kelas wad tersebut. Manakala di hospital swasta, kadar yang perlu dibayar adalah antara RM80 hingga RM300 sehari, juga bergantung kepada kelas wad tertentu. Selain itu, ujian-ujian lain seperti X-Ray, ultrasound, ujian darah, CT scan dan MRI juga perlu dibayar dengan caj yang pastinya amat berbeza antara hospital kerajaan dan juga swasta

KOS RAWATAN MENINGKAT SELEPAS 10 TAHUN!
Jika anda lihat kepada jadual kedua, iaitu kos rawatan jenis-jenis kanser tertentu dengan anggaran peningkatan pada 10 tahun akan datang, ia jelas memperlihatkan peningkatan lebih daripada 10%. Walaupun contoh yang diberikan adalah anggaran kos daripada hospital swasta, berkemungkinan juga anggaran kos rawatan di hospital kerajaan juga akan meningkat walaupun tidak setinggi kos di fasiliti swasta. Kebanyakan peningkatan kos rawatan yang dijangkakan berlaku selepas 10 tahun ini berjumlah sehingga 3 kali ganda

Mengapa kos rawatan perubatan ini meningkat? Perkara yang paling utama adalah disebabkan oleh trend perubatan terkini dan pembangunan kaedah dan rawatan yang lebih moden. Selain itu, terdapatnya peningkatan permintaan terhadap perkhidmatan perubatan seiring dengan peningkatan populasi penduduk. Begitu juga dengan peningkatan kadar penyakit yang berkaitan dengan gaya hidup yang tidak sihat yang menyebabkan lebih ramai individu mendapatkan rawatan perubatan. Peningkatan kos rawatan di Malaysia dijangkakan berlaku antara 10 hingga 15 peratus setiap tahun. Ia mungkin tidak disedari kerana kebanyakan peningkatan ini berlaku di sektor perubatan swasta, manakala di sektor perubatan awam, ia telah disubsidikan oleh kerajaan dan peningkatan yang berlaku adalah sangat minimum

PERBEZAAN KOS DI HOSPITAL KERAJAAN DAN SWASTA
Anda pasti tahu mengapa servis rawatan di hospital kerajaan adalah lebih murah.👍 Ya, kerana ia telah disubsidi oleh Kerajaan Malaysia. Walau bagaimanapun, anda juga perlu tahu kos rawatan di hospital swasta lebih mahal kerana pada kebiasaannya, mereka menyediakan servis perkhidmatan dengan kualiti yang lebih baik. Tetapi ia tidak bermaksud bahawa rawatan perubatan di hospital kerajaan adalah kurang bagus. Terdapat dua perbezaan yang paling jelas antara hospital kerajaan dan juga swasta iaitu, penjagaan pesakit dan pelawat serta waktu menunggu untuk mendapatkan rawatan

Selain itu, jika anda berkunjung ke hospital atau pusat perubatan swasta, anda boleh melihat kepada persekitaran yang lebih selesa dan mewah, pilihan makanan yang lebih enak dan berkualiti tinggi selain jenis ubat-ubatan yang digunakan. Anda juga boleh mendapatkan bilik peribadi yang lebih privasi dan selesa. Walaupun perkhidmatan yang disediakan di hospital kerajaan tidak semewah seperti di hospital swasta, kualiti servis rawatan yang diberikan sebenarnya adalah sama tinggi. Hanya disebabkan caj yang lebih murah dan berpatutan, ramai yang lebih gemar ke hospital milik kerajaan berbanding swasta melainkan anda dilindungi dengan insurans perubatan

LANGKAH KURANGKAN KOS PERUBATAN DAN RAWATAN KESIHATAN
Pertama, amalkan gaya hidup sihat. Ia kedengaran amat mudah, tetapi ramai yang masih kurang memberikan perhatian terhadap perkara ini. Gaya hidup yang sihat bukan sahaja memberikan fizikal dan mental yang sihat, malah ia menjauhkan diri anda daripada risiko untuk mendapat penyakit-penyakit kronik. 
Kedua, dapatkan kad perubatan atau polisi insurans kesihatan daripada penyedia-penyedia insurans. Kad perubatan membantu anda untuk mendapatkan rawatan tanpa perlu menunggu lama di hospital swasta. Selain itu, ia juga membantu menyediakan liputan yang mencukupi bagi sebarang rawatan yang memakan kos yang besar pada masa sekarang atau pada masa akan datang

