Aneka Citarasa U S Potato Sempena World Nutrition Day


Sempena World Nutrition Day iaitu Hari Pemakanan Sedunia yang disambut pada 28 May setiap tahun, pihak Potatoes USA telah menganjurkan cook-off challenge dengan tema Aneka Cita Rasa,  "A World of Flavors". Seramai 20 bloggers telah menyertai acara ini dalam menyerlahkan kebolehan memasak dan mencipta resipi masing-masing menggunakan US Potato. Pendek kata, macam-macam resipi berjaya diolah dengan penuh kretiviti berasaskan ubi kentang A.S. Ini sekaligus memperlihatkan US Potato sangat versatile dalam menyediakan juadah aneka citarasa yang cepat, lazat, mudah dan paling penting berkhasiat. Program ini telah berlangsung di TCH Foodworks Culinary Workspace, Petaling Jaya. Jom kita tengok aneka citarasa U.S Potato sempena World Nutrition Day


Aku rasa sangat bertuah dan excited bila dipilih sebagai salah seorang peserta untuk cook-off challenge yang dianjurkan oleh pihak U.S Potato. Kalau tahun-tahun sebelum ini, aku pernah join pertandingan memasak U.S Potato secara atas talian (online), kali ini debaran dia lain macam sebabnya kami kena masak secara live. Kami diberi masa selama 45 minit untuk menyediakan juadah yang telah kami pilih sebelum hari pertandingan. Feeling macam masuk Master Chef pun ada, hak3. Setiap kumpulan diwakili oleh 2 peserta. Untuk kali ini, aku bergandingan bersama Mawardi Yunus. Alhamdulillah, dalam 10 kumpulan yang bertanding dengan 10 menu yang berentap, resipi ciptaan kami berjaya menambat hati juri sekaligus dinobatkan sebagai juara untuk cook-off challenge kali ini. Nak tahu apa yang kami masak? Jom, check it out


Jujurnya, persediaan kami untuk cook-off challenge ni memang last minute sebab aku sibuk dengan kerja. Sehari sebelum bertanding baru kalut cari bahan-bahan dan waffle maker. Malam sebelumnya pula baru kalut try buat R&D resipi yang kami nak buat. Menu yang kami pertaruhkan kali ini adalah U.S Potato Savory Waffle dan U.S Potato Smoothie. Percubaan pertama buat waffle memang tak menjadi. Rasa masin, tekstur pun tak cantik. Terus rasa gelabah dan cuak. Cubaan ke-dua, nasib baik menjadi dan hasilnya dapatlah rupa waffle. Memandangkan kami tak berpuas hati, kami try buat sekali lagi dan akhirnya hasilnya sangat marvellous! Kami dapat apa yang kami nak dari segi tekstur dan juga rasa. Bersorak sakan di pagi buta. Terus rasa lega! Jadi, bila tiba di hari pertandingan, kami just relax dan enjoy the moment. Objektif utama kami adalah to make sure resipi yang kami nak buat menjadi. Bila jumpa member-member semua, terus hilang rasa nervous. Yang penting, kami enjoy


Bila join pertandingan memasak dalam team, benda pertama memang kena ada "teamwork". Kami dah bagi tugas siap-siap memandangkan masa yang diberikan hanya 45 minit. Lagi-lagi bila kami plan nak sediakan dua menu. Apa yang dirancang, semuanya berjalan dengan lancar. Inilah antara moment-moment kalut dan best yang sempat dirakam untuk simpan sebagai kenang-kenangan. Terima kasih Mawardi sebab jadi sparring partner yang sangat cekap dan efisien. Dia banyak bagi idea time brainstorming sejak dari pemilihan menu, cari bahan-bahan, olah resipi dan cara penyediaan sehingga ke kaedah platting


