Aneka Resepi Kek Lapis Sarawak Sedap Part 1


Aneka Resepi Kek Lapis Sarawak Sedap (Kukus & Bakar) | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Jujur saya katakan saya bukan lah peminat tegar kek lapis Sarawak sehinggakan saya nak share resepi kek lapis sarawak ni. Trauma sikit nak rasa maybe sebab saya ada 'pengalaman' pahit merasai yang kureng sedap hahaha. Tapi ada juga saya pernah makan yang sedap gilossss! Rasa macam nak balun satu bungkus saya sorang je kahkah. Contohnya kek lapis sarawak coklat. Perghhhh mantop giloss rasa dia!
Perisa lain pun ada juga saya rasa sedap di tekak but I don't know their names hehehe.
But for those yang suka sangat sangat kek lapis, you can try it now at home for your own! Yeay yeayyy (aku pula yang excited kahkah).
Ini ada 10 resipi kek lapis Sarawak yang kebanyakannya famous, terkenal dalam kalangan kita.

Selama ni mungkin kita tak tahu namanya kan tapi kenal pasti dari warnanya. Takpe takpe. Kat bawah ni ada sertakan sekali gambar. Boleh ushar mana yang berkenan dan ambil resepi nyaa. Gitu dongg. Eh tetibe Indon sih? haha.
Aneka Resepi Kek Lapis Sarawak Sedap (Kukus & Bakar)
1. Resepi Kek Lapis Red Velvet Cheeseresepi kek lapis sarawakResepi: Sury AbilBy: Sunah SakuraDicuba oleh: Finaz'S Home Bakery
Saiz loyang: 8" x 8"
Bahan-bahan:
Adunan merah:250 gram mentega (saya pakai Anchor)5 biji telur ayam gred A235 gram tepung gandum - diayak bersama serbuk koko2-3 sudu makan serbuk koko175 gram gula kastor150 gram susu pekat manis1 cup mixed berries yogurt (berat bersih 135g)1 sudu teh ovallettePewarna merah
Adunan Cheese:500 gram cream cheese3 biji telur ayam gred A120 gram gula kastorSedikit esen vanilaaneka resepi kek lapis sarawakCara-cara membuatnya:
Adunan Merah:1. Pukul mentega dan gula sehingga putih dan kembang.2. Masukkan ovallette, telur satu persatu, putar sehingga sebati dan kembang.3. Masukkan susu pekat manis dan putar lagi sehingga sebati.4. Masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum dan serbuk koko yang sudah diayak. Putar sehingga semuanya sebati dengan kelajuan yang perlahan.5. Campurkan yogurt bersama pewarna merah, gaul sebati dan masukkan ke dalam adunan tepung tadi, putar lagi dengan kelajuan yang perlahan sehingga adunan bertukar warna merah sepenuhnya.
Adunan Cheese:1. Putar cream cheese sehingga lembut, kemudian masukkan gula, putar lagi sehingga sebati.2. Masukkan telur dan esen vanila. Putar sehingga adunan sebati dan bahagikan siap-siap kepada tiga.3. Panaskan oven 170-190'C. Griskan loyang dan alas dengan baking paper.4. Mulakan membakar adunan merah dahulu sebanyak 3 lapisan, setiap lapisan merah tu tak perlu bagi perang sangat.
Bila dah nampak kering dan masak boleh lah sudukan satu lagi lapisan, sebanyak 5 sudu makan sehingga 3 lapisan, baru masukkan bahagian pertama adunan cheese pula. 3 lapis adunan merah, 1 lapis adunan cheese, 3 lapis adunan merah dan seterusnya. Lapis sampai habis.
kredit : Puan Nor Hafinah via RMK
2. Resepi Kek Lapis Sarawakaneka resepi kek lapis sarawakBAHAN A100g Gula Halus200g Jem Nenas450g Butter30g Ovalete300g Susu Pekat Manis
BAHAN B10 biji Telur Gred A
BAHAN C270g Tepung Hong Kong
BAHAN DPewarna Hijau, kuning dan merah
Cara Cara Menyediakan Resepi Kek Lapis Sarawak:
- Pukul kesemua Bahan A sehingga kembang dengan kelajuan yang maxima.- Masukkan telur satu persatu sambil dipukul, juga dengan kelajuan sama sehingga habis- Masukkan tepung dan adun dengan kelajuan yang perlahan hanya untuk sebatikan saja.- Bahagikan kan kpd 3 bahagian di diwarnakan merah, kuning dan hijau.
Cara-Cara melapis:-1. Sapukan sedikit margerin pada permukaan loyang.2. Alaskan dengan kertas minyak.3. Sendukkan adunan warna merah ke dalam loyang dan ratakan dengan sudu supaya ia serata tebal nya.4. Bakar dalam oven menggunakan api atas sahaja dengan api yang sederhana besar.5. Pastikan lapisan telah masak/bertukar warna sedikit anggaran masa 7-10 minit setiap lapisan baru dikeluarkan dari oven.6. Tekan lapisan kek dengan alat penekan atau gelas yang rata untuk mengeluarkan angin jika ada.7. Sapu sedikit butter di atas nya.