Ketiga, gunakan kemudahan atau manfaat kesihatan yang disediakan oleh majikan atau syarikat tempat anda bekerja. Sesetengah majikan bukan sahaja menyediakan liputan perlindungan perubatan kepada pekerja mereka sahaja, malah kepada ahli keluarga terdekat pekerja tersebut. Rujuk kepada pengurusan syarikat anda untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut

Masih ramai di antara kita yang mengabaikan konsep gaya hidup sihat dalam kehidupan seharian selain tidak mengambil mana-mana polisi insurans perubatan. Kedua-dua ini sangat membantu diri anda dalam mengurangkan tanggungan kos perubatan dan juga risiko untuk mengalami penyakit-penyakit kronik. Kita pasti tidak mampu untuk menyediakan sejumlah wang yang begitu besar dalam masa yang singkat untuk membayar kos rawatan di hospital. Oleh itu, sediakanlah payung sebelum hujan. Janganlah sudah terhantuk, baru tengadah.

SEKIAN
Artikel ini adalah kerjasama bersama antara HelloDoktor.com dan Aerill Hassan. Segala maklumat dan informasi lebih lanjut boleh dilihat di laman web HelloDoktor.com 

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://aerillhassan.blogspot.com/2020/02/berapakah-kos-rawatan-penyakit-penyakit-di-Malaysia.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ibu Derma Hati Untuk Anak Hidap Penyakit Hati Kronik Perlu Rm160 000 Tampung Kos Pembedahan

Ibu Derma Hati Untuk Anak Hidap Penyakit Hati Kronik Perlu Rm160 000 Tampung Kos Pembedahan

papar berkaitan - pada 22/1/2020 - jumlah : 84 hits
Dugaan yang hadir dalam kehidupan ada dalam pelbagai cara Seperti yang dialami oleh Tuan Muhammad Shahrul Azlan dan pasangan Siti Nur Amira Ibrahim apabila diuji mempunyai anak yang masih kecil menghidap Biliary Atresia iaitu penyakit hati ...
Hukum Menerima Rasuah Bagi Menampung Kos Rawatan

Hukum Menerima Rasuah Bagi Menampung Kos Rawatan

papar berkaitan - pada 31/1/2020 - jumlah : 84 hits
SOALAN Adakah dibolehkan mengambil rasuah untuk menampung kos rawatan atas alasan darurat JAWAPAN Sebagai mukadimah kami kemukakan dalil pengharaman rasuah daripada al Quran mahupun al Sunnah Allah SWT berfirman Mereka sangat suka mendengar...
Cikgu Malaysia Dedah Mengapa Wuhan Jadi Lubuk Penyakit

Cikgu Malaysia Dedah Mengapa Wuhan Jadi Lubuk Penyakit

papar berkaitan - pada 29/1/2020 - jumlah : 490 hits
Cikgu Malaysia Dedah Mengapa Wuhan Jadi Lubuk PenyakitTALI KAPAL Virus Wuhan ke virus Corona ke Virus Corolla Altis ke sikit pun aku tak heran sebab memang layaklah depa kena penyakit pelik ni
Malaysia Siap Siaga Hadapi Penularan Penyakit Berjangkit

Malaysia Siap Siaga Hadapi Penularan Penyakit Berjangkit

papar berkaitan - pada 28/1/2020 - jumlah : 84 hits
SEPANG 27 JAN Malaysia sentiasa dalam keadaan kesiapsiagaan yang tinggi bagi menghadapi penularan penyakit berjangkit dan bersedia memberi gerak balas terhadap sebarang kecemasan melibatkan kesihatan awam kata Menteri Kesihatan Datuk Seri D...
Isu Hutang Negeri Kelantan Lim Guan Eng Menipu Rakyat Malaysia