Jujurnya, ini pengalaman pertama kali aku join pertandingan memasak cook-off challenge secara berkumpulan macam ni. Memang satu penglaman yang berharga. Berbaloi ambil cuti sehari untuk timba ilmu dan pengalaman baru. Untuk kali ini, kami cuba cari kelainan dan cuba keluar dari zon selesa. Kebiasaanya, orang akan pertaruhkan menu yang selalu dibuat. Apa yang kami buat adalah terbalik, buat benda yang tak pernah kami buat. Kami cuba mengolah makanan favorite kami iaitu Waffle dan Smoothie kepada menu yang lebih sihat dan penuh nutrisi. Jadi, kami olah 2 menu ni dengan menggunakan US Russet Potato. Korang pernah makan waffle dan smoothie yang diperbuat daripada ubi kentang? Tak pernah kan? Hah, kami pun tak pernah. Jadi, sebab kami nak try sesuatu yang baru, kami berani mati cuba ambil peluang ini sebagai satu cabaran. Walhal, tak pernah pun buat waffle sebelum ni. Disebabkan cabaran ini, dapat juga belajar buat waffle. Nothing to loose, right


Selain menu utama iaitu savory waffle dan smoothie, kami juga perlu menyediakan topping untuk waffle. Kami dah sepakat untuk sediakan dua jenis topping iaitu savory dan fruity. Ini adalah moment kalut bila "poached egg" kami tak menjadi di saat-saat akhir. Masa ni, waktu pertandingan dah hujung-hujung nak tamat. Kami kena buat platting untuk dihidangkan ke meja juri. Walaupun ada cacat-cela sikit, kami hidangkan juga. Yang penting, savory waffle  dan smoothie kami menjadi. Bab tatarias dan presentation, kami surrender, haha. Tapi, okey la kan? Konsep minimalist, hehe. Apa komen korang


Inilah hasil bersilat selama 45 minit di dapur. Kami menghidangkan U.S Potato Savory Waffle dan juga U.S Potato Smoothie. Alhamdulillah, kami bersyukur sangat sebab kedua-dua menu yang kami hidangkan ni menjadi. Paling happy bila tekstur dan rasa yang kami dapat hasilkan di hari pertandingan melebihi expectation kami sendiri. Smoothie rasa sedap, savory waffle pun gebu dan lazat. 

Untuk savory waffle, kami sediakan dua jenis topping. First set, dengan poached egg, breast chicken with mixed herbs, asparagus dan roasted sesame dressing. Second set kami hidangkan bersama buah anggur dan mapple syrup. Kedua-dua kombinasi ini sangat sesuai dengan savory waffle. Jadi, U.S Potato Savory Waffle sangat versatile untuk dihidangkan dengan apa jua topping sama ada untuk breakfast, lunch, tea break ataupun dinner. Untuk golongan yang aktif, U.S Potato Savory Waffle ni sesuai untuk fuel up energy sebelum melakukan exercise ataupun refuel energy setelah selesai melakukan exercise. U.S Potato Savory Waffle ini juga sangat sesuai dihidangkan bersama dengan U.S Potato Smoothie. Perfecto


Apa yang menarik tentang Kentang A.S. sama ada yang segar atau sejuk beku, ia adalah ramuan serbaguna yang boleh memberi inspirasi kepada kita untuk menyediakan pelbagai sajian tak kira untuk pembuka selera, sup, hidangan utama mahupun manisan. Di samping itu, kentang A.S. kaya dengan nutrien dan mengandungi lebih banyak tenaga berbanding mana-mana sayur-sayuran popular lain. Jadi, bila kami gunakan ubi kentang sebagai bahan utama untuk waffle dan smoothie, kami cuba untuk memberi nilai tambah dalam menu favorite ramai yang disukai oleh pelbagai lapisan peringkat umur. Mudah-mudahan, resipi ini akan mendapat sambutan dan sekaligus dapat membekalkan nutrien dan khasiat tambahan dalam hidangan harian