Ulang step 3-7 diatas untuk hijau, kuning, dan Merah kembali sehingga adunan habis.
TIPS: Pastikan kek  benar-benar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin.
3. Resepi Kek Lapis Milk Cheeseaneka resepi kek lapis sarawakBahan-bahan:16 aun mentega scs10 biji telur gred A200gm gula halus10g ovellette1 sudu teh esen vanilla1 tin susu manis250g cream cheese200gm tepung hong kong60gm susu tepung100gm horlick.. mun (kalau) nak engkah (letak) lebih pun bolehPewarna putihCheddar parut pk tabur atas kek
Cara-caranya:
Telur + gula + ovellete dipukul kembang. masuk cream cheese pukul sebati.. mentega + susu + vanilla kuar rata sampai sebati.. kemudian masukkan tepung hong kong + horlick + susu tepung gaul sebati lagi.
Kemudian masukkan pewarna putih. gaul sebati.. bakar lapis demi lapis 7/6 sudu setiap lapisan bakar 180c 6 ke 7 minit bergantung dengan oven masing-masing k.
Akhir sekali tabur cheese cheddar parut loyang size 8x8 yaa.. tq semua selamat mencuba!
Kredit FB Dapur Iman
4. Resepi Kek Lapis Gadongresepi kek lapis sarawakBahan bahannya:10 biji telur.500 gm mentega.200 gm horlick.200 gm serbuk badam.1 1/2 gelas tepung hongkong.1/2 gelas gula.1/2 tin susu manis.1 tin kecil kaya.1 botol kecil pandan paste.warna kuning.
Cara caranya:- pukul mentega dan gula sampai kembang.- kemudian masukkan telur satu persatu.- bila dah rata. Masukkan bahan-bahan lain kecuali warna kuning dan pandan paste.
Bahagi kepada 2 bahagian.(i) pandan paste.(ii) warna kuning.
- bakar berlapis-lapis.- jika guna sukatan gelas saya.
Timbangan ada seperti berikut:1 gelas gula bersamaan 270 gm.1 gelas tepung bersamaan 170 gm.
Resepi Asal Puan Marlyssa Pariss Via RMK
5. Resepi kek lapis strawberry cinta (kukus)resipi kek lapis sarawakKek ni sangat cantik. Pasti ramai memuji anda jika ianya siap dan dihidangkan.. selamat mencuba.!
(Bahan-Bahan)
450 gm mentega250 gm Philadelphia cream cheese (jenama Kraft)1 sudu makan ovalette150 gm gula halus10 biji telur1 tin (kira-kira 400 gm) susu pekat manis300 gm tepung Hong Kong100 gm Horlick180 gm jem strawberry (reduced sugar- kurang manis)1 sudu teh esen strawberrySedikit pewarna merah/ merah jambu (lebih baik jenis yang pekat atau serbuk)Buah strawberry.. belah ikut rasa
Cara:1. Pukul mentega, cream cheese dan ovalette sehingga sebati.2. Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kembang.3. Masukkan pula telur sebiji-sebiji dan terus pukul hingga kembang dan rata.4. Seterusnya, perlahankan speed mixer anda dan masukkan susu manis. Pukul sebentar.5. Kemudian, perlahankan lagi speed mixer anda dan bubuh tepung Hong Kong dan horlicks. Gaul rata.6. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dibiarkan plain dan yang satu lagi dibubuh jem strawberry, esen strawberry dan pewarna merah.7. Loyang yang disyorkan bersaiz 10×7 atau 8×88. Ambil 2 senduk adunan plain dan ratakan dalam loyang kek. Kukus lapisan demi lapisan sehingga betul betul cantik masaknya.9. Untuk lapisan ketiga, ambil 2 senduk adunan strawberry dan ratakan atas lapisan kedua tadi. Buat begini sehingga habis semua adunan.10. Setelah siap.potong ikut saiz yang dikehendaki.letakkan potongan strawberry di atas kek. Dan ianya sangat cantik.
6. Resepi Kek Lapis Holiday Innresipi kek lapis sarawakAntara kek lapis yang digilai dan dicari resepinya...Rasanya.. hmmm..sangat sedap.!!
(Bahan-bahan)
450g mentega asli (guna buttercup pun boleh)1 gelas gula halus (nak kurang manis boleh kurangkan sukatan)10 biji telur ayam1 penutup botol esen vanilla (atau 1 sudu makan)1 tin kecil susu pekat manis (dah kurangkan gula, tak payah la kurangkan susu..tak moist pulak kang)1 3/4 gelas tepung biskut marie (ada yang dah sedia kat kedai atau blend sendiri biskut marie then ayak)1 1/2 gelas (200g) horlicks (original)1 1/2 gelas (200g) miloSedikit browning sugar(taknak letak pun takpe, ni saja nak bagi kaler ceklat lagi cantik)Sedikit pewarna kuning
(Cara-cara)
- Mentega dipukul bersama gula hingga kembang (putih) dan kemudian masukkan telur satu persatu.
- Setelah adunan sebati,masukkan esen vanilla,susu pekat manis dan tepung roti marie. Adun sekata dan bahagikan kepada 2 bahagian (sama rata):(i) Milo + browning sugar(ii) Horlicks + warnakan kuning