Isu Hutang Negeri Kelantan Lim Guan Eng Menipu Rakyat Malaysia

papar berkaitan - pada 28/1/2020 - jumlah : 81 hits
Menteri Kewangan Lim Guan Eng menipu rakyat Malaysia dan tidak bercakap benar tentang hutang dan perbelanjaan negeri Kelantan Sebenarnya ada cerita disebalik isu ini yang melibatkan sejarah dan Perjanjian Persekutuan
Malaysia Sekat Sementara Kemasukan Pelancong Wuhan Hubei

Malaysia Sekat Sementara Kemasukan Pelancong Wuhan Hubei

papar berkaitan - pada 28/1/2020 - jumlah : 98 hits
SHAH ALAM 27 JAN Kerajaan Malaysia menggantung sementara semua kemudahan imigresen dan visa manual kepada rakyat China dari bandar Wuhan dan wilayah Hubei di kelilingnya Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan memaklumkan keputusan itu meng...
Kajian Malaysia Ke 3 Di Asia Dalam Kesiapsiagaan Hadapi Wabak

Kajian Malaysia Ke 3 Di Asia Dalam Kesiapsiagaan Hadapi Wabak

papar berkaitan - pada 28/1/2020 - jumlah : 121 hits
BERITAKajian kesihatan global meletakkan Malaysia di kedudukan ke 18 di kalangan 195 negara dari segi kesiapsiagaan menghadapi wabak penyakit Keputusan kaji selidik Indeks Keselamatan Kesihatan Global untuk menjelaskan kesiapsiagaan negara ...
Terkini Akhirnya Kerajaan Gantung Kemasukan Rakyat China Ke Malaysia

Terkini Akhirnya Kerajaan Gantung Kemasukan Rakyat China Ke Malaysia

papar berkaitan - pada 28/1/2020 - jumlah : 127 hits
Selepas mengikuti perkembangan wabak virus corona dengan rapat akhirnya Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah membuat kenyataan akhbar untuk menggantung sementara waktu kemasukan rakyat China dari Wilayah Wuhan Hubei dan semua kawas...
Study Ranks Malaysia 3rd In Asia In Readiness Against Disease Outbreaks

Study Ranks Malaysia 3rd In Asia In Readiness Against Disease Outbreaks

papar berkaitan - pada 28/1/2020 - jumlah : 43 hits
A global health study has ranked Malaysia in 18th place among 195 nations in terms of overall readiness to face a disease outbreak Results of the Global Health Security Index survey to illuminate countries readiness and capacity gaps in dea...
2 Perkara Ini K Jaan Akan Berubah Lagi Dato Mustafa Ali

Kenapa Daging Wagyu Mahal Ini Faktanya

Diherdik Dan Dituduh Beia Saka Ibu Tua Iarikan Diri Dari Rumah Anak

Asal Usul Lambang Mata Satu Freemason Dan Illuminiti

Rm50 Juta Untuk Satu Undi Tidak Percaya

Dia Perah Susu Dia Cut Cut Cut Dato Rizalman Tersasul Bahan Lofa Buat Netizen Berdekah

Kenapa Benci Sangat Dengan Tahfiz Siti Kasim Rani Kulup Buat Laporan Polis

Boleh Jadi Gila Rakyat Malaysia Anwar Mahathir Berebut Jadi Pm Ganti Muhyiddin



Selepas Dakwaan Kahwin Ameera Khan Adik Neelofa Putus Cinta Ini Kenyataan Lanjut

Y 40 The Deep Joy Kolam Renang Paling Dalam di Dunia

Bagaimana Hubungan China Dengan Etnik Cina Di Seluruh Dunia

Biodata Fahad Iman Pelakon Drama Memoir Karmila

Selepas 10 Hari Tayangan Ini Lagi Kutipan Mengejutkan Filem Syif Malam Raya


Resepi Prosperity Buat Sendiri Pastinya Lebih Mudah Lebih Jimat Lebih Sedap

How To Make Money From Blogging With Bite Media Consultants

Alfatihah Moga Allah Balas Aishah Kongsi Video Bapa Saudara Diseret Pemandu Mabuk Sejauh 2km

Cara Alternatif Merawat Resdung Sakit Kepala Bersin Berterusan

Netflix Confirms Premiere On New K Drama Record Of Youth For 2nd Half Of 2020

Until Heaven And Earth Disappear Sampai Langit Dan Bumi Lenyap