Bedah Tulang Belakang Guna Laser



Esok masuk 11 hari 'berehat' selepas jalani pembedahan tulang belakang guna laser atau dalam singkatan english Percuetenous Laser Disk Decompression ([email protected]) dan Epidural Steroid Injection (ESI)

Masuk wad 4 hari, sekarang kena 'bedrest' di rumah dan pergi fisioterapi di hospital ikut temujanji yang diberi

Prosedur pl3D ini baru kali pertama merasa, yang steroid injection ini dah kali ke dua. Prosedur esi yang pertama dibuat pada tahun 2018, bermaksud hampr 3 tahun yang lepas. Sedar tak sedar rupanya dah tiga tahun menjadi pesakit slip disk secara rasmi. Ikutkan lama dah sakitnya, cuma tak tahu slip disk. Lepas buat Mri tahun 2018 tu barulah 'confirm' Herniated Disk L4,L5

Kiranya lama juga bertahan esi yang dibuat, nak kata lepas prosedur esi yang pertama dulu bukanlah hilang terus kesakitan yang ditanggung. Sakit masih ada sebab bila aktif je mesti sakit belakang datang. Cuma sakit tu masih mampu ditanggung  dengan cara sapu flanil atau tampal acustop, berurut sakitpun hilang. Kalau tak hilang juga baru makan ubat tahan sakit Acoxia 90mg. Sakit slip disk peringkat awal ni memang serangan datang dan pergi (on off)

Baru ni sakit tiba-tiba tak nak reda dan hilang. Pijak lantai je sakit. Kaki kiri dah mula kebas-kebas dan paling teruk dah ada simptom tak dapat kawal hadas kecil. Mahu tak risau, sebelum tu sakit dah ok, sempatla jalan-jalan dengan En.suami beli barang dapur kat aeonbig. 
Kalau tak silap dua ke tiga hari lepas tu makin sakit. Pergi hospital jumpa pakar diagnos dari Mri yang dibuat oleh pakar L4,L5,S1,S2 annular tear, bukan hernia aje, dah sampai annular tear, disc koyak dah tambah lagi dua tulang S1,S2. Saraf terhimpit patutla kaki lemah sikit. Nasib tak lumpuh...Allah hu


Sebelas hari juga berperang dengan sakit dan emosi. Sakit boleh makan ubat, tapi kalau tertekan 'stress' sebab sakit apa patut buat? Nak meratap kenapa mesti kita yang diduga dengan sakit, tak layak langsung....sebab Maha suci Allah swt, dalam kesakitan ini tetap jugalah Allah swt berikan nikmat

Mendapat rawatan dari Doktor Pakar yang baik dan antara terbaik, berurusan dengan  jururawat yang baik-baik. Suami, anak-anak dan ahli keluarga mak, adik beradik yang baik dan sentiasa cuba memahami. Bukankah bertemu dan bersama dengan orang baik-baik itu satu nikmat yang tak patut dilupakan. Sebab tu..diri ini tak layak merungut sebesar zarahpun

Dalam keadaan baring pun boleh tulis blog lagi, agaknya nikmat apa lagi nak didustakan. Bukanlah kata fikiran ni sentiasa positif, bukan tak tertekan tak dapat buat kerja berat-berat. Cuma nak tak nak untuk sihat kita wajib menyayangi diri sendiri. Menyayangi keluarga yang menyayangi diri kita...sebab hidup ini tak semua perkara yang kita mahukan akan sentiasa kita dapat.


Bersyukur dalam apa juga keadaan adalah ubat paling mujarab didalam hidup. Bersabar dengan ujian dan kafarah 'perlu' kerana dunia bukan rumah, tiada satupun penderitaan atau kesenangan yang dilalui ini akak kekal. Tiada

Apapun penyakit yang ditanggung, walau Covid 19 sekalipun semuanya atas izin Allah swt ia berlaku dan Allah tahu mengapa dan kenapa. Jika ada doa ingin kembali kepadaNya dalam keadaan tenang dan bersih, redhakan setiap kekotoran jiwa ini dibersihkan olehNya, kerana memang sakit itu penghapus dosa. 
Diberi musibah bukan bermakna dimurkai, dan diberikan kesenangan juga bukan bermakna diredhai

Inalillah wainna hilaihirojiun...




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.mamalinablog.com/2021/01/bedah-tulang-belakang-guna-laser.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Parti Pejuang Mengemis Guna Amanah Dalam Pru Mendatang

Parti Pejuang Mengemis Guna Amanah Dalam Pru Mendatang

papar berkaitan - pada 9/1/2021 - jumlah : 61 hits
Pejuang pertimbang bertanding atas tiket AmanahJanuary 9 2021 Parti Pejuang Tanah Air akan mempertimbangkan tawaran daripada parti Parti Amanah Negara untuk masuk dan bertanding dalam Pilihan Raya Umum atas tiket parti itu Menurut Presiden ...
Jika Muhyiddin Berani Jangan Guna Alasan Covid Halang Perhimpunan Agung Umno

Jika Muhyiddin Berani Jangan Guna Alasan Covid Halang Perhimpunan Agung Umno

papar berkaitan - pada 9/1/2021 - jumlah : 72 hits
Oleh January 09 2021Menyedari beberapa usul yang akan dibawa ke Perhimpunan Agung Umno pada 30 31 Januari ini mungkin menggugat survival kerajaan Perkatan Nasional Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mungkin menggunakan helah pandemik Covid 19...
Kecewa Runtuh Tiap Kali Banjir Penduduk Kg Temalir Bina Jambatan Guna Batang Kayu