Menurut pakar runding diet Indra Balaratnam, sebiji kentang A.S saiz sederhana membekalkan kira-kira 110 kalori yang mudah dihadam. Paling menarik, ia tidak mengandungi kolesterol, garam mahupun lemak. Kentang A.S merupakan sayur jenis ubi yang padat dengan nutrien, menjadikannya pilihan makanan yang sihat untuk menjaga kesihatan seisi keluarga

Sebiji kentang A.S. sederhana mengandungi 26 gram karbohidrat (9% nilai harian) untuk membekalkan tenaga kepada otot dan otak. Selain itu, ia mengandungi protein untuk membantu dalam pembinaan sel dan otot. Kentang A.S. juga kaya dengan Vitamin C (30% nilai harian) yang menjadikannya sajian lebih sihat dan memainkan peranan penting dalam menyokong sistem imuniti badan


Cik Tania Lee, pakar diet sukan juga berkongsi petua tentang manfaat Kentang A.S. bagi mereka yang menjalani kehidupan aktif dan cergas. Kentang boleh memberi tenaga kepada badan dan menyokong prestasi sukan. Karbohidrat ialah pembekal tenaga penting bagi otot semasa bersenam dan juga proses pemulihan selepas sesi bersenam, justeru membantu mencapai prestasi fizikal dan mental yang optimum

Kentang mengandungi 3 gram protein dan setiap hidangan merupakan sumber khasiat bagi tumbesaran dan juga komponen penting bagi perkembangan otot, ligamen, dan sendi. Kalium ialah mineral yang merupakan elektrolit bagi otot untuk berfungsi dengan baik. Sebiji Kentang A.S membekalkan 15% daripada keperluan kalium harian dan ini lebih banyak daripada yang terkandung dalam pisang saiz sederhana. Apa yang disampaikan oleh Cik Tania Lee adalah faktor utama kenapa kami menggantikan pisang kepada U.S Potato dalam menghasilkan smoothie


Sempenan sambutan World Nutrition Day, pakar diet Indra Balaratnam telah berkongsi empat resipi menyelerakan dan berkhasiat dengan menggunakan kentang A.S. iaitu Mufin Kentang Russet A.S., Kroket Feta & Parsli Kentang A.S., Kerabu Epal Hijau Kentang Russet A.S. dan Kentang A.S. Bakar ala TexMex. Indra menerangkan bahawa sajian-sajian ini mudah disediakan dan popular dalam kalangan rakyat Malaysia kerana kelazatan rasa yang menambat selera dan sememangnya sesuai untuk disajikan dalam majlis keluarga dan juga sebagai sajian segera. Jadi, kalau korang nak try resipi berkhasiat berasaskan ubi kentang, korang boleh rujuk resipi yang dikongsikan oleh Dietitian terkenal iaitu Indra. Selamat mencuba


U.S. POTATO FETA AND PARSLEY CROQUETTE

Description of the recipe: Vegetarian, Gluten-free
Recipe by: Indra Balaratnam, Consultant Dietitian
Prep Time: 25 minutes
Cook Time: 10 minutes
Ready Time: 35 minutes
Potato Type: US Russet
Serves: Makes 15 X 1 inch balls
Prep Method: Boiling, Baking
Course: Snack, Appetizer, Side dish
Ingredients:1 large US Russet potato – peeled, boiled and mashed70 grams feta cheese1/2 teaspoon garlic powder2 Tablespoons finely chopped English parsley1 ½ to 2 cup Corn flakes – crushed into rough crumbs1 egg – lightly beatenSpray oilPreparation:Boil the US Russet potato in a pot of water till fork tender.Drain the potatoes and mash the US PotatoStir in the feta cheese and mash it roughly to mix with the mashed potato. Stir in the chopped English parsley and garlic powder. Season with salt and crushed black pepper.Evenly divide the mashed potato mixture into 15 balls. Dip the in the beaten egg and coat it with the crushed corn flakes.Spray the potato balls with spray oil. Bake in a 200 degree Celsius oven for 10 minutes until corn flake crumbs are crispy
Serving dip options: Serve with honey mustard dressing
NutritionNutrition Information (per ball):Calories: 50Protein: 2gFat: 1g (18% fat from total calories)Carbohydrates: 8gFiber: 1gFat: 1gSodium: 87mg
TEXMEX STYLE U.S. POTATO SKINS