 - Kukus milo dengan 1 sukatan (saya guna cawan biasa) sehingga masak, jangan terlampau masak pulak.. nanti lapisan mudah tertanggal.
- Kemudian kukus pula adunan horlicks menggunakan sukatan yang sama banyak dengan adunan milo sehingga masak. Lakukan berselang seli sehingga adunan habis. (TIPS: Tutup loyang dengan aluminium foil untuk mngelakkan air menitik di atas kek).
- Apabila adunan sudah habis, kukus selama 1-3 jam. lagi lama lagi bagus untuk kek tahan lebih lama, tapi kalau agak-agak boleh habis dalam 2 hari atau nak simpan dalam peti sejuk masak sejam lepas lapisan terakhir pun ok.
SELAMAT MENCUBA!
7. Resepi Kek Belacan Sarawak (Kukus)resipi kek lapis sarawakKek yang paling terkenal di sarawak.. menjadi kek wajib ada ketika perayaan.. rasanya? Ummp.. selamat mencuba..!
Bahan-bahannya :10 biji telur1 buku buttercup1 gelas gula1 tin kecil susu manis1 tin kecil kaya100gm serbuk koko1 paket kecil horlick1 paket kecil milo2 gelas tepung gandum1 botol kecil browning sugar1 papan coklat masakan (dicairkan)
Cara-caranya :1. Sediakan pengukus dan dipanaskan terlebih dahulu. Sediakan loyang 9' x 9' yang telah dilapik dengan kertas minyak.2. Pukul gula dan mentega sehingga putih. Kemudian masukkan telur satu persatu. Pukul sehingga kembang.3. Perlahankan speed mixer, masukkan susu manis dan kaya. Pukul sehingga sebati.4. Apabila adunan sebati, kemudian masukkan horlick, serbuk koko, milo dan tepung gandum. Pukul lagi sehingga sebati.5. Setelah itu, masukkan coklat masakan yang telah dicairkan dan akhir sekali masukkan browning sugar. Gaul sehingga rata dan sebati. ( saya guna mixer saja sebab senang )6. Setelah adunan sebati, masukkan adunan tersebut ke dalam loyang dan kukus selama 8 jam atau sehingga masak.
8. Resepi Kek Lapis Coklat Yam (kukus)resipi kek lapis sarawak kukusRingkas dan sedap..Sesuai untuk yang mula berjinak nak buat kek lapis..
(Bahan-bahan)
8 biji telur2 1/2 gelas gula2 1/2 gelas tepung gandum2 gelas susu tepung1 gelas holicks250gm mentegaPerisa yam (yam paste)Perisa coklat (browining sugar)
(Cara-cara)
- pukul mentega dan gula hingga kembang masukkan telur satu persatu kacau hingga adunan sebati.
- masukkan tepung gandum,kacau lagi biar sebati. masukkan susu tepung dan holicks.
- kacau lagi hingga adunan nampak pekat dan sebati. kemudian bahagikan kepada 3 bahagianA) satu bahagian dicampurkan dengan perisa yam (Yam paste)B) satu bahagian dicampurkan dengan coklat (browning sugar)C) satu bahagian lagi dibiarkan kosong (perisa asli)
- kukus selapis selapis hingga adunan habis. warna coklat dulu, kemudian warna asli dan di ikuti perisa yam...
~selamat mencuba!
9. Resepi Kek Lapis Miloresipi kek lapis sarawak bakarBahan²450 gm Mentega2 Sudu Makan Gula Halus12 Biji Telur Ayam200 gm Milo200 gm Horlick1 Tin Kecil Seri kaya300 gm Susu Tepung½ Tin Tinggi Susu ManisSedikit Esen Vanila
Cara²1) Pukul Mentega dan Gula sehingga sebati. Masukan telur 1 per 1 sehingga abis dan pukul. 2) Masukkan Susu manis, Seri Kaya dan Esen Vanila pukul hingga sebati.3) Masukan Milo, Horlick Dan Susu tepung pukul hingga sebati4) Bakar selapis selapis sehingga abis*** Loyang 8 x 8*** Suhu 150°c ikut jenis Oven
Kredit Tuan كيززان بين راجالي via RMK
10. Resepi Kek Lapis Green Berry Velvet(Juliza Ahmat)(Kek Ciptaan Saya sendiri) Versi Bakar ..resipi kek lapis sarawakBAHAN - BAHAN:
16oz Butter @454 gm1 tin kecil 388gm Susu Pekat10 Biji Telur Ayam1 tin Kecil Srikaya1 packet 200gm Horlik1 Gelas Gula Halus2 Gelas Tepung Hongkong @ Tepung Pau1 Packet Serbuk SantanPewarna Green VelvetSedikit Pewarna Putih50gm Tepung Aiskrim BlueberrySedikit Paste Blueberry
Cara-cara Membuat:
- Pukul Gula & Butter Hingga Kembang .. Masukkan Telur satu-satu..
Kemudian Masukkan pula Sriksya ..Susu pekat.. Horlick .. Serbuk Santan dan Tepung gandum .. Bahagikan kepada 3 warna▪ Warna Hijau - Masukkan Pewarna Green velvet (4 Lapisan)▪ Asal - Masukkan Sikit pewarna putih jika suka (4 Lapisan)▪ Purple - Masukkan Tepung Aiskrim Blueberry & Sedikit Paste Blueberry (5 Lapisan)
#Lapis ikut warna kesukaan anda atau ikut seperti dalam gambar ..
Kredit Puan Juliza Ahmad via RMK