Kecewa Runtuh Tiap Kali Banjir Penduduk Kg Temalir Bina Jambatan Guna Batang Kayu

papar berkaitan - pada 10/1/2021 - jumlah : 92 hits
Bagi penduduk Kampung Temalir di Kuala Krai Kelantan jambatan yang boleh dikira usang dengan lapisan kayu rongak itu adalah laluan pemudah kenderaan kecil mereka ke jalan pekan Asalnya ia diadukan kepada pihak kerajaan Namun kerana tiada ti...
Resipi Ayam Perap Mayo Sedap Tak Guna Banyak Bahan

Resipi Ayam Perap Mayo Sedap Tak Guna Banyak Bahan

papar berkaitan - pada 11/1/2021 - jumlah : 158 hits
Resipi Ayam Perap Mayo perkongsian dari saudari Ezani Hana Syafniza ni nampak sangat mudah dan sedap Memang senang sahaja cara pembuatannya Pasti jadi kegemaran anak anak Maklumlah lauk berasaskan ayam ni budak budak memang suka Jadi jomlah...
Jangan Guna Kelengkapan Elektrik Terendam Air Suruhanjaya Tenaga

Jangan Guna Kelengkapan Elektrik Terendam Air Suruhanjaya Tenaga

papar berkaitan - pada 9/1/2021 - jumlah : 122 hits
BernamaST menyarankan penghuni menyimpan kelengkapan elektrik di tempat tinggi dan selamat daripada ditenggelami atau terkena air banjir Suruhanjaya Tenaga PUTRAJAYA Suruhanjaya Tenaga menasihati orang ramai agar tidak menggunakan kelengkap...
Koleksi Resipi Lauk Pauk Sedap Mudah Masak Tanpa Guna Minyak

Koleksi Resipi Lauk Pauk Sedap Mudah Masak Tanpa Guna Minyak

papar berkaitan - pada 8/1/2021 - jumlah : 126 hits
Tercari cari resipi lauk pauk yang boleh masak tanpa minyak Maklumlah sekarang ramai yang peka terhadap kesihatan Jika anda bercadang nak kawal jumlah penggunaan minyak masak dalam masakan harian anda koleksi resipi yang RASA kongsikan ini ...
Ahmad Maslan Hanya Beritahu Salah Guna Kuasa Kerajaan Ph Tak Dibetulkan Pn Kata Najib

Ahmad Maslan Hanya Beritahu Salah Guna Kuasa Kerajaan Ph Tak Dibetulkan Pn Kata Najib

papar berkaitan - pada 8/1/2021 - jumlah : 74 hits
mykmu netNajib Razak tampil mempertahankan Ahmad Maslan dengan berkata setiausaha agung Umno itu hanya memaklumkan ketidakadilan perundangan dan salah guna kuasa pentadbiran Pakatan Harapan tidak diperbetulkan kerajaan Perikatan Nasional ta...
Pas Umno Dikecam Netizen Guna Jentera Kerajaan Sampaikan Bantuan Parti

Pas Umno Dikecam Netizen Guna Jentera Kerajaan Sampaikan Bantuan Parti

papar berkaitan - pada 8/1/2021 - jumlah : 365 hits
January 8 2021 Tindakan Pas dan Umno menggunakan jentera kerajaan untuk mengedarkan bantuan atas nama mereka dikecam oleh netizen dan orang ramai Bagi mereka tindakan ini tidak bertanggungjawab dan menyalahgunakan jentera kerajaan secara te...
Warga Nigeria Guna Gambar Sultanah Kedah Tawar Khidmat Seks

Warga Nigeria Guna Gambar Sultanah Kedah Tawar Khidmat Seks

papar berkaitan - pada 8/1/2021 - jumlah : 85 hits
Timbalan Pengarah JSJK Datuk Mohd Kamarudin Md Din menunjukkan gambar sindiket warga Nigeria menggunakan gambar Sultanah Kedah dalam Instagram menawarkan khidmat seks pada sidang media di Menara KPJ Kuala Lumpur Foto AFFAN FAUZI KUALA LUMPU...
Parlimen Tidak Akan Dibuka Tetapi Dibubar

7 Petanda Kamu Ambil Terlalu Banyak Gula Tanpa Sedar

The Advantages And Disadvantages Of Buying A Mobile Home

5 Garage Upgrades Designed To Increase The Value Of Your Home

Muhyiddin Ditanya Semalam Mana Lebih Sakit Kena Cucuk Vaksin Atau Titah Agong Parlimen Boleh Bersidang

Doa Cepat Kaya Dalam 1 Hari Dan Lepas Dari Hutang Secepatnya

Selepas Lee Minho Park Seojoon Song Joongki Kim Seonho Diumum Duta Baru Pizza Domino S

Cucuk Vaksin Atau Cucuk Vitamin



7 Keburukan Minum Kopi Awal Pagi

Kenapa Ramai Orang Takut dengan Nombor Empat

5 Taktik China Menguasai Industri Videogame Antarabangsa

6 Haiwan Menarik Yang Memiliki Superpower

Malaysia Mengungguli Carta Top 10 Buli Siber Dunia


Apabila Tetamu Tidak Menyukai Warisan Anak Watan

Dua Puluh Enam

Akta 446 Kerajaan Dicadang Sediakan Insentif Kepada Majikan Kontraktor

Nyata Terkejut Afifah Nasir Tak Sangka Keluarga Jemput Kekasih Sambut Hari Jadi Sekali

Authorities Prepare For Emco At Phase 2 Of Sentosa Resettlement Scheme In Sibu

Asajaya District Changes To Yellow Zone Bau District Now An Orange Zone