Description of the recipe: Vegetarian
Recipe by: Indra Balaratnam, Consultant Dietitian
Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 25 minutes
Ready Time: 45 minutes
Potato Type: US Russet
Serves: 4 paxs
Prep Method: Panfry, Microwave, Broil/Grill
Course: Side dish, Light meal
Ingredients:2 medium US potatoes – scrub the skin and pat dry50 grams chopped red onion1 jalapeño chilli pepper -- seeded and minced30 grams cherry tomatoes -- diced1/3 cup canned black beans -- drained and rinsed1/3 cup frozen corn kernels2 tsp ground cumin4 Tablespoons shredded cheddar cheese4 Tablespoons fat-free sour creamSalt & black pepper to tasteFinely chopped spring onionPreparation:Prick 2 medium US Russet Potatoes and microwave on high for 6 minutes. Check for doneness by gently squeezing them. They should be soft to the touch.Preheat the oven grill to 200 degrees Celsius. Slice each potato in half lengthwise. Scoop out potato flesh, leaving a 1/4-inch shell. Set the potatoes flesh aside for later. Place potatoes on a foil-lined baking sheet. Spray with cooking spray and sprinkle with salt. Broil for 5 minutes, or until crisp and golden.Meanwhile, heat the olive oil in a pan. Add chopped onion and jalapeño and cook for 3 minutes.Add the chopped cherry tomatoes, black beans, corn and cumin and cook for 5 more minutes.Mix the cooked bean and corn mixture to the potato flesh. Season with salt and pepper to taste.Remove potatoes from oven, using tongs to carefully flip over. Pack each potato skin with the bean and US Russet potato mixture. Top with shredded cheese, dividing evenly.Return the potatoes into the oven and grill for about 4 minutes, or until the cheese melts slightly. Remove from oven to cool for 10 minutes. Top each with a tablespoon of fat-free sour and sprinkle with finely chopped spring onion.Nutrition:Nutrition Information (per serving)Calories: 283Protein: 10gFat: 8g (24% of fat from total calories)Carbohydrates: 45Fiber: 5gSodium: 531mgU.S. RUSSET POTATO MUFFINS

Description of the recipe: Vegetarian, Gluten-free
Recipe by: Indra Balaratnam, Consultant Dietitian
Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 30 minutes
Ready Time: 50 minutes
Potato Type: US Russet
Serves: Makes 12 muffins
Prep Method: Boiling, Baking
Course: Snack, Appetizer
Ingredients:3 medium-sized US Russet Potatoes – skinned, boiled and mashed1 egg – lightly beaten½ cup very finely grated carrot1/4 cup finely chopped spring onion½ teaspoon garlic powder½ cup (50 grams) shredded cheddar cheeseSalt & crushed black pepper to tastePreparation:Preheat the oven to 180ºC. Very lightly brush the non-stick muffin pans with some olive oilCut the peeled US Russet potato into small cubes and boil in water for a few minutes till they are tender when pierced with a fork. Drain the potatoes and mash it upAdd in the beaten egg, finely grated carrot, spring onion, garlic powder and cheddar cheese. Mix well and season it with salt and black pepper to tasteBake the muffins for 30 minutes until golden brown and crisp around the edges.Remove the pan from the oven and allow to cool for 10 minutes before gently taking it out of the muffin pan.NotesThese muffins can be kept in the freezer. To reheat, just put them into the microwave for 40 seconds

NutritionNutrition Information (per muffin):Calories: 69Protein: 3gFat: 2g (26% fat from total calories)Carbohydrates: 10gFiber: 1gSodium: 55mgU.S. RUSSET POTATO GREEN APPLE KERABU

