Baucar Skim Mesra 2025 Permohonan Semakan Tuntutan
Penerima Skim Mesra 2025 boleh membuat tuntutan baucar di Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN bermula 1 Oktober 2025.
Mereka juga dinasihatkan untuk membuat semakan tempat tuntutan baucar terlebih dahulu sebelum membuat tuntutan.
Berikut adalah maklumat dan info mengenai skim ini.

Mengenai Skim Mesra
Skim Mesra merupakan salah satu program di bawah Iltizam Selangor Penyayang dan program yang telah dijenamakan semula dari program Skim Mesra Usia Emas.
SMUE ialah program telah dilancarkan pada bulan Ogos 2009 yang menyasarkan golongan warga emas dan orang kurang upaya (OKU) sebagai penerima manfaat di bawah skim ini.
Pemohon yang layak akan menerima manfaat baucar beli-belah RM 100 di pasaraya terpilih setiap tahun seumur hidup.
Walau bagaimanapun, memandangkan nama SMUE sering disinonimkan sebagai skim untuk warga emas walaupun ia turut dibuka untuk golongan OKU, maka terdapat keperluan agar nama program disesuaikan mengikut golongan sasar.
Oleh yang demikian, berkuatkuasa 1 Januari 2023, Skim Mesra akan menjadi nama utama bagi program ini dimana kategori program untuk golongan warga emas akan dikenali sebagai Skim Mesra Usia Emas (SMUE) dan bagi golongan OKU pula akan dikenali sebagai Skim Mesra Insan Istimewa (SMIS).
Selain itu, YAB Dato’ Menteri Besar Selangor dalam Belanjawan 2023 Negeri Selangor mengumumkan kenaikan jumlah nilai baucar beli-belah di pasaraya terpilih dari RM100 kepada RM150 yang akan dilaksanakan bermula Januari 2023.

Tempoh Tuntutan
Tempoh tuntutan bagi Fasa 4 2025 adalah pada 1 OKTOBER 2025 – 31 DISEMBER 2025.
Manfaat Skim Mesra
Setiap ahli Skim Mesra layak untuk menerima 2 jenis manfaat iaitu manfaat semasa hidup dan manfaat selepas kematian.
Manfaat semasa hidup ialah pemberian baucar beli-belah bernilai RM 150 yang akan diberikan setiap tahun selagi ahli Skim Mesra masih hidup.
Manfaat selepas kematian pula ialah bantuan khairat kematian bernilai RM 500 yang akan diberikan kepada pewaris berdaftar dimana tuntutan hendaklah dibuat dalam tempoh 6 bulan dari tarikh kematian ahli Skim Mesra.
Syarat Permohonan
Syarat permohonan untuk memohon skim ini adalah seperti berikut:
i- SMUE
Warganegara Malaysia; DAN.
Berumur 60 tahun dan ke atas; DAN
Masih hidup atau meninggal dunia bermula 1 Januari 2021 (perlu mohon dalam tempoh 6 bulan dari tarikh kematian); DAN
Sedang menetap di Negeri Selangor; DAN
Pengundi berdaftar di Selangor semasa pendaftaran dibuat.
ii- SMIS
Warganegara Malaysia; DAN
Tiada had umur; DAN
Pemegang Kad OKU JKM ; DAN
Masih hidup atau meninggal dunia (perlu mohon dalam tempoh 6 bulan dari tarikh kematian); DAN
Sedang menetap di Negeri Selangor; DAN
Pemohon berusia 18 tahun ke atas mestilah pengundi di Selangor semasa pendaftaran dibuat; ATAU
Pemohon berusia bawah 18 tahun, ibu/bapa/penjaga mestilah pengundi di Selangor semasa pendaftaran di buat.
Cara Memohon
Bagi mereka yang belum memohon, permohonan boleh dibuat dengan melayari https://e-mesra.yawas.my/.
Semakan Permohonan & Tempat Tuntutan Baucar
Semakan permohonan dan tempat tuntutan baucar/PKM DUN boleh dibuat melalui https://smue.yawas.my/semakan/.
Soalan Lazim
Adakah saya boleh menggunakan baucar ini di pasaraya lain selain daripada pasaraya yang telah ditetapkan pada baucar? Tidak boleh.
Berapa lama tempoh sah baucar? Tempoh sah baucar adalah 3 bulan dari tarikh baucar diambil.
Adakah syarat kelayakan Skim Mesra Insan Istimewa memerlukan had pendapatan ibu bapa? Tiada had pendapatan yang diperlukan di bawah skim mesra.
Anak saya disahkan oleh pegawai perubatan mempunyai ciri-ciri OKU, namun saya belum memohon Kad OKU JKM untuk anak saya. Adakah saya boleh memohon Skim Mesra Insan Istimewa untuk anak saya? Tidak layak. Skim Mesra Insan Istimewa hanya dikhaskan untuk pemegang kad OKU sahaja.
Anak saya OKU dan mempunyai Kad OKU JKM, kami sedang menetap di Selangor, dan saya serta isteri bukan pengundi berdaftar di Selangor. Adakah saya boleh memohon Skim Mesra Insan Istimewa untuk anak saya? Tidak boleh. Bagi pemohon di bawah 18 tahun, ibu atau bapa mestilah pengundi berdaftar di Selangor. Jika pemohon berusia 18 tahun dan ke atas sewaktu membuat permohonan, pemohon mestilah merupakan pengundi berdaftar di Selangor.
Pendaftaran Skim Mesra telah lulus, bila saya boleh dapatkan baucar beli-belah RM 150 dan dimana saya boleh ambil baucar tersebut? Baucar boleh di ambil di pejabat Pusat Khidmat DUN Negeri Selangor yang berdekatan.
Ayah saya merupakan ahli skim ini. Bagaimana caranya untuk membuat tuntutan khairat kematian RM 500? Tuntutan khairat kematian hendaklah dibuat dalam tempoh 6 bulan dari tarikh kematian ahli berdaftar. Borang tuntutan boleh didapatkan dari Pusat Khidmat DUN berdekatan atau muat turun borang dari e-mesra.yawas.my. Lampirkan bersama dokumen yang diperlukan seperti;
i.Borang tuntutan khairat yang telah diisi
ii.Salinan sijil kematian
iii.Salinan Kad Pengenalan pewaris
iv.Salinan penyata bank pewaris
v.Borang Kemaskini Maklumat Pewaris (Jika Perlu)
Info Lanjut
Info lanjut mengenai Skim Mesra, sila layari laman web https://mesra.yawas.com.my/.
Baca juga: Jauhar Child Care Centre: Permohonan Taska B40 & M40 Johor
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://ecentral.my/baucar-skim-mesra/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=baucar-skim-mesra