Sedap kan sedap kan?

Nampak sodapp hahaha.

Paling saya tergoda dengan visualnya adalah kek lapis red velvet cheese (walaupun saya bukan lah suka sangat red velvet hahaha), kek lapis milk cheese, kek lapis coklat yam (because I love choc!), kek lapis holiday inn & kek belacan sarawak.

Looks very yummyyyyy!

Ermmm malam malam ushar kek? Memang =.=

Okay itu sahaja. Till next time, daa~ wassalam! :)




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.sayidahnapisah.com/2019/10/aneka-resepi-kek-lapis-sarawak-sedap-kukus-bakar.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Kek Lapis Sarawak Muncul Dalam Program Masakan Popular Britain Juri Cakap Kek Paling Sukar Nak Dibuat

Kek Lapis Sarawak Muncul Dalam Program Masakan Popular Britain Juri Cakap Kek Paling Sukar Nak Dibuat

papar berkaitan - pada 13/10/2019 - jumlah : 97 hits
Sebagai rakyat Malaysia kita pastinya sudah tidak asing lagi dengan kek lapis Sarawak Rupanya yang penuh warna warni serta rasanya yang sedap pasti akan membangkitkan selera kita Namun pada baru baru ini kita sebagai rakyat Malaysia boleh b...
Wah Makin Popular Kek Lapis Sarawak Ditampilkan Dalam Rancangan Televisyen Uk The Great British Bake Off

Wah Makin Popular Kek Lapis Sarawak Ditampilkan Dalam Rancangan Televisyen Uk The Great British Bake Off

papar berkaitan - pada 12/10/2019 - jumlah : 77 hits
Hiburan Kek Lapis Sarawak telah menjadi bualan orang ramai apabila diperkenalkan dalam salah sebuah episod rancangan televisyen United Kingdom popular The Great British Bake Off Pemenang dalam episod berkenaan Henry Bird berkata dia sendiri...
3 Aneka Puff Pastri Lapis Yang Gerenti Gebu Dan Sedap

3 Aneka Puff Pastri Lapis Yang Gerenti Gebu Dan Sedap

papar berkaitan - pada 26/9/2019 - jumlah : 96 hits
Puff Pastri atau Pastri Lapis memang renyah sikit buatnya Memanglah ada dijual pastri yang siap diproses tetapi kadang kadang kurang rasa marjerin atau menteganya Anda boleh memilih samada hendak menggunakan mentega atau marjerinSetiap kali...
Resepi Kek Span Coklat