Description of the recipe: Gluten-free
Recipe by: Indra Balaratnam, Consultant Dietitian
Prep Time: 25 minutes
Cook Time: 10 minutes
Ready Time: 35 minutes
Potato Type: US Russet
Serves: 3 paxs
Prep Method: Panfry, Salad
Course: Salad, side dish, Appetizer
Ingredients:1 medium US Potato – skinned and cut into thin cubes1 green apple – cut into thin matchstick strips40 grams sliced red onions80 grams (1/2 cup) cherry tomatoes – quartered80 grams (1/2 cup) Japanese cucumber – diced20 grams (1/4 cup) ikan bilis1 Tablespoon Canola oil¼ cup chopped coriander leaves & sliced red chili to garnishIngredients to be pounded together for the kerabu dressing:1 cloves garlic2 cili padi (adjust to your spice level)2 teaspoons palm sugar1 Tablespoon Thai fish sauce2 Tablespoons freshly squeezed calamansi juicePreparation:Heat 1 Tablespoon of Canola oil in a pan and lightly panfry the US Russet potato till cooked.Remove from pan onto paper towels and set asideUsing the same pan, lightly toast the ikan bilis till crisp. Set asidePound all the ingredients for the salad dressing together using a pestle and mortar. Set asideGently toss the cooked US Russet potato, the green apple and ikan bilis with the dressingTop with chopped coriander leaves and serve immediatelyNutritionNutrition Information (per serving):Calories: 177Protein: 5gFat: 5g (26% fat from total calories)Carbohydrates: 29gFiber: 4gSodium: 497.5mg
Untuk maklumat lanjut dan resipi menarik, kunjungi www.uspotatogoodness.com.my atau Facebook: @My Potatoes USA

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.penaberkala.com/2022/05/aneka-citarasa-us-potato-sempena-world.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Pelbagai Juadah Enak Menggunakan Kentang A S Sempena World Nutrition Day

Pelbagai Juadah Enak Menggunakan Kentang A S Sempena World Nutrition Day

papar berkaitan - pada 27/5/2022 - jumlah : 96 hits
Pelbagai Juadah Enak Menggunakan Kentang A S Sempena World Nutrition Day Assalamualaikum semua Ha tahu tak korang bahawa tanggal 28hb Mei merupakan World Nutrition Day So sempena sambutan ini Potatoes USA telah mengadakan satu sambutan bagi...
Nutritious U S Potatoes Whip Up A World Of Flavours On World Nutrition Day

Nutritious U S Potatoes Whip Up A World Of Flavours On World Nutrition Day

papar berkaitan - pada 24/5/2022 - jumlah : 74 hits
Potatoes USA is celebrating World Nutrition Day with the theme A World Of Flavours which falls on May 28 with 20 key Malaysian social media influencers whipping up a repertoire of tantalizing and nutritious dishes using U S potatoes as a ke...
Saifuddin Undertakes 8 Day Official Visits To Sweden Denmark And Norway

Saifuddin Undertakes 8 Day Official Visits To Sweden Denmark And Norway

papar berkaitan - pada 29/5/2022 - jumlah : 104 hits
Foreign Minister Saifuddin Abdullah will undertake an official visit to Sweden Denmark and Norway from today until June 5 The visit to the Scandinavian countries will provide opportunities for the minister to meet his counterparts and discu...
Joy Red Velvet Choo Youngwoo Sah Terajui Siri Kakaotv Accidental Country Day

Joy Red Velvet Choo Youngwoo Sah Terajui Siri Kakaotv Accidental Country Day

papar berkaitan - pada 26/5/2022 - jumlah : 52 hits
Berita gembira buat semua yang menantikan drama baharu dari Joy RED VELVET dan Choo Young woo Pada 26 Mei KakaoTV telah mengesahkan Joy RED VELVET dan Choo Young woo sebagai pelakon utama drama akan datang Accidental Country Day Untuk penge...
Catat Ini Lokasi Car Free Day Mulai Pukul 6 Hingga 10 Pagi Ini

Catat Ini Lokasi Car Free Day Mulai Pukul 6 Hingga 10 Pagi Ini

papar berkaitan - pada 22/5/2022 - jumlah : 55 hits
Dengan dibukanya kembali HBKB kepolisian meminta agar masyarakat tetap mematuhi protokol kesehatan Scan Peduli Lindungi atau tunjukan vaksin dosin dua katanya
National Journalists Day Must Be National Agenda Annuar

National Journalists Day Must Be National Agenda Annuar

papar berkaitan - pada 30/5/2022 - jumlah : 51 hits
The National Journalists Day celebration must be made a national agenda in recognition of the role played by journalists and media practitioners in the country Annuar Musa said today The communications and multimedia minister gave his assur...
Housemen And The Adult World Of Bullying

Housemen And The Adult World Of Bullying

papar berkaitan - pada 14/5/2022 - jumlah : 95 hits
How is it that doctors can become bullies I thought bullying only happened in schools These are among questions being asked and discussed following the death of a medical houseman at the Penang General Hospital on April 17 It is suspected t...
Rayakan Ultah Anak Ini Foto Tasya Kamila Dan Keluarga Bermain Ke Disney World Orlando

Rayakan Ultah Anak Ini Foto Tasya Kamila Dan Keluarga Bermain Ke Disney World Orlando

papar berkaitan - pada 14/5/2022 - jumlah : 61 hits
Di momen ulang tahun anaknya yang kerap disapa Arr Tasya Kamila bersama keluarga bermain ke Disney World Orlando Berikut beberapa fotonya
Percutian London Burton On The Water Birbury Combe Castle Day 6

Percutian London Burton On The Water Birbury Combe Castle Day 6

papar berkaitan - pada 31/5/2022 - jumlah : 71 hits
Kami keluar pagi pagi untuk ke Bicester Village dulu Sebaik dibuka pukul 9 00 pagi kami terus masuk Ada lagi beberapa barang yang anak anak ingin beli sebelum kami bertolak ke Cotswold Balik nanti mesti dah malam dan keesokannya pula kami a...
Oppo Fans Can Score Gifts Up To Rm2 Million From Now Until 17th July Through Oppo S Mid Year Bonanza Sale

Airline Management On Blockchain

Bn Digesa Ambil Perhatian Tentang 4 Jenis Pemimpin Disebut Najib

Tanpa Sedikit Pun Rasa Malu Dua Pelanggan Lelaki Selamba Peiuk Pelayan Wanita Dikecam Netizen

Bukan Calang Calang Untuk Mana Mana Pemimpin Mampu Saingi Pencapaiannya

Pop Up House By Figr Architecture Design In Essendon Australia

Ismail Sabri Kenaikan Harga Barang Kerajaan Difitnah Pembangkang

4th Tourism Selangor Golf Tournament It S Back And Better Than Ever



5 Kisah Tersembunyi Mat Kilau Yang Jarang Diceritakan

5 Rutin Harian Yang Kita Lakukan Secara Tidak Betul

5 Makna Sebenar Nama Slot Drama Popular Stesen TV Malaysia

Memahami Kadar Pengagihan Keuntungan Sesebuah Filem di Pawagam

Biodata 10 Fakta Pelakon Amelia Henderson Yang Ramai Tak Tahu


Rakyat Hormat Institusi Istana

Jiwa Sme Platform E Hailing Pacu Pertumbuhan Jualan Durian

Tragis Kapal Karam Terbelah Dua Akibat Ribut

Awani Ringkas Ph Belum Muktamad Pembahagian Kerusi Pru 15

Video Selamba Rangkul Pinggang Pelayan Wanita Tindakan Kumpulan Lelaki Ini Undang Kecaman Warganet

Everything About The Shipping Lay Up