Resepi Kek Span Coklat

papar berkaitan - pada 27/9/2019 - jumlah : 125 hits
115 gm tepung gandum30 gm serbuk koko145 gm gula kastor6 biji telur6 gm baking powder35 gm ovelete60 gm air65 gm butter 1 tsp esen vanilaMasukan semua bahan di atas kecuali butter gula wire whisk pukul hingga kembang Masukan butter yang dic...
Resepi Kari Kering Ketam Simple Dan Sedap Resepi Tersedap

Resepi Kari Kering Ketam Simple Dan Sedap Resepi Tersedap

papar berkaitan - pada 29/9/2019 - jumlah : 84 hits
Resepi Kari Kering Ketam Simple Dan Sedap Resepi Tersedap Salam semua sebut ketam ni mesti ramai peminat ketam Ketam ni semua adik ipar yang bagi fresh dari laut Sebab itu macam macam corak Tak ada lah besar sangat ketamnya Ada besar sikit ...
Resepi Scone Kismis Gebu Simple Sedap

Resepi Scone Kismis Gebu Simple Sedap

papar berkaitan - pada 1/10/2019 - jumlah : 150 hits
RESEPI SCONE KISMIS GEBU SIMPLE SEDAP Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog ini Terima kasih atas sokongan anda semua Al kisah semalam petang hujan turun dengan lebat dan berpanjangan hingga ke malam Cuaca sejuk te...
Resepi Ayam Buttermilk Mudah Sedap Dan Cepat Disediakan

Resepi Ayam Buttermilk Mudah Sedap Dan Cepat Disediakan

papar berkaitan - pada 2/10/2019 - jumlah : 60 hits
Assalamualaikum Hi Semua Resepi Ayam ButterMilk Mudah Sedap Dan Cepat Disediakan Nak banyak kuah kena adjust sendiri Yang ni Nadhie buat yang banyak kuah Memang aumm HeheResepi yang sedap sedap ni tak semestinya complicated nak menyediakann...
Resepi Bubur Nasi Campur Ayam Dan Jagung Sedap Walaupun Sakit Tekak Dan Batuk

Resepi Bubur Nasi Campur Ayam Dan Jagung Sedap Walaupun Sakit Tekak Dan Batuk

papar berkaitan - pada 26/9/2019 - jumlah : 155 hits
Di musim berjerebu ini sakit tekak dan batuk senang menjangkiti orang ramai Kelmarin aku mula terasa sakit tekak dan batuk Alahai sakitnya tekak untuk menelan dan batuk yang gatal sungguh di tekak apabila di tahan Akibat dari batuk tu aku k...
Koleksi Resepi Nasi Ayam Paling Popular Dan Sedap

Koleksi Resepi Nasi Ayam Paling Popular Dan Sedap

papar berkaitan - pada 25/9/2019 - jumlah : 183 hits
1 Resepi Nasi Ayam Paling SenangResepi nasi ayam paling senang ni untuk hidangan 10 orang makan Ayam seekor jangan potong1biji bawang besar3ulas bawang putih1inci halia blend dan lumur pada ayam perap jap 1 2 jam atau lebih Rebus ayam dalam...
Saya Tak Curi Apa Apa Saya Hanya Tengok Barang Kemas Sahaja Wanita Tampil Nafi Dakwaan Pemilik Kedai Emas

Ditemui Setelah 337 Tahun Menghilang

Penting Peristiwa Dalam Bulan Islam Tahun 2020

Jumpa Mata Kail Dalam Lauk Ikan Pelanggan Kecewa Peniaga Tak Peka Kebersihan

Minyak Melambung Tinggi

My Kuali Manggo Smoothie

Sejarah Melayu Tidak Seperti Yang Kita Sangkakan Selama Ini

Kerajaan Pandang Serius Kes Pemandu Mabuk



Keputusan SPM 8 Selebriti Malaysia Yang Mengejutkan

Biodata Asyraf Rozami Instafamous Popular Malaysia

Foto 15 Selebriti Malaysia Sewaktu Kecil Yang Anda Tak Pernah Lihat

10 Persamaan Antara Al Quran dan Kitab Injil Bible

Bau Klorin Yang Kuat di Kolam Renang Petanda Air Kotor


Pdrm Cadang Denda Pemandu Mabuk Naik Sehingga Rm5 000

22 Tempat Menarik Di Cameron Highlands

Zahra Homestay Perumahan Makmur Cameron Jaya Tanah Rata

Central Market Kuala Lumpur Singgah Makan Tengahari

Lirik Lagu Di Ambang Wati Wings

Lirik Lagu Cinta Melankolia Aan